fbpixel

Search icon
Search
Gabriel Attal: Ο νεότερος και πρώτος ανοιχτά gay πρωθυπουργός της Γαλλίας έχει ελληνικές ρίζες
PEOPLE & MOMENTS

Gabriel Attal: Ο νεότερος και πρώτος ανοιχτά gay πρωθυπουργός της Γαλλίας έχει ελληνικές ρίζες

Ιδιαίτερη στιγμή για τους Γάλλους - Η απόφαση του Emmanuel Macron


Έγινε ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός της Γαλλίας, έχει ελληνικές ρίζες από την πλευρά της μητέρας του και παράλληλα, ο πρώτος που είναι δημοσίως γνωστό ότι είναι ομοφυλόφιλος. Ο Gabriel Attal έγραψε τη δική του ιστορία και η Γαλλία μπαίνει σε μία νέα εποχή, μετά την παραίτηση της Elisabeth Borne. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Παιδείας, είναι πλέον ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, με τον Emmanuel Macron να βλέπει στο πρόσωπό του τη νέα ηγετική μορφή της Γαλλίας, που ανοίγει μία νέα σελίδα σε όλα τα επίπεδα. 

Νέα εποχή!

Γνώριμο πρόσωπο με μεγάλη δυναμική

Προφανώς, δεν πρόκειται για μία τυχαία κίνηση, για μία τυχαία επιλογή. Ο Emmanuel Macron γνωρίζει πολύ καλά τον Gabriel Attal κι από την πρώτη στιγμή της παραίτησης της Borne, αυτός ήταν που έμοιαζε να έχει τις περισσότερες πιθανότητες για να τη διαδεχθεί. Πρόκειται για έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Γάλλου Προέδρου, που διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της πανδημίας της covid, ενώ υπήρξε -επίσης- και υπουργός Προϋπολογισμού, πριν να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, Γάλλους αναλυτές, ο Attal είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της χώρας, κάτι που αποτυπώθηκε και σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν, ενώ extra bonus αποτελεί το γεγονός πως έχει ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία στην πολιτική σκηνή, παρά το γεγονός ότι είναι αρκετά νέος σε ηλικία, ενώ είναι γνωστό πως έχει μία ιδιαίτερη άνεση όταν τοποθετείται δημόσια. 

Στα 34 του, ο Gabriel Attal αναλαμβάνει έναν νέο, ηγετικό ρόλο και μπαίνει σε μία νέα εποχή, όπως και ολόκληρη η Γαλλία, που βλέπει ένα ιδιαίτερα δημοφιλές πρόσωπο να αποκτά πολύ μεγαλύτερη δύναμη.  Ο Γάλλος έχει ήδη λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Emmanuel Macron, η σύνθεση της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα και πλέον... σηκώνει μανίκια, με την Elisabet Borne από τη δική της μεριά, να σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή της παραίτησής της πως: «Τώρα, περισσότερο παρά ποτέ είναι απαραίτητη η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στην Γαλλία». «Ξέρω πως μπορούμε να υπολογίζουμε στην ενέργεια και την αφοσίωσή σου, με φόντο την επιβολή του project πολιτικού επανεξοπλισμού και αναγέννησης που ανακοίνωσa. Με πίστη στο πνεύμα του 2017: Υπέρβαση και τόλμη», σημείωσε ο Emmanuel Macron στα social media του και κάπως έτσι, η Γαλλία άνοιξε μια νέα σελίδα.

Η μέρα που γράφτηκε ιστορία

Έγινε ο νεότερος σε ηλικία και ανοικτά gay πρωθυπουργός της Γαλλίας. Ο Gabriel Attal θα μείνει στην ιστορία και βλέπει το όνομά του να φιγουράρει παντού, σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ. Είναι μία ιδιαίτερη στιγμή για τη χώρα, αλλά και για τον ίδιο, που είδε τον Emmanuel Macron να τον εμπιστεύεται και όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα επάνω του. Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο γύρω από τη συγκεκριμένη επιλογή, σημειώνουν πως ο διορισμός αυτός δε σηματοδοτεί απαραίτητα μία σημαντική πολιτική αλλαγή, αλλά αποτυπώνει την επιθυμία του Γάλλου Προέδρου να αλλάξει το βαρύ κλίμα που διαμορφώθηκε με φόντο τις αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις του περασμένου έτους στο συνταξιοδοτικό και στη μετανάστευση και να βελτιώσει την εικόνα του κόμματός του στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού. Ο Macron γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του και πήρε μία σημαντική απόφαση, ενώ για την ώρα, οι πρώτες αντιδράσεις είναι θετικές από την κυβερνητική παράταξη και αρνητικές από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

img-2208.jpeg

Γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1989 στη Γαλλία. Η μητέρα του Attal, Μαρία Κουρή (1964–), είναι γαλλίδα από την Οδησσό, με ελληνική καταγωγή. Ο Ατάλ ανατράφηκε και μεγάλωσε ως Χριστιανός Ορθόδοξος, το δόγμα της μητέρας του. Φοίτησε στην École alsacienne, ένα ιδιωτικό σχολείο στο 6ο διαμέρισμα του Παρισιού. Διετέλεσε υπουργός Παιδείας και Νεολαίας από τον Ιούλιο του 2023. Από το 2020 έως 2022, είχε αναλάβει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και από το 2022 έως το 2023 ήταν υπουργός Προϋπολογισμού. 

Στα 34 του χρόνια, έγινε ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός της Γαλλίας επί Πέμπτης Δημοκρατίας, ενώ ο προηγούμενος ήταν ο Laurent Fabius, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός επί προεδρίας Francois Mitterrand σε ηλικία 37 ετών το 1984. Επιπλέον, είναι ο πρώτος που είναι δημοσίως γνωστό ότι είναι ομοφυλόφιλος, ενώ αρκετές φορές στο παρελθόν έχει αναφερθεί στην προσωπική του ζωή και κυρίως στα σχολικά του χρόνια, όπου σύμφωνα με τα λεγόμενά του είχε πέσει θύμα bullying και ομοφοβικών συμπεριφορών. Τώρα, αναλαμβάνει ένα νέο ρόλο και ξέρει πολύ καλά, πως τα «φώτα» είναι στραμμένα σε αυτόν...