Όπως στη μόδα, έτσι και στον κόσμο του φαγητού έχουμε trends που κάθε χρόνο αλλάζουν. Ευχάριστο είναι, ότι τα τελευταία χρόνια οι τάσεις προσανατολίζονται προς την υγιεινή διατροφή. Τις αγαπάμε επειδή μας γεννούν τη διάθεσή να ανανεώνουμε τις συνταγές μας, να δοκιμάζουμε καινούριες γεύσεις και να κάνουμε ακόμη πιο ενδιαφέρον το μενού στο τραπέζι. Έτσι κι αλλιώς, το φαγητό είναι μια καθημερινή ανάγκη, γιατί να μην το κάνουμε πιο νόστιμο και πιο ελκυστικό, έχοντας ως γνώμονα την υγεία;
Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε, τι σημαίνει food trend: δεν είναι το τρόφιμο που θα βελτιώσει εντυπωσιακά την υγεία, είναι το τρόφιμο που θα δημιουργήσει ποικιλία και θα ολοκληρώσει την ήδη ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Σκεφτείτε το ως το καινούριο it κομμάτι της σεζόν που θα προσθέσετε στην κατά τ’ άλλα ολοκληρωμένη γκαρνταρόμπα σας. Τα προϊόντα που συνήθως διαφημίζονται ως food trends είναι αρκετά «φρέσκα» στον χώρο των επιστημών και της υγείας ευρύτερα, και σπάνια έχει πραγματοποιηθεί επαρκής έρευνα για τα οφέλη τους. Ωστόσο, φέτος είχαμε και new arrivals από γνωστά προϊόντα, που εδώ χρόνια είναι αποδεδειγμένο ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα food trends που γνωρίζαμε ήδη για το 2018 αλλά και τα καινούρια που έρχονται.
Προβιοτικά
Η πιο γνωστή πηγή προβιοτικών δεν είναι άλλη από το στραγγιστό, παραδοσιακό γιαούρτι και το κεφίρ. Ωστόσο, ήρθε ο καιρός να επενδύσετε γευστικά και σε άλλες πηγές, αφού τα προβιοτικά είναι πλέον μόδα, μια ευχάριστη εξέλιξη, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου. Τα λαχανικά που υπόκεινται ζύμωση και γίνονται τουρσί είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή παρόμοιων μικροοργανισμών. Υπάρχουν πολλές και εύκολες συνταγές στο διαδίκτυο για να φτιάξετε στο σπίτι το δικό σας υγιεινό και gut-friendly τουρσί, το οποίο δε θα έχει περάσει παστερίωση, με αποτέλεσμα να μην έχει χαθεί σημαντικό μέρος των προβιοτικών. Το cornichon (ή αλλιώς αγγουράκι τουρσί) μπορεί να συμπληρώσει γευστικά το burger σας και το Sauerkraut (ή το δικό μας ξινολάχανο) να συμπληρώσει με τη δροσιά του ένα πικάντικο/καυτερό γεύμα. Αν αγαπάτε τις ελιές, επιλέξτε αυτές που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση σε βάζα με ξύδι και αλάτι.
Κουρκουμάς
Ξαναεμφανίστηκε πριν περίπου ένα χρόνο και ήρθε για να μείνει και να συμπληρώσει τα υπόλοιπα τρόφιμα της κουζίνας με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Περιέχει κουρκουμίνη, η οποία ερευνάται για τη δράση της στο νευρικό σύστημα, την ομαλοποίηση του σακχάρου, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και κυρίως, την εξομάλυνση παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Μπορείτε να βρείτε κουρκουμά σε μορφή σκόνης ή ολόκληρη τη ρίζα (μοιάζει με τζίντζερ) και να τον προσθέσετε στην ομελέτα σας, στη μαρινάδα για το κοτόπουλο, στο ρύζι ή ακόμα να φτιάξετε ένα χαλαρωτικό αφέψημα (γνωστό ως golden milk).
Zoodle
Μία εντυπωσιακή ιδέα αν θέλετε να μειώσετε δραστικά τις θερμίδες μίας μακαρονάδας είναι τα zoodles, δηλαδή λωρίδες από κολοκυθάκι (zucchini + noodle = zoodle) που μπορούν να αντικαταστήσουν μερικώς ή ολικώς τα ζυμαρικά. Μπορείτε να το κάνετε με δύο απλούς τρόπους: είτε αγοράζοντας ένα spiralizer, είτε χρησιμοποιώντας το θαυματουργό σας peeler πατάτας.
