fbpixel

Search icon
Search
Gaslighting: Τα σημάδια που δείχνουν πως είστε θύμα του
PSYCHOLOGY

Gaslighting: Τα σημάδια που δείχνουν πως είστε θύμα του

Και πως να βάλετε ένα τέλος σε αυτόν τον τοξικό κύκλο


Στον περίπλοκο κόσμο των ανθρώπινων σχέσεων, ο όρος "gaslighting" έχει αναδειχθεί σε ένα φαινόμενο που συχνά υποδεικνύει ένα ύπουλο μονοπάτι.

Αλλά τι ακριβώς είναι το gaslighting και γιατί είναι σημαντικό να το κατανοήσετε;

Το gaslighting είναι μια μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης που μπορεί να επιβαρύνει την ψυχική σας υγεία. Είναι σαν ένας επίμονος ψίθυρος αυτοαμφισβήτησης που ροκανίζει την αυτοπεποίθησή σας. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να διαβρώσει την αυτοεκτίμησή σας, αφήνοντάς σας να αμφισβητείτε την ίδια σας την πραγματικότητα και τη λογική σας. Το gaslighting μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα σύγχυσης, άγχους, ακόμη και κατάθλιψης, καθώς παλεύετε με τη συνεχή ακύρωση των σκέψεων και των συναισθημάτων σας από τον σύντροφό σας ή κάποιο άλλο άτομο στη ζωή σας. Η αναγνώριση των σημείων του gaslighting δεν έχει να κάνει μόνο με την προστασία της συναισθηματικής σας ευημερίας, αλλά και με την ανάκτηση της αίσθησης της αυτοεκτίμησής σας και την ανάκτηση της ψυχικής δύναμης να σταθείτε όρθιοι στην αλήθεια σας.

Παρακάτω, σας αποκαλύπτουμε τα σημάδια που σας καθιστούνε θύμα του gaslighting..

Σημάδι 1: Ευτελίζονται τα συναισθήματα σας

Οι gaslighters είναι ικανοί στο να μειώνουν την εγκυρότητα των συναισθημάτων σας, κάνοντας σας συχνά να αισθάνεστε πως είναι υπερβολικά ή αδικαιολόγητα. Μπορεί να χρησιμοποιούν τακτικές όπως η υποτίμηση των ανησυχιών σας ή ακόμη και η ευθεία άρνηση ότι έχουν προκαλέσει οποιαδήποτε στενοχώρια. 

Αυτή η συνεχής απαξίωση των συναισθημάτων σας από τους gaslighters μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στην αυτοεκτίμησή σας. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αρχίσετε να αμφιβάλλετε για τη νομιμότητα των συναισθημάτων σας, οδηγώντας σε μια αίσθηση αδυναμίας και μειωμένης αυτοεκτίμησης.

shutterstock-1196187574.jpg

Σημάδι 2: Μεταφορά της ευθύνης

Οι gaslighters έχουν ένα ταλέντο στο να αποπροσανατολίζουν την ευθύνη από τον εαυτό τους, κάνοντας το να φαίνεται ότι εσείς είστε αυτός που φταίει. Συχνά χρησιμοποιούν κοινές φράσεις όπως "Είσαι πολύ ευαίσθητη" ή "Κάνεις μεγάλο θέμα από το τίποτα" για να υποβαθμίσουν τις πράξεις τους και να μεταθέσουν την ευθύνη σε εσάς.

Αυτή η τακτική χειραγώγησης μπορεί να πλήξει την αυτοεκτίμησή σας. Η αναγνώριση αυτής της συμπεριφοράς μετατόπισης ευθυνών είναι ζωτικής σημασίας για την υπεράσπιση της αυτοπεποίθησης και της αίσθησης της πραγματικότητας.

Σημάδι 3: Προβολή της συμπεριφοράς τους

Ομοίως, οι gaslighters συχνά χρησιμοποιούν μια πονηρή στρατηγική προβολής των δικών τους πράξεων και χαρακτηριστικών σε εσάς. Μπορεί να σας κατηγορήσουν για την ίδια συμπεριφορά στην οποία εμπλέκονται οι ίδιοι, δημιουργώντας σύγχυση και αμφιβολία. Αυτή η προβολή μπορεί να σας αποπροσανατολίσει απίστευτα, καθώς μπορεί να βρεθείτε να αμφισβητείτε αν οι ισχυρισμοί τους έχουν κάποια αλήθεια, παρόλο που βαθιά μέσα σας γνωρίζετε ότι αυτοί είναι αυτοί που κάνουν λάθος.

Σημάδι 4: Απόκρυψη πληροφοριών

Οι gaslighters συχνά χρησιμοποιούν την τακτική της απόκρυψης πληροφοριών και του να σας κρατούν στο σκοτάδι για κρίσιμα ζητήματα. Μοιράζοντας ή αποκρύπτοντας επιλεκτικά γεγονότα, χειραγωγούν την αντίληψή σας για την πραγματικότητα και περιορίζουν την ικανότητά σας να λαμβάνετε τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Σημάδι 5: Προσβολή και υποτίμηση

Οι gaslighters καταφεύγουν συχνά σε προσβολές και υποτιμητική συμπεριφορά ως μέσο διατήρησης του ελέγχου. Μπορεί να υπονομεύσουν την αυτοεκτίμησή σας επιτιθέμενοι στον χαρακτήρα, την ευφυΐα ή την αξία σας, κάνοντάς σας να αμφισβητήσετε τις ικανότητές σας.

Σημάδι 6: Δημιουργία σύγχυσης και αντιφάσεων

Μπορεί να λένε ένα πράγμα σήμερα και να το αρνούνται σθεναρά αύριο, αφήνοντάς σας σε μια κατάσταση διαρκής αβεβαιότητας. Αυτή η τακτική έχει σχεδιαστεί για να σας κάνει να αμφιβάλλετε για τη μνήμη σας, την αντίληψή σας και, τελικά, για τη λογική σας. 

shutterstock-515204761.jpg

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

Το να ξεφύγετε από το gaslighting είναι ένα ταξίδι προς την αυτοδυναμία και τη διαύγεια. Για να απελευθερωθείτε, ξεκινήστε αναγνωρίζοντας τη χειραγώγηση και εμπιστευόμενοι το ένστικτό σας. Αρχικά, θέστε όρια και διεκδικήστε την πραγματικότητά σας χωρίς δισταγμό. Η αυτοφροντίδα παίζει καθοριστικό ρόλο στην επούλωση των συναισθηματικών πληγών που προκαλεί το gaslighting. Ωστόσο, η αντιμετώπιση των συνεπειών του μπορεί να είναι συναισθηματικά δύσκολη. Ως εκ τούτου, η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας μπορεί να είναι ένα πολύτιμο βήμα στην πορεία προς τη θεραπεία.

Να θυμάστε, έχετε τη δύναμη να ανακτήσετε την αίσθηση του εαυτού σας και να ξαναχτίσετε την αυτοεκτίμησή σας!