fbpixel

Search icon
Search
Η καταξιωμένη φωτογράφος Μάρα Δεσύπρη μας ξεναγεί στη δική της Τήνο και μας αποκαλύπτει τα απόκρυφα του τόπου της
MAGAZINE

Η καταξιωμένη φωτογράφος Μάρα Δεσύπρη μας ξεναγεί στη δική της Τήνο και μας αποκαλύπτει τα απόκρυφα του τόπου της

Η μποέμ αρχόντισσα του νησιού αποτυπώνει με τη δική της, ξεχωριστή ματιά τις ομορφιές του και μας μεταφέρει την αύρα του, σαν ένα πολύτιμο κομμάτι της καρδιάς και της ζωής της


Ο φακός της είναι η προέκταση του εαυτού της και το νησί της, το αγαπημένο της κάδρο. Στον λογαριασμό της στο Instagram ανεβάζει με μοναδική ευκολία τα πιο όμορφα στιγμιότυπα της ζωής της στο μέρος που λατρεύει να επιστρέφει ξανά και ξανά. Με πατέρα που έχει καταγωγή από τα Δυο Χωριά, η Μάρα Δεσύπρη πέρασε όλα τα καλοκαίρια των παιδικών της χρόνων στην Τήνο και απέκτησε με τα χρόνια δύο σπίτια στο νησί. 

Στο ένα, που ήταν στάβλοι παλιά, διατήρησε τους παλιούς πέτρινους τοίχους και διαμόρφωσε τους χώρους με χτιστά καθιστικά και άλλα στοιχεία της ίδιας τεχνικής στην κουζίνα και το μπάνιο, φτιάχνοντας ένα σκηνικό, που -ντυμένο με κιλίμια και αιώρες- μοιάζει ιδανικό για μια σύγχρονη μποέμισσα. Το άλλο, πιο σύγχρονο, κατασκευάστηκε εξαρχής. Είναι νέο κτίσμα, αλλά κι εκεί έχει δώσει χαρακτήρα από την ταξιδιάρικη ζωή της, διακοσμώντας, για παράδειγμα, την οροφή του με ψάθινα καπέλα -φερμένα από το Ασουάν της Αιγύπτου- ή με τα κεραμικά που δημιουργεί η ίδια, τη νέα, μεγάλη της αγάπη.

Tο σπίτι μου… ήταν στην εξοχή του χωριού. Θυμάμαι που φτάναμε στον παππού και τη γιαγιά και πηγαίναμε με τα γαϊδούρια στην παραλία για διακοπές. Η πρώτη μου ανάμνηση στο νησί είναι αυτή. Έχει πάρα πολύ ωραία σημεία η Τήνος, παρόλο που μια από τις επιλογές μου θα ήταν αυτό όπου βρίσκεται το σπίτι μου.

img-3205.jpg

Το νησί έχει μια θετική αύρα… κι ένα από τα πράγματα που αξίζει να ζήσει κανείς σε αυτό είναι τα πανηγύρια. Κάθε χωριό έχει το δικό του και τον Αύγουστο, κάθε βράδυ γίνεται κι από ένα, κι είναι όλα πολύ όμορφα. Άλλωστε, το νησί δεν έχει νυχτερινή ζωή, οπότε ο κόσμος μαζεύεται στα σπίτια ή σε κάποιες ταβέρνες.

Οι καλύτερες βουτιές που έχω κάνει… είναι στη Λειβάδα, την αγαπημένη μου παραλία με τις τεράστιες πέτρες τις λαξευμένες από τη θάλασσα, οι οποίες ακουμπάνε η μία στην άλλη, δημιουργώντας ένα απόκοσμο σκηνικό. Είναι ένα σημείο πιο scenic, που θα πρότεινα και για φωτογράφιση, όπως και η περιοχή Βώλαξ, που έχει αυτό το φαινόμενο -ίδιο παρατηρείται και στην Αριζόνα και σε μερικά ακόμη σημεία στον πλανήτη- με τις τεράστιες πέτρες. Είναι το αγαπημένο μου κάδρο στο νησί.

06.jpg

Ένα κρυφό σημείο… που δεν το ξέρει πολύς κόσμος είναι η παραλία Μαλί. Ένα τοπίο ειδυλλιακό, όπου τα σπίτια είναι χτισμένα πάνω στα βράχια, χωρίς ηλεκτρικό, στο βορειότερο σημείο του νησιού. Επίσης, άλλη μία ωραία παραλία είναι η Απηγανιά -από το φυτό απήγανος που φυτρώνει εκεί-αλλά και η Παχιά Άμμος. Δεν είμαι λάτρις του ηλιοβασιλέματος, αλλά αν είναι κάποια που κοιτάει δύση, είναι μοναδική.

Οι τοπικοί θρύλοι… λένε για τις αγελούδες, τα ξωτικά που εμφανίζονται εδώ κι εκεί στο νησί, φαντάσματα που οι ντόπιοι βλέπουν χρόνια τώρα.

Η αγαπημένη εποχή για το νησί… είναι το φθινόπωρο, γιατί χάνεται το πράσινο και είναι πολύ πιο δωρικό το τοπίο. Δηλαδή, δεν υπάρχουν άλλα χρώματα εκτός από τα μπεζ της πέτρας και τα ξερά στάχυα, ενώ από τον αέρα έχει γίνει μια αποψίλωση και φαίνονται πιο καθαρά οι φόρμες του νησιού.

Τον χειμώνα… τα καιρικά φαινόμενα είναι δραματικά, με ομίχλες -αντάρες τις λένε εδώ-, όπου ξεκινάς τη μέρα και δε βλέπεις ούτε στο ένα μέτρο - οι θάλασσες είναι πολύ έντονες.

ce9a6967.jpg

Ο επισκέπτης αξίζει να δει… τη Σχολή των Ουρσουλίνων, ένα καθολικό σχολείο που έχει μετατραπεί σε μουσείο. Λειτουργούσε μέχρι το ‘86 κι έχουν φοιτήσει σ' αυτό πολύ σημαντικά πρόσωπα. Έχει μια πολύ ωραία ιστορία. Κάποια στιγμή είχα κάνει και μια έκθεση εκεί. Επίσης ο ναός του Ποσειδώνα που ήταν σημείο-σταθμός των αρχαίων. Ενδιαφέρον έχει και η περιοχή του Εξωμβούργου, που είναι ένα μεσαιωνικό κάστρο -εκεί ήταν η πόλη της Τήνου την εποχή του Μεσαίωνα, πάνω σ’ ένα βουνό, για να προφυλάσσεται από τους πειρατές. Άλλο ένα χωριό σημαντικό είναι ο Πύργος, λόγω του Λύτρα και του Χαλεπά. Εκεί βρίσκεται το σπίτι του, που είναι επισκέψιμο, και το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, που είναι εξαιρετικό, όπως και η Σχολή Καλών Τεχνών. Είναι ωραίο και για sightseeing.

Μία τοπική λέξη-τοποθεσία που ξυπνά αναμνήσεις… είναι η Λυχναφτιά, όπου πήγαινα από μικρή. Είναι ο οικισμός που έχω το σπίτι μου στην παραλία. Η ονομασία προέκυψε λόγω των πειρατών που έκαναν σινιάλο με λυχνάρια.

ce9a7100.JPG

Αγαπημένη μυρωδιά… είναι η λυγαριά, αλλά και όλα τα φυτά που βγαίνουν αυτήν την εποχή. Από εδέσματα, οι γλυκιές τυρόπιτες της γιαγιάς είναι μια δυνατή ανάμνηση. Μου θυμίζει πολλά σαν μυρωδιά και είναι must να φας τέτοιες εδώ, είναι τοπικό προϊόν, όπως και η κάπαρη, το μέλι και τα ρίκια. Επίσης, υπάρχει ένας φοβερός παραγωγός, που λέγεται Καραγιώργης, στον Πύργο, και φτιάχνει θυμίαμα από μέλι.

Αυτό που βρίσκω μόνο στην Τήνο… είναι η ηρεμία!

Αγαπημένο μου εστιατόριο… είναι το Έντουαρ και ο Ταρσανάς για ψάρι.

af88255b-d716-4175-92cb-e14a4707c272.jpg

Το μεγαλύτερο διάστημα που έχω μείνει εκεί… είναι τρεις μήνες κι ελπίζω όταν αποσυρθώ να μείνω εκεί για πάντα! Ας είμαστε καλά…

Ανατρέξτε στη gallery για περισσότερες φωτογραφίες από την Τήνο της Μάρας Δεσύπρη!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΑ ΔΕΣΥΠΡΗ

Κεντρική Φωτογραφία: Η Μάρα Δεσύπρη με την κόρη της © Filep Motwary

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020