fbpixel

Search icon
Search
Halkidiki's Secrets: 3 insiders μας εμπιστεύονται τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της Χαλκιδικής
TRAVEL

Halkidiki's Secrets: 3 insiders μας εμπιστεύονται τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της Χαλκιδικής

Μία συλλογή μοναδικών εμπειριών για αξέχαστες καλοκαιρινές στιγμές


«Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει...» Μία φράση που μπορεί για όλον τον κόσμο να μοιάζει χιλιοειπωμένη, για τους Θεσσαλονικείς όμως αποτελεί μια μεγάλη αλήθεια! Το καλοκαίρι είναι συνδεδεμένο μ' αυτόν τον επίγειο παράδεισο, που ξεχωρίζει για τα τρία ιδιαίτερα πόδια του - την Κασσάνδρα, τη Σιθωνία και το Άθως. Οι χρυσές αμμουδιές, τα καταγάλανα νερά, τα πράσινα τοπία και οι διαδρομές μέσα στη φύση είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που την ξεχωρίζουν και την καθιστούν σε έναν must-visit προορισμό στην Ελλάδα, όσα χρόνια και αν περάσουν. Οδεύοντας ολοταχώς λοιπόν στην καρδιά της καλοκαιρινής σεζόν, η Χαλκιδική προσελκύει συνεχώς όλο και περισσότερους επισκέπτες. Οι δραστηριότητες που προσφέρει είναι αμέτρητες κι εναλλάσσονται ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Εμείς, θέλοντας να σας δώσουμε μια inside ματιά, ζητήσαμε από τέσσερις Halkidiki's aficionados να μας μιλήσουν για τις πιο εκλεκτές shopping, living, drinking & dining εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς σ' αυτήν!


Σύλβια Κουμεντάκη 

Chef Stories, ​Gastronomy Events specialist & Consultant

For a once-in-a-lifetime experience

Mια ξεχωριστή, πιο εσωτερική εμπειρία είναι να επισκεφτεί κανείς το Ιερό Κοινόβιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ορμύλια. Θα συνομιλήσει με τις μοναχές, μπορεί να αγοράσει από το πωλητήριο τα μοναδικά προϊόντα που φτιάχνουν με μεράκι, και απαραιτήτως ελιές, λικέρ μούσμουλο και πανέμορφους σελιδοδείκτες που δημιουργούν το κατάλληλο δώρο.

Where to dine and drink

Στην Πλατεία της Ανθούλας, κάτω από τον μεγάλο πλάτανο, στην Κρυοπηγή της Κασσάνδρας. Κολομπαρόπιτα, ψήμα και φρεσκομαζεμένα λαχανικά. Ζητήστε από τον κ. Γιώργο Κρήτο να σας ξεναγήσει στον οργανικό λαχανόκηπο που βρίσκεται μερικά μέτρα μακριά. Για μπύρα στο νέο και μονοθεματικό spot, Viny (Βύνη) Taproom and Bottle shop του Θανάση Μισάλτη στην Άφυτο, στο οποίο μπορεί να γνωρίσει κανείς ελληνικές και όχι μόνο μπύρες. Ξεχωρίζει για τις 8 κάνουλες και τις 100 ετικέτες μπίρας.

A local secret 

Προτείνω να επισκεφθείτε το Αρχοντικό Βίραγγα στα Βράσταμα στον Πολύγυρο, όπου θα βιώσετε τη Μακεδονίτικη Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και θα ζήσετε μια αυθεντική φιλοξενία.

Best of the best spot

Μια επίσκεψη στην Αμμουλιανή και μπάνιο στο σύμπλεγμα νησιών Δρένια. Ακόμη μια ενδιαφέρουσα εμπειρία είναι το scuba diving με το Ouranoupoli scuba diving center by Euphoria. Θα σας χαρίσει μια άλλη οπτική της Χαλκιδικής, που θυμίζει εξωτικό προορισμό. 

We fall in love with Chalkidiki because...

550.000 μέτρα ακτογραμμής, 14 νησιά, 12 προστατευόμενες περιοχές Natura, 87 γαλάζιες σημαίες, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι αρχαιολογικοί χώροι, οι γεύσεις και οι καλές πρώτες ύλες ενισχύουν την ταυτότητα της περιοχής. Κεντρικά προϊόντα - πρωταγωνιστές: Ελιές, ελαιόλαδο, τυροκομικά, ψάρια, όστρακα, μέλια, σιτηρά, κρασί, τσίπουρο και μπύρα, κρέας και κυνήγι, βότανα, μπαχαρικά, φρούτα και κηπευτικά. Υπάρχουν τόσες επιλογές επισκέψιμων χώρων παραγωγής, ορεινά χωριά, έθιμα, γιορτές και πανηγύρια που μπορούμε να γνωρίσουμε, τέσσερις παραδοσιακοί οικισμοί, ορεινές και θαλασσινές διαδρομές, λουτρά και πολλές επιλογές διαμονής.

