fbpixel

Search icon
Search
Γυναικείο σακάκι: Ένα ιστορικό item που ξεχωρίζει στους αιώνες και εξυμνεί τον φεμινισμό
TRENDS & CATWALKS

Γυναικείο σακάκι: Ένα ιστορικό item που ξεχωρίζει στους αιώνες και εξυμνεί τον φεμινισμό

Μάθετε τα πάντα για τη δημιουργία του πιο διαχρονικού κομματιού της γκαρνταρόμπα σας


Πράγματι, ίσως η μόδα κάνει κύκλους, ωστόσο, υπάρχουν πάντα εκείνα τα items -μεγάλης σπουδαιότητας- που συνήθως καταφέρνουν να περνούν αλώβητα τις εξετάσεις των χρόνων και να συνεχίζουν την πορεία τους στη ντουλάπα μας. Ένα τέτοιο φαίνεται πως είναι και το γνωστό σε όλους σακάκι. Για καιρό αποτελούσε το κύριο ένδυμα των επιφανών αντρών, ώσπου κι έφτασε στα χέρια των δραστήριων γυναικών, οι οποίες φυσικά δε θα μπορούσαν να αφήσουν να περάσει απαρατήρητο κάτι τόσο stylish και μοναδικό στους αιώνες!

Συναντώντας τα πρώτα σακάκια στις αρχές του 19ου αιώνα, φτάνοντας μέχρι και σήμερα, το γυναικείο blazer δεν αποτέλεσε μονάχα ένα σύγχρονο και καλόγουστο κομμάτι στη συλλογή μας, αλλά και μια σημαντική statement πρωτοβουλία στον τρόπο που οι γυναίκες αποφάσισαν να αναδείξουν τους εαυτούς τους και να τους φέρουν σε ισάξια αναλογία με τους άντρες. 

Ανακαλύψτε ανά δεκαετία το υπέροχο ταξίδι του γυναικείου σακακιού στην ιστορία της μόδας που "ακουμπάει" στην κοινωνική επανάσταση! 

1910s

1910.jpg
Από αριστερά προς τα δεξιά: Gabriela Hearst, Τhom Browne, Alexander McQueen

Σε μία Αμερική που οι γυναίκες ξεκινούν να εργάζονται, τα συνηθισμένα για την εποχή ρούχα -με στενούς κορσέδες και μακριές φούστες- δεν κατάφερναν να τις διευκολύνουν, με αποτέλεσμα την μετατροπή τους σε πιο άνετα, φαρδιά και κοντά σε μήκος σύνολα. Τότε ήταν που το πρώτο γυναικείο suffragette κοστούμι έκανε την εμφάνιση του, ως αντίδραση στους κανόνες που επικρατούσαν στις γυναικείες "στολές εργασίες" εκείνης της εποχής. Πρόκειται για ένα φαρδύ σακάκι που φτάνει κάτω από το γοφό, με ιδιαίτερο σούρωμα στη μέση, ώστε να ξεχωρίζει τη σιλουέτα.

1920s

1920.jpg
Από αριστερά προς τα δεξιά: Chanel

Μία από τις πιο σημαντικές δεκαετίες για τη γυναικεία απελευθέρωση, αφού το 1920 οι γυναίκες απέκτησαν για πρώτη φορά το δικαίωμα ψήφου. Πλεκτά ενδύματα άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους, διευκολύνοντας περισσότερο την καθημερινότητα τους, ενώ η μεγαλύτερη σχεδιάστρια όλων των εποχών ξεκινάει τα πρώτα βήματα προς την εξύμνηση του γυναικείου σώματος: η Coco Chanel εισάγει στην αγορά το μοναδικό cardigan σακάκι που αποτελεί μέχρι και σήμερα το κομψότερο item της γυναικείας ντουλάπας!

1930s

1930.jpg
Από αριστερά προς τα δεξιά: Thom Browne, Dolce & Gabbana, Tom Ford

Πρόκειται για την εποχή που πρωτοεμφανίζεται το παντελόνι σ' ένα γυναικείο σύνολο. Ενώνεται με το σακάκι που είχε ήδη αποτελέσει τη Νο1 προοδευτική τάση της εποχής και κάπως έτσι γεννιέται το γυναικείο κοστούμι -που σήμερα χαρακτηρίζουμε ως androgynous, αφού διακρίνεται από αρκετές ομοιότητες με το αντρικό, έχοντας θηλυκές λεπτομέρειες. Tο μεγαλύτερο σύμβολο δυναμισμού στη μόδα.

