fbpixel

Search icon
Search
H Αγάπη και η Κωστάντζα Σμπώκου μάς υποδέχονται στο eco-friendly πολυτελές resort τους, Cretan Malia Park, στην Κρήτη
MAGAZINE

H Αγάπη και η Κωστάντζα Σμπώκου μάς υποδέχονται στο eco-friendly πολυτελές resort τους, Cretan Malia Park, στην Κρήτη

Ένα καταπράσινο θέρετρο που προσφέρει τη χαλάρωση και την αναζωογόνηση κοντά στη φύση που όλοι αναζητούμε


Η Αγάπη Σμπώκου Ζαμπανάκη και η Κωστάντζα Σμπώκου Κωνσταντακόπουλου, ως συνδιευθύνουσες σύμβουλοι στα Phaea Resorts, συνεχίζουν με αληθινή αγάπη στην «κληρονομιά» του πατέρα τους, δίνοντας νέα πνοή και βάζοντας τη δική τους σφραγίδα στο όραμά του. Το όνειρό τους να δημιουργήσουν εμπειρίες για την Ελλάδα που αγαπούν βρήκε το ιδανικό αντίκρισμα στο Cretan Malia Park, το οποίο μετέτρεψαν στο απόλυτο resort ανέμελης πολυτέλειας και πραγματικής ευεξίας, προσφέροντας τη χαλάρωση και την αναζωογόνηση κοντά στη φύση που όλοι αναζητούμε.

kap2508.jpg

Bλέποντάς τες να μεγαλώνουν μέσα στα ξενοδοχεία, πολλοί το θεώρησαν αυτονόητο ότι οι αδελφές Σμπώκου θα συνέχιζαν το έργο του πατέρα τους. Για τις ίδιες, όμως, αυτό δεν ήταν δεδομένο. Εκείνος τις άφησε ελεύθερες να επιλέξουν, γιατί, όπως έλεγε, «είσαι καλός στη δουλειά σου μόνο αν την αγαπάς πραγματικά». Η Κωστάντζα σπούδασε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και στη συνέχεια, Construction Management στο Harvard G.S.D. (Graduate School of Design). Δούλευε από τα φοιτητικά της χρόνια -με πρώτο της εργοτάξιο το Makedonia Palace, το καλοκαίρι του 1995- και κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Αμερική, για να είναι ανεξάρτητη οικονομικά. H ίδια λέει

Κ.Σ. Δουλεύω από τα φοιτητικά μου χρόνια -όπου και όποτε μπορούσα- και κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην Αμερική, με διάθεση τότε να είμαι ανεξάρτητη, να μπορώ να καλύψω μόνη μου και τα έξοδα διαμονής, αφού για τις σπουδές μου είχα πάρει υποτροφία.

Σήμερα είμαι συν-διευθύνουσα σύμβουλος των Phāea Resorts και επικεφαλής του Τμήματος Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και Προμηθειών της T.E.MEΣ. Α.Ε (Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας).

Παράλληλα ασχολούμαι -με πολύ αγάπη και πάθος μπορώ να πω- με την Endeavor (είμαι Πρόεδρος της Endeavor Greece από το 2018), έναν παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που στηρίζει την επιχειρηματικότητα των νέων κυρίως επιχειρηματιών βοηθώντας να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και να μπορέσουν να αναπτυχθούν γρήγορα, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και τελικά να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Είμαι επίσης μέλος του ΔΣ κι άλλων ιδρυμάτων, όπως το Μπενάκη, το ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής), και του Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου- και για καθένα από αυτά δουλεύω με αγάπη πάνω στους τομείς που μπορώ να προσφέρω.

Με την Αγάπη δουλεύουμε μαζί στα Phāea Resorts αλλά με διαφορετικές αρμοδιότητες από το 2001. Εγώ ως αρχιτέκτονας ασχολήθηκα κυρίως από τα πρώτα χρόνια κυρίως με τις κατασκευές και το development των νέων ξενοδοχείων μας. Δούλεψα κοντά στον πατέρα μου -μηχανικός κι αυτός- και έμαθα πάρα πολλά. Αυτό όμως που με σημάδεψε ήταν ο ειλικρινής τρόπος που αντιμετώπιζε τους ανθρώπους γύρω του. Τους συνεργάτες μας. Πρώτο μου έργο το Blue Palace, μοιραζόμουν μαζί του ένα γραφείο σε ένα container για 18 μήνες. Ο πατέρας μας σταδιακά αποχώρησε· περάσαμε από αρκετά κύματα -σήμερα η Αγάπη και εγώ είμαστε υπερήφανες για την εταιρεία, τους συνεταίρους μας, τους συνεργάτες μας και το προϊόν που δημιουργούμε, το οποίο είναι εντελώς ανανεωμένο από αυτό που πήραμε στα χέρια μας 6 χρόνια νωρίτερα.»

