fbpixel

Search icon
Search
Healthy brunch στο σπίτι: 4 συνταγές που πρέπει να δοκιμάσετε
TASTE

Healthy brunch στο σπίτι: 4 συνταγές που πρέπει να δοκιμάσετε

Η Κυριακή είναι η ιδανική μέρα για τις απολαύσετε


Το brunch έχει καταφέρει να μπει για τα καλά στο πρόγραμμά μας και είναι ίσως το πιο αγαπημένο μας γεύμα μέσα στην ημέρα. Ωστόσο, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας μπορεί να μη μας επιτρέπουν να το απολαύσουμε όπως του αξίζει, γι' αυτό και το Σαββατοκύριακο μοιάζει να είναι η τέλεια ευκαιρία να το κάνουμε, καθώς ο ελεύθερος χρόνος που μας απομένει είναι περισσότερος.

Ακόμη κι εσείς που προσέχετε τη διατροφή σας, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε τις παρακάτω super tasty συνταγές!

Energy bowl με γιαούρτι και φρούτα εποχής

shutterstock-746401006.jpg

Υλικά:

  • Γιαούρτι
  • Φρούτα εποχής
  • Βρώμη
  • Σταφίδες
  • Ξηροί καρποί ή σουσάμι
  • Μέλι

Εκτέλεση:

Σ' ένα σκεύος ή μικρό μπολ τοποθετούμε το γιαούρτι και τα υπόλοιπα υλικά. Για extra γλυκιά γεύση, βάζουμε λίγο μέλι. Από πάνω, μπορούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς ή σουσάμι. Συνοδεύουμε το energy bowl μας με χυμό, smoothie, τσάι ή τον καφέ της επιλογής μας.

Βάφλες βρώμης με bluberries, μέλι και φυστικοβούτυρο

shutterstock-1704487267.jpg

Υλικά:

  • 3/4 φλ. αλεύρι βρώμης (εναλλακτικά αλέστε νιφάδες βρώμης σε ένα μπλέντερ)
  • 2 μπανάνες
  • 2 αυγά
  • 1 κ.γ. baking powder
  • Bluberries
  • Μέλι
  • Φυστικοβούτυρο

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε όλα τα υλικά μας σε ένα μπλέντερ και τα αναμειγνύουμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε τις βάφλες μας. Μπορούμε να γαρνίρουμε με μούρα, μέλι και φυστικοβούτυρο ή οποιοδήποτε άλλο topping επιθυμούμε.

Shakshuka eggs με σάλτσα ντομάτας

shutterstock-2119662806.jpg

Υλικά:

  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 800 γρ. τριμμένες, αποφλοιωμένες ντομάτες
  • 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1/2 ματσάκι κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 6 αυγά 

Για το σερβίρισμα:

  • 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. γιαούρτι κλασικό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 7-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε την πιπεριά και σοτάρουμε για 3-5 λεπτά ακόμα. Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο, την πάπρικα και το πιπέρι καγιέν και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Όταν πάρουν μια βράση, δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε να μαγειρευτούν, ανακατεύοντας συχνά, για 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα φέτας και το μαϊντανό, ανακατεύοντας απαλά. Με κουτάλι, σχηματίζουμε 6 λακκούβες στη σάλτσα και ρίχνουμε στην καθεμία από ένα αυγό, προσέχοντας να μη σπάσει ο κρόκος. Επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά και μαγειρεύουμε τα αυγά για 8-10 λεπτά, καλυμμένα με καπάκι. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε με την υπόλοιπη φέτα, λίγο ακόμα μαϊντανό ψιλοκομμένο, μια μεγάλη κουταλιά γιαούρτι κλασικό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.

Pancakes με κοτόπουλο και μανιτάρια

shutterstock-619413296.jpg

Υλικά:

  • 150 γρ. νερό
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 ml ξίδι
  • 2 πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. corn flower, διαλυμένο σε 2 κ.σ. νερό
  • 75 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 3 αυγά
  • 80 ml νερό
  • Aλάτι και πιπέρι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. κιμά κοτόπουλο
  • 150 γρ. μανιτάρια champignon, ψιλοκομμένα
  • 2 κ.γ. ginger
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 130 γρ. λάχανο, κόκκινο, κομμένο
  • 1 καρότο, χοντροτριμμένο
  • Σπανάκι baby, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Για τη sauce βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε μέσα το νερό, τη ζάχαρη, το ξίδι, τις πιπεριές και ανακατεύουμε. Βράζουμε για 3-5 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την πιπεριά Φλωρίνης, το corn flower διαλυμένο σε 2 κ.σ. νερό και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός, το αλεύρι, τα αυγά και το νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε αλάτι, φρέσκο πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια, το ginger, το σκόρδο και ψήνουμε για 3 λεπτά ακόμα. Μόλις είναι έτοιμα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Στο μπολ με τον χυλό, προσθέτουμε το κοτόπουλο μαζί με το λάχανο, το καρότο και ανακατεύουμε ελαφρά. Στο ίδιο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο τη φορά και τα pancakes (1 γεμάτη κ.σ. για κάθε pancake) σε 2 δόσεις. Ψήνουμε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός. Θα βγουν περίπου 8 pancakes.

Καλή απόλαυση!