fbpixel

Search icon
Search
Golden Globes 2023: Γιατί το Hollywood είναι επιφυλακτικό ενόψει της λαμπερής βραδιάς;
PEOPLE & MOMENTS

Golden Globes 2023: Γιατί το Hollywood είναι επιφυλακτικό ενόψει της λαμπερής βραδιάς;

Οι υποψηφιότητες και η στάση των διάσημων celebrities


Κάθε χρόνο, οι Χρυσές Σφαίρες μονοπωλούν το ενδιαφέρον και τα social media κατακλύζονται με φωτογραφίες από τη λαμπερή βραδιά. Τα βραβεία κι οι εκθαμβωτικοί καλεσμένοι, που μας χαρίζουν διαχρονικά μοναδικά looks στο red carpet, αποτελούν κεντρικό θέμα συζήτησης κι ο κόσμος, ξεχωρίζει τα πιο hot πρόσωπα, ωστόσο, φέτος τα πράγματα μοιάζουν να είναι λίγο διαφορετικά. Η Ένωση Ξένου Τύπου του Hollywood (Hollywood Foreign Press Association - HFPA) ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες, την ώρα που φαντάζει εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο της απουσίας λαμπερών αστέρων από τη βραδιά.

Τι θα ακολουθήσει;

Τα ερωτηματικά και οι δεύτερες σκέψεις

11-oN5qh.jpg

Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, είναι πολλοί αυτοί που έχουν σταθεί στην έλλειψη διαφορετικότητας που υπάρχει στο διεθνές στερέωμα του κινηματογράφου και στο γεγονός ότι δε βλέπουμε συχνά σε πρωταγωνιστικούς ρόλους Ασιάτες και Αφροαμερικούς ηθοποιούς. Η δυσμενής θέση των γυναικών στο Hollywood έχει προκαλέσει μεγάλες και σοβαρές αντιδράσεις κι όλα τα παραπάνω -κακά τα ψέματα- έχουν φθείρει σημαντικά την εικόνα των βραβείων κι έχουν αφαιρέσει αρκετή από τη λάμψη τους. Σαν... κερασάκι, ήρθε κι η έρευνα της εφημερίδας Los Angeles Times που -ουσιαστικά- επιβεβαίωσε την έλλειψη διαφορετικότητας και κάπως έτσι, η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη. Τώρα, οι Χρυσές Σφαίρες, που εδώ και πολλά χρόνια σηματοδοτούν την έναρξη της σεζόν βραβεύσεων με αποκορύφωμα τα Oscars, επιστρέφουν κι ήδη ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις 10 Ιανουαρίου του 2023, όταν και θα πραγματοποιηθεί η 80ή διοργάνωση.

Το comeback πλησιάζει, όμως τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορεί να θεωρείται τίποτα σίγουρο, με φόντο το ποιοι αστέρες θα παραβρεθούν στην τελετή. «Αυτή τη στιγμή είναι λίγο αβέβαιο όσον αφορά τους πελάτες μου. Η Ένωση έχει φέρει πολλούς ανθρώπους σε δύσκολη θέση ανά τα χρόνια και με βάση όσα ακούω, οι περισσότεροι δε βιάζονται να συγχωρήσουν και να ξεχάσουν», ανέφερε μεταξύ άλλων ένας από τους πιο διάσημους managers που έχει συνδέσει το όνομά του με κορυφαίες προσωπικότητες, μιλώντας στους Los Angeles Times. Η Ένωση πραγματοποίησε μία σειρά από συναντήσεις το τελευταίο διάστημα, θέλοντας να βελτιώσει και να αντιστρέψει το κλίμα, αν και για την ώρα, όλη αυτή η προσπάθεια δε φαίνεται να έχει φέρει θεαματικά αποτελέσματα, με τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς να εμφανίζονται ιδιαίτερα σκεπτικοί και να μην έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους. Προηγήθηκαν πολλά, μεσολάβησαν ακόμη περισσότερα και κανείς δεν ξέρει αν θα μπορέσει πραγματικά να υπάρξει η μεγάλη αλλαγή.

