fbpixel

Search icon
Search
H συγκλονιστική έκθεση του Πρίγκιπα Νικόλαου άνοιξε τις πόρτες της στην Αθήνα
ARTS & CULTURE

H συγκλονιστική έκθεση του Πρίγκιπα Νικόλαου άνοιξε τις πόρτες της στην Αθήνα

Ανακαλύψτε τους παράλληλους κόσμους του Κατάρ και του Αιγαίου Πελάγους


Το Μουσείο Μπενάκη και πιο συγκεκριμένα το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης φιλοξενεί φέτος μία ιδιαίτερη και πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση εμπνευσμένη από την απεραντοσύνη και τη ρευστότητα της φύσης, φέροντας το όνομα Aegean Desert. Ο καλλιτέχνης δεν είναι άλλος από τον Πρίγκιπα Νικόλαο που είναι γνωστός για τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες, αλλά και για την αγάπη του στην Ελλάδα και τα ταξίδια. Ο ίδιος είναι πλέον γνωστός με την ιδιότητα του φωτογράφου, καθώς πια διοργανώνει όλο και πιο συχνά εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη.

Ο Πρίγκιπας είναι γεννημένος το 1969 και είναι το τρίτο παιδί του Κωνσταντίνου Β΄ της Ελλάδας και της Άννας-Μαρίας, κόρης του Φρειδερίκου Θ΄ της Δανίας. Είναι παντρεμένος με την Πριγκίπισσα Τατιάνα Μπλάτνικ από το 2010 και από το 2013 οι δυο τους κατοικούν στην Αθήνα. Ασχολήθηκε από νωρίς με τη φωτογραφία, με την καλλιτεχνική του κατεύθυνση να είναι απόλυτη και σαφής από τα πρώτα κλικ: η συγκλονιστική ομορφιά και χάρη της φύσης, την οποία επιδιώκει να συλλάβει και να αναδημιουργήσει μέσα από τον φακό του. Λόγω της ανάγκης του να «αιχμαλωτίσει» τη στιγμή και να κρατήσει αναλλοίωτο το μεγαλείο της φύσης, δεν επεξεργάζεται ποτέ τις φωτογραφίες του. Ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει, πως θεωρεί πως θα ήταν ασέβεια αυτό προς τον πιο ταλαντούχο καλλιτέχνη, τη φύση.

Η κύρια πηγή έμπνευσής του και το σημείο αναφοράς του είναι πάντα η Ελλάδα, το υπερβατικό φως, ο μοναδικός ουρανός και τα ατελείωτα χρώματα. Ο ίδιος σε προηγούμενη έκθεσή του δήλωσε: «Το ελληνικό φως με κάνει να κοιτάω τον ουρανό, τον καμβά πάνω στον οποίο η φύση δημιουργεί μερικά από τα ομορφότερα έργα τέχνης που θα δει ποτέ κανείς».

p-2.jpeg

Όλα ξεκίνησαν σε ένα από τα ταξίδια του Πρίγκιπα Νικόλαου στη Ντόχα, όταν ήταν καλεσμένος της Α.Ε. Σεΐχα Αλ Μαγιάσα Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, μιας από τις σημαντικότερες μορφές στον χώρο της τέχνης παγκοσμίως, όταν τον προσκάλεσε για να φωτογραφίσει την έρημο. Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του εντόπισε στοιχεία που θυμίζουν την πατρίδα του, την Ελλάδα, η οποία αποτελεί την κεντρική πηγή της έμπνευσής του.

Έχοντας μελετήσει το θέμα καλά, θέλησε να δώσει έμφαση  στους παραλληλισμούς ανάμεσα στην αχανή έρημο και τη γαλάζια θάλασσα της Μεσογείου, στοιχεία που είναι τόσο διαφορετικά και ταυτόχρονα τόσο όμοια μεταξύ τους. Έτσι μόλις γύρισε πίσω στην Ελλάδα, ξεκίνησε να φωτογραφίζει αδιάκοπα εικόνες του Αιγαίου Πελάγους που συνομιλούσαν με τις αναμνήσεις του από το Κατάρ. Οι εικόνες υπογραμμίζουν την ομορφιά και την ιδιαιτερότητα των εναλλασσόμενων αυτών τοπίων, ενώ σε κάποιες άλλες συνενώνονται τα δύο στοιχεία, η έρημος και η θάλασσα, δημιουργώντας ένα οπτικό παιχνίδι. Ο καλλιτέχνης θέλησε να μεταφέρει νοητά τον θεατή και να τον οδηγήσει πέρα από τα γεωγραφικά όρια μιας φωτογραφικής έκθεσης, μιας πόλης και μιας χώρας.

p-5.jpeg

Ακόμη, τα εκθέματα εμπλουτίζονται μουσικά μέσα από κομμάτια που προέκυψαν από τη συνεργασία των σημαντικών συνθετών Ευανθία Ρεμπούτσικα και Dana Alfardan, τονίζοντας έτσι τον διάλογο των πολιτισμών μέσω της τέχνης. Άλλωστε, η αλληλεπίδραση θεμάτων και ερεθισμάτων είναι κεντρική ιδέα στο έργο του καλλιτέχνη. Σε έναν κόσμο όπου οι εικόνες κυριαρχούν, ο δημιουργός επιζητά μια διαδραστική σχέση με τους θεατές και τους προκαλεί να δουν, να ακούσουν και να νιώσουν.

Επέλεξε λοιπόν να κάνει δύο βιωματικές εκθέσεις, μια στην Αθήνα και μια στην Ντόχα. Οι εγκαταστάσεις, στηριγμένες στην τοπική αρχιτεκτονική και εμπλουτισμένες με παραδοσιακές μουσικές και ακούσματα δημιουργημένα σε συνεργασία με ντόπιους καλλιτέχνες, τονίζουν τον διάλογο των πολιτισμών μέσω της τέχνης. Στην Αθήνα, οι φωτογραφίες οι φωτογραφίες, που αποτελούν εκτυπώσεις σε αλουμίνιο, θα φιλοξενηθούν σε μια σκηνή Βεδουίνων (bait al shaar), η οποία θα δημιουργηθεί ειδικά για την έκθεση στην αυλή του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης. Παράλληλα, στη Ντόχα, οι φωτογραφίες θα παρουσιαστούν σε έναν παραδοσιακό αιγαιοπελαγίτικο ανεμόμυλο που θα κατασκευαστεί στο μεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο της χώρας, το Katara Cultural Village, έτσι ώστε να αναδείξει και το ελληνικό στοιχείο.

p.jpeg

Ακόμη είναι σημαντικό να αναφερθεί πως την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Μαριλένα Κουτσούκου, σύμβουλος τέχνης και στενή συνεργάτης του Πρίγκιπα Νικόλαου.

More Info: Aegean Desert, Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Ωράριο: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10.00 - 18.00