fbpixel

Search icon
Search
H πόλη λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για το που θα φάτε και θα πιείτε τα φετινά Χριστούγεννα
MAGAZINE

H πόλη λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για το που θα φάτε και θα πιείτε τα φετινά Χριστούγεννα

The New Way of Going Out


Όταν οι δημιουργικές κουζίνες φλερτάρουν με τις «ανήσυχες» μπάρες, μόνο ωραίες ιστορίες βγαίνουν προς τα έξω. Γι’ αυτές τις ιστορίες και τις μικρές απολαύσεις, γυρίσαμε την πόλη κι επιστέφουμε με τις ωραιότερες προτάσεις για πετυχημένα pairings.

Η εποχή µας είναι ιδιαίτερη και ρευστή. Ο κόσµος, όµως, εκεί έξω συνεχίζει να υπάρχει. Και µε κάποιον ωραίο τρόπο απελευθερώνεται. Πάει µπροστά. ∆οκιµάζει. Ωριµάζει. Αναθεωρεί. ∆ηµιουργεί και ψάχνει για νέες εµπειρίες. Επενδύει ξανά, σιγά-σιγά. Μέσα, όµως, σε όλα αυτά τα τεράστια και τα µικρά που συµβαίνουν γύρω µας, υπάρχει µια αιώνια ανάγκη: για διασκέδαση. Κι εδώ δε χωράει περιτύλιγµα. Ήταν και θα είναι πάντα η ίδια ανάγκη, που είναι ταυτόχρονα έκφραση και τάση. Το µόνο βέβαιο είναι πως έχουµε αφήσει πίσω µας τα κλισέ, που µας θέλουν να επιδιώκουµε µια απόλυτα avant garde, «φλύαρη» ή αν θέλετε τετράγωνη προσέγγιση των απολαύσεων και της διασκέδασης. Η ουσία έχει µετατοπιστεί κάπου αλλού. Για όποιον την ψάχνει. Εδώ, λοιπόν, και κάποια χρόνια διαδόθηκε σαν κύµα η τάση του drink and food pairing. 

balkan.jpg
Balkan Café

Κι έτσι σταδιακά, ανάµεσα στα µπαρ και τις κουζίνες άρχισε να γεννιέται κάτι σπουδαίο. Τα µαγαζιά που ενσωµάτωσαν ποτό και φαγητό πήγαν µπροστά. Βλέπετε και τα δύο έχουν µια πολύ δική τους θέση στη διασκέδαση. Μικρές απολαύσεις είναι κι αυτά. Κι όταν το βλέµµα µας µάθει να πέφτει σε αυτά που υπάρχουν ή σε όσα ωραία καινούρια «ξεπηδούν» από το πουθενά και όχι σε αυτά που λείπουν, τότε µπορούµε ν’ απολαύσουµε από την αρχή ή να δούµε µε άλλο µάτι αυτές τις µικρές χαρές της ζωής. Ο πυρήνας σε αυτήν την τάση είναι πια η επιθυµία. Η επιθυµία του να µπορείς να επιλέξεις ένα ποτό και να φας κάτι που ταιριάζει στην περίσταση. Γιατί οι εποχές που ο καφές ή το αλκοόλ ήταν προαιρετικά και συνόδευαν την εµπειρία ενός γεύµατος έχουν περάσει και γιατί όλοι, ή τουλάχιστον πολλοί από εµάς, συµφωνούµε πως είναι πολύ “comfort” το να µπορείς να φας και να πιεις όταν κάθεσαι σε µια µπάρα.

Είναι, όµως, και σηµείο των καιρών.Γιατί πια ο χρόνος µας είναι περιορισµένος.Γιατί µας αρέσουν οι πιο ελεύθερες έξοδοι.Γιατί µας αρέσουν τα προσιτά µαγαζιά που διευρύνουν τα µενού τους και τα ωράρια.Αλλά και γιατί έχουµε πρόσβαση στην πληροφορία και την εικόνα. Γιατί υπάρχουν κάποιοι επιδέξιοι drink influencers, κοκτέιλ enthusiasts και foodies που µας ξεσηκώνουν. Γιατί σε πολλούς πια αρέσει να µαθαίνουν για τον τρόπο και τη µέθοδο παραγωγής των κοκτέιλ, των spirits και των κρασιών, όπως συµβαίνει και για το φαγητό στα εστιατόρια. Κι αυτό είναι που µας κάνεινα ψάχνουµε κάθε στέκι που ανταποκρίνεται σε αυτό
το νέο «κύµα».

