fbpixel

Search icon
Search
Η Prada σε συνεργασία με την UNESCO διοργανώνουν το πρόγραμμα "Sea Beyond" για την προστασία των ωκεανών
FASHION NEWS

Η Prada σε συνεργασία με την UNESCO διοργανώνουν το πρόγραμμα "Sea Beyond" για την προστασία των ωκεανών

Ο πολυτελής όμιλος μόδας διοργάνωσε μια συζήτηση που ένωσε καλλιτέχνες, επιστήμονες και εκπαιδευτικούς για την προστασία των ωκεανών της Γης μας


Η Prada επιχειρεί να στραφεί προς τη βιολογική ποικιλότητα διοργανώνοντας μία παγκόσμια συζήτηση για την προστασία των ωκεανών της Γης. Για το νέο αυτό εγχείρημα ο πολυτελής οίκος μόδας ένωσε καλλιτέχνες, επιστήμονες και εκπαιδευτικούς μέσω του προγράμματος "Sea Beyond". 

Αν και μπορεί να μην είναι πάντα εμφανές, η μόδα και η επιστήμη επικαλύπτονται με πολλούς τρόπους, είτε μέσω της καινοτομίας είτε απλώς μέσω των τρόπων με τους οποίους η παραγωγή ρούχων επηρεάζει το περιβάλλον. Η συγκεκριμένη σύνδεση αποτέλεσε αφορμή για την Prada να ρίξει φως σε αυτή την αλληλένδετη διαδικασία μέσω της σειράς Possible Conversations, μιας συλλογής ομιλιών που εξερευνούν τις διασταυρώσεις μεταξύ του πολιτισμού, της μόδας και της ζωής.

pradaseabeyond-enzo-barracco-meghan-marrero-francesca-santoro2-scaled.jpg
Image source: pradagroup.com

Στις 22 Μαΐου, που ήταν η Διεθνής Ημέρα για τη Βιολογική Ποικιλότητα, ο ιταλικός οίκος μόδας πραγματοποίησε την πιο πρόσφατη ομιλία του, όπου η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τους ωκεανούς του πλανήτη μας και πώς μπορούμε να διευρύνουμε τη γνώση για τα υδάτινα συστήματά. Η συζήτηση αυτή ήταν μέρος του "Sea Beyond", ενός προγράμματος που ξεκίνησε ο όμιλος Prada το 2019, σε συνεργασία με τη Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή της UNESCO, για την προώθηση της προστασίας των ωκεανών.

screenshot-2024-05-24-at-1-01-12-pm-6650c7e9c064c.png
Image source: pradagroup.com
Ανάμεσα στο πάνελ των ομιλητών ήταν ο φωτογράφος και climate artist, Enzo Barracco, η πορεία του οποίου ξεκίνησε στην πραγματικότητα από τη φωτογραφία μόδας, μέχρι που έπεσε πάνω στην ιστορία του Sir Ernest Shackleton. Ο εξερευνητής είχε ταξιδέψει στην Ανταρκτική και ήταν αυτός που στη συνέχεια ενέπνευσε τον Barracco να κάνει και ο ίδιος το ταξίδι. Από τη στιγμή αυτή ο φωτογράφος βρέθηκε σε ένα εντελώς νέο μονοπάτι. Ο Barracco κυριεύτηκε πλήρως από την ομορφιά της Ανταρκτικής και προσπάθησε να την αποτυπώσει με το έργο του. «Όταν βλέπεις αυτή την ακραία, απίστευτη ομορφιά, τη δύναμη και την ευθραυστότητα, είναι πολύ εύκολο να σκεφτείς και διαφορετικά. Και ελπίζω ότι μπορώ να το μεταφράσω αυτό στις φωτογραφίες μου», λέει. Το μοναδικό μήνυμα που ελπίζει να στείλει είναι απλό, «Μη θεωρείτε τη φύση δεδομένη».

4d8c1f9f62e00653a06fefbf219e86ef-1.jpg
Image source: pradagroup.com
Δίπλα στον Barracco βρισκόταν η Senior Program Officer της UNESCO-IOC, Francesca Santoro, της οποίας η αφοσίωση στην προστασία των ωκεανών του πλανήτη πηγάζει από το υπόβαθρο της στη θαλάσσια επιστήμη. Στο έργο της, ελπίζει να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους για τα τεράστια πράγματα που έχουν να προσφέρουν οι ωκεανοί μας. "Ο ωκεανός είναι σημαντικός για την υγεία μας. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα, όπως η σύνδεση της υγείας των ωκεανών με την ανθρώπινη υγεία». Η ίδια επισημαίνει ότι οι ουσίες στον ωκεανό χρησιμοποιούνται για να προσπαθήσουν οι επιστήμονες να θεραπεύσουν τον καρκίνο και το Αλτσχάιμερ, καθώς και ότι βοηθούν στον μετριασμό της κλιματικής κρίσης σε ολόκληρο τον κόσμο. Γενικότερα εξήγησε πως τα οφέλη από την προστασία των υδάτινων οδών μας είναι αμέτρητα και υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να μάθουμε.

Ακόμη, ο όμιλος Prada έκανε δωρεά στην National Marine Educators Association, ώστε 16 σχολεία στην Tri-State Area (New York, New Jersey και Connecticut), να γίνουν «Μπλε Σχολεία», πράγμα που σημαίνει ότι η ωκεάνια παιδεία θα ενσωματωθεί στο πρόγραμμα σπουδών τους. Ως έξτρα πινελιά, μερικά από τα πορτραίτα του Barracco θα δωριστούν επίσης στα σχολεία, όπου θα εκτίθενται μόνιμα.

prada-possible-conversations-high-res-jpeg-13.webp
Image source: pradagroup.com
Η πρόεδρος της Επιτροπής Γαλάζιων Σχολείων της NMEA, Meghan Marrero, συμπλήρωσε το πάνελ των ομιλητών στη ομιλία της Prada και τόνισε τον θετικό αντίκτυπο αυτής της πρωτοβουλίας. «Η ενίσχυση της θαλάσσιας εκπαίδευσης είναι αναπόσπαστο στοιχείο για την υγεία του παγκόσμιου ωκεανού μας. Οι σημερινοί μαθητές είναι οι αυριανοί άνθρωποι που θα διευθύνουν τέτοιες πρωτοβουλίες", δήλωσε η ίδια. «Πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς τους μαθητές να οικοδομήσουν τη σύνδεσή τους με τον ωκεανό και να γίνουν διαχειριστές των υδάτων για να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τους ωκεανούς». 

Παρατηρώντας την ομιλία, καθώς και αυτούς τους τρεις ανθρώπους να ηγούνται της συζήτησης αποτυπώνεται άψογα αυτό που προσπαθεί να επιτύχει ο όμιλος Prada με τη σειρά Possible Conversations και προσφέρει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για το πώς καλλιτέχνες και επιστήμονες μπορούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται για θετική αλλαγή.