fbpixel

Search icon
Search
MAGAZINE

Γιώργος Κουτσούρης: O Έλληνας εικαστικός του οποίου τα έργα εκτίθενται στους δρόμους της Κοπεγχάγης

Γνωρίστε περισσότερα για τον σπουδαίο καλλιτέχνη


Γιώργος Κουτσούρης: O Έλληνας εικαστικός του οποίου τα έργα εκτίθενται στους δρόμους της Κοπεγχάγης

Δραστήριος και δημιουργικός, ο καλλιτέχνης, Γιώργος Κουτσούρης εκφράζει μέσα από τα έργα του τη βαθιά ριζωμένη αγάπη του για την τέχνη, η οποία αποτέλεσε μονόδρομο για την πορεία κι εξέλιξή του -μετρώντας συνεχώς επιτυχίες-, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπου είναι η έδρα του.

Με συμμετοχές σε διεθνώς αναγνωρισμένες εκθέσεις σε χώρους, όπως οι Kunsthal Charlottenborg της Δανίας -πόλη όπου ζει- και The Project Gallery -“Alex in Wonderland II”- στη χώρα μας, ο Γιώργος Κουτσούρης δημιουργεί εμπνευσμένες κατασκευές με γνώμονα τη μηχανική και τον ήχο, ενώ μπορεί κανείς να θαυμάσει τις εικαστικές εγκαταστάσεις του στους δρόμους της Κοπεγχάγης και της Οντένσε. Ο ίδιος μάς μιλάει για όσα τον έκαναν να στραφεί στην τέχνη, αποκαλύπτοντάς μας τα όνειρά του.

Early Years

Η αγάπη για τις κατασκευές είναι χαρακτηριστικό στοιχείο του οικογενειακού μου δέντρου. Από μικρός ήθελα να δημιουργώ μοντέλα και παιχνίδια, μ’ επιρροές από, τι υπήρχε γύρω μου. Ήξερα πως οι σπουδές Μηχανολογίας θα με βοηθούσαν να βρω τον δρόμο μου επαγγελματικά, ενώ παράλληλα η μουσική ήταν το πάθος μου. Η «στροφή» στην καριέρα μου ήρθε όταν κατέληξα στη Δανία για Μεταπτυχιακό Ακουστικής στην αντίστοιχη Πολυτεχνική Σχολή. Εκεί, κάποια ξαφνικά ερεθίσματα με οδήγησαν προς τα εικαστικά κι έτσι συνειδητοποίησα ότι μπορώ να εφαρμόζω τις τεχνικές μου γνώσεις σε κάτι πιο ελεύθερο.

Success Story

Μου αρέσει να μαθαίνω καινούρια πράγματα κι αυτό αποτελεί τη βάση της έμπνευσής μου. Με υλικά, όπως το ξύλο, το μέταλλο, το ακρυλικό, δημιουργώ κατασκευές που υποδηλώνουν κίνηση και ανταποκρίνονται σ’ έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Είναι συγκινητικό όταν ένας λαός σαν τους Δανούς τις αγκαλιάζει και τα χρηματοδοτεί με αξιοκρατικά κριτήρια. Η συμμετοχή μου στην έκθεση αποφοίτησης της Σχολής Καλών Τεχνών Δανίας, στο Kunsthal Charlottenborg, είναι μια από τις πιο έντονες εμπειρίες μου, όπου το έργο μου “Strangers Attractor” απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, ενώ κρατάω πάντα στην καρδιά μου το creation μου “Sonic Curtain” (2016), που βραβεύτηκε.

The Music Factor

Είμαι επηρεασμένος από καλλιτέχνες, όπως οι A. Calder, V. Vasarely και P. Gernes, που χρησιμοποίησαν το χρώμα ως κάτι που ομορφαίνει, αλλά λειτουργεί και θεραπευτικά. Παρόλο που οι σημερινές μου δημιουργίες ανήκουν περισσότερο στο ευρύτερο περιβάλλον των εικαστικών, υπάρχουν πολλά στοιχεία της μουσικής μέσα τους κι αυτό ίσως οφείλεται στον θαυμασμό μου προς τον Ιάννη Ξενάκη -τον μηχανικό που έγραψε μουσική χρησιμοποιώντας μαθηματικά.

Future Plans

Σε μια εποχή κατακλυσμένη από αλγορίθμους, που υπερισχύουν του ανθρώπου, προσπαθώ να εστιάζω στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Θέλω να επιστρέψω στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον και να συνεισφέρω μέσα από τα έργα μου στον πολιτισμό και την καθημερινότητα, μ’ έναν τρόπο σκέψης εμπλουτισμένο από τη ζωή μου σε μια άλλη, καλά οργανωμένη χώρα. Υπάρχουν, όμως, σχέδια και για projects σε συνεργασία με άλλους αξιόλογους έλληνες καλλιτέχνες, που συμπεριλαμβάνουν τη μουσική.


1

Δανία, η χώρα διαμονής

2

Το έργο "Sonic Curtain"

3

Αγαπημένος καλλιτέχνης Victor Vasarely

4

Το έργο "Strangers Attractor”

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021