fbpixel

Search icon
Search
H Μαρία Χαλά επικεντρώνεται στην ανάδειξη των γυναικών start uppers κι επενδυτών
MAGAZINE

H Μαρία Χαλά επικεντρώνεται στην ανάδειξη των γυναικών start uppers κι επενδυτών

Ως επικεφαλής του Female Founders’ Start ups Cluster του ICC Women Hellas


Ως επικεφαλής του Female Founders’ Start ups Cluster του ICC Women Hellas, η Μαρία Χαλά επικεντρώνεται στην ανάδειξη των γυναικών start uppers κι επενδυτών είτε ως angel investors ή ως venture capitalists και μέσα από οργανωμένες δράσεις στέκεται στο πλευρό τους για τη διεκδίκηση ίσων ευκαιριών στον τομέα της επιχειρηματικότητας.

Tι δυσχεραίνει την ενασχόληση των γυναικών με τις start ups;

Αυτό που παραμένει σοκαριστικό είναι το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό χρηματοδότησης που δέχονται, το οποίο κινείται μεταξύ 1,7%-2,0%. Επιπλέον, η ίδρυση μιας τέτοιας εταιρίας απαιτεί, κατά την έναρξή της, αμέριστη προσπάθεια των founders. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες καλούνται ν’ ασχολούνται ταυτόχρονα με δύο δουλειές: την εργασία από την οποία βιοπορίζονται και τα πρώτα βήματα της startup τους. Οι κυριότερες δυσκολίες επικεντρώνονται στο κομμάτι «οικογένεια», όπου η ύπαρξη παιδιών είναι ανασταλτικός παράγοντας της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ακόμη και για όσες καταφέρνουν να τα συνδυάζουν, όμως, οι προσπάθειες είναι πιο έντονες. Δεύτερον, τα στερεότυπα, τόσο σε επίπεδο συνεργατών όσο κι επενδυτών, οδηγούν τις γυναίκες ν’ αντιμετωπίζονται με περισσότερη κριτική. Δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που, κατά την παρουσίαση της επενδυτικής πρότασης, οι ερωτήσεις που απευθύνουν οι επενδυτές στις γυναίκες founders σχετίζονται με τις δυσκολίες που πρόκειται ν’ αντιμετωπίσει μία επιχείρηση, ενώ αντίστοιχα οι άνδρες ερωτούνται για τα μελλοντικά, δυναμικά σχέδιά τους.

​«Όσες προσπάθειες και να γίνονται, το ποσοστό των start ups με γυναίκες ιδρύτριες παραμένει στο 15% του συνόλου σε παγκόσμιο επίπεδο. Φυσικά, στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο».

Μέχρι σήμερα τι έχει αποδειχθεί πως οι γυναίκες μπορούν να καταφέρουν με μεγαλύτερη επιτυχία ως leaders καινοτόμων projects; 

Οι γυναίκες επιχειρηματίες είναι εξαιρετικές στο κομμάτι της οργάνωσης, που ίσως είναι και μέρος της φύσης τους. Επίσης, αντίθετα με την επικρατούσα λανθασμένη άποψη, αναλαμβάνουν ρίσκο και σε καμία περίπτωση δεν είναι συντηρητικές. Το στιλ αντιμετώπισής τους είναι σε πολλές περιπτώσεις πιο σωστά δομημένο, γεγονός που μακροπρόθεσμα αποδίδει.

​«Το γεγονός ότι παραδοσιακά τα ποσοστά ανεργίας στις γυναίκες είναι υψηλότερα σε σχέση με τους άνδρες έχει οδηγήσει αρκετές στην ίδρυση μιας startup».

Στη σύγχρονη εποχή, παρατηρούμε να επικρατεί το φαινόμενο των “quite quitters”. Είναι αυτός και ο λόγος που προκύπτουν και νέες startups από γυναίκες; 

Η άνθηση και η επικράτηση τέτοιου είδους εταιριών συμπίπτει, κατά κύριο λόγο, με την έντονη οικονομική κρίση που βίωσαν οι παγκόσμιες οικονομίες τα προηγούμενα 15 χρόνια. Έτσι, όχι μόνο νέοι, αλλά κι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας, είτε λόγω χαμηλών αποδοχών ή υψηλού ποσοστού ανεργίας, κατευθύνθηκαν στη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

shutterstock-397574758.jpg

Ποια βήματα θεωρείτε πως πρέπει να γίνουν ώστε να μπορέσουν ν’ αναδειχθούν οι γυναίκες-επιχειρηματίες; 

Καταρχήν, πρέπει να κατανοήσουμε ότι η επιχειρηματικότητα είναι αυτό που συνηθίζουμε πλέον ν’ αποκαλούμε “soft skills”. Όπως πλέον θεωρούνται δεδομένες οι βασικές γνώσεις χρήσης ενός υπολογιστή, έτσι και το entrepreneurial mentality είναι πλέον αναγκαίο. Για να μπορέσει, όμως, ν’ αναδειχθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα, θα πρέπει το επιχειρείν να ξεκινήσει να διδάσκεται από μικρή ηλικία.

​«Οι γυναίκες έχουν αποδείξει την αξία της συμμετοχής τους στο επιχειρείν. Μέσα από τη μεθοδικότητα και το στοχευμένο ρίσκο που αναλαμβάνουν, καταλαμβάνουν επάξια ισότιμο ρόλο στις σύγχρονες οικονομίες».

Τι επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό την επιτυχία των γυναικών στο επιχειρείν; Η ομάδα των συνεργατών τους και ιδιαίτερα των συν-ιδρυτών της επιχείρησης. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κατανόηση και στήριξη από όλες τις πλευρές, προκειμένου οι συν-ιδρυτές να προάγουν τα καλύτερα σημεία της επαγγελματικής προσωπικότητάς τους.

Ποιους από τους στόχους σας έχετε πετύχει ως επικεφαλής του cluster των startups του ICC Women Hellas; 

Αφενός, την ανάγκη προώθησης και προβολής ελληνίδων start uppers, δημιουργώντας role models ικανά να επηρεάσουν κι άλλες γυναίκες να ασχοληθούν με την καινοτόμο νεοφυή επιχειρηματικότητα. Αφετέρου, την ανάγκη εγκαθίδρυσης και προώθησης ενός community από ελληνίδες business angels, επενδυτριών, δηλαδή, που σε αρχικό στάδιο θα χρηματοδοτούν και θα στηρίζουνstartups. 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022