fbpixel

Search icon
Search
Γυναικεία γονιμότητα: Πώς μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου;
MAGAZINE

Γυναικεία γονιμότητα: Πώς μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου;

Ο εμβρυομητρικός - ειδικός Αναπαραγωγικής Ιατρικής δρ Αλέξανδρος Τραϊανός, MD, MSc, PhD, FMD, μας δίνει το χρονοδιάγραμμα γονιμότητας, εξηγώντας τις αλλαγές που συμβαίνουν σε κάθε ηλικία


Πολλές γυναίκες γεννιούνται με 1 έως 2 εκατομμύρια ωοθυλάκια, ωστόσο μόνο περίπου 400.000 από αυτά παραμένουν στην αρχή της εμμήνου ρύσεως, ενώ με κάθε περίοδο χάνονται αρκετές εκατοντάδες ωάρια. Καθώς το σώμα μεγαλώνει, μειώνονται τα θυλάκια και οι ευκαιρίες λιγοστεύουν να δημιουργήσουν υγιή, δυνατά ωάρια για γονιμοποίηση. 

Δείτε πώς η απόφαση αναμονής μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας.

18 έως 24 ετών: Η καλύτερη εποχή. 

Τα ωάρια που παράγετε είναι πιο πιθανό να είναι υψηλής ποιότητας, ενώ το να αποκτήσετε παιδί σε αυτήν την ηλικία μειώνει τον κίνδυνο για: γενετικά ελαττώματα, χρωμοσωμικά προβλήματα και κάποια προβλήματα γονιμότητας. Μεταξύ 20 και 30 ετών, το φυσικό ποσοστό γονιμότητας κάθε μήνα είναι περίπου 25%.

25 έως 30 ετών: Γόνιμα χρόνια. 

Στα τέλη της τρίτης δεκαετίας της ζωής σας, η πιθανότητα να μείνετε έγκυος χωρίς παρέμβαση παραμένει σταθερή. Υγιή ζευγάρια κάτω των 30 ετών μπορούν να συλλάβουν τους πρώτους τρεις μήνες της προσπάθειάς τους σε ποσοστό 40% έως 60%, σύμφωνα με το Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development.

shutterstock-200422835.jpg

Ηλικίες 31 έως 35 ετών: Στο ήμισυ της γονιμότητας!

Στα 30 σας είστε περίπου στο ήμισυ της γονιμότητας σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας των 20. Μάλιστα, μία στις πέντε γυναίκες σε εθνικό επίπεδο έχει γεννήσει το πρώτο της παιδί μετά την ηλικία των 35 ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, αλλά ένα στα τρία ζευγάρια στα 30 τους θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα γονιμότητας.

Ηλικίες 35 έως 40 ετών: Σταδιακή εξασθένιση. 

Οι πιθανότητες για μια γυναίκα να μείνει έγκυος χωρίς παρέμβαση μειώνονται στο ένα τέταρτο σε σχέση με κάποια στις αρχές της δεκαετίας των 20. Μια αναθεώρηση του 2003 σημειώνει ότι το 60% των ζευγαριών σε αυτό το ηλικιακό εύρος μπορεί να συλλάβουν φυσικά εντός ενός έτους από την έναρξη της προσπάθειάς τους, ενώ το 85% μπορεί να συλλάβει εντός δύο ετών. Ωστόσο, σε αυτήν την ηλικία, οι κίνδυνοι χρωμοσωμικών προβλημάτων με τα ωάρια είναι υψηλότεροι, ενώ αυξάνονται με κάθε επιπλέον έτος (αποβολή ή ανώμαλη εγκυμοσύνη).

Ηλικίες 41 έως 45+: Οι θεραπείες γονιμότητας αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης. 

Μέχρι αυτήν την ηλικία, το γυναικείο σώμα προετοιμάζεται για εμμηνόπαυση. Οι ωοθήκες έχουν εξαντλήσει τα θυλάκιά τους ή πλησιάζουν στο τέλος. Τα μωρά που γεννιούνται από άτομα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για γενετικά ελαττώματα. Η αποβολή και οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες αυξάνονται καθώς και ο κίνδυνος για διαβήτη κύησης, υπέρταση και προεκλαμψία. Ενώ τα φυσικά περιθώρια κλείνουν σταδιακά, οι θεραπείες γονιμότητας αυξάνουν τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης σύλληψης.

traianos.jpg

Ευχαριστούμε τον δρα Αλέξανδρο Β. Τραϊανό, MD, MSc, PhD, FMD, για τις πληροφορίες.

Infο: Εξειδικεύτηκε στην υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και την εξωσωματική γονιμοποίηση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ηνωμένου Βασίλειου (το φημισμένο Guy’s and St Thomas’ Hospital) καθώς και στην Ιατρική Εμβρύου στο Kings College Hospital του Λονδίνου. Ο καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης τού απένειμε το Fetal Medicine Diploma, τον μεγαλύτερο τίτλο τιμής στην Εμβρυομητρική Ιατρική. Φέρει διεθνή άδεια εκτέλεσης όλων των μαιευτικών υπερήχων και των ενδομήτριων επεμβάσεων από το Fetal Medicine Foundation – FMF καθώς και εκτέλεσης υπερήχων από το ελληνικό υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Εξειδικεύτηκε επίσης, στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική και στη Μικροχειρουργική στο World Laparoscopy Hospital στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο και συνεργάζεται με κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε όλη την Ελλάδα.

Πατρ. Ιωακείμ 2, Θεσσαλονίκη (όπισθεν Ι.Ν. Αγίας Σοφιάς), τηλ.: 2310 277032, 6946 498771, dralexandrostraianos.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021