Poke bowl
Προέρχεται από τη Χαβάη. Σκεφτείτε το ως de-constructed sushi, με το ισχυρό πλεονέκτημα να μπορείτε να ελέγξετε τη ποσότητα ρυζιού ή ακόμα και να το αντικαταστήσετε με ένα τρόφιμο με λιγότερες θερμίδες. Φρέσκο ωμό ψάρι, όπως ο μπακαλιάρος, συνδυάζεται με λαχανικά ή/και όσπρια, αβοκάντο, χυμό lime ή σόγια και διάφορα προαιρετικά dressings, όπως σπόρους chia, ξηρούς καρπούς κ.α., πάνω σε ρύζι. Είναι πεντανόστιμο, υγιεινό, πλούσιο σε πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και πολλά θρεπτικά συστατικά! Επιπλέον, είναι και η to-go επιλογή για τις φωτογραφίες σας στο Instagram.
Κουνουπίδι
Αυτό το κλασικό λαχανικό του φθινοπώρου, γίνεται ξανά πρωταγωνιστής για να δώσει όγκο στα φαγητά, μειώνοντας ταυτόχρονα τις θερμίδες. Θα βρείτε εκατοντάδες συνταγές με το κουνουπίδι να αντικαθιστά το ρύζι, τη ζύμη της πίτσας, τον πουρέ και άλλα πολλά.
Matcha
Η γνωστή πράσινη σκόνη προέρχεται από αλεσμένα φύλλα πράσινου τσαγιού και πλέον δεν καταναλώνεται μόνο ως αφέψημα. Θα βρείτε συνταγές για muffins, γλυκά, smoothies, ακόμα και stir fries και άλλα κυρίως πιάτα. Όπως και τα υπόλοιπα είδη τσαγιού, περιέχει πολυφαινόλες που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Επίσης, ερευνάται για τη δράση της στη μείωση του άγχους και τη βελτίωση εγκεφαλικών λειτουργιών. Μην ξεχνάτε, ότι 1 φλ. ζεστού ροφήματος matcha περιέχει αρκετή τεΐνη, ώστε να είναι ισάξια με την καφεΐνη ενός φλιτζανιού καφέ φίλτρου. Επίσης, επειδή χρησιμοποιείται ολόκληρο το φύλλο του τσαγιού, η σκόνη μάτσα περιέχει ποσότητα μολύβδου, με αποτέλεσμα να συνίσταται η κατανάλωση μέχρι 1 φλ. την ημέρα για ενήλικες και να αποφεύγεται σε παιδιά και εγκυμονούσες.
Hemp
Το Hemp ή αλλιώς η σκόνη κάνναβης, είναι μία εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών που θεωρείται ισάξια με τις ζωικές πρωτεΐνες. Με τη φυτοφαγική διατροφή να γίνεται ολοένα πιο διάσημη, το hemp είναι μία πρακτική και μοδάτη εναλλακτική. Επίσης, περιέχει μικρή ποσότητα Ω-3 και Ω-6 λιπαρών οξέων, όπως επίσης μαγνήσιο, σίδηρο και κάλιο. Μπορεί να προστεθεί στο πρωινό γιαούρτι, τη σαλάτα σας ή ακόμα και το smoothie αλλά να έχετε υπόψιν σας την ιδιαίτερη γεύση του. Αν και προέρχεται από τα ίδια φυτά, όπως και η μαριχουάνα, δεν έχει ψυχοτρόπο δράση, αφού περιέχει ελάχιστα ποσά της ουσίας THC.
Τσάι
Οι υγιεινές εναλλακτικές των αναψυκτικών ολοένα και αυξάνονται, με το τσάι να καταναλώνεται ακόμα πιο συχνά σε παγκόσμιο επίπεδο. Μας αρέσει επειδή δεν περιέχει θερμίδες, έχει αμέτρητες γεύσεις και συνδυασμούς και προσφέρει αποδεδειγμένες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Φωτογραφία: Χρήστος Αντωνίου