fbpixel

Search icon
Search
H αρχιτέκτονας Βάνα Κριμνιώτη μας ξεναγεί στο προσωπικό της ησυχαστήριο, στο διαμέρισμά της στο Ψυχικό
MAGAZINE

H αρχιτέκτονας Βάνα Κριμνιώτη μας ξεναγεί στο προσωπικό της ησυχαστήριο, στο διαμέρισμά της στο Ψυχικό

Ένας χώρος που αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά και τη φιλοσοφία ζωής της


Για την αρχιτέκτονα Βάνα Κριμνιώτη «το σπίτι είναι η ψυχή μας». Αυτό που αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά μας και τη φιλοσοφία ζωής μας. Κάτι που φαίνεται και στον προσωπικό της χώρο, ένα διαμέρισμα ιδιαίτερης αισθητικής, όπως και η δική της, στο Ψυχικό. 

«Κατοικώ στο σπίτι αυτό τα τελευταία τρία χρόνια και το επέλεξα γιατί είναι πολύ φωτεινό, ενώ η θέα του, ο στίβος του Κολλεγίου Αθηνών, προσθέτει ζωντάνια στην καθημερινή μου ζωή». Πρόκειται για ένα ρετιρέ 60 τ.μ., με σχεδόν ίσης έκτασης περιμετρική βεράντα. Όπως τονίζει και η ίδια, στους χώρους με περιορισμένα τετραγωνικά πρέπει κανείς να είναι επιλεκτικός. «Στο συγκεκριμένο διαμέρισμα, αυτός είναι και ο μόνος περιορισμός. Στους προσωπικούς μου χώρους, άλλωστε, μου αρέσουν οι ιδιομορφίες και οι εκπλήξεις».

Το κτίριο όπου βρίσκεται το ρετιρέ σχεδιάστηκε σε δύο φάσεις. Την πρώτη από τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα και τη δεύτερη, αυτή της αναδομής, από τον Κ. Κάγιερ. Είναι χαρακτηριστικό της εποχής του, με μοντερνιστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και λιτό στις όψεις και τα υλικά του, ενώ οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά, όπως οι μεταλλικές κουπαστές, το μάρμαρο Αλιβερίου στις κλίμακες και οι μεγάλες μεταλλικές τζαμαρίες στο κλιμακοστάσιο. Η διαρρύθμιση του διαμερίσματος είναι άκρως εργονομική, καθώς με ενιαία το καθιστικό και την κουζίνα ο χώρος φαίνεται πιο μεγάλος, ενώ το φυσικό φως διαχέεται κατά τη διάρκεια της ημέρας από διαφορετικές πλευρές και προσανατολισμούς. Η πέτρα τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο αποτελεί ένα στοιχείο που βοηθάει, επίσης, στο να δείχνει μεγαλύτερο. «Η χρήση ενιαίου υλικού είναι κάτι που προτείνω και στους πελάτες μου για τον συγκεκριμένο λόγο».

HOME SWEET HOME

img-4035.jpg
img-4089.jpg

Στο σπίτι οι αναμνήσεις εμπλουτίζονται καθημερινά. Άλλωστε, το ζει καθημερινά με τους φίλους της. Η έννοια του ανοιχτού και φιλόξενου σπιτικού είναι πρωταρχική για την ίδια και τον τρόπο ζωής της. «Αγαπημένη μου θέση είναι η γωνιά της τραπεζαρίας. Από την πρώτη στιγμή που μπήκα στον χώρο φαντάστηκα ακριβώς τη διάταξη των επίπλων και τον τρόπο που θα τον χρησιμοποιούσα. Ο χτιστός πάγκος δίπλα στο τζάκι είναι το σημείο όπου απολαμβάνω τα γεύματά μου, και το οποίο ενίοτε λειτουργεί ως home office». Κι όπως σημειώνει, κάθε κατοικία εξυπηρετεί έναν στόχο και αντικατοπτρίζει τη φάση της ζωής στην οποία βρισκόμαστε. «Για μένα, το σπίτι των ονείρων μου είναι το οικογενειακό. Μεγάλωσα σ’ ένα σπιτικό γεμάτο ανθρώπους, παιδιά, ξαδέλφια, παππούδες, γιαγιάδες, κι επιθυμώ να φτιάξω το δικό μου, που να τους συμπεριλαμβάνει όλους. Αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που επιθυμώ να έχει είναι σίγουρα ο κήπος. Μου αρέσει ν’ ασχολούμαι με τα φυτά μου, να τα βλέπω να μεγαλώνουν και ν’ ανθίζουν. Η άνεση χώρου ως αίσθηση είναι ένα χαρακτηριστικό που με ικανοποιεί πολύ. Η οργάνωση και τακτοποίηση, το να υπάρχει, δηλαδή, χώρος για το καθετί είναι μια πολυτέλεια που εκτιμώ όταν υπάρχει».