Η Αγάπη τελείωσε τη Νομική Αθηνών, γιατί θεώρησε ότι είναι μία επιστήμη που σου ανοίγει ορίζοντες, και η αλήθεια είναι, όπως λέει η ίδια, ότι όπλισε τη λογική της, έβαλε πλαίσιο σε κάθε σκέψη της και της χάρισε τη δυνατότητα να βλέπει καθετί απ’ όλες τις πλευρές. Μετά το ΜΒΑ της στο Λονδίνο, ασχολήθηκε εξολοκλήρου με την τοποθέτηση του Blue Palace στην αγορά -με τη σύμβαση με τη Starwood Hotels and Resorts τότε και τη Marriott International στη συνέχεια-, τις πωλήσεις, το marketing, το product development, το PR. Αυτή η επιτυχία τής έδωσε την ώθηση, την τεχνογνωσία και την αναγνώριση στον χώρο, ώστε να γίνει μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Τ.Ε. (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), στη δημιουργία της Marketing Greece.

Α.Σ. Μεγαλώνοντας μέσα στα ξενοδοχεία, υπήρχε – χωρίς να λέγεται – η αυτονόητη υπόθεση από όλους ότι θα θελήσουμε να συνεχίσουμε το έργο του πατέρα μας. Όμως για μένα αυτό δεν ήταν καθόλου δεδομένο. Μας άφησε ελεύθερες να επιλέξουμε τι θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας, γιατί όπως έλεγε «είσαι καλός στη δουλειά σου μόνο αν την αγαπάς πραγματικά». Τελείωσα τη Νομική Αθηνών γιατί θεώρησα ότι είναι μία επιστήμη που σου ανοίγει ορίζοντες και η αλήθεια είναι ότι όπλισε τη λογική μου, έβαλε πλαίσιο σε κάθε σκέψη μου και τη δυνατότητα να βλέπω καθετί από όλες τις πλευρές.

Θυμάμαι να δουλεύω σε όλη μου τη ζωή. Από τα 12 κάθε καλοκαίρι στα ξενοδοχεία ή μαζί με το πατέρα μας, κατά τη διάρκεια της Νομικής και μετά το τέλος αυτής σε δικηγορικά γραφεία και σε τράπεζες. Η έκθεση μου σε μεγάλα projects καθώς η επενδυτική τράπεζα που εργάστηκα τότε ήταν σύμβουλος του Δημοσίου για αποκρατικοποιήσεις, με έβαλε σε σκέψεις για τη συνέχεια των σπουδών μου. Αποφάσισα ότι με ενδιέφεραν οι επιχειρήσεις και έτσι αποφάσισα να κάνω μία μεγάλη αλλαγή και τελείωσα το ΜΒΑ μου στο Λονδίνο. Όλα έγιναν ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια του. Αποφάσισα πως με ενδιαφέρει η δημιουργία και όχι η συμβουλευτική. Αναγνώρισα ότι ο τουρισμός είναι ένας τομέας που βρισκόταν σε τρομερή εξέλιξη παγκοσμίως και ότι πλέον με την αλλαγή του distribution model ο ανταγωνισμός ήταν παγκόσμιος. Κατάλαβα τότε ότι η πρόκληση να συνεχίσω και να εξελίξω αυτό που έκανε ο πατέρας μας ήταν μεγάλη.

319-beach.jpg

Κατ’ αρχή ασχολήθηκα εξολοκλήρου με την τοποθέτηση του Blue Palace στην αγορά, και με τη σύμβαση μας με τη Starwood Hotels and Resorts τότε, Marriott International στη συνέχεια, με τις πωλήσεις, το marketing, το product development, το PR. Αυτή η επιτυχία, μου έδωσε αργότερα τη ώθηση, την τεχνογνωσία και την αναγνώριση στο χώρο μας ώστε να μου ζητηθεί να συμμετάσχω, ως μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕ, στη δημιουργία της Marketing Greece, της οποίας είμαι Αντιπρόεδρος από το ξεκίνημα της, έως σήμερα. Η MG, για την οποία είμαι πολύ υπερήφανη, αποτελεί της συμμαχία ενός ολόκληρου πολύ δυναμικού ιδιωτικού τομέα - του τουρισμού - και είναι ακόμη και σήμερα ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα όπου ιδιωτικά κεφάλαια συγκεντρώνονται για την επιτυχημένη προώθηση της χώρας - εκμεταλλευόμενοι αφενός την ευελιξία του ιδιωτικού τομέα, αφετέρου την τεχνογνωσία μίας εξαιρετικής ομάδας, αλλά και το στρατηγικό σχεδιασμό που στηρίζεται σε δεδομένα και έρευνες με την υποστήριξη του ΣΕΤΕ και του ΙΝΣΕΤΕ, δηλαδή όλου του Ελληνικού τουρισμού. Εδώ και ένα χρόνο είμαι επίσης Αντιπρόεδρος του ΙΝΣΕΤΕ του Ινστιτούτου που έχει ως έργο τη εκπαίδευση, την πιστοποίηση και τις μελέτες που αφορούν στον κλάδο μας. Επίσης, το τελευταίο διάστημα είμαι πολύ περήφανη που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω στην Ελληνική Πρωτοβουλίας Ενάντια στο Αλτσχάιμερς.

Σήμερα, όπως είπε η Κωστάντζα διοικούμε ως συνδιευθύνουσες Σύμβουλοι την εταιρία μας, τα Phāea Resorts. Είναι συνέχεια της «κληρονομιάς» του πατέρα μας αλλά έχει και πολύ έντονα τη δική μας σφραγίδα. Το όνειρό μας είναι να δημιουργήσουμε εμπειρίες που μιλούν για την Ελλάδα που αγαπάμε.»

Σχετικά με το hotel management, τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο και διατηρεί άσβεστο το ενδιαφέρον σας γι’ αυτήν τη δουλειά; 

ΑΣ: Με ενθουσιάζει ότι είναι ένας τομέας που συνεχώς εξελίσσεται. Σου επιτρέπει να είσαι εξαιρετικά δημιουργικός, αλλά ταυτοχρόνως απαιτεί να είσαι και πάρα πολύ συγκεκριμένος. Τα ξενοδοχεία είναι μια σειρά από μικρά μικρά πράγματα που όλα μαζί συνθέτουν ένα αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα πρέπει να βγαίνει αβίαστα και να είναι η ιστορία που θέλεις να πεις στον επισκέπτη σου. Απευθύνεσαι σε ένα κοινό που ταξιδεύει παντού, βλέπει, συγκρίνει, εκτιμά. Και από την άλλη έχεις μία ευθύνη προς τον τόπο σου, τους ανθρώπους και τη φύση. Πως εξελίσσεται ο τουρισμός μας από μία απλή υπηρεσία σε έναν πρεσβευτή της ιστορία μας, της ιδιοσυγκρασίας μας, του νέου ελληνικού design, των μικρών παραγωγών.

ΚΣ: Το κάθε ξενοδοχείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Η εταιρεία και οι άνθρωποί της είναι η μεγάλη μας οικογένεια. Είναι μια δουλειά με πολύ δημιουργικότητα, και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα. Δεν σταματάς ποτέ να ανανεώνεις αυτό που μόλις έφτιαξες. Είναι μια δουλειά που σου επιτρέπει να συνεισφέρεις στην κοινωνίας που δραστηριοποιείσαι, να αφήνεις το δικό σου αποτύπωμα στον τόπο σου αλλά και στους επισκέπτες σου, δημιουργώντας για αυτούς εμπειρίες που γίνονται αναμνήσεις.

Ποια είναι η έννοια της φιλοξενίας σ’ επαγγελματικό επίπεδο για εσάς; 

ΚΣ: Μεγαλώσαμε στην Κρήτη και έχουμε υπέροχες αναμνήσεις από καλοκαίρια κοντά στη θάλασσα, από ειδυλλιακές παραλίες του νησιού, από ταβερνάκια στην σκιά ενός πλάτανου με γεύσεις που ακόμη υπάρχουν στη μνήμη μας, από μουσικούς ήχους που μας έκαναν να τραγουδάμε ή να χορεύουμε, από ανθρώπους που μαγευόμασταν με τις ιστορίες τους. Έχοντας τέτοιες εικόνες στο μυαλό μας αποφασίσαμε πως ήταν αυτές ακριβώς που θέλαμε να μεταδώσουμε στον επισκέπτη μας, εμπειρίες από έναν τόπο μαγικό, μέσα από τα δικά μας μάτια και αισθητική.