Από την άλλη, όµως, δεν είναι ψέµα πως τα all day menu φορέθηκαν ασφυκτικά πολύ. Κάποιοι έβαλαν κυριολεκτικά τα «πάντα» µέσα σ’ ένα µενού, χωρίς φαντασία. Κάποιοι άλλοι κινήθηκαν µε πιο προσιτές, easy-going, αλλά καθόλου πρόχειρες, προτάσεις για όλες τις ώρες της ηµέρας, ενώ άλλοι επέλεξαν να επενδύσουν σε πιο πολύπλοκα ταιριάσµατα και να περάσουν σ’ ένα απόλυτα “fine” επίπεδο.

blanc.jpg
Blanc-Gastro Bar

Όλο αυτό το Drinks & Bites κύµα τελικά είναι πιο πολύπλοκο µέσα στην απλότητά του. Γιατί πολύ απλά, το να εµπλουτίσεις ένα concept µε επιλογές για όλες τις ώρες είναι τέχνη. Κι αυτός που µπορεί να παντρέψει επιδέξια ποτό και φαγητό σίγουρα έχει µέλλον. Σε αυτό, λοιπόν, το αφιέρωµα γυρίσαµε στην πόλη και ψάξαµε για όλα αυτά τα µαγαζιά που αξίζει να επισκεφτείτε για ν’ απολαύσετε τα καλύτερα “Drinks and… Bites”!

Πρώτη στάση, το Balkan Café. Το Balkan αγαπάει τη λεπτοµέρεια, το καλό κρασί, την ποιότητα στις µουσικές, τις γεύσεις, τη φιλοξενία, κι έχει να επιδείξει µια πολύ καλή δουλειά σε ό, τι αφορά στο food-wine pairing. Εδώ, το combo µεταφράζεται σε πολύ προσεγµένο light lunch -µε ανάλογη πρόταση κρασιού ή σε συνδυασµό µε finger food. Highlight: η άψογη µοσχαρίσια ταλιάτα τους, µ’ ένα φλογερό, κόκκινο κρασί (Προξένου Κοροµηλά 3). Σε άλλο ύφος, αλλά από τα πιο hot “projects” φαγητού-ποτού και διασκέδασης του κέντρου είναι το Blanc-Gastro Bar

canteen.jpg
Canteen

Ιδιαίτερα events και live acts, αισθητική και µια τέλεια θέα στη θάλασσα. Αυτό είναι το DNA του. Όσον αφορά στο combo φαγητού-ποτού, πέρα από το νόστιµο brunch και τον καλό καφέ, δοκιµάστε τα κυρίως πιάτα τους σε συνδυασµό µ’ ένα ποτήρι κρασί. Highlight: Τα µοσχαρίσια µενταγιόν από φιλέτο Αργεντινής µε απαλό πουρέ παστινάκι και πράσινα σπαράγγια. Εξαιρετικό! (Λεωφόρος Νίκης 9).

Η συνέχεια µας φέρνει στο Canteen. ∆ιαχρονικό, αγαπηµένο, συνεπές. Στη συνείδησή µας, στις γεύσεις, στο ύφος του. Προτείνεται και ξεχωρίζει διότι ανέδειξε άψογα τις γεύσεις, επενδύοντας -µε την καθοδήγηση του sommelier Βασίλη Γαλανού- στο πάντρεµα κρασιού-φαγητού. Από τις 120 ετικέτες ελληνικών και ξένων αµπελώνων, οι 70 προσφέρονται και σε ποτήρι. Εξαιρετικό το foie gras συνοδευόµενο από Chateau Petit Vedrines, ένα λευκό Sauternes από ποικιλίες Sauvignon Blanc και Sémillon (∆ηµ. Γούναρη 7).

casablanca.jpg
Casablanca

Στο αρχοντικό Casablanca οι διαθέσεις, το υποδειγµατικό στήσιµο, το ντιζάιν, οι µουσικές, η διαρρύθµιση του χώρου και η ροή του κόσµου συνωµότησαν για να στηθεί ένα social club που υποστηρίζει απόλυτα τη fine drinking κουλτούρα. Μεµονωµένα, αλλά και σε συνδυασµό µε δηµιουργικά πιάτα. Εδώ, ποτό και φαγητό έχουν ταυτότητα και προσεγµένες προτάσεις για κάθε διάθεση και περίσταση, που συνεχώς ραφινάρονται και εξελίσσονται (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 18).

