fbpixel

Search icon
Search
Η Art Thessaloniki γεμίζει και πάλι την πόλη με τέχνη στις 25 Νοεμβρίου
CITY VIBES

Η Art Thessaloniki γεμίζει και πάλι την πόλη με τέχνη στις 25 Νοεμβρίου

Η 5η Art Thessaloniki International Contemporary Fair επιστρέφει


Η 5η Art Thessaloniki International Contemporary Fair ανοίγει και πάλι τις πύλες της και υποδέχεται τους λάτρεις της τέχνης, έπειτα από δύο αναβολές λόγω των αυστηρών μέτρων προστασίας -τον Νοέμβριο του 2020 και τον Μάιο του 2021. Φέτος, με την αισιοδοξία να βρίσκεται στο επίκεντρο, το κοινό της Θεσσαλονίκης αλλά και όσοι θα επισκεφθούν την πόλη μας, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά νέα έργα καλλιτεχνών, ενδιαφέροντα art projects, Έλληνες αλλά και ξένους καλλιτέχνες.

Η 5η Art Thessaloniki International Contemporary Fair θα ξεκινήσει στον χώρο της έκθεσης στις 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 28 του ίδιου μήνα.

Οι γκαλερί που θα φιλοξενηθούν

screenshot-1-dnX3T.png
Η αφίσα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε για τη φετινή διοργάνωση, μεταξύ των έργων από τις 30 γκαλερί που θα φιλοξενηθούν, πρόκειται να απολαύσουμε δημιουργίες που εκθέτονται σε χώρους τέχνης της ηπειρωτικής αλλά και νησιωτικής Ελλάδας, της Ιταλίας, του Ιράκ, της Τουρκίας, της Ιαπωνίας και της Αμερικής. Επιπλέον, ως τιμώμενος καλλιτέχνης έχει επιλεγεί να είναι ο Γιάννης Φωκάς, που έχει ξεχωρίσει ανά τα χρόνια για τη σχεδιαστική φιλοσοφία του και είναι γνωστός ως ομότιμος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά στα εγκαίνια της διοργάνωσης που θα πραγματοποιηθούν στις 25 του μήνα, θα φιλοξενηθεί η βραβευμένη συνθέτρια Λίνα Τόνια, η οποία θα παρουσιάσει τη νέα της σύνθεση για πρώτη φορά. Τέλος, δίνοντας το προβάδισμα στους νέους καλλιτέχνες, η φουάρ θα παρουσιάσει το έργο των δέκα καλλιτεχνών που διακρίθηκαν μέσα από τα βραβεία Mataroa. Σε αυτούς θα δοθεί η ευκαιρία να εκθέσουν το έργο τους σε ατομικά περίπτερα.

Πού στοχεύει η φετινή διοργάνωση

shutterstock-1160484994.jpg

Στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι η συμμετοχή των αιθουσών τέχνης τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, ενώ ο τιμώμενος εικαστικός καλλιτέχνης θα είναι ο Γιάννης Φωκάς (1951), πρώην καθηγητής της ΑΣΚΤ Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα δοθεί τιμητική διάκριση στον εικαστικό Δημήτρη Αληθεινό για το έργο και την προσωπικότητά του.

Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί έκθεση του παγκοσμίως γνωστού εικαστικού καλλιτέχνη Victor Vasarely (Museum of Drawing Skopje), καθώς και η έκθεση «Η Ελληνική Επανάσταση» με τον χρωστήρα και την πένα Φιλελλήνων Ζωγράφων και Περιηγητών, αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση (1821-2021), όπου θα παρουσιαστούν 50 περίπου συλλεκτικές λιθογραφίες των φιλελλήνων ζωγράφων Karl Krazeisen, Adam Friedel, Peter Von Hess.

karl-krazeisen.jpg


Για δεύτερη φορά η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ) σε συνεργασία με την Έκθεση Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair συνεχίζουν τα βραβεία "MATAROA AWARDS". Πιο συγκεκριμένα, έχουν επιλεχθεί δέκα καλλιτέχνες από την επιτροπή αξιολόγησής και θα παρουσιάσουν το έργο τους σε μεμονωμένα περίπτερα. Θα δοθούν τρία χρηματικά έπαθλα με ψήφους των επισκεπτών. Μάλιστα, θα υπάρξει εγκατάσταση που θα είναι αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Καβάφη και συγκεκριμένα από το έργο «Θυμήσου σώμα... τα κρεβάτια όπου πλάγιαζες» από το Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη.

screenshot-2-sUX2E.png

Για ακόμη μια χρονιά, η Karavias Underwriting Agency στηρίζει έμπρακτα την Τέχνη και τον Πολιτισμό, χορηγώντας την ασφαλιστική κάλυψη της Art Thessaloniki. Η έκθεσηκαλύπτεται μέσω του εξειδικευμένου συμβολαίου Κατά Παντός Κινδύνου Έργων Τέχνης & Κοσμημάτων "Fine Art Insurance" της Karavias Underwriting Agency, εξουσιοδοτημένου ανταποκριτή των Lloyd’s.

Φέτος, το θέμα της διοργάνωσης που συνοδεύει την παρουσία της Karavias Underwriting Agency στην έκθεση έχει ως βάση τη σειρά του Netflix "This Is a Robbery: The World’s Biggest Art Heist". Η παραγωγή έχει ως βασική θεαματική τη μεγαλύτερη ληστεία έργων τέχνης στον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, πως το 2019 -την πιο πρόσφατη χρονιά που πραγματοποιήθηκε η Art Thessaloniki- είχε συγκεντρώσει 15.000 επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.

Info: Η Art Thessaloniki θα ανοίξει τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό κέντρο Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου.