fbpixel

Search icon
Search
Guerlain: Μία αυτοκρατορία που μοιάζει έτοιμη να καταρρεύσει! Ή μήπως όχι;
PEOPLE & MOMENTS

Guerlain: Μία αυτοκρατορία που μοιάζει έτοιμη να καταρρεύσει! Ή μήπως όχι;

Η αμύθητη περιουσία, η βαριά αρρώστια κι ο «πόλεμος» που δεν σταματάει πουθενά


Μία οικογένεια γεμάτη λάμψη, μία τεράστια αυτοκρατορία και μία αμύθητη περιουσία. Για περίπου 200 χρόνια, το όνομα Guerlain υπήρξε από τα πιο εμβληματικά στη βιομηχανία αρωμάτων. Ωστόσο, πλέον βρίσκεται ένα βήμα πριν από την... κατάρρευση! Η σφοδρή νομική σύγκρουση των μελών της οικογένειας είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τις δύο πλευρές να φτάνουν στα άκρα, ενώ οι κατηγορίες κι οι απειλές συνεχώς αυξάνονται. 

Την ώρα που ο Jean-Paul Guerlain είναι βυθισμένος στο Alzheimer και δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να πάρει κάποια απόφαση ο ίδιος, ούτε να πάρει την τύχη στα χέρια του. Ο μοναχογιός και η σύντροφός του διεκδικούν το όνομα και την περιουσία του κι ο πλανήτης παρακολουθεί μία ακόμη οικογενειακή τραγωδία.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται!

Τhe Story

2005-n-jp-guerlain-1.jpg
Jean-Paul Guerlain

Με αφορμή το House of Gucci, τη νέα ταινία της Lady Gaga, που έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Νοέμβρη, ακόμη κι αυτοί που δεν τη γνώριζαν, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το «μαύρο» story της οικογένειας, τον σκοτεινό ρόλο της Patrizia Reggiani κι όλα τα μυστικά της αυτοκρατορίας των Gucci. Τώρα, η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται. Μία άλλη πανίσχυρη οικογένεια, αυτών των Guerlain, βρίσκεται στο επίκεντρο κι ο λόγος, είναι φυσικά τα χρήματα κι η εξουσία. Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ο πασίγνωστος οίκος ιδρύθηκε το 1828 από τον Pierre-François-Pascal Guerlain και σήμερα, είναι ένα από τα παλαιότερα αρωματοποιία κι ανήκει στον όμιλο πολυτελείας LVMH, δημιουργώντας αρώματα, διακοσμητικά καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης. Το 1864, ο Pierre-François-Pascal Guerlain έφυγε από τη ζωή κι η τεράστια επιχείρηση πέρασε στους γιους του, ενώ το 1910, μετά το θάνατο του Aimé, συνέβη το ίδιο.

Οι εκπροσώποι της επόμενης γενιάς, ο Jacques κι ο Pierre Guerlain μοιράστηκαν από κοινού τις ευθύνες κι έτσι ο πρώτος ανέλαβε τη δημιουργία των αρωμάτων κι ο δεύτερος, την ανάπτυξη της εταιρίας. Τα δύο αδέρφια συνεργάστηκαν για μία σειρά δεκαετιών, ο οίκος βίωσε πολλές δυσκολίες -μεσολάβησε κι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος- το εργοστάσιό τους καταστράφηκε ολοσχερώς από βομβιστικές επιδρομές κι η παραγωγή σταμάτησε, ωστόσο, όλα τα εμπόδια ξεπεράστηκαν. Το 1947 άνοιξε ένα νέο εργοστάσιο στην Κολομβία και κάπου εκεί, ξεκίνησε η μεγάλη άνοδος. Μέσα από την αρμονική συνύπαρξή τους, κυκλοφόρησαν μερικά από τα πιο εμβληματικά αρώματα όπως το Chamade και το Jardins de Bagatelle, ενώ από το 1994, το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης της μάρκας Guerlain ανήκει στον Louis Vuitton Moët Hennessy, με τον Jean-Paul Guerlain να εξακολουθεί να δημιουργεί αρώματα για άλλα οκτώ χρόνια. Το 2002, σε ηλικία 65 ετών, ο τελευταίος απόγονος του ιδρυτή του γαλλικού ανακοίνωσε τη συνταξιοδότησή του και πλέον, πάσχει από άνοια. Την ίδια στιγμή, η αυτοκρατορία που έχτισε με τόσο κόπο, μοιάζει έτοιμη να καταρρεύσει...

Απειλές και καταγγελίες

stephane-guerlain.jpg
Stéphane Guerlain - Patricia Guerlain, 2002

Η αντιπαράθεση στους κόλπους της οικογένειας μετράει πάνω από 15 χρόνια, όμως, πλέον είναι ξεκάθαρο πως η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ο 84χρονος, Jean-Paul Guerlain βρίσκεται στα «χέρια» της Christina Kragh Michelsen και απέναντι στη Γαλλοδανή, είναι ο Stéphane Guerlain, ο μοναχογιός του. Ο Γάλλος θρύλος διατηρεί σχέση με την Michelsen εδώ και 16 χρόνια, με τη σύντροφό του να θέλει διακαώς να τον παντρευτεί, την ώρα που ο γιος του, υποστηρίζει με κάθε τρόπο πως τα κίνητρά της είναι καθαρά οικονομικά. Με απόφαση του δικαστηρίου -για την ώρα- απαγορεύεται να τελεστεί ο γάμος, λόγω της ψυχικής κατάστασης του ηλικιωμένου, Guerlain, ωστόσο η 62χρονη έχει απαλλαχθεί από τις κατηγορίες για κακομεταχείριση του συντρόφου της.

Ο Stéphane Guerlain την κατηγορεί ότι θέλει να κλέψει την αμύθητη περιουσία του πατέρα του, όμως, αυτή από τη μεριά της, κατήγγειλε πως -μεταξύ άλλων- έχει απειλήσει να την σκοτώσει στο μεγάλο εξοχικό της οικογένειας Mesnuls, στο δάσος Rambouillet. Μάλιστα, η Michelsen έχει στα χέρια της και μία ηχογράφηση που παρέδωσε στην αστυνομία, στην οποία ακούγονται οι απειλές του Stéphane, που κατηγορείται για «εσκεμμένη βία, ηθική παρενόχληση κι απειλές θανάτου». Ο κληρονόμος του Jean-Paul υποστηρίζει πως η Γαλλοδανή έχει ως μοναδικό στόχο την τεράστια περιουσία, που φτάνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, με τον δικηγόρο του να σημειώνει πως η αντίπαλη πλευρά επιχειρεί να χειραγωγήσει το νόμο.

methode-times-prod-web-bin-7f1cfa9e-12df-11eb-bca5-e85774a5f3b9.jpg
Jean-Paul Guerlain - Christina Kragh Michelsen

Στην τελευταία καταγγελία της, η Michelsen, κάνει λόγο για απόπειρα δολοφονίας εις βάρος της και στο πλαίσιο της κατάθεσής της σημείωσε πως ο Stéphane κατευθύνθηκε απειλητικά με το αυτοκίνητό του προς το μέρος της, με την ίδια να πέφτει σε θάμνους, προκειμένου να γλιτώσει. «Η πραγματική εγκατάλειψη προέρχεται από τον κηδεμόνα, τον γιο του, ο οποίος άφησε τον πατέρα του να ζει σε εντελώς απαράδεκτες συνθήκες. Δεν έκανε τίποτα για να διατηρήσει το μέρος καθαρό. Έκοψε τη θέρμανση και το ζεστό νερό παντού εκτός από την κρεβατοκάμαρά του. Υπάρχει ακόμη κι ένα δέντρο που μεγαλώνει σε ένα από τα σπίτια. Ο Jean-Paul Guerlain είναι μνημείο τη γαλλικής κληρονομιάς. Αν οι Γάλλοι ήξεραν σε τι συνθήκες τελειώνει τη ζωή του, θα ήταν το απόλυτο σκάνδαλο». Αυτά είναι τα λόγια του δικηγόρου της Michelsen, που καλεί ακόμη και τους Γάλλους να την στηρίξουν.

Τα επεισόδια στη συγκεκριμένη ιστορία διαδέχονται το ένα το άλλο, με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να ανεβάζουν συνεχώς τους τόνους και τον κόσμο να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Η υπόθεση παραμένει ανοικτή και το δικαστήριο θα είναι αυτό που θα κρίνει το ποια πλευρά λέει την αλήθεια, ωστόσο από μόνο του το γεγονός ότι ο 84χρονος Jean-Paul Guerlain έχει βρεθεί στα χέρια δύο ανθρώπων που όπως φαίνεται μόνο το καλό του δε σκέφτονται, όντας ο ίδιος ανήμπορος να πάρει την οποιαδήποτε απόφαση, προκαλεί θλίψη. Ένας θρύλος, ένας άνθρωπος που μεσουρανούσε για δεκαετίες και γιγάντωσε την αυτοκρατορία των προγόνων του, μοιάζει παρατημένος, με τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του, να παλεύουν με φόντο την αμύθητη περιουσία του...