fbpixel

Search icon
Search
Η Σταυριάνα Μπακατσέλου περιγράφει το σύγχρονο πρόσωπο της Αρωγής
MAGAZINE

Η Σταυριάνα Μπακατσέλου περιγράφει το σύγχρονο πρόσωπο της Αρωγής

Μιλά για τις νέες καινοτομίες που εισήγαγε και πώς διαμόρφωσε τον τομέα της υγείας


Η διευθύντρια Επικοινωνίας και Ανάπτυξης του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας  Euromedica - Αρωγή Θεσσαλονίκης, Σταυριάνα Μπακατσέλου, μας περιγράφει το προφίλ του Κέντρου και τις νέες υπηρεσίες που προσφέρει. 

Η Euromedica-Αρωγή Θεσσαλονίκης θεωρείται κορυφαίο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στην Ελλάδα. Τι είδους καινοτομίες εισήγαγε στον χώρο που το κατατάσσουν στις πρώτες επιλογές; Χαιρόμαστε για τη διαπίστωση που κάνετε. Η βασική καινοτομία του Kέντρου είναι ότι κατέχει τη διεθνή διαπίστευση για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αποκατάστασης (CARF) -το υψηλότερο επίπεδο παγκόσμιας πιστοποίησης στην αποκατάσταση. Την κατέχουν μόνο 14 κέντρα στην Ευρώπη, ενώ το δικό μας είναι το μοναδικό στη ΝΑ Ευρώπη. Αυτό είναι μια τολμηρή προσπάθεια που επιβάλλει ένα συγκεκριμένο τρόπο εργασίας, συγκρότησης της ιατρικής ομάδας και διαρκούς εκπαίδευσης του προσωπικού.

Ποια φιλοσοφία διέπει τη συνολική λειτουργία της Αρωγής  και τη «θέση» του προσωπικού; Η αποκατάσταση είναι μια ξεχωριστή και αυτόνομη διαδικασία στην Ιατρική. Αναφέρεται σε άτομα που παρουσιάζουν λειτουργικό έλλειμμα, για το οποίο ακολουθούν ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Η φιλοσοφία που επενδύει όλη την προσπάθεια είναι να επιστρέψει ο ασθενής στο κοινωνικό σύνολο και στις καθημερινές του δραστηριότητες, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη λειτουργικότητα και καλή ποιότητα ζωής. Αυτό απαιτεί να σκύψεις με προσοχή στο πρόβλημά του για να δώσεις κίνητρο να πετύχει το λειτουργικό αποτέλεσμα.

Τι είδους παθήσεις αναλαμβάνετε και ποιες είναι οι υπηρεσίες που μπορεί κανείς να βρει στο Κέντρο σας; Αναλαμβάνουμε ασθενείς με κινητικό ή νοητικό έλλειμμα, όπως συμβαίνει μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, κρανιοεγκεφαλική κάκωση ή κάκωση σπονδυλικής στήλης και νωτιαίου μυελού. Επίσης, υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα μετά από ορθοπεδικές επεμβάσεις στο ισχίο, το γόνατο ή τη σπονδυλική στήλη και με νευρολογικές παθήσεις, εγκεφαλοπάθειες, πολυνευροπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσο του Parkinson και επώδυνα μυοσκελετικά προβλήματα. Σε αυτούς εφαρμόζονται προγράμματα λειτουργικής επανεκπαίδευσης, με σύγχρονες μεθόδους αποκατάστασης, εικονικής πραγματικότητας και ρομποτικής.

