fbpixel

Search icon
Search
H Αρίστη Σάρρα μας υποδέχεται στον δικό της επίγειο παράδεισο, στο Κτήμα Αρίστη
#GREEKSDOITBETTER

H Αρίστη Σάρρα μας υποδέχεται στον δικό της επίγειο παράδεισο, στο Κτήμα Αρίστη

Η founder του νέου luxury herbal tea brand Saristi μας μιλάει για το νέο της εγχείρημα, στη γεύση και τη γαστρονομία


Έχει πάντα ενδιαφέρον όταν νέες ιδέες από την Ελλάδα κάνουν την εμφάνισή τους και αποδεικνύονται επιτυχημένες, με απήχηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έτσι, με ενδιαφέρον άκουσα για το luxury herbal tea brand Saristi. Πίσω από την ιδέα, μια γυναίκα, η Αρίστη Σάρρα, που η σχέση της με τον κόσμο της γεύσης αριθμεί πολλά χρόνια, καθώς η οικογένειά της και κυρίως ο παππούς της, της έδωσαν τα ερεθίσματα για ν’ αρχίσει ν’ ανακαλύπτει την απόλαυση του φαγητού, τον ρόλο των γευστικών συνδυασμών και πώς αυτό μπορούμε να το εξελίξουμε με μεράκι.

«Πιστεύω πως υποσυνείδητα πάντα υπήρχε μέσα μου ο πειρασμός ν’ ανακαλύψω τον υπέροχο κόσμο της γεύσης. Από μικρή μου άρεσε να παρακολουθώ και να μαγειρεύω δίπλα στη γιαγιά και τη μαμά μου, που μαγείρευαν τα πιο νόστιμα φαγητά. Παράλληλα, μου άρεσε να διαβάζω ξένα περιοδικά γευσιγνωσίας, μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, όπου έβλεπα τους chefs να δημιουργούν έργα τέχνης. Όταν, λοιπόν, ερωτήθηκα στα 18 με τι ήθελα ν’ ασχοληθώ, χωρίς δισταγμό είπα: “Με τη μαγειρική και κυρίως τη ζαχαροπλαστική”!» τονίζει η ίδια.

img-4643-Dxj9B.jpg
Η Αρίστη Σάρρα

Οι σπουδές της ήταν όλες βασισμένες στη γαστρονομία, καθώς έχει πάθος για τη γεύση. Όταν τελείωσε το σχολείο, αποφάσισε να πάει στο Λονδίνο, όπου πήρε το πρώτο της δίπλωμα στη μαγειρική από τη σχολή Le Cordon Bleu. Η συνέχεια την οδήγησε στη Νέα Υόρκη για σπουδές στη ζαχαροπλαστική στο The French Culinary Institute. Λίγο πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, ο τελευταίος σταθμός ήταν το Σαν Φρανσίσκο, όπου απέκτησε το τελευταίο δίπλωμα στο Food & Beverage and Hospitality.

«Από τα χρόνια των σπουδών μου θυμάμαι πιο έντονα όταν έδινα τις εξετάσεις μου για να πάρω το δίπλωμα της ζαχαροπλαστικής κι έπρεπε να περάσω από τρία στάδια εξέτασης. Ένα από αυτά ήταν να φτιάξω έναν υδάτινο κόσμο από ζάχαρη. Η ζάχαρη ήταν ένα υλικό που με άγχωνε, καθώς ήταν πολύ ζεστό κι εύθραυστο. Θέλει πολλή προσοχή κι εξαιρετικές τεχνικές ικανότητες για να υπάρξει ένα όμορφο και σωστό αποτέλεσμα. Ο χρόνος μας ήταν δύο ώρες και οι απαιτήσεις υψηλές. Άρχισα να φτιάχνω την καραμέλα που θα χρησιμοποιούσα ως “τραβηχτή καραμέλα”, όπως λέγεται, για να δημιουργήσω τον ιδανικό βυθό μου. Με πολύ κόπο, επιμονή, γρηγοράδα και παρέα με το άγχος μου, δημιούργησα τα ψάρια και τα κοράλλια του βυθού στην ώρα μου».

