fbpixel

Search icon
Search
H ασύλληπτη τιμή-ρεκόρ στην οποία πουλήθηκε η Marilyn Monroe του Warhol
ARTS & CULTURE

H ασύλληπτη τιμή-ρεκόρ στην οποία πουλήθηκε η Marilyn Monroe του Warhol

Πρόκειται κι επίσημα για το πιο ακριβό έργο Τέχνης του 20ού, με τιμή πώλησης 195 εκατομμύρια δολάρια


Τα τελευταία νέα που έχουν «ταράξει τα νερά στον χώρο της Τέχνης, δεν είναι άλλα από την πώληση του διάσημου πίνακα του Andy Warhol, με κεντρικό θέμα την Marilyn Monroe. To εμβληματικό έργο δημοπρατήθηκε έναντι 195 εκατομμυρίων δολαρίων - καθιστώντας το δημιούργημα του αιρετικού καλλιτέχνη το πιο ακριβό έργο τέχνης του 20ού αιώνα που πουλήθηκε ποτέ, ενώ το ποσό είναι επίσης το υψηλότερο που έχει καταβληθεί ποτέ για αμερικανικό έργο.

“Shot Marilyns”

shutterstock-1019163526.jpg

Ο πίνακας, με τίτλο "Shot Sage Blue Marilyn", ζωγραφίστηκε από τον Warhol το 1964 χρησιμοποιώντας μια διάσημη φωτογραφία της μεγάλης star ως έμπνευση. Ο ίδιος τον δημιούργησε δύο χρόνια μετά τον αιφνίδιο θάνατό της. Σε ένα μπλε φόντο με κόκκινα χείλη που ξεχωρίζουν, η εικόνα της αγαπημένης ηθοποιού έχει εκτεθεί σε μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα, κρύβει και μια συναρπαστική ιστορία. Αρχικά μία από τις πέντε μεταξοτυπίες που ζωγραφίστηκαν σε εκτυπώσεις 40 επί 40 ιντσών αποθηκεύτηκαν σε μια στοίβα στο στούντιο του Warhol στη Νέα Υόρκη, το The Factory. Σύμφωνα με το artsy.net, η performer της εποχής Dorothy Podber ρώτησε τον Warhol αν μπορεί να «πυροβολήσει» τους πίνακες, - χρησιμοποιώντας τη λέξη "shoot" στα αγγλικά, που σημαίνει «πυροβολώ» αλλά και «τραβάω μια φωτογραφία με την κάμερά μου» -, εκείνος αντιλαμβανόμενος το δεύτερο απάντησε θετικά και κάπως έτσι η Podber έβγαλε ένα περίστροφο και πυροβόλησε όλα τα πορτρέτα εκτός από αυτό με το τιρκουάζ φόντο! Μετέπειτα, ο Andy Warhol απεκατέστησε και τους άλλους τέσσερις πίνακες, οι οποίοι έμειναν στην ιστορία από τότε, ως “Shot Marilyns”.

The Auction

shutterstock-705363964.jpg

Η δημοπρασία έλαβε χώρα στον οίκο Christie's στη Νέα Υόρκη, ενώ πριν τη διεξαγωγή της, το διάσημο auction house έκανε γνωστό ότι ο εν λόγω πίνακας αποτελεί «Μία από τις πιο σπάνιες και υπερβατικές εικόνες που υπάρχουν», με την τιμή πώλησης να κυμαίνεται «στην περιοχή» των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η δημοπρασία ολοκληρώθηκε με τιμή πώλησης 170 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία ανήλθε στα 195 εκατομμύρια δολάρια λαμβάνοντας υπόψη τους φόρους και τα τέλη. Η προηγούμενη τιμή-ρεκόρ για ένα αμερικάνικο έργο τέχνης ήταν τα 110,5 εκατομμύρια δολάρια για έναν πίνακα ζωγραφικής που δημιουργήθηκε το 1982 από τον άλλοτε φίλο και άλλοτε ανταγωνιστή του Warhol, Jean-Michael Basquiat.

Η τελική τιμή της Marylin του Warhol μάλιστα, καταρρίπτει και το προηγούμενο ρεκόρ για ένα έργο τέχνης του 20ού αιώνα, που πραγματοποιήθηκε το 2015, όταν ένας πίνακας του Pablo Picasso από το 1955, "Les Femmes d'Alger", πωλήθηκε για 179,4 εκατομμύρια δολάρια. 

Τον Μάρτιο, ο George Frei, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Thomas and Doris Amman, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο έργο «Μαρτυρά τη δύναμη που αποκτά η εικόνα στη νέα χιλιετία».

«Η Μέριλιν έφυγε· οι τρομερές συνθήκες της ζωής και του θανάτου της έχουν ξεχαστεί», είπε ο Frei. «Το μόνο που μένει είναι το αινιγματικό της χαμόγελο που τη συνδέει με ένα άλλο μυστηριώδες χαμόγελο μιας διακεκριμένης κυρίας, της Μόνα Λίζα».

Το Bloomberg αναφέρει ότι ο αγοραστής ήταν ο γνωστός Αμερικανός έμπορος έργων τέχνης Larry Gagosian, ο οποίος είναι και ο ιδιοκτήτης της ομώνυμης αλυσίδας γκαλερί τέχνης. Σύμφωνα με τον Christie's, όλα τα έσοδα από την πώληση θα διατεθούν στο Ίδρυμα Thomas and Doris Ammann της Ζυρίχης με έδρα την Ελβετία, το οποίο εργάζεται για τη δημιουργία προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης για παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.