fbpixel

Search icon
Search
H Villa Messenia ενσαρκώνει το απόλυτο όνειρο μιας κατοικίας στην εξοχή
MAGAZINE

H Villa Messenia ενσαρκώνει το απόλυτο όνειρο μιας κατοικίας στην εξοχή

Με την υπογραφή της ευρηματικής αρχιτεκτονικής ομάδας του Block722


Το υπαίθριο καθιστικό «αναπτύσσεται» σ’ ένα προστατευμένο στεγασμένο σημείο του κτίσματος και απολαμβάνει μια καταπληκτική θέα στο ειδυλλιακό τοπίο. Τον καναπέ και τις πολυθρόνες Quadrado της Minotti (Moda Bagno Concept Store) συμπληρώνουν ένα custom-made coffee table κι ένας ξύλινος μπουφές από τικ του Kakarountas.

block722-villa-messenia-photgr-gaelle-le-boulicaut-6.jpg

Στο εσωτερικό καθιστικό, τον καναπέ της Flexform (Δελούδης) «πλαισιώνουν» ειδικές κατασκευές που επιμελήθηκε η αρχιτεκτονική ομάδα και μια σειρά από εντυπωσιακά φωτιστικά κι αντικείμενα.

Τοποθετημένη σ’ ένα γενναιόδωρο από τη φύση, επικλινές, παραθαλάσσιο οικόπεδο στην Πελοπόννησο, με θέα σ’ ένα τοπίο μαγευτικό που «απλώνεται» τριγύρω της, η βίλα συνδυάζει την αστική σχεδιαστική κομψότητα και τη φυσικότητα, προσφέροντας τα προνόμια της ειδυλλιακής απόδρασης. Η αρχιτεκτονική ομάδα του Block722 βασίστηκε σ’ ένα υπάρχον κτιριακό «κέλυφος», για να σχεδιάσει ειδικά την εσωτερική κι εξωτερική διακόσμηση, συμπεριλαμβανομένων των επιφανειών, των επίπλων, του εξοπλισμού και των κατά παραγγελία κατασκευών. Το αποτέλεσμα είναι ένα σπίτι υψηλών προδιαγραφών που ορίζεται από αβίαστη πολυτέλεια, η οποία ισχυροποιείται χάρη στο γαλήνιο φυσικό τοπίο.

block722-villa-messenia-photgr-gaelle-le-boulicaut-4.jpg

Παρόλο που το κτίριο τοποθετήθηκε στο ψηλότερο σημείο του οικοπέδου, εξακολουθεί να βρίσκεται μακριά από τα όριά του, παραμένοντας διακριτικό και σχεδόν «αόρατο» από τον δρόμο. Τριγύρω του, το περιβάλλον καλύπτεται από τοπική, μεσογειακή βλάστηση, ενώ στην έκτασή του φιλοξενεί κι έναν ελαιώνα, που ενισχύει με ιδανικό τρόπο τη σχέση των κατοίκων του με τη φύση.

Έχοντας συνολική έκταση 310 τ.μ., το εξοχικό είναι διαμορφωμένο σε τρία επίπεδα. Η πρώτη είσοδος οδηγεί τους επισκέπτες στη δεύτερη, η οποία είναι και η κύρια, που αποκαλύπτει το ισόγειο του κτιρίου. Εκεί, αναπτύσσεται μια σειρά κοινόχρηστων χώρων, που περιλαμβάνει δύο καθιστικά - ένα εσωτερικό κι ένα σε μια προστατευμένη εξωτερική βεράντα. Στο ίδιο ενιαίο σημείο, μια μεγάλη τραπεζαρία, που έχει σχεδιαστεί από τους Βlock722 για να φιλοξενήσει πάνω από δώδεκα άτομα, λειτουργεί παράλληλα με μια επαγγελματική κουζίνα. Αυτό το piano nobile έχει απεριόριστη θέα στην καταπράσινη περιοχή που περιβάλλει το σπίτι, ενώ απολαμβάνει το γαλάζιο της θάλασσας από ψηλά.