charlied.jpg
Charlie D. Brasserie

Κι επειδή πάντα αδηµονούµε για νέα projects, από τη λίστα δε θα µπορούσε να λείπει το µενού του Charlie D. Brasserie, που αυτόν τον χειµώνα φρεσκάρεται µε πολύ δηµιουργικές, ελληνικές γεύσεις κι ένα δυνατό pairing concept. Φανταστείτε ένα δροσερό “Tiger Lilly” µε gin, Aperol, blood orange και περγαµόντο, πλάι σ’ ένα άψογο ceviche από λαβράκι µε εσπεριδοειδή και αρωµατικά: έκρηξη στις γεύσεις από τις οξύτητες των εσπεριδοειδών και του βοτανικού χαρακτήρα του gin σε συνδυασµό µε τα µυρωδικά και το lime του πιάτου! (Κοµνηνών 10).

chester.jpg
Chester

Και από το “Tiger Lilly” του Charlie D., προσγειωνό-µαστε στην µπάρα του Chester - Classic Lounge Downtown για early drinks µετά τη δουλειά. Αll day στέκι, από τα κλασικά πια meeting point του κέντρου, µε πολύ προσιτό και comfort µενού. Το πρωί πίνεις φρεσκοψηµένο µονοποικιλιακό premium καφέ, που µπορεί να συνδυαστεί µε κάποιο σνακ, ενώ στα hits του -στο κεφάλαιο ποτό-φαγητό- συγκαταλέγεται η λίστα των κρασιών, που δένει πολύ σωστά µε τα πλατό τυριών και αλλαντικών του µενού (Προξένου Κοροµηλά 4).

cincin.jpg
Cin Cin

Και µπορεί το κρασί ν’ ανεβάζει στροφές, το ίδιο, όµως, και η ανήσυχη, κοκτέιλ σκηνή της πόλης. Στο Cin Cin (Iκτίνου 22), το food & drink concept εµπλουτίζεται µε το pop up ενός conceptual κοκτέιλ µενού. Seatcome σειρές εµπνέουν κάτι ιδιαίτερα aperitivo drinks µε ουµάµι γλυκόπικρες γεύσεις. Στο ταίριασµα; Πράσινες σαλάτες µε ξηρούς καρπούς, τυριά και διάφορα άλλα ελαφριά γεύµατα.Τα conceptual κοκτέιλ τους εµπνέονται από ταινίες και δένουν άψογα µε πάστα, ριζότο, ψάρι και σκούρο κρέας. Must try: Το γλυκόπικρο “Harper”. Η συνέχεια µας βρήκε να δοκιµάζουµε ένα παιχνιδιάρικο “Pink Ribbon” µε Beefeater Pink τζιν, Μαρτίνι, σιρόπι φράουλα, δροσερό lime και ασπράδι αυγού στο Dandelion.

dandelion.jpg
Dandelion

Κι όµως, ισορρόπησε µ’ ένα αφράτο, σωστά ψηµένο beef burger µε µια κρέµα τρούφας που το απογείωνε σε συνδυασµό µε τα υπόλοιπα υλικά.∆υνατή πρόταση σε επίπεδο ποτού-φαγητού και τα ζυµαρικά πλάι στο ανάλογο κρασί (Χρυσοστόµου Σµύρνης 17). Στο δε Hermanos, που άνοιξε τις πόρτες του πριν λίγους µήνες και µπήκε στη λίστα των espresso-wine bars µ’ εξαιρετική τοποθεσία στο κέντρο, έρχεστε για Mrs. Rose 100% Arabica εσπρέσο, light σνακ και brunch το πρωί. Στα δυνατά του χαρτιά, ο συνδυασµός κρασιού µε fingerfood ή µ’ ένα καρέ από πολύ συγκεκριµένα all day πιάτα. Must try combo: η Hermanos πάστα µε σολοµό, µαζί µ’ ένα ποτήρι λευκό, ξηρό κρασί από τη signature σειρά τους (Παλαιών Πατρών Γερµανού 18).