Το όραμά μας είναι λοιπόν να μοιραστούμε με τους επισκέπτες μας μια πιο αληθινή, πιο διαχρονική Ελλάδα. Με σημείο αναφοράς την ομορφιά του τόπου μας, την ελληνική και κρητική μας κληρονομιά να δημιουργήσουμε στον επισκέπτη μας, μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Προσπαθούμε να είμαστε καινοτόμοι σε ό, τι κάνουμε, εστιάζουμε στην αειφορία ως βασικό πυλώνα για τις ενέργειές μας και προασπιζόμαστε τις οικογενειακές αξίες, δύο συστατικά που καθοδηγούν τα βήματά μας.

ΑΣ: Η Κωστάντζα το είπε ωραία. Θα είχα μόνο να συμπληρώσω ότι το όραμα είναι μια απλή υπενθύμιση. Είναι τόσο μέσα μας όλα αυτά που βγαίνουν αβίαστα.

417-deluxe-suite-retouched.jpg

Περιγράψτε μας τα βασικά στοιχεία της δουλειά σας και ποιο θεωρείτε το πιο σημαντικό σας επίτευγμα;

ΚΣ: Η δουλειά μου συνδυάζει την γνώση μου και την αγάπη μου για την αρχιτεκτονική, την εμμονή μου με την αισθητική, και την βαθιά μου επιθυμία να έχει θετικό αποτύπωμα ό,τι κάνω. Να προσφέρω. Στις διακοπές ο άνθρωπος έχει την ευκαιρία να «γεμίσει» και να επιστρέψει στον τόπο του ανανεωμένος και -αν γίνεται -καλύτερος γιατί είναι ανοιχτός σε νέα ερεθίσματα. Μας δίνεται λοιπόν μέσα από τον τουρισμό η ευκαιρία να μοιραστούμε με τους επισκέπτες μας τη σταθερή δέσμευσή των Phāea Resorts στη βιωσιμότητα, και το όραμα να βιώσουν μια Ελλάδα που υπάρχει στο μυαλό μας ως ιδέα αλλά το παζλ συχνά χάνει τα κομμάτια του.

ΑΣ: Η δική μου δουλειά επικεντρώνεται στη λειτουργία των ξενοδοχείων, τις πωλήσεις και το marketing. Με ενθουσιάζει ιδιαίτερα η διαδικασία του product development, η δημιουργία εμπειριών που συνθέτουν αυτό που είναι τα ξενοδοχεία μας. Προσπαθείς να αφουγκραστείς τάσεις, να «γεννήσεις» καινούργιες ιδέες, να βρεις τον τρόπο να τις υλοποιήσεις μαζί με την ομάδα και κυρίως να κάνεις τους άλλους να τις πιστέψουν και να τις αγαπήσουν. Κάθε τι που κάνουμε θέλουμε να βγαίνει προς τον επισκέπτη μας αβίαστα, σαν να ήταν πάντα εκεί. Γιατί η αναφορά είναι ο τόπος και οι άνθρωποι, η δική μας προσωπική ιστορία μας, η Ελλάδα η ίδια. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω ένα επίτευγμα, ίσως θα ήταν η συνεργασία μας με τη Luxury Collection της Starwood Hotels και μετέπειτα Marriott, και αυτό όχι μόνο για την πρόσβαση που μας έδωσε σε μία παγκόσμια πλατφόρμα επικοινωνίας και εξέλιξης αλλά και γιατί σηματοδότησε μία σημαντική εξωστρέφεια στην εταιρία μας, όταν στην Ελλάδα υπήρχαν ελάχιστα branded ξενοδοχεία.

Cretan Malia Park: Ποια είναι η φιλοσοφία λειτουργίας του και τι είδους εμπειρίες προσφέρει στον επισκέπτη; 

ΚΣ: Το Cretan Malia Park, a member of Design Hotels™ είναι ένα καταπράσινο καταφύγιο που αναδεικνύει την παραδοσιακή κρητική φιλοξενία σε ένα περιβάλλον ήσυχης πολυτέλειας και ολιστικού τρόπου ζωής.

