fbpixel

Search icon
Search
#Girls'_Power: Πέντε επιδραστικές γυναίκες συζητούν τον ρόλο του θηλυκού γένους σήμερα
LIFE & CAREER

#Girls'_Power: Πέντε επιδραστικές γυναίκες συζητούν τον ρόλο του θηλυκού γένους σήμερα

Μηνύματα γυναικών που θαυμάζουμε και οι κοινωνικές εξελίξεις μέσα από τη δική τους ματιά


Γυναίκες. Γυναίκες όλων των ηλικιών, των επαγγελματικών φασμάτων, με πολλαπλούς ρόλους και δραστήριες προσωπικότητες. Ο κοινός παρονομαστής τους; Η δυναμική τους! Γυναίκες που δεν σταματούν ποτέ. Δεν εφησυχάζονται, αλλά αντιθέτως προκαλούν και τις όμοιές τους σε ένα ατελείωτο αγώνα δρόμου με νικητή τις ίδιες. Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, ζητήσαμε από πέντε αεικίνητες γυναίκες να μας περιγράψουν το πώς αισθάνονται στη σημερινή κοινωνία, τι είναι αυτό που παρατηρούν να αλλάζει και τι εύχονται να αφήσουν ως κληρονομιά στις επόμενες γενιές κοριτσιών. 

Η συνέχεια δικιά τους...

Ζέτα Δούκα

1-ohcFu.jpg

«Οι γυναίκες πρέπει να αλληλοστηριζόμαστε. Πρέπει να έχουμε αλληλεγγύη, κατανόηση και κοινή γραμμή σε αυτά που διεκδικούμε. Μόνο ενωμένες μπορούμε να έχουμε τη δύναμη που χρειάζεται προκειμένου να πείσουμε την κοινωνία να εφαρμόσει την ισότητα που γράφεται στους νόμους (Στην Ελλάδα από το 1975). Χρειάζεται απόφαση και πιθανώς αλλαγή πλεύσης και συμπεριφοράς σε αυτά που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε ακόμη και στην καθημερινότητά μας. Ας βάλουμε τον εαυτό μας στην πρώτη γραμμή φροντίδας μας, ακόμη κι αν στεναχωρήσουμε ή "ξεβολέψουμε" κάποιους ανθρώπους γύρω μας, εντός κι εκτός σπιτιού. Βεβαίως, όπως όλα τα σημαντικά, είναι και θέμα εκπαίδευσης. Αν διδάξουμε στα παιδιά μας την αποφασιστικότητα, το δικαίωμα σε κάθε όνειρο, την αναφαίρετη προσπάθεια για κάθε επαγγελματικό προσανατολισμό, την αξιοκρατία ως κριτήριο κατάκτησης οποιουδήποτε στόχου, την κατάργηση των στερεοτύπων και τον σεβασμό στον συνάνθρωπο, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε βάλει έναν θεμέλιο λίθο για μια κοινωνία πραγματικής ισότητας και αρμονίας.»

About - @zetadouka

H Ζέτα Δούκα είναι Ελληνίδα ηθοποιός και ιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Anasa», που στηρίζει ανθρώπους που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές. Στο βιογραφικό της μετράει πολλές επιτυχίες, τόσο θεατρικές όσο και τηλεοπτικές. Η ίδια είναι μητέρα και ήταν από τις πρώτες που μίλησαν ανοικτά για την ψυχολογική βία που δέχτηκε στον χώρο εργασίας της, υποστηρίζοντας το κίνημα #metoo στη χώρα μας. 

Ιλεάνα Μακρή

analyodas-to-success-story-tis-ileanas-makricol-12.jpg

«Μεγάλωσα με την αντίληψη ότι η ισότητα των φύλων είναι δεδομένη. Δεν άφησα ποτέ λοιπόν, τον εαυτό μου να εισπράξει κάτι ανάλογο, αποδυναμώνοντας οποιαδήποτε τέτοια νοοτροπία. Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από το παρελθόν, κάτι που είναι σημαντικό. Οι γυναίκες συνήθιζαν ν' αντιμετωπίζονται ως μειονότητες κάτι που πλέον δεν (πρέπει) ισχύει. Για μένα ΜΙΑ είναι η λέξη, που θα έπρεπε να μπει στη συνείδηση όλων: ο σεβασμός. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα. Χωρίς ο ένας να σημαίνει ότι μειονεκτεί απέναντι στον άλλον. Οι γυναίκες που έχουν τον πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή, αυτόν της μάνας, πρέπει να μεγαλώσουν τα παιδιά τους -και ιδιαίτερα τα αγόρια τους- γνωρίζοντάς τους τον δρόμο της ισότητας. Μόνο έτσι οι κοινωνίες ανοίγουν και προχωρούν μπροστά.» 