1940s

1940.jpg
Aπό αριστερά προς τα δεξιά: David Koma, Celine

Όπως ήταν φυσικό, η δεκαετία του '40 αποτέλεσε μία χρονολογία-σταθμό στη ιστορία του γυναικείας ηγεσίας, αλλά και στην αντίστοιχη ένδυση. Ο πόλεμος έβγαλε σχεδόν όλες τις γυναίκες στη δουλειά και ιδιαίτερα σε στρατιωτικές θέσεις, οι οποίες απαιτούσαν απλά ρούχα, λιτά υφάσματα και κοψίματα, που να αποπνέουν δυναμισμό. Τα σακάκια ακολούθησαν μια στρατιωτική διάθεση, δημιουργώντας για πρώτη φορά το σημερινό επιτυχημένο military look, το οποίο πρωτοστάτησε στη μόδα εκείνης της εποχής.

1950s

1950.jpg
Από αριστερά προς τα δεξιά: Dior

Με το τέλος του πολέμου οι γυναίκες ξαναβρίσκουν τη θηλυκότητα τους και γυρνούν και πάλι στο σπίτι, επιθυμώντας να δημιουργήσουν οικογένεια. Παράλληλα, δεν ξεχνούν την δυναμική υπόσταση τους, διατηρώντας το σακάκι στα μέτρα τους, συνδυάζοντας το με μαγικές ογκώδεις φούστες -look, το οποίο εισήγαγε στην ιστορία της μόδας ο Christian Dior, αφήνοντας αναλλοίωτο το σημάδι του, κάνοντας τη σημερινή καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου, Μaria Grazia Ciuri, να το υιοθετήσει στην τελευταία της haute couture συλλογή για το 2019-2020.

1960s-1970s

1960.jpg
Aπό αριστερά προς τα δεξιά: Αrmani, Vanessa Bruno, Ralph Lauren

Οι δύο πιο σημαντικές δεκαετίες για την επαγγελματική κατάρτιση και αναγνώριση των γυναικείων επιτευγμάτων. Από τα early '60s ξεκινάει και πάλι ο φεμινισμός, χαρίζοντας στις γυναίκες νέες θέσεις εργασίας και επιβάλλοντας looks, τα οποία αποπνέουν ηγετικό αέρα και χτίζουν το έδαφος για την επόμενη δεκαετία, που βρίσκει τη γυναίκα να απαριθμεί σχεδόν ίσα δικαιώματα με τους άντρες στον επαγγελματικό, αλλά και κοινωνικό ορίζοντα. Τα κοστούμια αποτελούν το must-have της εποχής, ενώ γίνονται πιο αυστηρά και androgynous, με σκοπό να προωθούν την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

1980s-1990s

1980.jpg
Από αριστερά προς τα δεξιά: Thierry Mugler

Αγαπημένα '80s και '90s: δυναμικοί ώμοι με βάτες που εκφράζουν την πρωτοπορία και τη φουτουριστική διάθεση της εποχής, αλλά και άνετα μακριά σακάκια, που αποπνέουν θηλυκότητα συνδυασμένα με μίνι φούστες. Το σακάκι έχει αποκτήσει γυναικεία υπόσταση πια, βρίσκοντας καινούργιους πλέον τρόπους διαφοροποίησης από το αντρικό. Εκκεντρικές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, αλλά και σύνολα με cigarette παντελόνια εκφράζουν ένα νέο κίνημα γυναικών, που διεκδικεί -μέχρι τότε- αντρικές πρωτοβουλίες.

Σήμερα 

2020.jpg
Από αριστερά προς τα δεξιά: Brandon Maxwell, Escada, Tom Ford

Ο 21ος αιώνας φέρνει μαζί του έναν αέρα αλλαγής σε σχεδόν ολόκληρη τη γυναικεία γκαρνταρόμπα. Το σακάκι γίνεται επίσημα το αγαπημένο item των γυναικών και σχεδιαστών απανταχού. Από το πρωί έως το βράδυ, σε animal prints ή neon εντυπωσιακές αποχρώσεις, συνδυασμένο με denim -δείτε την τελευταία επίδειξη του Brandon Maxwell-, midi skirts, cigarette παντελόνια, αλλά ακόμη και σκέτο, ως η απόλυτο haute couture εμφάνιση, το γυναικείο σακάκι απέκτησε αυτό που πάντα ήθελε: να είναι επίκαιρο πάντα και παντού. Από τα πιο καλόγουστα office looks μέχρι και τα πιο επιτυχημένα night-out outfits, φορώντας το κατάλληλο blazer, δε θα βγείτε ποτέ χαμένη!