Γιατί δε συνεχίσατε την καριέρα σας ως chef ή pastry chef; Όταν βρισκόμουν στο Σαν Φρανσίσκο είχα την ευκαιρία να κάνω την πρακτική μου σ’ ένα εστιατόριο με αστέρια Michelin, που ήταν και το όνειρό μου. Ήμουν βοηθός ζαχαροπλάστη και καθημερινά είχα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σχετικά με το τι θα παρασκεύαζα. Μετά από έναν μήνα φτιάχνοντας κάθε μέρα τα ίδια γλυκά και αρτοποιήματα, συνειδητοποίησα πως δεν θα ήθελα ν’ ασχοληθώ με την επαγγελματική μαγειρική, καθώς όταν βρίσκεσαι σε μια κουζίνα εστιατορίου δεν μπορείς εύκολα ν’ αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη. Υπάρχει μια ρουτίνα κι ένα πρόγραμμα που χρειάζεται να τηρηθεί κατά γράμμα, πόσο μάλλον σ’ ένα εστιατόριο με αστέρια Michelin, κι αυτό ήταν κάτι που δε μου ταίριαζε, καθώς η φαντασία και η δημιουργικότητά μου είναι κάτι που με ζωντανεύουν.

img-4502-RgD6v.jpg
Στο Κτήμα Αρίστη, μπορεί κανείς να προμηθευτεί από τον βιολογικό λαχανόκηπο τα λαχανικά του, με την υπηρεσία “Bio Basket”, να το επισκεφτεί για μια απλή βόλτα, απολαμβάνοντας τον καφέ του και τα διαλεγμένα βιολογικά σνακ από το παντοπωλείο, όπως και να παρευρεθεί στα ενδιαφέροντα φεστιβάλ που διοργανώνονται

Τι αναμνήσεις έχετε ως παιδί από την κουζίνα; Θυμάμαι τη γιαγιά να φτιάχνει μια ζεστή crème patisserie, την οποία μόλις κρύωνε άπλωνε ανάμεσα από βουτυρωμένα φύλλα κρούστας, ώστε να φτιάξει το πιο συγκλονιστικό γαλακτομπούρεκο. Η μυρωδιά του, ο ήχος του κρατσανιστού φύλλου, το ελαφρύ άρωμα πορτοκαλιού και η γεύση του σιροπιασμένου -όσο πρέπει- γαλακτομπούρεκου είναι η καλύτερη παιδική ανάμνηση που έχω.

Η συνέχεια σας βρίσκει στην Ελλάδα, όπου δημιουργήσατε το Κτήμα Αρίστη. Τι σας οδήγησε στο συγκεκριμένο project; Το Κτήμα Αρίστη δημιουργήθηκε ως ένας χώρος αρμονίας στην πόλη, λίγα μέτρα από το κέντρο του Χαλανδρίου. Ήθελα να φτιάξω έναν χώρο όπου θα προβάλλει τη λογική «από την καλλιέργεια στην κατανάλωση» και που θα ηρεμεί και θα γαληνεύει τις στρεσαρισμένες ψυχές μας από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Το Κτήμα είναι ανοιχτό για όλους, είτε για μια απλή βόλτα, είτε για συμμετοχή σε κάποιο από τα σεμινάρια ενηλίκων και παιδιών που διοργανώνουμε. Ο καθένας μπορεί να το πλάσει ανάλογα με τις ανάγκες του.

