fbpixel

Search icon
Search
#Father, Son and the House of Gucci: Είναι τελικά αυτό που περιμέναμε;
ARTS & CULTURE

#Father, Son and the House of Gucci: Είναι τελικά αυτό που περιμέναμε;

Παρακολουθήσαμε τη νέα ταινία της Lady Gaga


Λένε πως μια γυναίκα μπορεί να καταφέρει ό,τι κι αν θελήσει. Στην περίπτωση του House of Gucci και της Lady Gaga αυτή η άποψη επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο. Από την μία πλευρά, από τον ρόλο της ως Patrizia Reggiani, καταφέρνει να παντρευτεί τον άντρα που έχει βάλει στόχο κι από την άλλη ως Lady Gaga έχει πετύχει να κάνει μία ταινία 2.5 ωρών να είναι όλη στραμμένη πάνω της. Προσέξτε, όχι μόνο λόγω υπόθεσης αλλά λόγω ερμηνείας και attitude. Ναι οκ, θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο αντικειμενική γίνεται -βασική αρχή της δημοσιογραφίας- καθώς είμαι fan της από πάντα, ωστόσο αν συναντήσετε σε κάποια σημεία μία δόση extra ενθουσιασμού και υπερβολής, συγχωρέστε με.

Let's get it started

Father, Son and the House of Gucci... Αυτή η φράση τριγυρίζει στο μυαλό μου από την μέρα που παρουσιάστηκε το trailer, με την Gaga να ορκίζεται στον «ιερό οίκο» των Gucci. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κάπου στη δεκαετία του 1970, μία γυναίκα, η οποία γνωρίζει πολύ καλά τι είναι αυτό που θέλει, ξεκαθαρίζοντας ότι λατρεύει την «μεγάλη ζωή», η Patrizia Reggiani, συναντά τυχαία, σ' ένα κοσμικό πάρτι, έναν από τους δύο διαδόχους της οικογενείας Gucci, τον Maurizio Gucci (Adam Driver) - ο δεύτερος είναι ο ξάδερφος του Paolo Gucci, που για να καταλάβω ότι είναι ο Jared Leto πέρασε σχεδόν ολόκληρη η ταινία, καθώς η μεταμφίεση και η προφορά του είναι μοναδική. Όσον αφορά των Maurizio, πρόκειται για έναν ντροπαλό και αδέξιο νεαρό, ο οποίος στην πραγματικότητα ήθελε να γίνει δικηγόρος και όχι να ασχοληθεί με την αυτοκρατορία που διοικούσε ο πατέρας του, Rodolfo Gucci (Jeremy Irons) μαζί με τον θείο του Aldo (Al Pacino). Η χαμηλή του αυτοπεποίθηση αρχίζει να επιβεβαιώνεται από τη στιγμή που γνωρίζει την Patrizia...

Ο πατέρας του Rodolfo ήταν ένας ηθοποιός του εμπορικού σινεμά, ένας συνδυασμός ματαιόδοξου καλλιτέχνη και Ιταλού Αριστοκράτη του Βορρά που είχε επιλέξει να ζει με τα φαντάσματα του παρελθόντος και να μην ξεπεράσει ποτέ τον χαμό της γυναίκας του, όταν ο γιος του ήταν σε πολύ μικρή ηλικία. Ο αδελφός του Aldo ήταν ο απόλυτος bussiness man και εμπνευστής των καταστημάτων Gucci. Από την αντίθετη πλευρά, ο γιος του Paolo, είναι κάτι διαφορετικό από τους προηγούμενους τρεις -με μία δόση καλλιτεχνικής φλέβας καταλήγει να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος της οικογένειας. 

7b095e067a8e45201bafe3f48a6b4225aa-house-of-gucci-fact-checkrhorizontalw700.jpg
Adam Driver, Jared Leto, Lady Gaga


Όπως αντιλαμβάνεστε το καρέ των Gucci είναι μία αντρική υπόθεση που όμως δεν λειτουργούσε με τον καλύτερο τρόπο. Κι εκεί, είναι που εμφανίζεται το είδωλο (Gaga) και τα πράγματα αλλάζουν ριζικά. Ο Maurizio αποφασίζει να την παντρευτεί, ο πατέρας του διαφωνεί, έχοντας ως αποτέλεσμα τον πρώτο να φεύγει από το οικογενειακό «άνδρο». Μετά τον γάμο του με την Patrizia, εκείνη μηχανεύεται τρόπους να συσφίξει τις οικογενειακές σχέσεις Gucci, έχοντας ως στόχο φυσικά τη μεγάλη κληρονομιά. Όσο κι αν τον αγαπάει «είναι πολλά τα λεφτά Άρη» και δε γίνεται να τα αφήσει να φύγουν.

Σε γενικές γραμμές το κουαρτέτο των αντρών δε δένει και πολύ. Υπάρχουν σκηνές που τα πράγματα πάνε να γίνουν κάπως καλύτερα, όπως ο διάλογος του Paolo με τον θείο του Rodolfo, όπου καταλήγει με τον δεύτερο να απαξιώνει το οποιοδήποτε καλλιτεχνικό ταλέντο του πρώτου. Κατά τ' άλλα η ταινία είναι Gaga, Gaga και πάλι Gaga. Α! Και λίγο Salma Hayek, η οποία υποδύεται μία μέντιουμ που εμπιστεύεται η Patrizia για την κάθε κίνησή της. Χωρίς να σηκώνω το λάβαρο του φεμινισμού, η ταινία είναι γυναικοκρατούμενη. Ναι, η αυτοκρατορία των Gucci ξεκίνησε από μία ομάδα αντρών, παρόλα αυτά εάν στην πορεία δεν εμφανιζόταν η «μαύρη χήρα», ο σπουδαίος οίκος ίσως και να αποτελούσε παρελθόν. 

Fashion all the way 

15c228c13f01cb699d9ca3f5c985271654-house-of-gucci-hog-fp-00311-r-rgb-1-rsquarew700.jpg
Adam Driver, Lady Gaga, Al Pacino

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στο styling της ταινίας -το στοιχείο μας άλλωστε-, το οποίο σίγουρα θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Το tailored style κυριαρχεί χωρίς αμφιβολία κι όλως περιέργως τα αντρικά looks με κέρδισαν περισσότερο. Κλασικά κοστούμια, Gucci loafers -που ειλικρινά θα τα ήθελα όλα στη συλλογή μου- και ριγέ επιλογές σε όλα τα σχήματα και μεγέθη κυριαρχούν. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάτι από την Gaga, τότε αυτά θα ήταν σίγουρα τα κοσμήματά της που έλαμπαν από την αρχή μέχρι το τέλος, το total beige Gucci look με τα logos αλλά και το λευκό σακάκι με το αντίστοιχο δαντελένιο φόρεμα όταν ο Leto της λέει "You are Gucci, you need to dress the part". 

Σκηνοθεσία: Ridley Scott