About - @ileanamakri

Έχει ζήσει στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου και κυρίως στη Νέα Υόρκη, όπου απέκτησε εμπειρίες πολύτιμες που τη βοήθησαν στην αρχή της δημιουργικής πορείας της. Έχει βρεθεί στα ίδια στέκια με κορυφαίες προσωπικότητες του παγκόσμιου στερεώματος, σύστησε το πρώτο concept store στην αθηναϊκή αγορά και πλέον, θεωρείται αυθεντία και παράδειγμα προς μίμηση για τους νεότερους designers. Η Θεσσαλονικιά, Ιλεάνα Μακρή σχεδιάζει για τις δυναμικές γυναίκες, τιμώντας τους ρόλους τους κάτι που έχει περάσει και στα δυο κορίτσια της.

Έφη Γούση

6955afee-7239-4dbb-9b4a-0a1f601e1e16.jpg

«Αυτές τις μέρες, μία από τις εικόνες που δε φεύγει από το μυαλό μου, είναι η φωτογραφία ενός πατέρα πάνω από το πτώμα του 15χρονου γιου του στην Ουκρανία. Για εμένα, η Γιορτή της Γυναίκας, είναι ένας φόρος τιμής στον ανυπεράσπιστο, σε αυτόν που βάλλεται. Η γιορτή αυτή είναι για να ανανεώνει την πίστη μας σε ένα πιο φωτεινό και ισότιμο μέλλον. Δυστυχώς όμως, δε μπορούμε να μιλάμε για κανένα μέλλον όταν στην χώρα μας, μετράμε ακόμη γυναικοκτονίες και αυτή είναι μία μάχη που πρέπει να δώσουμε στο εδώ και τώρα. Κανένας δε μπορεί να μας στερήσει την φωνή μας, την δύναμη και την ελπίδα μας.»

About - @efi_gousi

Ηθοποιός, φωτογράφος, σκηνοθέτρια, η Έφη Γούση ζει κι αναπνέει για την Τέχνη σε κάθε της μορφή. Το όνομά της μας απασχόλησε ιδιαίτερα όταν κυκλοφόρησε το φωτογραφικό έργο της για τον οίκο Dior, στολίζοντας μέχρι και το εξώφυλλο του περιοδικού της νέας “Cruise 2022” συλλογής του, που υποδεχτήκαμε με ελληνικές τιμές στο Καλλιμάρμαρο. H ίδια τιμά τη γυναικεία φύση και ομορφιά μέσα από κάθε έργο της!

Έλενα Δομαζάκη

17d2698e-0553-49fe-96a1-5ce4412ba86b.JPG

«Η δύναμή μας είναι ανεξάντλητη: διαίσθηση, ένστικτα, φροντίδα. Είμαι πολύ περήφανη για την δύναμή μου. Όταν νιώθω αμαζόνα πάνω σε άλογο αλλά την ίδια δύναμη νιώθω όταν η αμαζόνα σκίζει το στήθος της για μια άλλη γυναίκα. Όταν πέφτει για να σηκώσει το στέμμα της άλλης. Όταν σηκώνεται όχι για να δείξει από ψηλά αλλά για να σε πάρει μαζί στο άλογό της. Νιώθω ότι όλο και πιο πολλές γυναίκες είναι έτοιμες να υπερασπιστούν την μήτρα τους. Να μιλήσουν χωρίς ταμπού. Χωρίς φόβο. Χωρίς στερεότυπα. Όλο και πιο πολλές γυναίκες είναι έτοιμες να ακούσουν, να αγκαλιάσουν, να σε ανεβάσουν στο άλογό τους. Η δύναμή μας δεν αποτυπώνεται μόνο με μικρά κορίτσια που κρατούν μπάλες ποδοσφαίρου. Γιατί η δύναμη της γυναίκας δεν είναι μόνο αυτό. Δεν διαλύουμε ένα στερεότυπο δημιουργώντας ένα άλλο! Είμαστε αυτή η δύναμη, αλλά είμαστε και αυτές που μετατρέπουμε τα ένστικτα μας σε αγάπη. Γιατί η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι η ΑΓΑΠΗ.»

