Aν προσπαθούσε να ξυπνήσει αναμνήσεις της ζωής της, όλες θα είχαν μια γεύση. Όλες θα ήταν συνδεδεμένες με το φαγητό και τους ανθρώπους με τους οποίους το μοιράστηκε. Μνήμες έντονες… Η Skye McAlpine μέσα από τις συνταγές της καταφέρνει μέχρι σήμερα να ξυπνάει αυτές τις αναμνήσεις σε όλους όσοι δοκιμάζουν να τις μαγειρέψουν. Απλό, φρέσκο, ιταλικό, άφθονο και πάνω απ’ όλα, εύκολο. Αυτό είναι το μαγειρικό της στιλ. Η ίδια, χωρίς να είναι επαγγελματίας μαγείρισσα με σπουδές στον τομέα, κατάφερε να ξεχωρίσει μαγειρικά. «Το πραγματικό μου πάθος είναι για το κλασικό και διαχρονικό φαγητό. Λατρεύω τις παλιές και νοσταλγικές συνταγές. Μου αρέσει το φαγητό και οι φίλοι μου και ιδανικά το πάντρεμα αυτών των δύο».
Την αγάπη της για το φαγητό αδιαμφισβήτητα της μετέδωσε η οικογένειά της. Γεννήθηκε στο Λονδίνο και όταν ήταν 6 ετών, οι γονείς της μετακόμισαν στη Βενετία με σκοπό να μείνουν εκεί για έναν χρόνο, κάτι, όμως, που δε συνέβη ποτέ. «Καταλήξαμε οικογενειακώς να είμαστε ερωτευμένοι με την πόλη και τη ζωή εκεί, κι έτσι δε φύγαμε. Πέρασα την παιδική μου ηλικία στη Βενετία και σήμερα, μοιράζω τον χρόνο μου ανάμεσα στο σπίτι μας στη Βενετία και στο Λονδίνο, όπου εργάζεται ο σύζυγός μου».
Once upon a time… Η σχέση μου με τη μαγειρική ξεκίνησε πολύ απλά. Ήθελα να συγκεντρώσω τις αγαπημένες μου συνταγές και ιστορίες μαζί σ’ ένα μέρος online κι έτσι δημιούργησα και ξεκίνησα να γράφω το blog μου. Επίσης, ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου περιστρέφεται γύρω από ένα τραπέζι -φαγητό με φίλους, dinner parties, οικογενειακά γεύματα-, είναι το μέρος με το οποίο ήταν συνδεδεμένες πολλές από τις πιο χαρούμενες αναμνήσεις της ζωής μου. Και κάπως έτσι προέκυψε ο τίτλος του “From my dining table”!
O ρόλος της μαγειρικής Η ενασχόληση με τη μαγειρική προέκυψε πολύ απλά, ξαφνικά και αβίαστα, ως hobby. Μόλις είχα γεννήσει τον γιο μου και ολοκλήρωνα το διδακτορικό μου στην Αρχαία Λογοτεχνία στο University College London. Ξεκίνησα να γράφω το blog μου και το έβλεπα ως μια δημιουργική διέξοδο, έναν τρόπο να συλλέγω αναμνήσεις και συνταγές. Από πάντα διάβαζα βιβλία μαγειρικής και διαπίστωσα πως μου άρεσε πολύ να γράφω σχετικά με το φαγητό, τόσο όσο μου άρεσε να διαβάζω γι’ αυτό. Με τον καιρό, το blog άρχισε ν’ απογειώνεται και ξεκίνησα να γράφω για διάφορα περιοδικά. Η κατάληξη είναι γνωστή, η συγγραφή και η έκδοση του βιβλίου μου. Νιώθω πολύ τυχερή που το πάθος μου κατάφερε να γίνει καριέρα.