Το ξενοδοχείο ανήκει στην οικογένειά μας από τη δεκαετία του 1980 και ανακαινίσθηκε στο σύνολό του κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών από την αρχιτέκτονα Βάνας Περνάρη.

Το αισθητικό αποτέλεσμα συνθέτουν μια σειρά από επιρροές: τα χρώματα της Μεσογείου, τα τοπικά υλικά της Κρήτης αλλά και αρχιτεκτονικά πρότυπα διαφορετικών ρευμάτων και εποχών που είχαν απήχηση στην Ελλάδα. Το Cretan Malia Park είναι μια νέα εκδοχή ανέμελης πολυτέλειας και πραγματικής ευεξίας που μόνο η επαφή με το αυθεντικό και το ουσιαστικό μπορούν να δημιουργήσουν. Ο επισκέπτης έχει την αίσθηση απόλυτης ηρεμίας, ουσιαστικής ξεκούρασης, μέσα από την επαφή με την φύση, με την κοινωνία του ξενοδοχείου και τη συμμετοχή του στις διαδικασίες.

Το CMP ήταν ένα προσωπικό στοίχημα για την καθολική αναγέννηση ενός υφιστάμενου προϊόντος και απέδειξε ότι όταν όλα τα μέρη ενός ζωντανού οργανισμού συνεργάζονται με το ίδιο όραμα -από τον σχεδιασμό μέχρι την διαμόρφωση του τελικού προϊόντος και το service- το αποτελέσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά.

ΑΣ: Όταν είσαι επιχειρηματίας θέλεις από τη φύση σου να δημιουργήσεις. Κι όταν είσαι δεύτερη γενιά, αναρωτιέσαι αν μπορείς να αφήσεις το αποτύπωμα σου και με άλλους τρόπους. Για εμάς ήταν ζητούμενο σε ένα μέρος εξαιρετικής ομορφιάς και δυνατής φύσης είναι να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από οτιδήποτε μαζικό και να δημιουργήσουμε κάτι που αναζητούν άνθρωποι σαν και εμάς. Ένα προορισμό με έμφαση στο design, την τέχνη και το απλό – με την έννοια του απροσποίητου, απόλυτα γευστικό φαγητό. Η προσέγγιση μας είναι πάντα ολιστική. Η λειτουργία ακολουθεί την ίδια λογική. Από το φαγητό που σερβίρουμε, το πως το σερβίρουμε, την εποχικότητα στα μενού, το μποστάνι μας, τη μουσική ως το inhouse retail και τα retreats που οργανώνουμε, όλα μιλούν με τον ίδιο τρόπο. Το Cretan Malia Park είναι ένα καταφύγιο. Υπόσχεται έναν ρυθμό ζωής που όλοι αναζητούμε. Αργό, απλό αλλά που δεν σταματά να δημιουργεί εκπλήξεις. Και δεν αφορά μόνο ζευγάρια αλλά και οικογένειες. Το Explorer’s Club για τα παιδιά και το The Place για τους εφήβους είναι πραγματικά μοναδικά.

Είναι στο σύνολο του κάτι που μας γεμίζει περηφάνεια. Και πιο πολύ ακόμη γιατί εργαστήκαμε η Κωστάντζα και εγώ με τους ανθρώπους μας - εκείνους που είναι πάντα εκεί– ώστε να δημιουργήσουμε ένα μέρος που μιλά για το όραμά μας, την Κρήτη που αγαπάμε, τα ταξίδια και τις εμπειρίες μας.

467-lobby.jpg

Ποια είναι η sustainable προσέγγιση του ξενοδοχείου και με ποιους τρόπους έχει επιτευχθεί;

ΑΣ: Το Cretan Malia Park χαρακτηρίζεται από τη σταθερή δέσμευσή των Phāea Resorts στη βιωσιμότητα και αποτελεί το πρώτο ξενοδοχείο όπου η φιλοσοφία αυτή διαπνέει όλες τις πτυχές του σχεδιασμού αλλά και της λειτουργίας του.

