fbpixel

Search icon
Search
Η αρχιτέκτονας Μαρία Βλάχου µας ξεναγεί σε µια εντυπωσιακή κατοικία στην Τζιά
MAGAZINE

Η αρχιτέκτονας Μαρία Βλάχου µας ξεναγεί σε µια εντυπωσιακή κατοικία στην Τζιά

Τη σχεδίασαν το αρχιτεκτονικό γραφείο GNB Architects και η designer Μαριλένα Σταυρακάκη


Έχοντας θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου -αρχικά υπήρχε ως κέλυφος µιας ηµιτελούς εξοχικής κατοικίας στην Τζια- το σπίτι µεταµορφώθηκε στο απόλυτο καλοκαιρινό καταφύγιο µε τη βοήθεια της σχεδιαστικής οµάδας των Gnb Architects, αποτελούµενη από τους Νίκο Παούρη και Μαρία Βλάχου και της αρχιτέκτονα Μαριλένας Σταυρακάκη.

084-9435-tzia-20170913.jpg
Η άνεση είναι χαρακτηριστικό του ισογείο που περιλαμβάνει όλους τους κοινόχρηστους χώρους της κατοικίας

Η Μαρία Βλάχου μας μιλά για την ιδιαίτερη σχέση της με την Τζιά και ό,τι κάνει το απίθανο αυτό σπίτι να ξεχωρίζει...

Η σχέση µας µε το νησί… είναι σχέση αγάπης και… αγάπης. Ο Νίκος κατάγεται από την Τζιά, ενώ εγώ το αγάπησα γιατί αποτελεί το βασικό πεδίο εφαρµογής των δηµιουργικών μου ιδεών.

Τα καλοκαίρια στην Τζια… είναι ένας συνδυασµός δουλειάς, θάλασσας και φαγητού µε καλή παρέα. Ο Νίκος πάντα θα στριµώξει ανάµεσα στα ραντεβού µια γρήγορη βουτιά σε µια παραλία, που θα συναντήσει στον δρόµο του. Εξάλλου, η Τζια διαθέτει µεγάλη ακτογραµµή και παραλίες για κάθε απαιτητικό επισκέπτη

Η Τζια ως προορισµός… είναι το κοντινότερο κυκλαδονήσι στην Αθήνα και αγαπηµένος προορισµός των weekenders. ∆ιακριτική, αλλά ταυτόχρονα πολυµορφική, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει καταφύγιο για τους εικαστικούς, ορµητήριο για τους ιστιοπλόους και must προορισµός για τους εναλλακτικούς.

Το σπίτι… Σκαρφαλωµένο σ’ ένα οικόπεδο µε κλίση δίπλα στη θάλασσα και µε ανεµπόδιστη θέα προς το Πέλαγος, βρίσκεται σε ιδιαίτερα προνοµιακή θέση, που αναδείχθηκε µε τον καλύτερο τρόπο. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε ν’ αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, όπου το πρώτο φιλοξενεί τους χώρους διηµέρευσης µ’ ένα τεράστιο καθιστικό και κουζίνα, όπως και δύο υπνοδωµάτια µε µπάνιο, το καθένα µε ανεξάρτητη είσοδο, ώστε να εξασφαλίζεται η ιδιωτικότητα. Στο δεύτερο επίπεδο, το master bedroom µε δικό του µπάνιο και βεράντα αγναντεύει από ψηλά, έχοντας την πιο προνοµιακή συµµετοχή στην ονειρεµένη θέα.