ΑLL ABOUT ME

img-4007.jpg
img-4039.jpg

Από πολύ μικρή ηλικία θυμάται να την απασχολεί η έννοια του χώρου γενικά. Η σιωπηλή παρατήρηση κάθε χώρου σε συνδυασμό με τα συναισθήματα που της προκαλούνται είναι για την ίδια από τις πιο δυνατές εμπειρίες που καθημερινά γεύεται. «Η ανθρώπινη επαφή, είτε είναι πελάτης είτε συνεργάτης, είναι από τις πιο πολύτιμες και συναρπαστικές σχέσεις, που καταλήγουν στην κοινή δημιουργία. Είμαι ανοιχτή στο να δοκιμάζω νέες παραμέτρους. Έχω στο μυαλό μου designers των οποίων τη δουλειά θαυμάζω και θέλω να συνεργαστώ μαζί τους, δημιουργώντας κοινό έργο».

img-4044.jpg

Τα αγαπημένα μου διακοσμητικά είναι σίγουρα τα οικογενειακά κειμήλια. Έχω από τη γιαγιά μου κεντήματα και σερβίτσια, που αγαπώ πολύ και χαίρομαι να χρησιμοποιώ καθημερινά.

Αντικείμενα γεμάτα αναμνήσεις από ταξίδια, αλλά και δώρα από φίλους υπάρχουν στον χώρο και καθορίζουν με τον τρόπο τους την αύρα του σπιτιού.

Η ίδια, τόσο ενδυματολογικά όσο και στο σπίτι της, χρησιμοποιεί παλιά αντικείμενα, τα οποία συνδυάζει με σύγχρονα.

Τα έπιπλα που έχει επιλέξει είναι σχεδιασμένα στις δεκαετίες ’60-‘70. Μια εποχή που την ξεχωρίζει για την αισθητική της. Η τραπεζαρία του Jean Prouve, το coffee table του Castilliogni, η κονσόλα από την Γκαλερί Μαρτίνου, είναι μερικά από τα αγαπημένα της κομμάτια.

img-4152.jpg

My favorites

  • FASHION DESIGNER Jeanne Lanvin
  • FASHION HOUSE The Row
  • ARCHITECT Charlotte Perriand
  • INTERIOR DESIGNER Andrée Putman
  • ARTIST Francois-Xavier Lalanne
  • PERFUME Byredo Bal d’Afrique
  • ACCESSORIES Vintage κοσμήματα
  • BOOK «Γράμματα σ’ ένα νέο ποιητή» του Rainer Maria Rilke
  • BEAUTY ITEM Jade facial roller
  • DETAILS FOR YOUR HOME Χρώμα, υφή και άνεση
  • COLOR Όλα, και μαζί
  • GADGET Ψάθινες βεντάλιες
  • FETISH Κεντήματα
  • RESTAURANT “La maison du Caviar” στο Παρίσι
  • HOTEL “Il Pellicano”
  • MUSEUM The Noguchi Museum
  • CITY Jaipur
  • INSTAGRAM ACCOUNTS @Τhe.archers.inc, @hannespeer, @Metafloranyc, @i0annis
  • HASHTAG #vanalikesalot

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΙΩΑΝΝΑ ΡΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ IOYNIOY 2021