Οι υποψηφιότητες και η μεγάλη απουσία

shutterstock-789057361.jpg

Σε αντίθεση με πέρυσι και το μποϊκοτάζ από το Hollywood, οι Χρυσές Σφαίρες επιστρέφουν φέτος και γιορτάζουν αισίως 80 χρόνια, με τη φετινή τελετή βράβευσης να μεταδίδεται τηλεοπτικά από το NBC στις 10 Ιανουαρίου με οικοδεσπότη τον κωμικό, Jerrod Carmichael. Ανακοινώθηκαν υποψηφιότητες για 27 διαφορετικές κατηγορίες, σε τέσσερις από τις οποίες θα απονεμηθούν βραβεία για πρώτη φορά. Οι υποψήφιοι ψηφίστηκαν από 96 μέλη και 103 ψηφοφόρους από διεθνείς βιομηχανικούς οργανισμούς, γνωστά festival ξένου κινηματογράφου κι επαγγελματίες της δημοσιογραφίας, ενώ, εστιάζοντας αποκλειστικά στις υποψηφιότητες -κι εν αναμονή των εξελίξεων- αξίζει να σημειωθεί ότι το φιλμ του Martin McDonagh «The Banshees of Inisherin» συγκέντρωσε τις περισσότερες υποψηφιότητες, συνολικά οχτώ, συμπεριλαμβανομένων των υποψηφιοτήτων για τους ηθοποιούς Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon και Barry Keoghan, κάτι που αν μη τι άλλο, προκαλεί πολλά χαμόγελα στους συντελεστές.

Μεταξύ άλλων, το βραβείο της καλύτερης δραματικής ταινίας, διεκδικούν το «The Fabelmans», το «Top Gun: Maverick», το «Elvis», το «Tár» και το «Avatar: Ο δρόμος του νερού», ενώ αυτό για την καλύτερη κωμική ταινία και μιούζικαλ το «The Banshees of Inisherin», το «Everything Everywhere All at Once», το «Glass Onion: A Knives Out Mystery», το «Babylon» και το «Triangle of Sadness». Ωστόσο, ακόμη και υποψήφιοι που διεκδικούν πολύ σημαντικά βραβεία, όπως ο Brendan Fraser, δεν σκοπεύουν να δώσουν το «παρών» για τους δικούς τους, προσωπικούς λόγους.

11-B6xzt.jpg

Ο πασίγνωστος ηθοποιός, που το 2018 κατήγγειλε τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης, Philip Berk για παρενόχληση κατά τη διάρκεια γεύματος που πραγματοποιήθηκε το 2003, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να παραβρεθεί στην τελετή, έχοντας κερδίσει υποψηφιότητα Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «The Whale». Ο Berk αρνήθηκε τις κατηγορίες και τελικά, πέρυσι εκδιώχθηκε από τη θέση του, όταν αποκάλεσε το Black Lives Matter «ρατσιστικό κίνημα μίσους». Η στάση αυτών των ανθρώπων σε αυτή την ιστορία γενικότερα -όμως- κι η συνολική αντιμετώπισή τους, μάλλον δεν ήταν αρκετά. Μιλώντας στο περιοδικό GQ, πρόσφατα ο Fraser αποκάλυψε ότι δε θα βρεθεί στην τελετή, με την ατάκα του «Η μητέρα μου δεν μεγάλωσε ένα υποκριτή», να τα λέει όλα. Είναι αρκετή η λάμψη και η πολυτέλεια, για να υπερκαλύψουν το σκοτάδι και τα ερωτηματικά που ακολουθούν και συνοδεύουν τη συγκεκριμένη βραδιά τα τελευταία χρόνια; Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η απάντηση μοιάζει να είναι αρνητική κα μένει να φανεί αν θα αλλάξει το κλίμα στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι και τις 10 του Γενάρη...