fbpixel

Search icon
Search
H έκθεση του Έλληνα γλύπτη Philolaos, "Jour après Jour", στο Chateau du Val Fleury
ARTS & CULTURE

H έκθεση του Έλληνα γλύπτη Philolaos, "Jour après Jour", στο Chateau du Val Fleury

Αναδεικνύει τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης που σχεδίασε ο σπουδαίος καλλιτέχνης


O Έλληνας καλλιτέχνης, Φιλόλαος Tλούπας (πατέρας του διακεκριμένου art director, Γιώργου Τλούπα) που έζησε στο Saint-Remy-Lès-Chevreuse, είναι ιδιαίτερα γνωστός για τα πολλά μνημειώδη γλυπτά του που τοποθετήθηκαν σε δημόσιους χώρους τόσο στη Γαλλία, όσο και διεθνώς. Οικολόγος πριν από την εποχή του, άρχισε να σχεδιάζει κάθε χώρο, κάθε έπιπλο, κάθε αντικείμενο της καθημερινότητάς του, χτίζοντας έτσι μια αληθινή φιλοσοφία ζωής. Αυτά τα μοναδικά έργα του παρουσιάζονται αυτήν την περίοδο στο Ile de France και συγκεκριμένα στο Chateau du Val Fleury στην έκθεση «Φιλόλαος, μέρα με τη μέρα».

d7a0341-gbBUV.jpg
Chateau du Val Fleury

Who is who

Ο Φιλόλαος Tλούπας γεννήθηκε το 1923 στη Λάρισα. Ως έφηβος γοητευμένος από τη γλυπτική, μπήκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 1944 όπου επισκεπτόταν συχνά το στούντιο του Αpartis, πρώην μαθητή του Μπουρντέλ. Ο Apartis τον έπεισε να πάει στη Γαλλία και το 1950 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και παρακολούθησε το στούντιο του Gimond στο Beaux-Arts και τη σχολή τέχνης Grande Chaumière. 

Την επόμενη χρονιά, ένας φίλος του τον σύστησε στο Claireau (Center National des Ateliers Educatifs), ένα εκπαιδευτικό κέντρο τέχνης στην κοιλάδα Chevreuse. Εκεί έμαθε κεραμική και γρήγορα έγινε καθηγητής. Το 1955, πραγματοποίησε την πρώτη του παραγγελία, ένα ανάγλυφο για το καφέ-εστιατόριο La Régence. Το 1958, απέκτησε ένα οικόπεδο στο Saint-Remy-lès-Chevreuse στο οποίο έχτισε και ενσωμάτωσε το στούντιο και το σπίτι του. Ο Φιλόλαος έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, στο Orsay, στις 18 Σεπτεμβρίου 2010.

Ο Έλληνας καλλιτέχνης που έζησε στο Saint-Remy-Lès-Che-vreuse, έξω από το Παρίσι, είναι ιδιαίτερα γνωστός για τα πολυάριθμα μνημειώδη γλυπτά του που είναι εγκατεστημένα σε δημόσιους χώρους στη Γαλλία και παγκοσμίως. Με οικολογικό πνεύμα από τα πρώτα του χρόνια, αποφάσισε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει κάθε χώρο και κάθε αντικείμενο που τον περιτριγύριζε. Αυτοί οι αρχιτεκτονικοί χώροι, τα έπιπλα και τα αντικείμενα που δημιούργησε αντικατοπτρίζουν με προσωπικό τρόπο αυτή τη φιλοσοφία. 

About the exhibition

11-xtACh.jpg

«Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζουμε μια τόσο μεγάλης κλίμακας έκθεση γλυπτικής», τονίζει η Laura Baudart, βοηθός για πολιτιστικά θέματα στο δημαρχείο της κοινότητας στο νοτιοδυτικό Ile de France της Γαλλίας με όνομα, Gif-sur-Yvette. Ενώ συνεχίζει τονίζοντας, «Ο Φιλόλαος ήταν Έλληνας καλλιτέχνης, γνωστός για τα μνημειώδη γλυπτά του, μεταξύ των οποίων αρκετά από αυτά βρίσκονταν στην επικράτειά μας στο Paris-Saclay: Στο κολέγιο Juliette Adam, στο Les Ulis, στο Bures-sur-Yvette... Αυτή η έκθεση, αναδεικνύεται υπέροχα από τη σκηνογραφία της Camille Flammarion, είναι γεμάτη «συναίσθημα». Όταν μιλάμε για μπετόν, μέταλλο, τερακότα ή ανοξείδωτο χάλυβα, δεν φανταζόμαστε τόση ιδιαίτερη κομψότητα και λεπτότητα.»

Το κοινό συγκινείτε πραγμαικά από την ομορφιά των αντικειμένων που παρουσιάζονται στην έκθεση του σπουδαίου γλύπτη. Τα μαχαιροπίρουνα με τον τόσο κομψό σχεδιασμό, το μυστηριώδες ολομεταλλικό μπαούλο ή ακόμα και η ξύλινη κουνιστή πολυθρόνα είναι μερικά από τα σημαντικά και μοναδικά έργα τέχνης του Έλληνα που παρουσιάζονται. Για τον ίδιο τον Φιλόλαο, τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά, το εργαστήριο στο Saint-Rémy-lès-Chevreuse επίπλωνε ουσιαστικά τους χώρους του σπιτιού τους. 

Ανατρέξτε στη gallery για περισσότερες φωτογραφίες της έκθεσης! 

Κεντρική φωτογραφία: Αριστερά: Philolaos, Δεξιά: Αντικείμενα της έκθεσης 

Info: Μέχρι τις 19 Δεκέμβρη στο Château du Val Fleury, Διεύθυνση: 5 All. du Val Fleury, 91190 Gif-sur-Yvette, Γαλλία, Site: www.ville-gif.fr