fbpixel

Search icon
Search
Η Παναγιώτα Βλαντή μιλά για δεύτερες ευκαιρίες κι εσωτερική ενδοσκόπηση
AGENDA

Η Παναγιώτα Βλαντή μιλά για δεύτερες ευκαιρίες κι εσωτερική ενδοσκόπηση

Με αφορμή την παράσταση Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα που κάνει σήμερα πρεμιέρα


Είναι εντυπωσιακή, αλλά δε μένει σε αυτό. Αεικίνητη, έχει πάντα στόχο να βελτιώνεται συνεχώς. Η Παναγιώτα Βλαντή πιστεύει ακράδαντα ότι πρέπει να εξελισσόμαστε συνεχώς και να μη μένουμε στάσιμοι. Να προσπαθούμε πάντα να διεκδικούμε όλα όσα θέλουμε και να αρπάζουμε τις πολύτιμες δεύτερες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη ζωή μας.

Με όλα τα παραπάνω ασχολείται και η υπέροχη παράσταση Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα, που κάνει σήμερα πρεμιέρα στο Θέατρο Αυλαία, όπου κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο -έναν ρόλο που ίδια χαρακτήρισε σταθμό στην καριέρα της...

Το Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα είναι ένα έργο που έχει ανέβει σε πολλές θεατρικές σκηνές στον κόσμο, ενώ αποτελεί μια από τις διάσημες ταινίες στην ιστορία του σινεμά. Πώς προσαρμόστηκε στα ελληνικά δεδομένα;

Το έργο αυτό, όπως κι όλα τα μεγάλα, κλασικά κείμενα -γιατί για εμένα η Ρίτα είναι πλέον κλασικό κείμενο- απευθύνεται σε όλον τον κόσμο, σε όλες τις εθνικότητες, σε όλες τις ηλικίες. Είναι οικουμενικό. Από εκεί και πέρα, σε κάθε χώρα, αυτό που μετράει περισσότερο είναι η διασκευή και η σωστή απόδοση. Κάτι που η Λίλιαν Δημητρακοπούλου το έχει καταφέρει σε εξαιρετικό βαθμό. Από την άλλη, τώρα, η δουλειά του Δάνη Κατρανίδη ήταν πραγματικά ένα κέντημα, μια σκηνοθεσία χωρίς να φαίνεται σκηνοθεσία -με σκοπό να προβάλλονται οι ηθοποιοί και το κείμενο. Η ελευθερία που δίνει στον ηθοποιό και ο τρόπος που εκμαιεύει τις δυνατότητές του είναι για μένα πολύ συγκινητικός. Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία του και το θεωρώ μεγάλη τιμή μου να συμμετέχει σε μια τέτοια παραγωγή. Νομίζω πραγματικά ότι, αυτός ο ρόλος θα είναι ένας σταθμός για μένα.

Σταθμός λόγω του ρόλου που είναι τόσο εμβληματικός ή συνολικά της εμπειρίας σας;

Πρώτα, λόγω της εμπειρίας μου συνολικά. Έπειτα, το έργο αγγίζει τους ανθρώπους που έχουν την ευλογία της δεύτερης ευκαιρίας. Εγώ πιστεύω πολύ στις δεύτερες ευκαιρίες. Αν κάποιος δεν κάνουν αυτό που θέλει στην ώρα του, για οποιονδήποτε λόγο -προσωπικό, κοινωνικό, οικογενειακό-, κάποια στιγμή πρέπει να βρίσκει τη δύναμη και να το διεκδικεί. Και εδώ η Ρίτα διεκδικεί ακριβώς αυτό, τη δεύτερη ευκαιρία.

Πείτε μας με δυο λόγια τι αφορά.

Μια πολύ φτωχή κοπέλα, αμόρφωτη, από λαϊκά στρώματα, μπαίνει στον ακαδημαϊκό κόσμο, θέλοντας να αποκτήσει γνώση. Γνωρίζει ότι, πρέπει κανείς ν’ αλλάξει πρώτα το μέσα του και μετά όλα τα υπόλοιπα. Οι άνθρωποι συνήθως πάμε και αλλάζουμε διάφορα στην εξωτερική μας εμφάνιση. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει «πάω να αλλάξω τα μαλλιά μου», «να κάνω την τάδε επέμβαση στο πρόσωπο μου», «να κάνω γυμναστική να αλλάξω το σώμα μου», ενώ μέσα μας είμαστε δυστυχισμένοι; Αυτό συμβαίνει, επειδή δεν έχουμε κάνει την ενδοσκόπησή μας και μένουμε στην επιφάνεια!

Ίσως γιατί νομίζουμε ότι είναι αυτό που βλέπει πρώτα όποιος μας κοιτά...

