fbpixel

Search icon
Search
Haircare: Τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνετε για υγιή μαλλιά
HAIR & NAILS

Haircare: Τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνετε για υγιή μαλλιά

Η περίοδος της τριχόπτωσης έχει ξεκινήσει και ήρθε η ώρα της αναδόμησης!


Το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του και όσο το δέρμα μας, τόσο και τα μαλλιά μας χρειάζονται την ανάλογη αναδόμηση και προστασία για τη νέα σεζόν. Αν θέλετε να προάγετε την υγεία των μαλλιών και να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη, αυτό δεν αρκεί για να χρησιμοποιείτε τα καλύτερα μη τοξικά σαμπουάν, μαλακτικά και μάσκες. Πρέπει επίσης να τρώτε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που θα υποστηρίξουν την υγεία των μαλλιών σας from within. 

Η διατροφή είναι το σημείο από όπου παίρνουμε τα δομικά στοιχεία που συνθέτουν μια τούφα μαλλιών. Κάθε μία αποτελείται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη. Η πρώτη ύλη που απαιτείται για την ανάπτυξη των μαλλιών προέρχεται συγκεκριμένα από τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες. Χωρίς επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, τα μαλλιά μας δεν μπορούν να υποστηριχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ακολουθούν πέντε τροφές που πρέπει να ενσωματώσετε στη διατροφή σας για πλούσια και δυνατά μαλλιά.

1. Υγιή λίπη

shutterstock-2476085069.jpg

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε υγιή λιπαρά (όπως το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα) είναι απαραίτητες για την υγεία των μαλλιών. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη θρέψη των θυλάκων της τρίχας, γεγονός που υποστηρίζει τη δύναμη των κλώνων της τρίχας και τις διατηρεί λαμπερές. Το αβοκάντο και τα αμύγδαλα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στη θρέψη τόσο των μαλλιών όσο και του τριχωτού της κεφαλής.

2. Σπόροι κολοκύθας

shutterstock-2484146483.jpg

Οι κολοκυθόσποροι είναι γεμάτοι με ψευδάργυρο, ο οποίος δεν είναι μόνο σημαντικός για την υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αλλά βοηθά επίσης στην πρόληψη της τριχόπτωσης.

3. Bone broth

shutterstock-2410114669.jpg

Ο ζωμός οστών είναι ένας από τους καλύτερους προμηθευτές κολλαγόνου - το οποίο δίνει στα μαλλιά τη δύναμή τους και προστατεύει τους συνδετικούς ιστούς. Το σώμα μας παράγει κολλαγόνο με φυσικό τρόπο- ωστόσο, αυτό αρχίζει να μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε επαρκές κολλαγόνο από βιολογικό ζωμό οστών ή σκόνη κολλαγόνου που μπορείτε να προσθέσετε σε smoothies, πλιγούρι βρώμης και ζεστά ροφήματα. 

4. Εσπεριδοειδή

shutterstock-2442661327.jpg

Φρούτα όπως τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, ακόμη και η παπάγια διαθέτουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι ιδανική για την ανάπτυξη των μαλλιών, επειδή βοηθά στην προστασία και τη διατήρηση των αποθεμάτων κολλαγόνου. Αν πίνετε ζωμό οστών, για παράδειγμα, στύψτε λίγο χυμό λεμονιού ή λάιμ μέσα σε αυτόν. Αν προσθέτετε σκόνη κολλαγόνου στο smoothie σας, προσθέστε μια πρέζα μηλόξυδο ή κάποιο είδος εσπεριδοειδών για να ενθαρρύνετε την απορρόφηση του κολλαγόνου.

5. Μπρόκολο

shutterstock-2359321843.jpg

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ και όταν το συγκεκριμένο συστατικό είναι χαμηλό, μπορεί να οδηγήσει σε αδύναμα, αραιά ή εύθραυστα μαλλιά. Τρώτε περισσότερα σταυρανθή λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και το κουνουπίδι -όλα υψηλές πηγές φυλλικού οξέος.