Τα προγράμματα οικολογικής, πολιτιστικής και κοινωνικής βιωσιμότητας του ξενοδοχείου επεκτείνονται σε κάθε πτυχή του όλο το χρόνο. Οι επισκέπτες βιώνουν από την πρώτη στιγμή τη δέσμευση μας διατηρώντας τον κρητικό πολιτισμό και το περιβάλλον του από τον σχεδιασμό, την τέχνη και την αρχιτεκτονική που βρίσκεται σε κάθε λεπτομέρεια.

Προτεραιότητα για εμάς ήταν το πλαίσιο στο οποίο θα χειριζόμασταν ότι αφορά το νερό, την ενέργεια, τα απορρίμματα, την ανακύκλωση, τα πλαστικά. Οι βιώσιμες πολιτικές μας στα τμήματα αγορών και προμήθειών και πως θα συμβάλλουμε στην κυκλική οικονομία. Όλα αυτά έχοντας στο μυαλό μας, τους επισκέπτες, τους εργαζομένους μας αλλά και την τοπική κοινωνία.

Ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα μας είναι οι Phāea Farmers. Ένα project που ξεκινήσαμε το 2019 και συνεχίσαμε και μέσα την πανδημία. Υποστηρίζουμε το προσωπικό που είναι αγρότες κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να συνεργαστεί με γεωπόνους, καθοδηγώντας τους προς μια βιώσιμη χρήση της δικής τους γης και εκπαιδεύοντας τους σε μεθόδους βιολογικής γεωργίας, δημιουργώντας τελικά περισσότερη αξία για τα προϊόντα τους και βέλτιστη προμήθεια για όλα τα εστιατόρια μας. Ο δικός μας εκτενής βιολογικός κήπος προμηθεύει εποχικά, βιολογικά προϊόντα για τους επισκέπτες μας και οι κήποι του ξενοδοχείου έχουν επανασχεδιαστεί ώστε να φιλοξενούν μόνο τοπικά φυτά.

Το εντυπωσιακό του μποστάνι βιολογικής καλλιέργειας που τροφοδοτεί τα εστιατόρια, το πρόγραμμα αγορών, η απαγόρευση χρήσης χημικών και φυτοφαρμάκων σε όλους τους κήπους, η φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίζεται ο σχεδιασμός δραστηριοτήτων για τα παιδιά και τους μεγάλους, η διαχείριση της ενέργειας και η κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης είναι ενδεικτικά μια σειρά από πρωτοβουλίες στο φιλόδοξο πρόγραμμα βιώσιμου τουρισμού που εξελίσσεται ήδη.

Δεν θα έλεγα πως ήταν δύσκολο αλλά περισσότερο ένα στοίχημα για εμάς τους ίδιους. Η βιωσιμότητα είναι τρόπος ζωής και αισθανόμαστε σαν να επιστρέφουμε στις ρίζες μας χωρίς να ακολουθούμε μια τάση.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, ο τρόπος σχεδιασμού, η αρχιτεκτονική, το φαγητό και η ίδια η φύση σε αρμονία. Το κοινό που προσελκύετε έχει ανάλογο τρόπο ζωής ή προσπαθείτε να του τον εμπνεύσετε και -γιατί όχι- να τον ευαισθητοποιήσετε;

ΚΣ: Το ξενοδοχείο σχεδιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τα χρόνια αυτά του χάρισαν εξαιρετικούς κήπους με γηγενείς κάκτους, φοίνικες και άλλα τοπικά ήδη φυτών, μια αληθινά πλούσια βλάστηση. Ωστόσο, η καθολική ανακαίνιση και ο συνολικός επαναπροσδιορισμός του προϊόντος που ολοκληρώθηκε το 2019 έφερε το Cretan Malia Park σε μια νέα εποχή και απέναντι σε ένα καινούργιο κοινό που αναζητά την αυθεντικότητα στην εμπειρία του ταξιδιού του. Το Cretan Malia Park, είναι σήμερα μέλος των Design Hotels™ .

Με οδηγό το δικό μας όραμα, η αρχιτέκτονας Βάνα Περνάρη, ελευθέρωσε τα κτήρια από ξένα στοιχεία και περιττές παρεμβάσεις, αποκαλύπτοντας έναν απέριττο αρχιτεκτόνημα που αντικατοπτρίζει τη λιτή αρχιτεκτονική κληρονομιά της Μεσογείου, χρησιμοποιεί τοπικά υλικά στην κατασκευή και στοιχεία στην διακόσμηση και θέτει τους κατάφυτους κήπους του ως το κεντρικό σημείο σύνθεσης. Η ελληνική ταυτότητα και η πλούσια κληρονομιά της Κρήτης αποτυπώνονται με ένα απροσδόκητο κράμα σύγχρονης τέχνης και οικογενειακής παράδοσης.