block722-villa-messenia-photgr-gaelle-le-boulicaut-2b.jpg

Στον επάνω όροφο, βρίσκεται η ιδιωτική ζώνη με το master bedroom, ενώ τα υπόλοιπα υπνοδωμάτια βρίσκονται στο κατώτερο επίπεδο του ισογείου, που γειτνιάζει με το γκαράζ. Η σχεδιαστική σύνθεση βασίζεται στον καθαρό, ζεστό, οργανικό μινιμαλισμό που χαρακτηρίζει εν γένει το έργο των αρχιτεκτόνων. Η παλέτα των υλικών περιλαμβάνει σκούρο κι ανοιχτόχρωμο ξύλο -κυρίως δρυ- για τα δάπεδα και τα ξυλουργικά, ανοιχτόχρωμο μάρμαρο, μέταλλο και απαλούς λευκούς τοίχους. Ένα μείγμα φυσικής πέτρας και δαπέδων από terrazzo έρχεται σε αντίθεση με τα τολμηρά μεταλλικά πλαίσια στα ανοίγματα. Κατά βάση, στην κατοικία κυριαρχούν οι ανοιχτοί, εμπνευσμένοι από τη φύση χρωματισμοί, με κάποιες αντιθέσεις, όπως για παράδειγμα σκούρες μεταλλικές κατασκευές, που προσθέτουν οξύτητα και καθαρότητα.

block722-villa-messenia-photgr-gaelle-le-boulicaut-9.jpg

Οι Block722 σχεδίασαν κατά παραγγελία μια σειρά από έπιπλα ειδικά για το έργο - από την κύρια, στρογγυλή τραπεζαρία μέχρι το γραφείο και τα κομοδίνα στο master bedroom. Τα χειροποίητα αντικείμενα αναβαθμίζουν την ατμόσφαιρα του χώρου και υποδηλώνουν τον σεβασμό και την προσοχή των designers ακόμη και στην παραμικρή λεπτομέρεια.

About

Έχοντας ως φιλοσοφία του «το ξύπνημα όλων των αισθήσεων μέσω αυθεντικών και διαχρονικών εμπειριών», το αρχιτεκτονικό studio Block722, με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε το 2009 από τον αρχιτέκτονα Σωτήρη Τσέργα και την interior designer Κάτια Μαργαρίτογλου. Με γνώμονα την ελληνική και τη σκανδιναβική κληρονομιά και βασιζόμενο στη διεπιστημονική εμπειρία, το στούντιο δημιουργεί έργα διαχρονικά με τη δική του μοναδική αισθητική υπογραφή.

Η ομάδα του αναλαμβάνει μια ποικιλία έργων που αφορούν όλα τα στάδια της αρχιτεκτονικής μελέτης - από το concept design μέχρι την κατασκευή. Δίνεται έμφαση στα υλικά υψηλής ποιότητας, με μια προσέγγιση που βασίζεται στη χειροτεχνία, συνάπτοντας σχέσεις συνεργασίας με ντόπιους τεχνίτες και καλλιτέχνες που επανερμηνεύουν το μεσογειακό και παραδοσιακό στιλ στον 21ο αιώνα. Ταυτόχρονα, οι σχεδιαστικές λύσεις του Block722 καθοδηγούνται έντονα από τις ανάγκες του κάθε έργου και του εκάστοτε πελάτη. Ως αποτέλεσμα, το στούντιο έχει κερδίσει πολλά σημαντικά βραβεία και έχει παρουσιαστεί ευρέως σε ελληνικά και διεθνή μέσα, όπως το Wallpaper*, το ELLE Décor France, το Cote Sud, το RUM και το Dezeen.

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες! 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: GAELLE LE BOULICAUT

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2023