About - @sanelfath 

Η Έλενα Δομαζάκη μέσα από το προφίλ “Sanelfath” επικοινωνεί, θίγει, σκιαγραφεί και βοηθάει σε κοινωνικά ζητήματα που έχουν άξονα την καρδιά της. Κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών, ξεκίνησε το δικό της relief fund, μέσα από το οποίο συγκέντρωσε περίπου 30.000 ευρώ. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στην παραγωγή ντοκιμαντέρ, που προωθούν τα δικά τους κοινωνικά μηνύματα, και είναι head of strategy της εταιρίας “Creta Farms”. Η Έλενα είναι εκεί για όσους το έχουν ανάγκη.

Ιωάννα Φωτοπούλου 

ioanna-suit.jpeg

«Το μεγαλύτερο προσόν που πάντα αγαπάω στον χαρακτήρα μου είναι η επιμονή μου. Όχι, δεν είναι κάποιο τσιτάτο του στιλ "πάντα πετυχαίνω". Το αντίθετο μάλιστα, έχω αποτύχει πάρα πολλές φορές. Ωστόσο αυτή η επιμονή με κάνει να επιστρέφω μέχρι είτε να βρω μια λύση είτε να μαθαίνω πολλαπλά από τις αποτυχίες μου. Ως γυναίκα το να έχω αυτή την επιμονή δεν ήταν πάντα εύκολο. Αλλά ακριβώς αυτό το «προσόν» με βοήθησε στο να γίνω μηχανικός (γιατί έτσι ήθελα τότε) και να μην ακούω ός@ς μου έλεγαν πως ίσως δεν είναι γυναικείο επάγγελμα. Αλήθεια, τι σημαίνει αυτό; Δεν κατάλαβα ποτέ πως ένα επάγγελμα μπορεί να είναι γυναικείο ή αντρικό. Αυτή η επιμονή με βοήθησε να ξεκινήσω στα 19 την πρώτη μου τότε επιχείρηση, ένα app κατά της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα! Και ας μου έλεγαν δεν γίνεται, και είναι ουτοπικό, «κορίτσι πράμα» να προγραμματίζεις! Πιστεύω πως μέρα με τη μέρα προοδεύουμε. Φύση επίμονη και αισιόδοξη βλέπω να αλλάζουν τα πράγματα. Για να δοθούν όμως αποτελεσματικές λύσεις χρειαζόμαστε όλους τους ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες αλλά και τα μη δυαδικά άτομα (non-binary) και τους τρανς άντρες να έχουμε χώρο, να μιλάμε, να έχουμε ίσες ευκαιρίες. Επιμονή λοιπόν μέχρι την ισότητα, την ίση και δίκαιη διαχείριση, την ελευθερία να είμαστε ότι θέλουμε! Ελευθερία... ΤΙ ΟΜΟΡΦΗ ΛΕΞΗ!»

About - @ioannafo

Η Ιωάννα ξεκίνησε την πρώτη της εταιρεία στα 19 της, ενώ σήμερα βρίσκεται στην τρίτη της εταιρεία, την Pirate Scale. Πιστεύει στην οικονομική ανεξαρτησία καθώς και στο ότι η ραχοκοκαλιά κάθε οικονομίας παγκοσμίως είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που δουλεύει μαζί τους σε θέματα στρατηγικής πωλήσεων & marketing. Για την δράση της έχει βραβευθεί από πολλούς παγκόσμιους οργανισμούς όπως το Clinton Global Initiative University & το One Young World! Είναι ενεργή ομιλήτρια TEDx, ενώ μπορείτε να τη βρείτε και στο YouTube