Αυτό ακριβώς είναι που προσδοκούμε να εντυπωθεί στο μυαλό και την ψυχή του σύγχρονου επισκέπτη και να τον εμπνεύσει. Επιθυμία μας είναι να αναδεικνύουμε την ουσία της Ελληνικής φιλοξενίας, προβάλλοντας μια αυθεντική και διαχρονική πλευρά της Ελλάδας που αξίζει να βιώσουν οι επισκέπτες μας.

kap2105-1.jpg

Θεωρείτε ότι έχετε κερδίσει το στοίχημα της επαγγελματικής πρόκλησης για ένα ολοκληρωμένο eco resort;

ΑΣ: Η πρόκληση για τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου με ταυτόχρονο σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος και της κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιούμαστε βρίσκεται στην καρδιά της φιλοσοφίας μας. Δεν ήρθε ως τάση του σήμερα. Αναπτύχθηκε φυσικά, ξεκινώντας από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 από τον πατέρα μας. Σήμερα, είναι ένας ισχυρός πυλώνας στη φιλοσοφία μας και βασική προϋπόθεση σε ό, τι κάνουμε. Μας καθοδηγεί στο πώς σχεδιάζουμε, πώς λειτουργούμε το ξενοδοχείο, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε με τους ανθρώπους μας και πώς θέλουμε οι επισκέπτες μας να ζήσουν την Κρήτη που εμείς αγαπάμε.

Το Cretan Malia Park χρησιμοποιεί φιλικά προς το περιβάλλον υλικά στο σχεδιασμό του. Ένα πρωτοποριακό τριετές πρόγραμμα πιστοποιημένης, βιώσιμης διαχείρισης τοπίου βελτιώνει την υγεία του εδάφους, καθαρίζει τον αέρα και αυξάνει περαιτέρω την ενεργειακή απόδοση. Επιπλέον εφαρμόζονται πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, η ανακύκλωση αποτελεί προτεραιότητα, ενώ ελάχιστες είναι και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για το σύνολο του ξενοδοχείου αφού το 100% της ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται προέχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Το στοίχημα κερδίζεται διαχρονικά και η προσπάθεια δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Κάθε χρόνο γινόμαστε καλύτεροι, κάθε χρόνο βάζουμε ένα λιθαράκι στο να δώσουμε ώθηση και σε ενέργειες που γίνονται εκτός ξενοδοχείων στον τόπο μας. Είναι ο τρόπος μας ο τουρισμός να γίνει όχι μόνο μια πηγή εργασίας και υγειούς οικονομίας αλλά και αλλαγής της σχέσης μας με τη φύση.

Πιστεύετε ότι κάθε σύγχρονο ελληνικό ξενοδοχείο θα έπρεπε να υιοθετεί μια eco friendly φιλοσοφία και με ποιες δράσεις ή χαρακτηριστικά θα έπρεπε να την υποστηρίξει;

ΑΣ: Απολύτως. Δεν είναι τυχαίο πως όλες οι έρευνες για τη συμπεριφορά των millennial καταναλωτών, διαπιστώνουν πως η βιωσιμότητα αποτελεί προτεραιότητα στις αγορές αυτής της γενιάς, μιας γενιάς που ασκεί μεγάλη επιρροή και ταξιδεύει πολύ.

Η βιωσιμότητα δεν είναι ακόμη μια τάση, ένα trend. Είναι τρόπος ζωής, τρόπος σκέψης και δράσης – σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ πως αφορά κάθε είδους επιχείρηση. Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, της σπατάλης τροφίμων, της κατανάλωσης νερού ή ενέργειας, η εξάλειψη του πλαστικού, είναι μερικές από τις βασικές δράσεις που σίγουρα θα πρέπει να ενσωματώσει μια επιχείρηση στις πρακτικές της.

