fbpixel

Search icon
Search
Grammy Awards 2021: Οι υποψηφιότητες που δίχασαν και η επικράτηση του γυναικείου φύλου στον θεσμό
PEOPLE & MOMENTS

Grammy Awards 2021: Οι υποψηφιότητες που δίχασαν και η επικράτηση του γυναικείου φύλου στον θεσμό

Σε μια εποχή που ο καλλιτεχνικός κόσμος δείχνει να κλονίζεται, τα μεγάλα events λειτουργούν σαν «ασπίδα φωτός»


Μόλις πριν από μερικές ώρες ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα βραβεία Grammy του 2021, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 31 Ιανουαρίου μέσω του CBS. Ακόμα και κάτω από τις διαφορετικές συνθήκες που βιώνουμε, η ομάδα των music γνωστών awards κάνει σχέδια για τη μεγάλη βραδιά που εδώ και χρόνια σηματοδοτεί τη βιομηχανία της μουσικής σκηνής.

Ελπίζοντας πως τα πράγματα στο άμεσο μέλλον θα εξελιχθούν προς το καλύτερο και ο χώρος της τέχνης θα συνεχίσει να «ανθεί» και να βρίσκεται στις δόξες του, η λάμψη αυτού του event πρόκειται να γίνει διάχυτη το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει δυναμικά οι προετοιμασίες προκειμένου να πάνε όλα τέλεια, ικανοποιώντας το κοινό και τους λάτρεις της φαντασμαγορικής εκδήλωσης. Αφού πρώτα ανακοινώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής, σειρά είχε η λίστα με τις υποψηφιότητες, η οποία φέτος κατάφερε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά να γίνει θέμα συζήτησης και να απασχολήσει τόσο τους fans των Grammys όσο και τους celebrities.

Οι υποψηφιότητες

taylor-swift-grammys.jpg
Ed Sheeran, Taylor Swift & Selena Gomez (Grammys 2016)

Με μια γρήγορη ματιά στη λίστα με της υποψηφιότητες για το επερχόμενο event, βλέπουμε για πρώτη φορά τόσα πολλά γυναικεία ονόματα καλλιτεχνών, ενώ πολλοί είναι αυτοί που περίμεναν τελείως διαφορετική την κατάταξη. Τα αμερικανικά media, ειδικότερα, κάνουν λόγο για τις έξι γυναικείες υποψηφιότητες στην κατηγορία Best Rock Performance.

Συγκεκριμένα, τις περισσότερες υποψηφιότητες (συνολικά 9) συγκεντρώνει η Beyoncé, ενώ ακολουθούν και άλλες επιτυχημένες καλλιτέχνιδες, όπως η Fiona Apple (8), η Taylor Swift (6), η Dua Lipa (6), η rapper Megan Thee Stallion (4), η Phoebe Bridgers (4), η Billie Eilish (4) κ.ά. Ανάμεσα στους άντρες καλλιτέχνες, συναντάμε τους Roddy Ricch με έξι υποψηφιότητες, ο οποίος έχει τις περισσότερες για άντρα καλλιτέχνη φέτος, τον Drake, τον Bad Banny και το Kanye West με μία υποψηφιότητα.

Εμβαθύνοντας στις υποψηφιότητες, αντιλαμβανόμαστε πως τα περισσότερα ονόματα φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των radio chrarts και στα trends του YouTube, κάτι που δικαιολογημένα τους δίνει την ευκαιρία να κάνουν δικό τους το βραβείο τις εκάστοτε μουσικής κατηγορίας. Πιο αναλυτικά, η Beyoncé έχει καταφέρει εδώ και πολλά χρόνια να καθιερωθεί σε music icon και να γίνει πρότυπο για πολλούς νέους καλλιτέχνες που κάνουν το ντεμπούτο τους στη βιομηχανία. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην περίπτωση της Dua Lipa και της Billie Eilish, οι οποίες μέσα σε λίγα χρόνια μπόρεσαν να πετύχουν όσα θα ονειρεύονταν άλλοι στη θέση τους, κάνοντας δικούς τους χρυσούς δίσκους, number one hits, συνεργασίες για τις οποίες όλοι μιλούν, αλλά κι ένα πιστό fan club που παραμένει προσηλωμένο στο ταλέντο και τα νέα μουσικά τους βήματα. Όλες οι παραπάνω, διεκδικούν υποψηφιότητα για τον δίσκο της χρονιάς, αλλά και το τραγούδι που κατάφερε να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα μέσα στο 2020.

