fbpixel

Search icon
Search
H Γαλλία φλέγεται: Αποκλείστηκε η είσοδος στο Λούβρο - Ξεχειλίζει η οργή των Γάλλων
PEOPLE & MOMENTS

H Γαλλία φλέγεται: Αποκλείστηκε η είσοδος στο Λούβρο - Ξεχειλίζει η οργή των Γάλλων

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Παρισιού κι όχι μόνο


Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους, καθημερινές και διαδοχικές συγκρούσεις με την αστυνομία, το απόλυτο χάος! Η Γαλλία φλέγεται εδώ και ημέρες, με τους πολίτες της χώρας να δίνουν τη δική τους μάχη για το παρόν, αλλά κυρίως για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Για τις επόμενες γενιές που μεγαλώνουν τώρα κι αξίζουν κάτι καλύτερο. Ολόκληρη η χώρα κινείται στους ρυθμούς των διαδηλώσεων, με τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους, προκειμένου να εκφράσει την έντονη αντίθεσή του, με φόντο την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Ο πρόεδρος, Emmanuel Macron δοκιμάζεται, αναφορικά με τον χειρισμό μίας κατάστασης εξαιρετικά δύσκολης και η πολιτική κρίση σκεπάζει τον ουρανό του Παρισιού κι αλλάζει τις ισορροπίες. 

Οι εξελίξεις τρέχουν!

Βαθιά κρίση, τεράστια οργή

Η Γαλλία βρίσκεται στους δρόμους, με τους πολίτες της χώρας -σε μεγάλο ποσοστό- να διαδηλώνουν ενάντια στα νέα σχέδια του Emmanuel Macron, που πήρε την απόφαση να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Οι απεργίες έγιναν διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις απέκτησαν τεράστια ένταση, με την οργή του κόσμου να ξεχειλίζει πλέον. Οι εικόνες από τα βίαια επεισόδια στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας έκαναν τον γύρο του κόσμου, με τους Γάλλους να στέλνουν τα δικά τους μηνύματα μέσα από τα social media. Η φωνή τους ακούγεται σε κάθε χώρα, σε κάθε μέρος, ταξιδεύει παντού. Η αλήθεια είναι πως οι εικόνες αυτές, ξύπνησαν σε κάποιους μνήμες Κίτρινων Γιλέκων, με τη Γαλλία να μη βρίσκεται απλά αντιμέτωπη με μία τεράστια κρίση, αλλά να βιώνει μία από τις πιο δύσκολες και σκληρές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της. 

Τα συνδικάτα προκηρύσσουν διαδοχικές απεργίες κι η σοβαρότητα της κατάστασης είναι τέτοια, που ακόμη κι ο βασιλιάς Κάρολος πήρε την απόφαση να αναβάλλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του, λόγω του τεταμένου κλίματος που επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα. Η Γαλλία βρίσκεται σε κλοιό απεργιακών κινητοποιήσεων και αντικυβερνητικών διαδηλώσεων εδώ και εβδομάδες και παρά το γεγονός ότι -αρχικά- δημιουργήθηκε ένα πολύ συγκεκριμένο κλίμα, που ήθελε την κατάσταση να ηρεμεί σταδιακά, τελικά, συνέβη το αντίθετο. Όσο περνούν οι μέρες η οργή μεγαλώνει και ο κόσμος, ζητά άμεσα απαντήσεις σε καυτά θέματα. Πού θα φτάσει όλο αυτό; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, αλλά είναι σίγουρο πως το σκηνικό αυτό που έχει διαμορφωθεί δύσκολα θα διαφοροποιηθεί από μόνο του. Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων, διαδηλωτές απέκλεισαν ακόμη και το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, καθώς συγκεντρώθηκαν γύρω από τη γυάλινη πυραμίδα, τοποθετώντας -μεταξύ άλλων- ένα πανό με κεντρικό σύνθημα το: «Συνταξιοδότηση στα 60 - Να δουλεύουμε λιγότερο για να ζήσουμε περισσότερο». 

O Macron στο επίκεντρο

bruni.jpg

Ο Emmanuel Macron αποτελεί... κόκκινο πανί για τους πολίτες της χώρας του, με τον Γάλλο πρόεδρο να βρίσκεται στο επίκεντρο. Αυτή τη φορά -ωστόσο- τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Στην εποχή των social media δε μένει τίποτα κρυφό, δεν μπορεί τίποτα να περάσει απαρατήρητο κι αυτό, μάλλον το κατάλαβε καλά, όταν στο πλαίσιο μίας τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε, έγινε αντιληπτή η κίνησή του να βγάλει το ρολόι του. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν με video και φωτογραφίες από το συγκεκριμένο στιγμιότυπο, με τους Γάλλους πολίτες να θεωρούν πως προκάλεσε για μία ακόμη φορά με την στάση του. Η απόφαση του Macron να προωθήσει την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, παρακάμπτοντας την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, μέσω της ενεργοποίησης του άρθρου 49.3 του Συντάγματος, έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις, με τους πολιτικούς του αντιπάλους να καλλιεργούν από τη δική τους μεριά ένα πολύ συγκεκριμένο κλίμα, θέλοντας να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον στη χώρα.

Κι ενώ το κλίμα είναι πολύ βαρύ, τόσο για τον Macron, όσο και για πολλά άλλα δημόσια πρόσωπα της χώρας, στο επίκεντρο βρέθηκε και η Carla Bruni, που -μάλλον- προσπάθησε να κάνει... χιούμορ, σε μία πολύ-πολύ κακή στιγμή. Με μία ανάρτησή της στα social media, η Bruni ειρωνεύτηκε την δήμαρχο του Παρισιού, Anne Hidalgo, ωστόσο, το post που έκανε προκάλεσε πολλές αντιδράσεις για την ίδια. «Ήρθε η άνοιξη. Ευχαριστώ Anne Hidalgo», ανέφερε στην ανάρτησή της, ποζάροντας ντυμένη casual με ανοιχτά τα χέρια, ενώ πατούσε με το ένα πόδι της σε έναν αναποδογυρισμένο κάδο και με το άλλο στον σωρό σκουπιδιών που βρισκόταν μπροστά της. Πολλοί followers της -κι όχι μόνο- εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την στάση της σε μία τόσο δύσκολη στιγμή για την Γαλλία, με την Bruni να δέχεται δεκάδες μηνύματα και να διαγράφει λίγο μετά το επίμαχο post, αντιλαμβανόμενη -προφανώς- τη σοβαρότητα της κατάστασης. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε κι αν θα μπει ένα τέλος σε όλο αυτό, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως η Γαλλία τη δεδομένη χρονική στιγμή εκπέμπει... SOS, με τον κόσμο να ξεσπά και να βγαίνει στο δρόμο, διαδηλώνοντας με φόντο το παρόν και το μέλλον του, την ώρα που ο Emmanuel Macron παρακολουθεί τις εξελίξεις και μετρά τις δυνάμεις του, ζητώντας να ηρεμήσουν τα πνεύματα, χωρίς να κάνει ο ίδιος πίσω. Ποια θα είναι η κατάληξη;