fbpixel

Search icon
Search
Η έκθεση φωτογραφίας του Χρόνη Σπανού στο Local restaurant είναι απλά μοναδική
CITY VIBES

Η έκθεση φωτογραφίας του Χρόνη Σπανού στο Local restaurant είναι απλά μοναδική

To εμβληματικό bar-restaurant της Θεσσαλονίκης γιορτάζει 20+2 χρόνια


Ήταν το 2002 όταν η γωνία της Παλαιών Πατρών Γερμανού με την Παύλου Μελά απέκτησε το πρώτο της Local. Μικρό αλλά φιλόξενο, έγινε σύντομα στέκι εφαρμόζοντας τη λογική ότι ...χίλιοι καλοί χωράνε. Έκτοτε το espresso bar, μεγάλωσε, άλλαξε και προοδευτικά απέκτησε δύο αδέρφια, διευρύνοντας παράλληλα και τη δράση του, προτείνοντας αρχικά λίγα πιάτα και φτάνοντας στο σήμερα όπου η δημιουργική κουζίνα του δομείται πάνω σε δύο διαφορετικές φιλοσοφίες, οι οποίες όμως συνδυάζονται με άνεση ακόμα και στο ίδιο γεύμα.

image0-tzA5W.jpeg

20+2 χρόνια λοιπόν μετά, το Local φιλοξενεί από τις 6 Μαρτίου και για έναν μήνα μία πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας, μία ιδιότυπη αποτύπωση λεπτομερειών του μαγαζιού, υπό ένα σχεδόν αρχιτεκτονικό πρίσμα, μέσα από την ασπρόμαυρη ματιά του Χρόνη Σπανού.

image1-nfuK7.jpeg

Η έκθεση αυτή προέκυψε αυθόρμητα και σχεδόν αβίαστα. «Μέσα από την επαγγελματική συνεργασία με το Local βρέθηκα να περνάω αρκετές ώρες στους διαφορετικούς χώρους του. Άρχισα να παρατηρώ, να βλέπω τις γωνίες, να προσέχω τις φόρμες και το φως. Έχοντας μέσα μου έντονη την γεωμετρική «ματιά» από το παρελθόν μου στη φωτογραφία, ξεκίνησα να απομονώνω λεπτομέρειες και ιδιαίτερα στοιχεία. Κλασικές γραμμές με μοντέρνες συνδυάζονται μοναδικά, μια ανοιχτή κουζίνα με ποικίλα χαρακτηριστικά, ένας χώρος πρωτότυπος που θυμίζει speakeasy μπαρ της εποχής της ποτοαπαγόρευσης στη Νέα Υόρκη και το γνώριμο αρχικό μέρος του Local. Όλα αυτά συνέθεσαν μια ωραία πρόκληση», εξηγεί ο ίδιος ο φωτογράφος και συνεχίζει: «Η επιλογή της απουσίας χρώματος στις εικόνες ήρθε με φυσικό τρόπο, αφενός λόγω της ιστορίας του Local, αφετέρου λόγω της προσωπικής ανάγκης για επιστροφή στην αφετηρία μου, καθώς φέτος συμπληρώνω τα 20 χρόνια που πορεύομαι στον χώρο της φωτογραφίας».

Ποιος είναι ο Χρόνης Σπανός

image6.jpeg

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος του φωτογραφικού IEK E.S.P. Ξεκίνησε να εργάζεται επαγγελματικά ως φωτογράφος το 2004. Εξειδικεύεται στη φωτογραφία φαγητού/ποτού και την αρχιτεκτονική φωτογραφία. Έχει δημιουργήσει διάφορα projects, τα οποία οδήγησαν σε ατομικές εκθέσεις, στην Θεσσαλονίκη και στο Abu Dhabi. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό (ΗΠΑ).