Top photo corner 

Στον «Θρόνο του Ξέρξη», με κατασκευές από επανάχρηση βαρελιών κρασιού, από την εταιρία Domaine Agrovision, με τις εγκαταστάσεις της στην περιοχή του Ξηροποτάμου, στον Δήμο Αριστοτέλη. Μια «μαγνητική» θέα σε δύο θάλασσες, τον κόλπο του Αγίου Όρους και της Ιερισσού.


Λετίσια Λίγα

Trip and event organiser & creator of "The Picnic Sessions"

For a once-in-a-lifetime experience

Ο διάπλους με sup και kayak από την Βουρβουρού στον Διάπορο. Τα γαλάζια νερά και η παραλία με τους λευκούς βράχους, που μοιάζουν σεληνιακοί, είναι μοναδικής ομορφιάς και αρκετά δύσκολο να συναντήσεις κάτι παρόμοιο. Αν επισκεφτείτε το νησί στις αρχές του καλοκαιριού ίσως σταθείτε τυχεροί και συναντήσετε τη φώκια στις βραχονησίδες Καλαμονήσια, ανάμεσα στον Διάπορο και την παραλία Καρύδι αλλά και μερικά δελφίνια στα ανοιχτά.

Where to dine and drink

Στα παραδοσιακά ταβερνάκια στο Πόρτο Κουφό θα απολαύσετε τα πιο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που μπορείτε να βρείτε στη Χαλκιδική μιας και η ευρύτερη περιοχή του είναι «ο παράδεισος των ψαράδων», συνοδευόμενα από χωριάτικη σαλάτα με φρέσκα λαχανικά, λάδι, ρίγανη και κατσικίσια φέτα της περιοχής. Αφού δοκιμάσετε τις τοπικές γεύσεις και απολαύσετε το ιδιαίτερο τοπίο του, επιβάλλεται να δείτε το ηλιοβασίλεμα στο Ethnic, στην παραλία της Τριστινίκας, πίνοντας μια μαργαρίτα.

Time for shopping

Ιδανικό μέρος για αγορές είναι η boutique της PCP στο 1ο πόδι στην παραλία του Πολύχρονου. Εκεί θα βρείτε μαγιό, t-shirts, πετσέτες και ό,τι άλλο χρειαστείτε για τις εξορμήσεις σας στη Χαλκιδική από ένα ελληνικό fashion brand που σέβεται το περιβάλλον αλλά και τον άνθρωπο, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά και στηρίζοντας δράσεις που αναδεικνύουν τη μοναδικότητα του τόπου μας!

A local secret 

Υπάρχουν κάποια secret spots, όπως η παραλία σε σχήμα καρδιάς "Βαθύ", ανάμεσα στο λιμανάκι της Σάρτης και το Πλατανίτσι, στον Δήμο Σιθωνίας κι ένα δάσος με μικρούς καταρράκτες στη Νικήτη, που αν έχετε διάθεση για εξερεύνηση μπορείτε να ανακαλύψετε! 

Best of the best spot

Φυσικά ο Αρμενιστής. Το μέρος αυτό έχει κάτι μοναδικό που δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Εκτός της πανέμορφης παραλίας με τα γαλάζια νερά και του καταπράσινου δάσους ακριβώς πίσω από το camping, η ενέργειά του είναι κάτι που θα σας κάνει να νιώσετε οικεία και θα θέλετε πάντα να ξαναγυρίζετε σε αυτό. Ίσως το ότι εκεί έχω περάσει τα περισσότερα καλοκαίρια της ζωής μου, δεν με κάνει αντικειμενική, αλλά σίγουρα ο Αρμενιστής αποτελεί ένα μέρος που κανένας επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει! Tip: H θέα από τα βράχια της παραλίας του και η ανατολή του ηλίου είναι ανεπανάληπτη εκεί!  

We fall in love with Chalkidiki because...

