fbpixel

Search icon
Search
Hélène Darroze: Mία από τις πιο επιδραστικές σεφ του διεθνούς γαστρονομικού τερέν μας μιλάει αποκλειστικά
MAGAZINE

Hélène Darroze: Mία από τις πιο επιδραστικές σεφ του διεθνούς γαστρονομικού τερέν μας μιλάει αποκλειστικά

Λίγο πριν από το ντεμπούτο της στο φετινό Sani Gourmet


Λίγο πριν από το ντεμπούτο της στο φετινό Sani Gourmet, η Hélène Darroze, μία από τις πιο επιδραστικές σεφ του διεθνούς γαστρονομικού τερέν, κουβεντιάζει μαζί μας για όλα όσα καθόρισαν τη διαδρομή της, τα συστατικά της κουζίνας της, αλλά και για την τέχνη τού να δίνεις τον εαυτό σου σε ό,τι δημιουργείς.

Kουβεντιάζουμε μια ώρα και δεν έχω καταγράψει ούτε μία βαρύγδουπη έκφραση. Καμία απολύτως, έστω και για δείγμα. Μόνο λόγια μεστά, ειλικρινή, προσγειωμένα, κι ας έχω απέναντί μου την Hélène Darroze, μια τόσο χαρισματική και γαστρονομικά ευφυή γυναίκα, που εξελίχθηκε σε μια πετυχημένη σεφ με 6 αστέρια Michelin, παραμένοντας ωστόσο αμετάκλητα πιστή στις αξίες, τις ρίζες και το ένστικτό της, το οποίο κατ’ εμέ είναι ανίκητο.

helene-darroze-the-connaught.jpg

Αφορμή για την κουβέντα μας στάθηκε η συμμετοχή της στο φετινό Sani Gourmet, όπου θα παρουσιάσει ένα καρέ signature πιάτων της. «Στόχος μου είναι να φέρω κάτι από τη δική μου ιστορία. Δεν επιδιώκω να προκαλέσω με πολύπλοκες συνθέσεις. Οι άνθρωποι που θα με τιμήσουν θέλω να περάσουν όμορφα, να απολαύσουν το φαγητό τους και να αποκτήσουν φεύγοντας μια πραγματική αίσθηση της κουζίνας μου», μου εξηγεί.

«Τα πραγματικά αστέρια είναι τα συστατικά και η πρώτη ύλη που έχεις στα χέρια σου»

Στη δική της σφαίρα, τα ποιοτικά υλικά ορίζουν τη μαεστρία της μαγειρικής. Αν δεν τα αντιμετωπίζεις με σεβασμό, έχεις χάσει την ουσία. Λατρεύει πολλές πρώτες ύλες, αλλά δεν μπορεί να φανταστεί την κουζίνα της χωρίς λαχανικά. «Σου δίνουν το περιθώριο να εκφραστείς μέσα από τόσο πολλούς τρόπους. Αυτή η ελευθερία με εξιτάρει», μου αποκαλύπτει. Όσο κουβεντιάζουμε, ανακαλύπτω πως είναι απόγονος μιας οικογένειας σεφ με γενέτειρά τη Les Landes και μια μαγειρική κληρονομιά που πηγαίνει πίσω τέσσερις γενιές. Η ίδια, μια γνήσια γαλαζοαίματη της γαλλικής γαστρονομίας, υπογράφει -μεταξύ άλλων- την conceptual κουζίνα του Hélène Darroze στο Connaught Hotel του Λονδίνου με 3 αστέρια, του παριζιάνικου Marsan by Hélène Darroze με 2 αστέρια και του Hélène Darroze à Villa La Coste στην Προβηγκία με 1 αστέρι. Οι τίτλοι που έχει αποκτήσει μέχρι σήμερα, πολλοί - από το βραβείο της Veuve Clicquot και την κατάκτηση μιας θέσης στη λίστα του θεσμού των “The World’s 50 Best Restaurants” μέχρι τη διάκρισή της ως «Καλύτερης γυναίκας σεφ στον κόσμο» το 2015, την ανάδειξή της στη δεύτερη πιο βραβευμένη γυναίκα από τον «Κόκκινο Οδηγό» το 2021, αλλά και την επιβράβευση με “Chevalier de la Legion d' Honneur”, που της απέδωσε το γαλλικό κράτος. Κι όμως, εκείνη λέει ότι έχει ακόμη να μάθει και να δώσει πολλά.

dessert-4.jpg
«Να είσαι ταπεινός, και να δίνεις τον εαυτό σου σε ό,τι κάνεις»

Είναι μια γυναίκα που τη φιλοσοφία της ορίζουν οι παραδόσεις, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. «Οι ρίζες μου, το όνομά μου, η οικογένειά μου, η γη μου, αυτά με καθόρισαν. Η Les Landes είναι ο τόπος που με έπλασε. Μου δίδαξε την τέχνη του καλού φαγητού και της καλής ζωής, αλλά και να σέβομαι την πρώτη ύλη, το terroir, τους παραγωγούς. Το σπουδαιότερο μάθημα που πήρα από την οικογένειά μου, είναι να είμαι ταπεινή - μια φιλοσοφία που με ακολουθεί κάθε μέρα της ζωής μου ως μητέρας, φίλης, γυναίκας, επαγγελματία, σεφ, και με ωθεί να θέτω συνεχώς τον εαυτό μου σε ερωτήματα και να τον αμφισβητώ, για να προχωράω μπροστά».

hd-at-the-connaught-helene-plating-4.jpg
«Η μαγειρική δεν είναι επίδειξη»

Στα μάτια της, το κλειδί για να πετύχεις είναι να είσαι ο εαυτός σου. «Μην προσπαθήσεις να γίνεις οτιδήποτε άλλο. Σεβάσου το ποιος είσαι. Σεβάσου την ομάδα σου, τους καλεσμένους σου. Δούλεψε χωρίς να κάνεις θόρυβο και η επιτυχία θα έρθει», μου λέει. Όταν τη ρωτάω πώς καταφέρνει να ισορροπεί το ένστικτό της με τις τεχνικές που απαιτούνται για να παρουσιάσει μισελενάτα πιάτα, στρέφει την κουβέντα στην ομάδα της: «Έχω δίπλα μου ανθρώπους που είναι άψογοι σε αυτό που κάνουν κι έχουν την τέχνη να ξεκλειδώνουν το ένστικτο και το συναίσθημά μου. Δε θα ήμουν ποτέ αυτή που είμαι χωρίς αυτούς. Θαυμάζω την αφοσίωση, το ταλέντο τους, μα πάνω απ’ όλα την ταπεινότητα με την οποία πορεύονται και εκπροσωπούν το όνομά μου».

helene-darroze-at-the-connaught-food-shots-59.jpg

Κλείνοντας, μου εκμυστηρεύεται και το επόμενό της βήμα, που αυτήν τη φορά θα τη βρει στο Μαρακές, όπου και θα αναλάβει να ενορχηστρώσει την κουζίνα των εστιατορίων La Table και La Grande Table Marocaine στο ξενοδοχείο Royal Mansour.

«Η δημιουργία είναι στο αίμα μου. Μου δίνει νόημα, με κάνει να είμαι αυτή που είμαι».

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ IOYNIOY 2023