Και μετά το Κτήμα Αρίστη, ήρθε το luxury herbal tea brand Saristi. Πώς προέκυψε η ιδέα; Ο κόσμος της Saristi γεννήθηκε μέσα από μια προσωπική εμπειρία. Είχα κάποιες στομαχικές ενοχλήσεις, όπου με τη βοήθεια των βοτάνων κατάφερα να ξεπεράσω. Έτσι, οραματίστηκα έναν κόσμο γεμάτο χρώμα και συναίσθημα, που σέβεται κι εμπνέεται από τη δύναμη των βοτάνων. Η επιθυμία μου έγινε η κινητήριος δύναμή μου για να δημιουργηθεί η Saristi και η πρώτη της συλλογή, Cuore e Mente. Ενώσαμε τα βοτάνια της Μητέρας Γης σε μια κούπα, που είναι αρκετή για να φέρει αρμονία στην καρδιά και το μυαλό.

img-4528-nI0R5.jpg
Διαλέγουμε εξαιρετικής ποιότητας βότανα. Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο eco-friendly μπορούμε στην παραγωγή. Μέσα από τις συσκευασίες και το brand αναδεικνύουμε τα δώρα της Φύσης

Ποιο είναι το ιδιαίτερο στοιχείο των προϊόντων σας; Τα αφεψήματά μας είναι πιστοποιημένα βιολογικά, ενώ τα μείγματά μας ξεχωρίζουν για τις φρέσκες γεύσεις. Διαλέγουμε εξαιρετικής ποιότητας βότανα. Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο eco-friendly μπορούμε στη γραμμή παραγωγής μας. Μέσα από τις συσκευασίες και το brand, αναδεικνύουμε τα δώρα της Φύσης, που για εμάς είναι τα βοτάνια και το όμορφο περιβάλλον που δημιουργεί για τον άνθρωπο το ζωικό βασίλειο. Δεν είναι τυχαίο που συμβολίζουμε κάθε μας blend μ’ ένα ζώο.

Ήδη έχετε μπει στα Harrods του Λονδίνου και στο Παρίσι στο La The Box; Σε ποιες άλλες αγορές στοχεύετε; Στόχος πάντα είναι η Ελλάδα. Ωστόσο, φτιάξαμε ένα brand με βάση διεθνή standards, με στόχο να κατακτήσουμε την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά και να συμβάλουμε στην αυξανόμενη αναγνώριση των ελληνικών προϊόντων.

img-4542.jpg
Το packaging είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του brand Saristi. Κάθε συσκευασία χαρακτηρίζεται από ένα ζώο, το οποίο αντιπροσωπεύει τις ιδιότητες του κάθε μείγματος

Από τι υλικά αποτελούνται τα προϊόντα σας και πώς τα προμηθεύεστε; Στην πρώτη συλλογή Cuore e Mente, τα προϊόντα αποτελούνται από βιολογικά βότανα και μπαχαρικά. Έχουμε επιλέξει πέντε βασικά συστατικά για κάθε μείγμα, τα οποία προσδίδουν διαφορετικές ιδιότητες και γεύσεις. Η επιλογή των οργανικών, άγριων βοτάνων γίνεται προσεκτικά και με βάση την καλύτερη ποιότητα από πιστοποιημένους Έλληνες και ξένους παραγωγούς.

Υπάρχει κάποιο tip ή συμβουλή για ν’ απολαμβάνουμε το τσάι μας; Ο περισσότερος κόσμος έχει συνηθίσει να πίνει τσάι τις κρύες μέρες του χειμώνα, με αποτέλεσμα να παραβλέπει την απόλαυση του κρύου τσαγιού. Για την απόλυτη γευστική εμπειρία προσθέστε στο κρύο τσάι μία φέτα λεμονιού, μια φλούδα πορτοκαλιού ή μέλι.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τα σχέδιά μου περιλαμβάνουν τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων και την επέκταση του Κτήματος Αρίστη, παράλληλα με τη δημιουργία νέων προϊόντων, βασισμένων στη φιλοσοφία της Saristi και στην ανάπτυξη του δικτύου διανομής σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

img-4507-V8T6i.jpg

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΡΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