Ακριβώς. Βέβαια, ζούμε και σε μια κοινωνία και μια εποχή, εδώ και πολλά χρόνια, όπου κυριαρχεί η κατανάλωση. Το λέω σαν άνθρωπος που έχει καταναλώσει στη ζωή. Δε λέω ότι δεν είμαι. Αλλά πρέπει να κοιτάξουμε και το μέσα μας κάποια στιγμή. Η ψυχανάλυση κάποτε ήταν ταμπού. Υπάρχουν άνθρωποι, στους οποίους έχω πει εγώ ότι έκανα ψυχανάλυση και με κοιτάνε περίεργα. Ακόμα και τώρα, που έχω βγει δημοσίως και το έχω πει. Όλα τα κρύβουμε κάτω από το χαλί, όπως λέει κι ένας άλλος μεγάλος, ο Bergman.

ekpaidevontas-ti-rita-3.jpg

Η συνεργασία σας με τον Δάνη Κατρανίδη πώς ήταν;

Εξαιρετική. Σας είπα και πριν ότι είναι ένας άνθρωπος πολύ γενναιόδωρος και νιώθω ήσυχη μαζί του. Με τις όποιες συγκρούσεις που μπορεί να έχουν δυο συνεργάτες, που είναι επικοδομοιτηιτικές όμως. Το αποτέλεσμα είναι, για μένα, απίθανο. Αν δείτε την παράσταση θα το καταλάβετε. Θα ήθελα δηλαδή ο Δάνης να με ξανασκηνοθετήσει. Γιατί ξέρω ότι σέβεται το κείμενο και δε θέλει να φανεί αυτό πιο έξυπνος από το κείμενο, όπως κάποιοι σκηνοθέτες επιδιώκουν.

Έχετε κοινά χαρακτηριστικά με τη Ρίτα;

Ναι. Πιστεύω πολύ στη δεύτερη ευκαιρία. Πιστεύω πολύ ότι η γνώση είναι όπλο. Απόδειξη το γεγονός ότι, και το έχω ξαναπεί σε συνέντευξή μου, θέλω να δώσω και να μπω στη θεατρολογία -σπουδές που δεν πρόλαβα να κάνω. Άρα κι εγώ είμαι μια Ρίτα (γέλια). Έχω απόλυτη ταύτιση σε αυτό μαζί της. Μπορεί να μη μοιάζουμε στην εξωτερική εμφάνιση, αλλά μοιάζουμε πολύ εσωτερικά.

Επιδιώκετε δηλαδή να ξεφεύγετε από το comfort zone σας;

Εννοείται! Είμαι μαθήτρια. Τα μαθήματα φωνητικής δεν τα σταματώ, όσο μπορώ. Και τα μαθήματα της άσκησης και του χορού τα συνεχίζω. Γιατί είναι πράγματα πολύ χρήσιμα για τη δουλειά μου. Δε σημαίνει ότι, επειδή έγινα ηθοποιός, τα σταματώ. Γιατί δε θέλω να σταματήσω να εξελίσομαι.

Το έργο αφορά και τους αταίριαστους έρωτες. Εσείς πιστεύετε στα ετερώνυμα;

Παλιά το έλεγα αυτό. Ότι όσο πιο διαφορετικός τόσο το καλύτερο, αλλά καμιά φορά το πιο διαφορετικό μπορεί να είναι και πιο εκνευριστικό (γέλια)! Πιστεύω τελικά ότι η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση. Πρέπει να σας αρέσουν και κοινά πράγματα, κι όχι τελείως διαφορετικά, γιατί δε θα περνάτε καλά από ένα σημείο και μετά... Από την άλλη, βέβαια, το διαφορετικό είναι πάντα το επιθυμητό και το ζητάμε. Εγώ πάντως, πιστεύω περισσότερο στη στιγμή που βρίσκονται οι άνθρωποι...

Με τη Θεσσαλονίκη ποιοι δεσμοί σας δένουν;

Πραγματικά έχω πάρα πολύ καλές αναμνήσεις από τη Θεσσαλονίκη και το κοινό της. Δε σας κρύβω ότι πραγματικά ανυπομονώ. Ανυπομονώ, γιατί θέλω να δω τους Θεσσαλονικείς ξανά. Θέλω κι ελπίζω να αγαπήσουν την παράσταση όπως την έχουμε αγαπήσει εμείς.

Εκτός σανιδιού, τι σας χαλαρώνει;

Μου αρέσει να βλέπω τηλεόραση, να πίνω ένα ποτό, να έχω δικούς μου ανθρώπους κοντά αγαπημένους. Να συζητάω. Τίποτα το τόσο ιδιαίτερο. Ό,τι κάνουν όλοι!

Μιας και την αναφέρατε, ποια είναι η άποψή σας για τη σημερινή, ελληνική τηλεόραση;

Εγώ την αγαπώ. Έχω στεναχωρηθεί πάρα πολύ με το Mega. Όταν είδα μαύρο, κάτι μ’ έπιασε.

Ήθελα να σας ρωτήσω γι’ αυτό. S1ngles, Μαύρα Μεσάνυχτα... έχετε ζήσει μεγάλες στιγμές στο κανάλι...

Είμαι παιδί του Mega εγώ! Έχω στεναχωρηθεί πάρα πολύ. Βέβαια, κάποιους ανθρώπους που γνώρισα εκεί έχουν πάει σε άλλα κανάλια. Από την άλλη, δε σας κρύβω την απογοήτευσή μου. Δεν το περίμενα ποτέ. Εύχομαι, ελπίζω -και για κάποιο λόγο είμαι σίγουρη- ότι το Mega θα ξαναβγεί στον αέρα.