Η θάλασσα, οι παραλίες, το πεύκο, η ρίγανη, το θυμάρι, οι ελιές, το μέλι, τα τζιτζίκια, οι μέλισσες, τα κατσίκια, οι ψαράδες, οι μπαχτσέδες, τα ηλιοβασιλέματα, οι ανατολές του ήλιου, η αλμύρα στο πρόσωπο και στα μαλλιά, τα παιχνίδια στην παραλία, τα θαλάσσια σπορ, η ξεγνοιασιά των παιδικών μας χρόνων, η ανεμελιά της εφηβείας, τα parties στα beach bar, οι ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργούνται και οι εμπειρίες που ζήσαμε και ζούμε, όσοι έχουμε την τύχη να περνάμε τα καλοκαίρια μας στη Χαλκιδική είναι όλα όσα κάνουν αυτό το μέρος μοναδικό και δεν βαριέται ποτέ κανείς αυτόν τον τόπο.

Top photo corner 

Στις Καβουρότρυπες και στην παραλία Καρύδι στη Βουρβουρού είναι τα δυο μέρη που μπορείς να βγάλεις τις πιο τροπικές, μεσογειακές και καλοκαιρινές φωτογραφίες!


Ναταλία Χαντζή 

Hotelier at Avaton Luxry Hotel

For a once-in-a-lifetime experience

Μια κρουαζιέρα με ιστιοπλοϊκό γύρω από το Άγιο Όρος που ακολουθείται από ένα island hopping στα Δρένια αποτελούν σίγουρα το once in a lifetime experience της Χαλκιδικής. Η αρχιτεκτονική, η ιστορία και οι θησαυροί που βρίσκονται στο Όρος καθώς και το ότι αποτελεί τη μοναδική μοναστική πολιτεία στην Ευρώπη και ένα από τις πιο spiritual μέρη στη γη, το καθιστούν σίγουρα μοναδικό.

Where to dine and drink

Το tuna carpaccio του Avaton Luxury Hotel & Villas για το οποίο έχει γράψει διθυραμβικά σχόλια η Telegraph και κατάφερε να γοητεύσει την Relais & Chateaux που αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο chef του κόσμου είναι σίγουρα η αγαπημένη μου επιλογή. Επίσης, με τη βοήθεια του Head Bartender του Red Room στο Connaught του Λονδίνου που έχει βραβευτεί ως το «σπίτι» του Kαλύτερου Bar στον Kόσμο, δημιουργήσαμε μια Fine Drinking Cocktail List με έμπνευση από τους νόμους της Φυσικής που περιγράφει ο Αριστοτέλης. Ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί cocktails που κυριολεκτικά «αιωρούνται», αλλάζουν χρώμα, αναπαράγουν το ουράνιο τόξο και πολλά ακόμα... A must-try! 

Time for shopping

To Ficurini Concept Store στην Άφυτο. Eκεί που η κομψότητα συναντά την καλοκαιρινή αύρα με fashionable προτάσεις για όλους. 

A local secret 

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μελετήσει κανείς την ιστορική διαδρομή της Χαλκιδικής από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα καθώς και την αναφορά της στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Μία ιστορία που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι όταν ο Μέγας Αλέξανδρος έψαχνε τοποθεσία για την κατασκευή πόλεως στο όνομά του, ο Δεινοκράτης, αρχαίος Έλληνας αρχιτέκτονας γνωστός για τον σχεδιασμό της πόλης της Αλεξάνδρειας, είχε προτείνει την κατασκευή της στο τρίτο πόδι, τον Άθωνα. Σύμφωνα με αυτήν την πρόταση το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου θα σκαλιζόταν σε ολόκληρο το βουνό και η πόλη θα απλωνόταν κάτω από το αριστερό του χέρι.

Best of the best spot

Ο Πύργος της Ουρανούπολης, ο οποίος χτίστηκε τον 11ο αιώνα και αποτελεί τον καλύτερα διατηρημένο πύργο της Χαλκιδικής. Κατοικούνταν μέχρι και το 1982 από το ζεύγος των φιλανθρώπων και ακτιβιστών Joice και Sydney Loch που προσέφεραν σημαντική βοήθεια στους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής που έφτασαν στην περιοχή.

We fall in love with Chalkidiki because...

Η Χαλκιδική συνδυάζει σε μικρή γεωγραφική απόσταση χρυσαφένιες παραλίες, νησιά (Αμουλιανή, Δρένια, Διάπορος), πυκνά δάση και βουνά (Χολομόντας, Κάκαβος, Άθωνας). Η ξεχωριστή της φύση δίνει τη δυνατότητα για αναρίθμητες δραστηριότητες και γευστικές ανακαλύψεις, ενώ τα ιστορικά της μνημεία με σημαντικότερο αυτό του Αγίου Όρους που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες σε κάθε επισκέπτη.

Top photo corner 

Στα αρχαία Στάγειρα, την πατρίδα του Αριστοτέλη. Τα αρχαία τείχη δημιουργούν ένα «μπαλκόνι» με την πιο όμορφη θέα στη Χαλκιδική!