fbpixel

Search icon
Search
Γνωρίζετε για το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών;
HEALTH

Γνωρίζετε για το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών;

Ένας mini οδηγός καταπολέμησης του RSL


Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών (Restless Legs Syndrome - RLS), είναι ευρέως γνωστό και ως νόσος Willis-Ekbom. Χαρακτηρίζεται ως μια κατάσταση που προξενεί δυσάρεστες αισθήσεις κυρίως στα άκρα. Πρόκειται για μια διαταραχή του νευρικού συστήματος, η οποία δίνει το αίσθημα της κούρασης και ταυτόχρονα καθορίζεται από την έντονη παρόρμηση να κινήσετε τα πόδια σας.

Τα συμπτώματα του RLS εμφανίζονται συνήθως όταν το άτομο κάθεται, ξεκουράζεται ή κοιμάται κι επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για τα περισσότερα άτομα είναι ήπια. Σε περίπτωση όμως που τα συμπτώματα εξελιχθούν σε μέτρια έως σοβαρά μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή σας. Υπάρχει πιθανότητα να οδηγηθείτε σε έλλειψη ύπνου, αποκτώντας προβλήματα συγκέντρωσης και σκέψης, και να επηρεαστεί η επαγγελματική σας απόδοση και η συμμετοχή σας σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Σε ποιους μπορεί να εμφανιστεί;

1-hZQQu.png

Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών δεν έχει ηλικιακούς φραγμούς, καθώς μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, ακόμη και σε παιδιά. Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν τόσο στην παιδική όσο και στην ενήλικη ζωή. Ωστόσο, η πιθανότητα να πάσχει κάποιος από το RLS διαφέρει και αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία, με μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανιστεί στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Συμπτώματα

Αίσθηση δυσφορίας στα άκρα: Περιγράφεται ως μια δύσκολη κατάσταση, όπου οι ασθενείς νιώθουν τράβηγμα, κνησμό, δυσκολία κίνησης, κάψιμο. Εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά και σε στιγμές πλήρους αδράνειας των άκρων.

Προτροπή να μετακινήσετε τα άκρα σας: Για να ανακουφιστείτε από την ταλαιπωρία των άκρων, πηγάζει από μέσα σας μια ανεξέλεγκτη ώθηση να κινηθείτε, ειδικά τις ώρες που ξεκουράζεστε.

Διαταραχή ύπνου: Πολλές φορές χρειάζεστε επιπλέον χρόνο για να κοιμηθείτε, λόγω της παρόρμησης που αισθανθήκατε να κινήσετε τα πόδια σας. Ωστόσο, ορισμένες φορές μπορεί να αποδειχθεί εξίσου δύσκολη η επιλογή του ύπνου.

Προβλήματα συμπεριφοράς πριν τον ύπνο: Λόγω της δυσφορίας, ίσως χρειαστεί να σηκωθείτε από το κρεβάτι για να τεντώσετε τα άκρα σας για να καταπραϋνθείτε από την ταλαιπωρία.

Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας: Ίσως οδηγηθείτε σε κατάσταση υπνηλίας, εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή εάν διαταράσσεται ο ύπνος σας.

Δυσκολία απόδοσης και προβλήματα συμπεριφοράς στον επαγγελματικό χώρο: Η διαταραχή ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά σας (ταραχή, δυσφορία, αδυναμία συγκέντρωσης, υπερκινητικότητα). Επίσης, μπορεί να αποδυναμώσει την απόδοσή σας.

Πώς θα το αντιμετωπίσετε

2-uID5a.jpg

Για να μπορέσετε να καταπολεμήσετε το RLS, οι μέθοδοι θεραπείας ποικίλλουν, καθώς δεν είναι πάντα ορατή η ρίζα του προβλήματος. Εντούτοις, μπορείτε να εφαρμόσετε μερικές από τις ιδέες που ακολουθούν, οι οποίες έχουν προταθεί τόσο από ειδικούς, όσο και από τους ίδιους τους «ασθενείς».

  1. Προτού αρχίσετε με οποιαδήποτε θεραπεία, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε τι σας προκαλεί το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών. Οπότε, ελέγξτε τις συνήθειές σας (αλκoόλ, καφεΐνη, κάπνισμα), αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, ενώ είναι εξίσου σημαντικό να δείτε και την κατάσταση της υγείας σας.
  2. Βελτιώστε την ποιότητα του ύπνου σας. 
  3. Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας (περπάτημα - κολύμπι). 
  4. Ακολουθήστε κάποιο πρόγραμμα yoga ή κάντε stretching. 
  5. Χρησιμοποιήστε θερμοφόρα ή παγοκύστη όταν εκδηλώνονται τα συμπτώματα. 
  6. Κάντε μασάζ στους μυς των άκρων σας, για να αποβάλετε την ένταση. 
  7. Δοκιμάστε συμπληρώματα βιταμινών και σιδήρου (αφού έχουν προηγηθεί αιματολογικές εξετάσεις). 

Διατροφικές προτάσεις σε περίπτωση που πάσχετε από RLS

3-I3bYj.jpg

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο ειδικευμένο διατροφικό πρόγραμμα για άτομα με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να ελέγξετε ότι μέσω της διατροφής σας λαμβάνετε αρκετές τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Ακόμη, προσπαθήστε να ελαττώσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Εάν παρουσιάζετε έλλειψη σιδήρου, δοκιμάστε να προσθέσετε στη διατροφή σας:

  • Λαχανικά με σκούρο πράσινο φύλλο
  • Αρακά
  • Φασόλια
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Θαλασσινά
  • Κόκκινο κρέας
  • Πουλερικά
  • Ορισμένα είδη ζυμαρικών, δημητριακών, ψωμιού

Αν έχετε έλλειψη βιταμινών προτιμήστε συμπληρώματα διατροφής ή τρόφιμα από τη λίστα που ακολουθεί:

  • Χυμοί εσπεριδοειδών
  • Γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, μανταρίνια, φράουλες, ακτινίδια, πεπόνια
  • Ντομάτες, πιπεριές
  • Μπρόκολο, λαχανικά

The tips

Tip 1: Η καφεΐνη είναι δύσκολη. Μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα RLS σε ορισμένα άτομα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να βοηθά άλλους. Μπορείτε να πειραματιστείτε για να δείτε εάν η καφεΐνη σας επηρεάζει.

Tip 2: Το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει το RLS, καθώς είναι γνωστό ότι διαταράσσει τον ύπνο. Προσπαθήστε να το αποφύγετε, ειδικά το βράδυ.