hermanos.jpg
Hermanos
local.jpg
Local

Αλλά επειδή υπάρχουν και κάποιες αγάπες που κρατάνε χρόνια, από αυτές τις σελίδες δε θα µπορούσε να λείπει το Local. Ένα από τα πιο δηµοφιλή bar-restaurants της Θεσσαλονίκης, ιδανικό για τον πρώτο καφέ µε πλούσιο πρωινό, αλλά και για γεύµα ή δείπνο, παρέα µε κρασί ή ποτό! Must try: Καφές από το brew bar τους και egg avocado για τέλειο brunch, comfort house burger µε skin πατατούλες για lunch break -µε µια µπίρα- και µελωµένο κριθαρότο γαρίδας µε το σωστό κρασί για dinner (Παλαιών Πατρών Γερµανού 17).

mecca.jpg
Mecca

Επόµενος σταθµός; Το Mecca. Εδώ η σεφ Μαργαρίτα Ιακωβίδου έχει στήσει ένα πολύ ολοκληρωµένο, µεσογειακό µενού για όλες τις ώρες. Στην πρώτη µας απόβαση δοκιµάσαµε το brunch τους. Αυτήν τη φορά, όµως, µας κέρδισε η κυρίως κουζίνα τους -παραµένει ανοιχτή έως αργά το βράδυ- σε συνδυασµό µε τη wine list. Our top choice: Οι χειροποίητες παπαρδέλες µε το κοτόπουλο σε συνδυασµό µε λευκό κρασί (Μητροπόλεως 51).

nooon.jpg
Nooοn

Ακριβώς δίπλα του, θα βρείτε το Nooοn, που επέστρεψε µ’ ένα design concept, το οποίο σας ταξιδεύει στην Ιταλία και σας δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε µια όµορφη αυλή. Το νέο, µεσογειακό µενού έχει λουσάτο πρωινό µε καφέ, χυµούς, ινσταγκραµικά smoothies, αλλά και απογευµατινά πιάτα. Highlights: Ξεχωρίσαµε τη φρεσκοψηµένη µπρουσκέτα µε ψητό ροδάκινο, θυµάρι κι έναν συνδυασµό τυριών για το πρωί, ενώ άψογα συνδυάζονται και οι νόστιµες πίτσες τους µε το κατάλληλο κρασί (Μητροπόλεως 51).

Η επόµενη µέρα συνεχίζεται µ’ επιστροφή στην Προξένου Κοροµηλά και στο Pantheon, ένα από τα πιο παρεϊστικα στέκια µε πολύ πιστό κοινό. Η συνταγή εδώ είναι απλή: έρχεστε για lunch break και απολαµβάνετε νόστιµο, value for money, casual φαγητό µε ό, τι ποτό ή καφέ σας ευχαριστεί. Our highlight: Το επικό chicken club sandwich τους, µε ολόκληρο φιλέτο κοτόπουλο, πενταντόστιµο ντιπ γιαουρτιού και πατάτες country, που συνδυάζεται τέλεια µε µια δροσερή µπίρα-βαρέλι (Προξένου Κοροµηλά 8).

paratyloft.jpg
Paraty & Loft

Ευχάριστη έκπληξη ήταν και το Paraty & Loft. To ξεχωρίσαµε και το προτείνουµε ως ένα καθαρόαιµο bar, που προσφέρει light lunch/light dinner. Οι 100+ ετικέτες κρασιού του συνδυάζονται µ’ ένα πλατό ελληνικών τυριών-αλλαντικών, φρούτων και χειροποίητων µαρµελάδων, µε µια δροσερή σαλάτα ή ένα πιάτο ζυµαρικών. Highlight: η αυθεντική ιταλική ζύµη τους µε ποιοτικά υλικά. Το ιδανικό food-pairing για ένα κοκτέιλ ή Spritz. Our tip: Ρωτήστε τους για τον κυριακάτικο µπουφέ (Πίνδου 8, Λαδάδικα).

souel.jpg
Souel

Τελευταία στάση στο κέντρο, σ’ ένα πολύ «δικό µας» meeting point, το Souel. Στέκι για οινολόγους, γευσιγνώστες, οινοπαραγωγούς, φίλους και «γνωστούς-άγνωστους», που εύκολα γίνονται ένα, γύρω από το κυκλικό µπαρ.Το δυνατό χαρτί εδώ είναι οι λίστες των κρασιών σε συνδυασµό µε τα εύγευστα πιάτα ή τυριά.Αν, όµως, πάτε για πρωινό καφέ, δοκιµάστε το θεϊκό κέικ λεµονιού τους.Θα µε θυµηθείτε (Παύλου Μελά 16).

Κεντρική Φωτογραφία: Πάνθεον 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΗΣ ΡΑΜΜΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 155 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019