fbpixel

Search icon
Search
Η βίλα Acroterra ακροβατεί πάνω στα βράχια, χτισμένη στην κορυφογραμμή μιας απόκρημνης χερσονήσου στην Αγία Πελαγία της Κρήτης
MAGAZINE

Η βίλα Acroterra ακροβατεί πάνω στα βράχια, χτισμένη στην κορυφογραμμή μιας απόκρημνης χερσονήσου στην Αγία Πελαγία της Κρήτης

Μοιάζει να βρίσκεται σε διαρκή συνομιλία με την παρθένα και άγρια φύση της περιοχής


Η απόλυτα σύγχρονη αυτή κατασκευή, που βασίζεται στη μινιμαλιστική αρχιτεκτονική, έρχεται αντιμέτωπη επί ίσοις όροις με το ατίθασο κρητικό τοπίο. Η δύναμη της φύσης, από τη μία, και η μοντέρνα σχεδίαση, από την άλλη, ανταγωνίζονται και παλεύουν να βρουν κοινά σημεία και τρόπους να συμβιβάσουν την ενέργειά τους, σε ένα μέρος που τελικά αναδεικνύει με ιδανικό τρόπο και τις δύο. Η Villa Αcroterra είναι μια πολυτελής διώροφη πέτρινη κατοικία, που διακρίνεται για την εκλεπτυσμένη της απλότητα και τον απόλυτο εναρμονισμό της με την κρητική γη.

029.jpg

Με επιφάνεια συνολικά 235 τετραγωνικών μέτρων, το εξοχικό έχει κτιστεί σε σημείο όπου έχει ανεμπόδιστη θέα 180 μοιρών από κάθε πλευρά του, απολαμβάνοντας τη δύση αλλά και την ανατολή του ηλίου. Ο απώτερος στόχος των συνιδιοκτητριών Δανάης και Κωνσταντίνας Ορφανάκη, οι οποίες επιμελήθηκαν και το interior, ήταν η καλύτερη ένταξη της οικίας στο φυσικό περιβάλλον. Γι’ αυτό κι επιλέχθηκαν απόλυτα φυσικά υλικά, με λεία και αδρή επεξεργασία. Έτσι, αντικέ αιγυπτιακά μάρμαρα συνδυάστηκαν με ντόπια πέτρα, ξύλο και πατητή τσιμεντοκονία, ντύνοντας όλους τους χώρους, ενώ συμπληρώθηκαν μεταλλικά στοιχεία.

Η ανεπιτήδευτη πολυτέλεια είναι ένας κανόνας που διέπει τα πάντα σ’ αυτήν την κατοικία, με τα λίγα και λιτά έπιπλα να δημιουργούν μια φιλόξενη ατμόσφαιρα και να χαρίζουν μια αίσθηση αρμονίας. Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό της είναι η απόλυτη ιδιωτικότητα που προσφέρει, αφού το οπτικό της πεδίο στρέφεται αποκλειστικά προς τη θάλασσα, ενώ στο πλάι η ενίσχυση της φύτευσης σημειακά αποτρέπει την οπτική σύνδεση με τους γύρω. Τεράστιες wall-to-wall τζαμαρίες «καδράρουν» το απέραντο γαλάζιο, αφήνοντας άπλετο φως να «λούζει» τους εσωτερικούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. H διαβίωση μετατρέπεται, λοιπόν, σε μια μαγευτική σπουδή μέσα από την παρατήρηση του τρόπου που μεταβάλλεται η φύση κάθε στιγμή.

025.jpg

Στον ισόγειο χώρο, φιλοξενείται το λιτό καθιστικό, όπου τις εντυπώσεις κλέβουν τα χρυσά φωτιστικά της Gervasoni (Moda Bagno Concept Store), τα οποία θυμίζουν ιριδίζοντα βότσαλα. Στο ίδιο επίπεδο, μια πολυτελής σουίτα, που περιλαμβάνει ανοικτή μπανιέρα μέσα στο δωμάτιο, μοιάζει να εκπληρώνει οτιδήποτε θα μπορούσε να ονειρευτεί κανείς. Μοναδική θέα, άνεση, εκλεπτυσμένος σχεδιασμός και μια δόση πολυτέλειας τόσο ταιριαστή και χωρίς ίχνος υπερβολής διακρίνει τον χώρο. Μια ανοικτή σκάλα οδηγεί στον επάνω όροφο, όπου στεγάζεται μία ακόμη αυτόνομη σουίτα, η οποία περιλαμβάνει τα πάντα κι απολαμβάνει εκτός από τη θέα και τη θέαση του καθιστικού από ψηλά, και το σκηνικό του περιβάλλοντα χώρου με την πισίνα. Αληθινό όνειρο!

Αbout

image.jpg
Κωνσταντίνα και Δανάη Ορφανάκη

Οι δύο αδελφές μεγάλωσαν στην Κρήτη και από πολύ νωρίς, λόγω της οικογενειακής επιχείρησης, μυήθηκαν στον κόσμο της φιλοξενίας κι εξοικειώθηκαν μ’ ένα μείγμα ξένων πολιτισμών. Η Δανάη ακολούθησε τον δρόμο των Οικονομικών, συνέχισε με Hospitality Management στην Ισπανία κι εργάστηκε στο Μαϊάμι ως front office agent, κι αργότερα ως concierge σ’ ένα από τα πιο prestigious ξενοδοχεία. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, στράφηκε στην αγάπη της για την ευεξία σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική. Η διαπίστωση ότι υπάρχει έλλειψη των κατάλληλων υποδομών στην Κρήτη ήταν αυτό που την έκανε να βάλει όλα τα πάθη της σ’ αυτό το έργο και να δημιουργήσει κάτι που έλειπε από το νησί: έναν προορισμό ευεξίας. Η Κωνσταντίνα, ως αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής για σχεδόν 10 χρόνια, επέλεξε οι σπουδές της ν’ αφορούν στην ευεξία, στη διατροφή και στην αισθητική, ενώ συνέχισε κάνοντας το μεταπτυχιακό της στο Hospitality Management. Οι κλίσεις της στην ευεξία, τη γυμναστική, την ολιστική υγεία, τη γαστρονομία, την τέχνη και τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων (κατέχει δίπλωμα interior design από το Institutο Marangoni στο Λονδίνο), την οδήγησαν να φέρει όλες τις γνώσεις της στο τραπέζι.

Οι δύο αδελφές αποφάσισαν ν’ ασχοληθούν με τις οικογενειακές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, προσαρμόζοντας όσα αποκόμισαν στις ρίζες τους. Πέρασαν σχεδόν πέντε χρόνια σχεδιάζοντας, χτίζοντας και δημιουργώντας μια νέα εμπειρία που ενσωματώνει όλα τα κρητικά υλικά και τη φιλοξενία του τόπου - ένα έργο που εστιάζει στη διαμονή, τη γαστρονομία και την ολιστική ευεξία. Έτσι, έφεραν εις πέρας έναν eco-friendly προορισμό, που ενθαρρύνει τη διατήρηση του τοπικού πολιτισμού και στοχεύει στην ανάκτηση γνώσεων και αξιών για την προώθηση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες! 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ANIMA VISION – NΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΣΤΑΥΛΑΚΗΣ


ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2022