The cookbook Το βιβλίο μου,“Τable in Venice - Recipes from my home” (εκδόσεις Bloomsbury Publishing) είναι μια δουλειά γεμάτη αγάπη και βλέποντάς το, από πολλές πλευρές, θα έλεγα πως από πάντα το είχα στο μυαλό μου και το έγραφα. Πρόκειται για μια συλλογή από αγαπημένες συνταγές από τη ζωή μου στη Βενετία. Ήθελα να παρουσιάσω τη μαγεία του πολιτισμού του home-cooking σε μια πόλη που οι περισσότεροι άνθρωποι την αντιλαμβάνονται ως έναν τουριστικό προορισμό, με σκοπό να δουν πώς η πόλη αυτή ζει και αναπνέει. Το βιβλίο είναι βαθιά προσωπικό και οι συνταγές είναι όλες -μία προς μία- αγαπημένες μου, πολλές από την παιδική μου ηλικία καθώς και συνταγές που έχω κάνει ξανά και ξανά.
Gastronomy: Λονδίνο VS Βενετία Μιλώντας για τη Γαστρονομία, το Λονδίνο είναι μια πόλη που κάνει έντονο focus στις τάσεις. Μια πόλη τυχερή κι ευλογημένη, με μυριάδες νέους και ταλαντούχους chefs και μια πληθώρα από international κουζίνες. Είναι μια πόλη συναρπαστική και ζωντανή και πάντα έτοιμη να υποδεχτεί το next best thing, τόσο στη Γαστρονομία όσο και σε όλους τους τομείς του lifestyle. Η Βενετία, από την άλλη, είναι η απόλυτη αντίθεση στη γαστρονομική σκηνή. Eίναι μια πόλη ανέγγιχτη από τις αλλαγές και το πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παρατηρείται ακόμη και στα high end εστιατόρια, που συνεχίζουν κι έχουν το ίδιο εξαιρετικό menu τα τελευταία 30 χρόνια. Και η αλήθεια είναι πως λατρεύω αυτήν τη διαχρονικότητα.
Πηγή έμπνευσης Για τις συνταγές μου, τα βιβλία είναι μια μεγάλη πηγή έμπνευσης, είτε αυτά είναι βιβλία μαγειρικής -για τις εικόνες, τις συνταγές και τον τρόπο γραφής- είτε ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα. Επίσης, μου αρέσουν τα βιβλία φωτογραφίας, μόδας και διακόσμησης, όλα αυτά τα coffee table books με τις εντυπωσιακές εικόνες. Μου αρέσει να χάνομαι στις σελίδες τους.
Η καλύτερη γαστρονομική εμπειρία Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω την πιο ιδιαίτερη εμπειρία φαγητού, πιθανότατα αυτή θα ήταν ένα dinner που έκανα στον κήπο μας στη Βενετία, κάτω από τη συκιά. Πρωταγωνιστής, μια πιατέλα με σπαγγέτι με μια πεντανόστιμη βουτυράτη σάλτσα ντομάτας με αστακό, κλείνοντας μ’ ένα απίστευτο γλυκό -συνταγή της μαμάς μου-, ένα σοκολατένιο κέικ χωρίς αλεύρι.
Aγαπημένο συστατικό Δηλώνω φανατική οπαδός του σαφράν. Είναι ένα αγαπημένο μπαχαρικό, που δίνει μια ζεστή και λουλουδάτη γεύση, καθώς κι ένα έντονο χρώμα σε κάθε συνταγή. Το χρησιμοποιώ τόσο σε αλμυρά πιάτα, όπως σε ριζότο, μαγιονέζα, pasta ή ακόμη και σε λαχανικά και ψάρι, αλλά και σε γλυκά, καθώς είναι ένα εξαιρετικό υλικό, που μπορεί να δώσει ένα ιδιαίτερο twist σ’ ένα απλό παντεσπάνι ή σε σαντιγί, αλλά και στην lemon curd για τη lemon pie με μαρέγκα. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι συχνά δεν το επιλέγουν ως υλικό επειδή είναι αρκετά ακριβό, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια πολύ μικρή ποσότητα, που θα μεταμορφώσει τη συνταγή σου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣGLOW 149 ΙΟΥΝΙΟΣ 2019