Η Jessica Rosval ξεκίνησε την καριέρα της στις κουζίνες του Καναδά, όμως η μοίρα ‒ και η αγάπη για την ιταλική κουλτούρα‒ την οδήγησαν στη Μόντενα της Ιταλίας, στο πλευρό του θρυλικού Massimo Bottura. Σήμερα είναι η επικεφαλής σεφ του εστιατορίου Al Gatto Verde, στο Casa Maria Luigia, το πολυτελές art resort (βραβευμένο με 3 Michelin Keys) που φέρει την υπογραφή της ομάδας Osteria Francescana, ενώ ταυτόχρονα ηγείται του Refettorio Modena, ενός κοινωνικού εγχειρήματος του οργανισμού Food for Soul, που προσφέρει ένα διαφορετικό πρόγραμμα γαστρονομικής εκπαίδευσης, το οποίο η ίδια ίδρυσε με στόχο την ενδυνάμωση των μεταναστριών της Μόντενα. Με πάθος για τη μαγειρική και βαθιά πίστη στη δύναμη της κοινότητας, η Rosval δε μαγειρεύει απλώς γκουρμέ πιάτα· χτίζει γέφυρες, δίνει φωνή σε αφανείς γευστικές ιστορίες και επαναπροσδιορίζει τι σημαίνει να είσαι σεφ στον 21ο αιώνα.
«Μια μέρα, ο Massimo με πλησίασε ήσυχα και μου είπε:‟Μη χαθείς μέσα στην καθημερινότητα. Να αφήνεις πάντα χώρο για την ποίηση”. Αυτή η φράση με συνοδεύει μέχρι σήμερα. Όταν όλα μοιάζουν χαοτικά, προσπαθώ να κάνω ένα βήμα πίσω ‒ να ανασάνω, να κοιτάξω γύρω μου και να παρατηρήσω την ομορφιά που υπάρχει στη σιωπή. Εκεί, στον χώρο της ποίησης, ζει το νόημα...»

Μαγειρικά αυτήν τη στιγμή βρίσκεστε στην κορυφή της Ευρώπης, εκπροσωπώντας τη σύγχρονη «πράσινη» κουζίνα. Είναι μόνο οι βιώσιμες πρακτικές το μέλλον της γαστρονομίας;
Η βιωσιμότητα στη γαστρονομία έχει πολλές εκφάνσεις, και είναι δική μας ευθύνη, ως σεφ, να κάνουμε τις σωστές επιλογές. Από τον τρόπο που προμηθευόμαστε τα υλικά μέχρι το πώς διαμορφώνουμε τις κουζίνες μας, κάθε μικρή απόφαση μπορεί να έχει ουσιαστικό θετικό αντίκτυπο. Στο Al Gatto Verde, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα ήταν ανέκαθεν προτεραιότητα. Η κοινωνική βιωσιμότητα είναι εξίσου θεμελιώδης. Το 2022, μαζί με την Caroline Caporossi, ιδρύσαμε το “Roots” ‒ έναν κοινωνικό, μη κερδοσκοπικό χώρο, που προσφέρει εκπαίδευση στη μαγειρική και επαγγελματική αποκατάσταση σε μετανάστριες της περιοχής μας. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας προωθούμε την ισότητα των φύλων, συμβάλλουμε στη μείωση της φτώχειας και ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή και την ανθεκτικότητα.
Κατά τη γνώμη σας, πώς αλλάζουν οι γυναίκες σεφ την κουλτούρα στις επαγγελματικές κουζίνες;
Συστήνοντας έναν πιο συνεργατικό, συμπεριληπτικό και συναισθηματικά έξυπνο τρόπο ηγεσίας, αντικρούοντας την ξεπερασμένη αντίληψη ότι η κουζίνα πρέπει να βασίζεται στην ιεραρχία, την ένταση ή τον εγωισμό. Αποδεικνύουμε ότι η δύναμη μπορεί να συνυπάρχει με την ευγένεια και πως η αριστεία δε χρειάζεται να έρχεται εις βάρος του ανθρώπινου σεβασμού.

Κεφάλαιο fine dining: πώς προβλέπετε ότι θα εξελιχθεί η δημοφιλής εστιατορική τάση;
Θα έλεγα ότι προβλέπω μια όμορφη εξέλιξη. Ενώ παλαιότερα βασιζόταν στην επισημότητα και την αποκλειστικότητα, η υψηλή γαστρονομία σήμερα γίνεται πιο συνειδητή, προσωπική και συνδεδεμένη με ουσιαστικές αξίες. Τα fine dining εστιατόρια στρέφονται προς εμπειρίες που λαμβάνουν υπόψη τη βιωσιμότητα, την πολιτισμική αφήγηση και το συναισθηματικό βάθος της γεύσης. Οι σεφ χρησιμοποιούν ό,τι μέσο διαθέτουν για να προβάλουν τοπικούς παραγωγούς, να μειώσουν το food waste και να προωθήσουν τη διαφορετικότητα. Το fine dining γίνεται πιο ανθρώπινο: λιγότερο αποστασιοποιημένο, πιο φιλόξενο, αλλά πάντα προσεγμένο και με σκοπό. Πιστεύω πως στο μέλλον θα δούμε τη συγκεκριμένη τάση να ξεφεύγει από τα παραδοσιακά του καλούπια, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα, την αυθεντικότητα και τον κάθε τόπο.

Ο Massimo Bottura, κορυφαίος εκπρόσωπος της fine dining σκηνής, αποτέλεσε μέντορά σας. Πώς είναι να δουλεύετε μαζί του και ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή που σας έχει δώσει;
Όταν ξεκίνησα στο Osteria Francescana στην Μόντενα της Ιταλίας, οι μέρες μου ήταν ένας αγώνας δρόμου ‒ να εδραιώσω τη θέση μου, να προλάβω τις προετοιμασίες, να συμβαδίσω με τον ρυθμό της κουζίνας. Μια μέρα, ο Massimo με πλησίασε ήσυχα και μου είπε: «Μη χαθείς μέσα στην καθημερινότητα. Να αφήνεις πάντα χώρο για την ποίηση». Αυτή η φράση με συνοδεύει μέχρι σήμερα. Όταν όλα μοιάζουν χαοτικά, προσπαθώ να κάνω ένα βήμα πίσω ‒ να ανασάνω, να κοιτάξω γύρω μου και να παρατηρήσω την ομορφιά που υπάρχει στη σιωπή. Εκεί, στον χώρο της ποίησης, ζει το νόημα...
Τι αγαπάτε περισσότερο σε αυτήν τη δουλειά;
Τα ταξίδια! Ένα Σαββατοκύριακο στην Αθήνα για ταραμοσαλάτα και σουβλάκι, βραδινό street food στην Μπανγκόκ, pintxos και pil pil στη Χώρα των Βάσκων ή ceviche στη Λίμα. Ο αγαπημένος μου γαστρονομικός προορισμός είναι όλος ο κόσμος, και ανυπομονώ να συνεχίσω να τον ανακαλύπτω.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡΕΤΟΥ CINEFOOD | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΙΑΤΩΝ LIDO VANNUCCH
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2025