fbpixel

Search icon
Search
Greece is everywhere: Ένα street food restaurant στη Βαλένθια θυμίζει ελληνικό νησί
INTERIORS

Greece is everywhere: Ένα street food restaurant στη Βαλένθια θυμίζει ελληνικό νησί

Δεν είναι τυχαίο που ονομάζεται "Egeo"


Ένας συνδυασμός από ερειπωμένες δωρικές στήλες, τοίχους από γυψομάρμαρο με τον εθνικό μπλε-λευκό χρωματικό. Κάπως έτσι μοιάζει το design του εστιατορίου "Egeo" στη Βαλένθια της Ισπανίας, το οποίο διευθύνεται από τον Θανάση Σκοπελίτη. Μαζί με την επιχειρηματική συνάδελφό του Ana Cañete, η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη της επωνυμίας και των προϊόντων, ενώ ο Θανάσης ήρθε σε επαφή με το Masquespacio, ένα από τα πιο γνωστά γραφεία σχεδιασμού της Ισπανίας.

Ενημέρωσαν τους σχεδιαστές να δημιουργήσουν την εμφάνιση και την αίσθηση του πρώτου εστιατορίου "Egeo" στη Βαλένθια, προκαλώντας τους να αποτυπώσουν τα κλασικά ελληνικά τροπάρια σχεδιασμού με την ασυνήθιστη -τόσο μοναδική- αισθητική για την οποία είναι γνωστοί.

Step inside!
dan-egeo-restaurant-masquespacio-16.jpg


Η μετακόμιση στη Βαλένθια σηματοδοτεί το επόμενο βήμα στην αλυσίδα street food εστιατορίων "Egeo". Προσφέροντας γενναιόδωρες μερίδες ψητού κρέατος και λαχανικών στο, το εστιατόριο ήδη υπερηφανεύεται για τους ντόπιους οπαδούς που αγαπούν το φαγητό, των οποίων η πίστη φαίνεται να επαναλαμβάνεται στη νοτιοανατολική ακτή της Ισπανίας. «Όταν η Αna και ο Θανάσης μας σχολίασαν ότι ήθελαν να ανοίξουν ένα Egeo στη Βαλένθια, ενθουσιαστήκαμε αμέσως με την ιδέα», λέει γεμάτος χαρά ο Christophe Penasse, ένας από τους δύο ιδρυτές του Masquespacio.

Έχοντας αισθανθεί εδώ και καιρό μια σύνδεση με την ιστορία της ελληνικής κουλτούρας και κουζίνας, ο Christophe και η συνεργάτιδά του, Ana Milena Hernández, λένε: «Είμαστε από καιρό πρόθυμοι να αναπτύξουμε ένα ελληνικό εστιατόριο», ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε το studio για τον σχεδιασμό του νέου εστιατορίου ήταν ότι οι πελάτες δε θα ήθελαν «μια τεράστια αλλαγή» που να ξεφεύγει κατά πολύ από την ελληνική αρχιτεκτονική, δεδομένου ότι ο κόσμος λατρεύει την Ελλάδα. Μάλλον, ο Θανάσης και η Ana αναζητούσαν κάτι που θα μπορούσε να δώσει συνέχεια στην προϋπάρχουσα εσωτερική σχεδιαστική ταυτότητα του Egeo.

dan-egeo-restaurant-masquespacio-14.jpg


«Εάν παρακολουθείτε τη δουλειά μας, ξέρετε ότι μας αρέσει να ξεφεύγουμε από το υπάρχον, άρα ήταν μια τεράστια πρόκληση για εμάς να σεβαστούμε τον μινιμαλιστικό ελληνικό σχεδιασμό και ταυτόχρονα να προσφέρουμε μια διαφορετική εμπειρία»
, αποκαλύπτει ο Christophe. Σε απάντηση, η Masquespacio διατήρησε την εμπορική παλέτα χρωμάτων μπλε και λευκού του Egeo. Αλλά σε μια προσπάθεια να φέρει το εστιατόριο «πιο κοντά στην Ελλάδα», το studio εφάρμοσε στους τοίχους του εστιατορίου ένα όμορφο τσιμεντένιο φινίρισμα, παρόμοιο με το υλικό που καθορίζει τη δημοτική αρχιτεκτονική των ελληνικών νησιών. «Προσπαθήσαμε να φέρουμε την Ελλάδα στον χώρο», προσθέτει η συνάδελφος του Christophe, Ana.

Τα σχήματα στα οποία εφαρμόζεται το φινίρισμα που μοιάζει με γυψομάρμαρο παίρνουν τη μορφή οργανικών γλυπτών, καθιστώντας τα ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του χώρου. Οι σχεδιαστές λένε ότι αυτό το διακοσμητικό εφέ συνεχίζει την αναζήτηση για να αναπαραστήσει την ουσία της ελληνικής αρχιτεκτονικής, παραδοσιακά διαμορφωμένη από ξύλο και λάσπη κι επικεντρωμένη γύρω από έναν κήπο ή αυλή – μια κληρονομιά που τιμάται στον σχεδιασμό του εστιατορίου. Το πιο ξεχωριστό στοιχείο, ωστόσο, είναι μια σειρά από ελληνικές κολόνες βαμμένες με μπλε χρώμα σε σκόπιμα αλλοιωμένη κατάσταση.

«Το ερώτημα που θέσαμε στον εαυτό μας με την εισαγωγή των στηλών ήταν: πώς εκσυγχρονίζουμε αυτό το παραδοσιακό ελληνικό αρχιτεκτονικό στοιχείο που εκπροσωπείται σε κλασική κατάσταση στα ελληνικά εστιατόρια σε όλον τον κόσμο;» λέει η Ana.

dan-egeo-restaurant-masquespacio-4.jpg


Η ερώτησή της απαντήθηκε ζωντανεύοντας τις στήλες με τον πιο σύγχρονο τρόπο που γνώριζε η ίδια και ο Christophe. Κατασκευάστηκαν με τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατης εκτύπωσης και χρωματίστηκαν με ένα βαθύ μπλε χρώμα- μια σημαντική απόκλιση από τις περίφημες αρχαίες δωρικές στήλες του Παρθενώνα. Ταυτόχρονα, προστέθηκαν σωλήνες LED για να συνδέσουν μεταξύ τους τα σκόπιμα σπασμένα κομμάτια κάθε δομής. Το τυπικά ψυχρό λευκό χρώμα των LED χάρισε ένα extra στοιχείο μοντερνισμού στον όλο κλασικό διάκοσμο.

Ανατρέξτε στην gallery για να ανακαλύψετε περισσότερες φωτογραφίες του εστιατορίου!

Πληροφορίες & φωτογραφίες: DAN