fbpixel

Search icon
Search
Helmut Newton: Η ζωή και το έργο του θα τιμηθούν σε μια νέα, μεγάλη έκθεση στην Ισπανία
ARTS & CULTURE

Helmut Newton: Η ζωή και το έργο του θα τιμηθούν σε μια νέα, μεγάλη έκθεση στην Ισπανία

Το "Helmut Newton - Fact & Fiction", που δημιουργήθηκε με το Ίδρυμα Helmut Newton, θα εγκαινιαστεί στο Ίδρυμα Marta Ortega Pérez (MOP) τον Νοέμβριο


Μια μεγάλη έκθεση για τον Γερμανοαυστραλό αμφιλεγόμενο φωτογράφο Helmut Newton πρόκειται να εγκαινιαστεί στην A Coruña της Ισπανίας τον Νοέμβριο του 2023. Η έκθεση "Helmut Newton - Fact & Fiction", που δημιουργήθηκε με το Ίδρυμα Helmut Newton και επιμελήθηκαν οι Philippe Garner, Matthias Harder και Tim Jefferies, είναι η 3η σε σειρά έκθεση του Ιδρύματος Marta Ortega Pérez (MOP).

«Ο Helmut Newton είναι ένας από εκείνη την ουράνια ομάδα φωτογράφων, των οποίων οι εικόνες αναγνωρίζονται αμέσως ως δικές τους», λέει η Marta Ortega. Η μεγάλη επαναστατική πράξη του ίδιου ήταν να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που απεικονίζονταν οι γυναίκες στις σελίδες των μεγαλύτερων περιοδικών του κόσμου. Στις εικόνες του και στη δική του πραγματικότητα που αποτυπώνονταν μέσα από τον φακό του, κυριαρχούσαν γυναίκες που απολάμβαναν το στιλ και τη μόδα, τη δύναμη και το μεγαλείο του σώματός τους, γυναίκες που ήταν κομψά σαγηνευτικές και ανέγγιχτες. Οι φωτογραφίες του ήταν όχι μόνο ήταν μοντέρνες και επαναστατικές, αλλά και πολύ μπροστά από την εποχή του - έθεσε γερά θεμέλια στα οποία πάτησαν αργότερα σπουδαίοι φωτογράφοι.

rue-aubriot-paris-1975-yves-saint-laurent-vogue-paris-helmut-newton-foundation.jpg
Rue Aubriot, Paris, 1975, Yves Saint Laurent, Vogue Paris © Helmut Newton Foundation

Η Ortega σημειώνει στο Wallpaper magazine, «Είναι μεγάλο προνόμιο να μπορώ να συνεργάζομαι με φωτογράφους, των οποίων τη φωτογραφική δημιουργία θαυμάζω εδώ και καιρό. Το κάνω όχι μόνο με τη φιλοδοξία να εμπλουτίσω την πολιτιστική ζωή της A Coruña, αλλά και με την ελπίδα ότι οι μελλοντικές γενιές δημιουργών εικόνων θα βρουν τη δική τους έμπνευση στο έργο αυτών των αξιόλογων φωτογράφων.»

Η έκθεση πρόκειται να συνδυάσει το προσωπικό με το επαγγελματικό του βίο, με βίντεο του αιρετικού φωτογράφου κατά τη διάρκεια της δουλειάς του, που θα ενώνει προσωπικές εικόνες από την παιδική του ηλικία και τη σύζυγό του June, μαζί με αναμνηστικά, αφίσες και αντικείμενα. Τα πορτραίτα του, συμπεριλαμβανομένων των Jerry Hall, David Bowie, Margaret Thatcher, Charlotte Rampling, Elsa Perretti, Daryl Hannah, Naomi Campbell, Yves Saint Laurent, Andy Warholt και Karl Lagerfeld, θα εκτεθούν μαζί με τη σειρά "Big Nudes" καθώς και λιγότερο γνωστά τοπία.

O Helmut Newton, ήταν ένας ξεχωριστός χαρακτήρας. Βίωσε δύσκολες καταστάσεις, αναγκάστηκε να αποχωριστεί την οικογένειά του σε πολύ μικρή ηλικία, αλλά ποτέ δε λύγισε και δεν το έβαλε κάτω. Είχε ένα όραμα και πορεύτηκε με βάση αυτό. Είδε σημαντική μερίδα του κόσμου να στρέφεται εναντίον του και να τον κατηγορεί για τις πράξεις και τα λεγόμενά του, αλλά δε δεχόταν να αλλάξει. Έφυγε από τη ζωή, πριν να μπορέσει να χαρεί το ίδρυμα που δημιούργησε, αλλά άφησε πίσω του μία σπουδαία παρακαταθήκη και πλέον, όλοι έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν όσα έκανε.

Info: Η έκθεση "Helmut Newton - Fact & Fiction" θα πραγματοποιηθεί από 18 Νοεμβρίου 2023 μέχρι 1 Μαΐου 2024 στο MOP Foundation, A Coruña στην Ισπανία. 

helmutnewton-coruna.com

Kεντρική φωτογραφία: Picture perfect ... self-portrait taken in 1993. Photograph: Helmut Newton Estate/Courtesy Helmut Newton Foundation