fbpixel

Search icon
Search
Γνωρίζετε ποια είναι η ιδανική διατροφή γι' αυτήν την εποχή;
MAGAZINE

Γνωρίζετε ποια είναι η ιδανική διατροφή γι' αυτήν την εποχή;

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Έλενα Πάτρα, MSc, Υπ. Διδάκτωρ IHU, μας αποκαλύπτει όσα πρέπει να ξέρουμε


Το όμορφο δέρμα ξεκινά από μέσα μας. Φυσικά, το DNA και η φροντίδα βοηθούν, αλλά, αν τα αφαιρέσετε από την εξίσωση, μένουν οι καλές συνήθειες και μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία δίνει έμφαση στα φρέσκα τρόφιμα που ενισχύουν δέρμα και μαλλιά.

Για το δέρμα: Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

sunny-ng-kvilnrogwxk-unsplash.jpg

Ο British Dietetic Association τονίζει τον ρόλο που έχουν το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, οι βιταμίνες A, C, D, και E, το φολικό οξύ και τα ω-3 λιπαρά οξέα στη φυσική ενυδάτωση και ανάπλαση του δέρματος, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Βραζιλιάνικα φιστίκια (μια μικρή χούφτα), αβοκάντο, γλυκοπατάτες, σαλάτα με σπανάκι και φακές και μικρά λιπαρά ψάρια, είναι καθημερινές επιλογές που θα σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες σας στα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.

Για τα μαλλιά: Η ανάπλαση ξεκινά από μέσα

tamara-bellis-zvpozty-0ng-unsplash.jpg

Για την ανάπλαση των μαλλιών απαιτείται ικανή πρόσληψη πρωτεΐνης και ω-3 λιπαρών οξέων για τη φυσική ενίσχυση της τρίχας. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ή ένα γεύμα με αυγό και αβοκάντο, αποτελούν ιδανικές επιλογές. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σύμμαχοι στη φροντίδα των μαλλιών σας, ενώ το παζλ συμπληρώνει ο σίδηρος και τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει, μάλιστα, την απορρόφησή του. Καταναλώστε άπαχο κόκκινο κρέας ή περισσότερο συχνά όσπρια και φροντίστε να υπάρχουν στην καθημερινότητά σας φρούτα και λαχανικά όπως το mango, η κόκκινη πιπεριά, το ακτινίδιο και το σπανάκι.

Για όλο το σώμα: Νερό, νερό, νερό

giorgio-trovato-jqbytguttuo-unsplash.jpg

Η καθημερινή εξασφάλιση της επαρκούς ενυδάτωσης δεν πρέπει να θεωρείται μια κοινότοπη συμβουλή. Πιείτε ή «φάτε» το νερό σας καθημερινά στοχεύοντας σε ποσότητα περίπου 10 ποτηριών την ημέρα και επιλέγοντας τρόφιμα όπως φυσικό γάλα καρύδας, κολοκυθάκια, σέλινο, ντομάτα και αγγούρι σε όλα σας τα γεύματα.

Για επιπλέον ενίσχυση: Πράσινο τσάι και κουρκουμάς

klara-avsenik-a23t9cwr-o8-unsplash.jpg

Αν έχετε ήδη εξασφαλίσει τα περισσότερα από τα παραπάνω και αναζητάτε επιπλέον τρόπους να ενισχύσετε την ενυδάτωση και τη λάμψη της επιδερμίδας σας και των μαλλιών σας, προτιμήστε πράσινο τσάι ή κουρκουμά σε ροφήματα και γεύματα. Και τα δύο δρουν θετικά στην καλή υγεία του δέρματος και της τρίχας, αποτελώντας ιδανικές πηγές αντιοξειδωτικών και ενυδάτωσης, χωρίς να επιβαρύνουν θερμιδικά το πρόγραμμά σας.

Σπιτικές συνταγές

kevin-mccutcheon-apdmflhzira-unsplash.jpg

Μπορεί ο συνδυασμός των παραπάνω να σας φαίνεται βουνό για την καθημερινότητα, αλλά τα πράγματα είναι σίγουρα ευκολότερα από ό,τι φαντάζεστε. Ένα σπιτικό green smoothie με αβοκάντο, φυσικό γάλα καρύδας, σπανάκι, καρύδια, βρώμη και μέλι, αποτελεί ένα ιδανικό και γρήγορο γεύμα για όλες τις ώρες, που προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε! Επιπλέον, παρότι η ιδανική θρέψη επιτυγχάνεται από μέσα προς τα έξω με καλά οργανωμένη διατροφή, ετοιμάστε τη δική σας σπιτική μάσκα προσώπου ή μαλλιών με έναν συνδυασμό των ίδιων υλικών!

elena-patra-0038-aylo.jpg

Ευχαριστούμε τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Έλενα Πάτρα, MSc, Υποψήφια Διδάκτορα και επιστημονική συνεργάτιδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (IHU).

Info: Αδριανουπόλεως 12, τηλ. 2310 420335, www.elenapatra.gr, Instagram: @elenapatra

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022