Πιστεύετε ότι υπάρχει βελτίωση στις παραγωγές;

Υπάρχει. Υπήρξε μια ανάπαυλα, αλλά γίνονται προσπάθειες. Ίσως να μη γίνονται στον βαθμό που θα έπρεπε, αλλά γίνονται. Εγώ είμαι υπέρ της μυθοπλασίας, πιστεύω ότι πρέπει να βρίσκεται πάνω από όλα. Τι εννοώ με αυτό. Όλα αυτά τα παιχνίδια και τα ριάλιτι υπάρχουν και καλώς υπάρχουν. Αλλά πιστεύω ότι η μυθοπλασία πρέπει να είναι πρώτη από αυτά, γιατί προσφέρει πάρα πολλά... Κι ελπίζω να δω ξανά λογοτεχνία στην τηλεόραση. Είναι ο μόνος τρόπος ξέρετε, για τον κόσμο που δεν έχει τη δυνατότητα να διαβάσει να γνωρίσει κάποιους συγγραφείς.

ekpaidevontas-ti-rita-1.jpg

Ως μια πολύ εντυπωσιακή γυναίκα, επιτρέψτε μου να σας το πω, έχετε ρουτίνα ομορφιάς;

Ευχαριστώ πολύ! Έχω πολύ καλό ντεμακιγιάζ -είναι πολύ σημαντικό για μένα. Αντηλιακή σίγουρα. Δυστυχώς φέτος δε γυμνάστηκα καθόλου, γιατί είχα εφτά στις εφτά μέρες θέατρο, αλλά μετά τη Θεσσαλονίκη θα αρχίσω ξανά. Πιο πολύ δίνω έμφαση στο δέρμα μου, γιατί έχω ακόμα ακμή -στρεσογόνο φυσικά, όχι εφηβική- και λίγο ταλαιπωρούμαι γιατί δεν μπορώ να βάλω πολλά πράγματα στο πρόσωπό μου. Ακολουθώ μια φαρμακευτική αγωγή για το δέρμα μου. Όσον αφορά τις επεμβάσεις, φοβάμαι τα πολύ extreme πράγματα. Τις μεταμορφώσεις. Ό,τι όμως μπορεί να βγει ανώδυνα -σαν ένα φρεσκάρισμα στο πρόσωπό μου- πολύ ευχαρίστως θα το έκανα.

Μακιγιάζ;

Στη ζωή μου καθόλου. Μόνο αντηλιακή με χρώμα -είναι σούπερ!- και βάφω τα φρύδια μου, γιατί είναι πολύ ξανθά και δε φαίνονται. Μάλιστα, τελευταία έχω ανακαλύψει ότι, και μόνο με ένα ωραίο κόκκινο κραγιόν, φαίνομαι βαμμένη! Είναι κόλπο, το λέω στις φίλες μου και σε όσες θα διαβάσουν τη συνέντευξη. Αρκεί βέβαια να τους ταιριάζει. Αν όχι κόκκινο, ένα πιο σκούρο, ένα πιο ανοιχτό. Πάντως κάτι στα χείλη.

Με τη μόδα ποια είναι η σχέση σας;

Την αγαπώ. Βασικά, λόγω της δουλειάς μπορώ και κάνω shopping στο γύρισμα. Ό,τι φοράω στο γύρισμα και μου αρέσει... Έτσι πλέον. Βγαίνω μόνο για δώρα πια στα μαγαζιά. Δεν έχω χρόνο.

Τι φοράτε συνήθως;

Κολάν, φόρμες, αθλητικά πιο πολύ. Θέλω να είμαι άνετα, δε θέλω να με σφίγγουν τα ρούχα. Επίσης, παθαίνω κολλήματα. Μπορεί να έχω πολλά ρούχα και να φοράω συνέχεια ένα κολάν και να αλλάζω μόνο τις μπλούζες. Επίσης πιστεύω πολύ στον καλό στιλίστα. Αυτόν που θα βρει και θα καταλάβει τι σου ταιριάζει απόλυτα!

Τέλος, δουλεύετε σε κάτι άλλο αυτήν την περίοδο;

Τώρα ασχολούμαι με τη Ρίτα μόνο και θα κάνουμε μια μικρή περιοδεία το καλοκαίρι -το περιμένω πώς και πώς. Έχω μια αναμονή για μια σειρά στην τηλεόραση, αλλά δεν είναι κάτι ανακοινώσιμο ακόμα.

Info: Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136, Παραστάσεις: Κυριακή 28/4 στις 21:30, Δευτέρα 29/4 στις 18:30 & 21:30, Τρίτη 30/4 στις 21:30, Πέμπτη 2/5 στις 21:30, Παρασκευή 3/5 στις 21:30, Σάββατο 4/5 στις 18:30 & 21:30, Κυριακή 5/5 στις 18:30 & 21:30