Ποιες νέες υπηρεσίες προσφέρει το Κέντρο, όσον αφορά στην αποκατάσταση των ασθενών σας; Εκτός από την υπηρεσία της κλειστής νοσηλείας, έχουμε αναπτύξει ιδιαίτερα το τμήμα της ημερήσιας νοσηλείας, που ενισχύει αποτελεσματικά το έργο της αποκατάστασης. Στο τμήμα αυτό είναι δυνατόν  τόσο να συνεχιστούν τα προγράμματα των εσωτερικών ασθενών σε μια ανοικτή κοινωνικοποιημένη βάση, μειώνοντας έτσι αποτελεσματικά το χρόνο νοσηλείας όσο και να  διαμορφώσουμε εξατομικευμένα προγράμματα για ασθενείς που δε χρειάζονται κλειστή νοσηλεία. Διαθέτουμε δικά μας μέσα μεταφοράς ώστε να διευκολύνεται η μετακίνηση των ασθενών προς το Κέντρο. Θα πρέπει να τονίσουμε και τη δημιουργία νέων τμημάτων ημερήσιας νοσηλείας για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων, καθώς και ιατρείο πόνου για τη διαχείριση ασθενών με οξύ ή χρόνιο πόνο. Αναφορικά με το τμήμα κλειστής νοσηλείας, δημιουργήθηκαν τμήματα για  ανακουφιστική φροντίδα σε ογκολογικούς ασθενείς, καθώς και τμήμα καρδιοαναπνευστικής αποκατάστασης.

arogi.jpg

Εκτός από θεραπείες για σοβαρές παθήσεις, παρέχετε και προγράμματα που καλύπτουν ανάγκες βελτίωσης της φυσικής υγείας ανθρώπων με ελαφρά προβλήματα; Φυσικά! Στο Κέντρο εφαρμόζονται μέθοδοι που αφορούν σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες αποκατάστασης για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προέρχονται από παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης, Αθλητικές Κακώσεις, Παθήσεις του Άνω ή Κάτω Άκρου και άλλες Νευρολογικές ή Μυοσκελετικές παθήσεις. Οι συνεδρίες είναι ατομικές ή ομαδικές και μπορεί να περιλαμβάνουν φυσιοθεραπεία, υδροθεραπεία σε πισίνες και χρήση σύγχρονων μηχανημάτων. Οι εξειδικευμένες τεχνικές απαιτούν μικρότερη συχνότητα επανάληψης, μειώνοντας τον απαιτούμενο χρόνο αποκατάστασης και την οικονομική επιβάρυνση του ασθενούς.

Πώς κάνετε γνωστό το έργο σας σε ανθρώπους εκτός πόλης ή και χώρας ακόμα; Η Ιατρική, η νοσηλευτική και η θεραπευτική μας ομάδα λειτουργεί με συνεπή επιστημονικό τρόπο και με βάση τα διεθνή πρότυπα. Τα αποτελέσματά μας, κλινικά και ερευνητικά, ανακοινώνονται σε αναγνωρισμένα ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Η πραγματική μας, όμως, διαφήμιση είναι τα άτομα που έχουν ακολουθήσει πρόγραμμα αποκατάστασης στο Κέντρο. Η πορεία τους φωτογραφίζει τις προσπάθειές μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στη μνήμη μου έρχεται περιστατικό νεαρής ηλικίας, που ήρθε μετά από σοβαρό τροχαίο. Είχε ελάχιστη επικοινωνία με το περιβάλλον και καμία κινητικότητα, παρόλ’ αυτά, με την ολοκληρωμένη επιστημονική φροντίδα μας, πήρε εξιτήριο περιπατητικός, με άριστη διαύγεια κι επέστρεψε στην επαγγελματική του δραστηριότητα.

Ποιο είναι το όραμά σας για την εξέλιξη του Κέντρου; Το όραμά μας επικεντρώνεται στην ολοκληρωμένη επιστημονική φροντίδα για καλύτερη ζωή. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους και να τους υπερβαίνουμε, εμπνέοντας δύναμη κι ελπίδα. Να επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες και τεχνικές αποκατάστασης και η Αρωγή να γίνει ένα κέντρο αναφοράς,  σε θεραπευτικό, σ’ ερευνητικό κι εκπαιδευτικό επίπεδο.

Φωτογραφία: Άρης Ράμμος 

Info: Τέρμα 17ης Νοεμβρίου, Ελαιώνες, Πυλαία, Θεσσαλονίκη, τηλ. +30 2310 986000

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ GLOW 147 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019