dua-lipa-hairstyle-grammys-2020.jpg
Dua Lipa (Grammys 2020)

Ίσως αυτό που ψάχνει η σύγχρονη βιομηχανία του τραγουδιού -που όλοι καταλαβαίνουμε πως βασίζεται πάνω απ' όλα στην εικόνα και στο diversity- να είναι κάτι το ξεχωριστό, κάτι που δεν έχει την τάση να γίνεται ένα με τα υπόλοιπα styles στη μουσική και τη γενικότερη φυσιογνωμία -γεγονός που συναντάμε ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια. Στην περίπτωση των παραπάνω stars που αναφέραμε, ενδεχομένως ο κόσμος και οι παραγωγοί να εντόπισαν κάτι το διαφορετικό κι εξετάζοντας in short την περίπτωση της καθεμίας, είναι αλήθεια πως η πορεία τους είναι άξια θαυμασμού: η Beyoncé που κατάφερε να γίνει talk of the town στα πρώτα χρόνια του 2000, τότε δηλαδή που ο ανταγωνισμός σε αυτόν τον χώρο βρισκόταν στα pick του, η Dua Lipa που μέσα από το προσωπικό της στιλ στη μουσική και την εμφάνιση μας υπενθύμισε τις χρυσές disco εποχές των 80's και 90's και φυσικά η Billie Eilish που εναντιώνεται στις τοξικές πεποιθήσεις της εποχής περί γυναικείου ντυσίματος και γενικότερου στιλ, γράφοντας τη δική της ιστορία στον χώρο όπου δραστηριοποιείται.

Όλοι όσοι βρίσκονται στη θέση διεκδίκησης, έχουν και από μια ιστορία να διηγηθούν κάνοντας ένα mini flashback στην πορεία τους και φτάνοντας στο σήμερα, που όλα στηρίζονται σε πρωτότυπες παρουσίες που αφήνουν το δικό τους unique στίγμα μέσα από το attitude και φυσικά τις μουσικές τους ικανότητες. Αυτό ακριβώς θα παρουσιάσει και η βραδιά απονομής που έρχεται με το νέο έτος: κάτι που κόσμος θέλει να βλέπει, να εντυπωσιάζεται με καινούριες προτάσεις και να παίρνει δόσεις χαράς μέσω της μουσικής, η ύπαρξη της οποίας σήμερα είναι απαραίτητη όσο ποτέ.

Δείτε όλες τις υποψηφιότητες εδώ.

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν

lady-gaga.jpg
Lady Gaga & Cardi B (Grammys 2019)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, δε θα μπορούσαν να λείπουν τα σχόλια μετά τις πρώτες ανακοινώσεις τόσο σε σχέση με τις υποψηφιότητες όσο με το όλο concept που πρόκειται να δούμε. Φέτος, βέβαια, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού έμεινε δυσαρεστημένο από τις ανακοινώσεις του team των Grammys. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει τις τελευταίες ώρες και στα ξένα μέσα ενημέρωσης, που έχουν μείνει με την απορία για τις τελικές ανακοινώσεις.

Κύριο θέμα συζήτησης έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, είναι η καθόλου ασήμαντη απουσία του The Weeknd από τις κατηγορίες, γεγονός που προκάλεσε τρομερή εντύπωση καθώς ο καλλιτέχνης κατάφερε να αποσπάσει τα καλύτερα σχόλια για τις νέες του μουσικές επιτυχίες, μέσα από το άλμπουμ του "After Hours". Είναι όντως παράξενο που παρά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε μέσα στο '20 δεν κατάφερε να συμπεριληφθεί στη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα το επίσημο site των Grammys, κάτι που ακόμα και ο ίδιος σχολίασε μέσα του προσωπικού του λογαριασμού στο Instagram. 

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, περιμένουμε εάν τελικά δικαιωθούν οι φιλοδοξίες μας για όσα πρόκειται να δούμε τη βραδιά του μεγάλου evnet, ακόμα και χωρίς τις υποψηφιότητες που πολλοί ενδεχομένως να ήθελαν να βρίσκονται στη λίστα.