Φυσικά είναι μια προσπάθεια που θέλει αρκετή επένδυση σε χρόνο, συχνά χρήμα και κυρίως αλλαγής νοοτροπίας που δεν είναι πάντα εύκολη. Αποτελεί όμως το μόνο τρόπο ώστε ο Ελληνικός τουρισμός να διατηρήσει τη διαφορετικότητα του, η χώρα μας να κρατήσει την εξαιρετική ομορφιά της και να συνεχίσει να είναι στις κορυφαίες προτιμήσεις.

Τι είναι αυτό τελικά που κάνει τους επισκέπτες του Cretan Malia Park πραγματικά χαρούμενους; 

ΑΣ: Είναι ένα συναρπαστικό μέρος, σε πολλά επίπεδα. Ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τη φύση, με αληθινά κρητικό φαγητό και ποιοτικά προϊόντα αλλά και τους ανθρώπους όπου με τον αυθορμητισμό και την ζεστασιά τους καλωσορίζουν. Το Cretan Malia Park δεν είναι απλώς ένα υπέροχο ξενοδοχείο για να περάσει κάποιος μερικές ξεκούραστες μέρες. Το Cretan Malia Park και οι άνθρωποι του έχουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα: είναι σαν μια μεγάλη αγκαλιά.

Πρόκειται για ένα όμορφο καταφύγιο με έμφαση στην πολυτέλεια, τη βιωσιμότητα, το σχεδιασμό και την αυθεντικότητα με αργούς ρυθμούς. Η σύγχρονη κρητική φιλοξενία του περιλαμβάνει το σχεδιασμό με σεβασμό στον πολιτισμό και την κληρονομιά του νησιού με έμφαση στις τοπικές γαστρονομικές παραδόσεις, δημιουργώντας το βήμα ώστε οι επισκέπτες να επικοινωνούν με το φυσικό περιβάλλον.

Είναι το μέρος όπου συμβαίνουν συνεχώς πράγματα, από μαθήματα μαγειρικής με προϊόντα από το βιολογικό μας κήπο, yoga, meditation, workshops, biking tours, champagne on the beach, σινεμά για όλη την οικογένεια κάτω από τα αστέρια.

424-almyra-restaurant.jpg

Ποιες είναι οι προσδοκίες και οι στόχοι σας;

ΚΣ: Να συνεχίσουμε να φτιάχνουμε ξενοδοχεία υψηλής αισθητικής, βαθιάς ελληνικότητας, με άξονα την βιωσιμότητα και με στόχο οι συνεργάτες να είναι υπερήφανοι που δουλεύουν για αυτά και οι επισκέπτες μας μας να αποκτούν μοναδικές εμπειρίες που να τους συνδέουν με τους τόπους και τους ανθρώπους που επισκέφτηκαν δημιουργώντας αναμνήσεις ζωής.

Ελλάδα είναι… Πώς θα την περιγράφατε ως εκπρόσωποι του πιο όμορφου μέρους της;

ΚΣ: Η Ελλάδα είναι ο τόπος που δεν σε αφήνει να το βάλεις κάτω. Της χρωστάμε όλοι να δουλεύουμε για να την κάνουμε καλύτερη. Έχει συγκινητικές ομορφιές, έχει ένα υπέροχο φως και πολλά λαμπερά μπλε που σε μαγεύουν. Είναι χώρα ανθρώπων με φιλότιμο, με εργατικότητα και με ειλικρινή αισθήματα φιλοξενίας και δοτικότητας. Είναι χώρα με εναλλαγές, είναι ένας τόπος που ακουμπά την ψυχή των ανθρώπων στο πιο αισιόδοξο σημείο της. Οφείλουμε να την προσφέρουμε στους επισκέπτες μας ντυμένη με τα χρώματα που της αξίζουν.

ΑΣ: Η Ελλάδα είναι και μια χώρα δυνατή. Που όχι μόνο άντεξε αλλά και εξελίχθηκε μέσα στους αιώνες. Πώς να μην αναγνωρίσεις όλο αυτό που κουβαλάει; Πώς να μην αγαπήσεις και να θέλεις να αγωνιστείς για να το αναδείξεις, πώς να μην θέλεις να μοιραστείς ένα μυστικό που σε κάνει τόσο περήφανο;

Ανατρέξτε στη gallery για περισσότερες φωτογραφίες!

Credits

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΡΤΡΕΤΩΝ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗΣ

Photography by Claus Brechenmacher & Reiner Baumann

Courtesy of Cretan Malia Park, a member of Design Hotels™(All rights reserved)

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ IOYNIOY 2021