Στόχος του σχεδιασµού ήταν... η δηµιουργία µιας κατοικίας µε τους υπαίθριους χώρους της διαµορφωµένους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να σέβεται το τοπίο, την τοπική αρχιτεκτονική και ταυτοχρόνως να εξυπηρετούνται οι λειτουργικές της ανάγκες. Η βασική αρχή της πρότασης ήταν η ενοποίηση των εσωτερικών κι εξωτερικών χώρων, κάτι που εξυπηρετεί σε µεγάλο βαθµό ένα καλοκαιρινό σπίτι. Τα πρόσθετα αρχιτεκτονικά στοιχεία συντίθενται µε τα παλιά, µε γνώµονα τα διάφορα επίπεδα του εδάφους, ενώ όλα µαζί υπακούν σιωπηλά στις γήινες αποχρώσεις, ώστε τίποτε να µη διαταράσσει την ηρεµία και αρµονία του τοπίου. Οι εσωτερικοί χώροι σχεδιάστηκαν σε λιτές, αφαιρετικές γραµµές, µε κτιστά καθιστικά κι αισθητική που έχει σαφείς αναφορές στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, η οποία αποδίδεται µε σύγχρονο ύφος και γραµµές.

Στις όψεις της κατοικίας διατηρήθηκε η υφιστάµενη πέτρινη τοιχοποιία, δείχνοντας τον απαιτούµενο σεβασµό στην προϋπάρχουσα κατάσταση, ενώ ο όγκος του µύλου καλύφθηκε µε σοβά σε γκρίζο χρώµα, αποσκοπώντας στην οπτική εναρµόνιση µε το τοπίο. Ο περιβάλλων χώρος της εξωτερικής διαµόρφωσης αναπτύσσεται σε διάφορα επίπεδα, που µεταφέρουν τις βασικές λειτουργίες του σπιτιού πλησιέστερα στη θάλασσα. Η επιβλητική πισίνα δεσπόζει στο σύνολο, αφού µετατρέπεται σε κεντρικό σηµείο αναφοράς, ενώ, πλαισιωµένη µε έπιπλα εξωτερικού χώρου του Moda Bagno Concept Store, συνθέτει εικόνες χαλάρωσης και καλοκαιρινής αιγαιοπελαγίτικης αύρας σε κάθε της σηµείο.

Αγαπηµένη γωνιά… η σχεδόν περίκλειστη πίσω αυλή της κουζίνας. Ιδανικό σηµείο για τον πρωινό καφέ τις ηµέρες που ο βοριάς πέφτει µε δύναµη στους πέτρινους τοίχους της κατοικίας.

Ζούµε… για τις προκλήσεις. Μας αρέσουν οι απαιτητικές µελέτες κι αυτές που µας ωθούν κάθε φορά να ξεπεράσουµε τα όριά µας.

The island List

014-9482-tzia-20170913.jpg
Μια ανάσα απο την θάλασσα , η κατοικία είναι τοποθετημένη σε μια πλαγιά που κατηφορίζει προς το Αιγαίο

• ∆είτε τον Λέοντα στη Χώρα, αρχαϊκό γλυπτό σκαλισµένο σε βράχο από τον 7ο αιώνα π.Χ.

• Κάντε scuba diving στον βυθό του νησιού, που φιλοξενεί σηµαντικά ναυάγια, όπως το αδελφό πλοίο του Τιτανικού.

• ∆οκιµάστε φρέσκο ψάρι και ονειρεµένη πορτοκαλόπιτα µε παγωτό για επιδόρπιο στις 9 Κόρες.

• Περπατήστε στο καλοδιατηρηµένο δίκτυο των 12 µονοπατιών του νησιού.

• Βουτήξτε στο Γυαλισκάρι και µετά για φαγητό και κοκτέιλ στο Eora.

• Επισκεφθείτε τα δύο µουσεία του νησιού, το Αρχαιολογικό και το Αγροτικό Λαογραφικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κέας, καθώς και τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας και κάντε µπάνιο στα καταγάλανα νερά του όρµου.

• Αγοράστε τοπικά προϊόντα, όπως λουκάνικα, λόζες, µέλι, βότανα και µυρωδικά.

• Κολυµπήστε στα Ξύλα το ηλιοβασίλεµα.

• Μην αµελήσετε µια επίσκεψη στο µοναστήρι της Καστριανής.

• Πιείτε ένα ποτό στο Βινύλιο, το πιο διάσηµο µπαρ του νησιού, που βρίσκεται στο Βουρκάρι.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ GLOW 151 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΚΑΡΟΣ