fbpixel

Search icon
Search
Η Τουρκία εκπέμπει SOS και τα social media μοιάζουν πιο πολύτιμα από ποτέ
PEOPLE & MOMENTS

Η Τουρκία εκπέμπει SOS και τα social media μοιάζουν πιο πολύτιμα από ποτέ

Τρομακτικές εικόνες που προκαλούν σοκ και μεγάλη κινητοποίηση


Μερικές φορές μία εικόνα, ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Μία εικόνα, είναι αρκετή για να καταλάβει και να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος μίας τεράστιας καταστροφής. Από τα ξημερώματα της Δευτέρας, η Τουρκία, αλλά και περιοχές της Συρίας βιώνουν μία κόλαση. Ο φονικός σεισμός των 7.8 ρίχτερ, αλλά και οι τεράστιοι μετασεισμοί που ακολούθησαν, κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Γυναίκες, παιδιά, οικογένειες ολόκληρες εξαφανίστηκαν, χάθηκαν μέσα στα συντρίμια. Τα χαμόγελα έσβησαν και το σκοτάδι κάλυψε τα πάντα.

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, με τα social media να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Απλοί πολίτες από διάφορες χώρες προσπαθούν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο, οι πιο γνωστοί influencers κινητοποιούνται κι οι μεγαλύτεροι ηγέτες στέλνουν βοήθεια, σε μία χώρα που τη δεδομένη χρονική στιγμή εκπέμπει SOS.

Στιγμές που συγκλονίζουν!

Τουρκία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Ήταν λίγο μετά τις 4 το πρωί, τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν μία τεράστια έκταση στην Τουρκία, αλλά και τη Συρία, ξύπνησε βίαια από έναν τεράστιο θόρυβο. Η γη άρχισε να τρέμει κι ο χρόνος πάγωσε. Περίπου 1.5 λεπτό, ήταν αρκετό για να συμβεί η απόλυτη καταστροφή! Ο πρώτος σεισμός είχε επίκεντρο δυτικά της πόλης Γκαζιαντέπ, ο δεύτερος έλαβε χώρα 9 ώρες αργότερα στις 13:24 τοπική ώρα κι ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί. Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που έχει καταγραφεί ποτέ στην Τουρκία, πρόκειται για μία πολύ-πολύ δύσκολη στιγμή. Ο πρώτος απολογισμός, έκανε λόγο για δεκάδες νεκρούς, αλλά η φρίκη δεν σταματάει. Κάθε ώρα, κάθε λεπτό η μαύρη λίστα μεγαλώνει. Ο χρόνος δεν κυλάει υπέρ των ανθρώπων, υπέρ αυτών που παραμένουν μέχρι και τώρα κάτω από τα συντρίμμια. Ο κόσμος δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τη φρίκη του σεισμού, αλλά και το κρύο, τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που κάνουν το έργο όλων ακόμη πιο δύσκολο. 


Ο αγώνας δρόμου με τον χρόνο και με το ψύχος συνεχίζεται στην Τουρκία και στη βόρεια Συρία, προκειμένου να ανασυρθούν από τα συντρίμμια επιζώντες των σεισμών που προκάλεσαν τεράστια καταστροφή και στις δύο χώρες τα ξημερώματα της Δευτέρας. Χιλιάδες ψυχές έσβησαν, ενώ σύμφωνα με τον τελευταίο, επίσημο απολογισμό ο σεισμός των 7.8 ρίχτερ, που έγινε αισθητός μέχρι τον Λίβανο, την Κύπρο και το βόρειο Ιράκ, κόστισε τη ζωή σε πάνω από 4.980 ανθρώπους, 3.381 στην Τουρκία και 1.602 -τουλάχιστον- στη Συρία. Φυσικά, πρόκειται για έναν αριθμό που θα μεγαλώσει -δυστυχώς- πολύ περισσότερο. Οι ανακοινώσεις διαδέχονται η μία την άλλη, όμως ακόμη κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλή εκτίμηση για το μέγεθος αυτής της τραγωδίας. Μοιάζει σίγουρο πως ακόμη είμαστε στην αρχή, μοιάζει σίγουρο πως η μαύρη λίστα θα μεγαλώσει δραματικά. Κάθε άνθρωπος που βγαίνει ζωντανός από τα συντρίμμια, χαρίζει ελπίδα. Έστω κι η πιο μικρή ανάσα, προκαλεί χαμόγελα κι αισιοδοξία. Οι ζωντανοί, οι υγιείς, δεν έχουν δικαίωμα να λυγίσουν κι οι αρχές, μαζί με τον απλό κόσμο -ακόμη κι άνθρωποι τραυματισμένοι- με γυμνά χέρια ψάχνουν με αγωνία μέσα στα χαλάσματα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και η μάχη με το χρόνο συνεχίζεται...

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

Για τα social media έχουν γραφτεί κι έχουν ειπωθεί πολλά. Έχουν τεράστια δυναμική, αλλά τις περισσότερες φορές τα χρησιμοποιούμε με πολύ λάθος τρόπο. Σε τέτοιες περιπτώσεις -ωστόσο- είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμα. Είναι απαραίτητα, είναι πολύ-πολύ σημαντικά. Τώρα, σε μία τόσο δύσκολη στιγμή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λειτουργούν ως ένα εργαλείο, στα χέρια του κόσμου που παρακολουθεί από μακριά τις εξελίξεις. Το Tik Tok, το Instagram και το Twitter κατακλύζονται από videos, από εικόνες που σοκάρουν και τις τελευταίες ώρες, παρατηρείται μία μεγάλη κινητοποίηση. Πολλές οργανώσεις αναλαμβάνουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα αγαθά, προκειμένου να σταλούν στην Τουρκία και τη Συρία και οι πιο γνωστές influencers έρχονται να βοηθήσουν με το δικό τους τρόπο, σε μία πολύ δύσκολη στιγμή, μεταφέροντας τα πιο σημαντικά μηνύματα. 


Την ίδια στιγμή, ο Recep Tayyip Erdoğan ανέφερε πως 45 χώρες προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια από το πρωί της Δευτέρας, ενώ από ώρα σε ώρα αναμένεται να φθάσουν νέα σωστικά συνεργεία από το εξωτερικό στην Τουρκία, από τη Γαλλία και το Κατάρ. Από τη δική του μεριά, o Joe Biden υποσχέθηκε στον τούρκο ομόλογό του κάθε απαραίτητη βοήθεια, ενώ μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει κι από την πλευρά της Ελλάδας. Χθες, αναχώρησε για την Τουρκία από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με αεροσκάφος C-130 ομάδα 21 πυροσβεστών της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, με δυο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό όχημα, 5 γιατροί και διασώστες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, καθώς και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας. Η ελληνική αποστολή αναμένεται να επιχειρήσει σε πόλη κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες υπολογίζεται πως θα ακολουθήσουν κι άλλες αποστολές, από πολλά μεγάλα κράτη, που σπεύδουν για να βοηθήσουν σε μία πολύ δύσκολη στιγμή. Μία στιγμή ήταν αρκετή για να αλλάξουν όλα. Μία στιγμή ήταν αρκετή για να σβήσουν πολλά χαμόγελα, να ισοπεδωθούν ολόκληρες πολυκατοικίες, να αφανιστούν πόλεις. Τώρα, ο κόσμος καλείται να βοηθήσει με κάθε μέσο, με όποιον τρόπο είναι δυνατόν και πολύ σύντομα, αναμένεται να γίνουν γνωστές και περισσότερες λεπτομέρειες, για τις ανθρωπιστικές αποστολές με φόντο την στήριξη αυτών των ανθρώπων...

Που μπορείτε να βοηθήσετε στη Θεσσαλονίκη

Στο φουαγιέ του δημαρχείου Θεσσαλονίκης όλη την ημέρα

Προϊόντα

  • Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί κ.ά.)
  • Μάσκες, αντισηπτικά, γάντια 
  • Ζεστά ρούχα για παιδιά και ενήλικες 
  • Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα 
  • Βρεφικές τροφές, παιδικά γάλατα και είδη βρεφικής φροντίδας UnmuteRemaining Time -0:00 Fullscreen UnmuteRemaining Time -0:00 Fullscreen
  • Γάλατα και τρόφιμα μακράς διάρκειας (κονσέρβες, δημητριακά, παξιμάδια κ.ά.)
  • Είδη ατομικής υγιεινής

Ωραιόκαστρο

Στους πολίτες της Τουρκίας και της Συρίας, οι οποίοι πλήττονται από τους φονικούς σεισμούς που προκάλεσαν την απώλεια της ζωής χιλιάδων ανθρώπων συμπαραστέκεται ο Δήμος Ωραιοκάστρου. Σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) συγκεντρώνει ανθρωπιστική βοήθεια και καλεί τους Δημότες να συμμετάσχουν στη δράση αλληλεγγύης. Η συγκέντρωση του ανθρωπιστικού υλικού θα γίνεται από σήμερα Τρίτη έως και την Πέμπτη, από 7 έως 9 Φεβρουαρίου 2023, αντίστοιχα, από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, στα γραφεία του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας στην οδό Αργυρουπόλεως 4, απέναντι από το Δημαρχείο Ωραιοκάστρου, καθώς επίσης και στα κτίρια των Κοινοτήτων στις Δημοτικές Ενότητες Καλλιθέας και Μυγδονίας.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν

  • Είδη ατομική υγιεινής 
  • Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επιδέσμους, κ.ά.)
  • Κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα
  • Βρεφικές τροφές, γάλατα και είδη βρεφικής φροντίδας, γάλατα και τρόφιμα μακράς διάρκειας

Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορούν να επικοινωνούν με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ωραιοκάστρου, καλώντας στα τηλέφωνα 2313304030 και 2313304068.

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας

Ανθρωπιστική βοήθεια για τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, συγκεντρώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα. Η συγκέντρωση των ειδών που θα αποσταλούν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις πληγείσες περιοχές γίνεται από την Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας,: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμπαραστέκεται στους κατοίκους της Τουρκίας και της Συρίας, που επλήγησαν από τις καταστροφικές σεισμικές δονήσεις. Πέρα από τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και την ηθική μας συμπαράσταση στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, ως Περιφέρεια θα συνδράμουμε την προσπάθεια αντιμετώπισης των δραματικών επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες των δύο χωρών. Καλώ τους συμπολίτες μας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία να ανταποκριθούν στην πρωτοβουλία μας να συγκεντρώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια για τις περιοχές που επλήγησαν και είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθούν χάρις στο υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που τους διακρίνει, όπως άλλωστε έκαναν σε κάθε μεγάλη δοκιμασία που αντιμετώπισαν συνάνθρωποί μας σε όλο τον κόσμο».

Η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα – Μαρία Δερμεντζοπούλου, δήλωσε πως «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαχρονικά στέκεται στο πλάι των ανθρώπων που δοκιμάζονται από ακραίες καταστάσεις και εν προκειμένω σε μία δύσκολη χρονική περίοδο, εκφράζοντας τη βαθιά οδύνη όλων μας για τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη κινητοποιήσει τις υπηρεσίες της και προετοιμάζει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας».

 Όσες επιχειρήσεις και πολίτες έχουν τη δυνατότητα και επιθυμούν να ενισχύσουν την προσπάθεια, μπορούν να προσφέρουν τα ακόλουθα αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης, στα κτίρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες από την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 έως και την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023, από τις 08:00’ ως τις 14:30’.

Είδη που συλλέγονται

  • Συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διαρκείας (π.χ. φρυγανιές, μπάρες, μπισκότα, κονσέρβες κλπ)
  • Βρεφικές τροφές, παιδικά γάλατα και είδη βρεφικής φροντίδας
  • Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα είδη ατομικής υγιεινής (π.χ. χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας, μωρομάντηλα κλπ)
  • Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί κ.ά.)

Εμφιαλωμένα νερά Χώροι συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας:

  • Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης: κτίριο Βασ. Όλγας 198 και κτίριο 26ης Οκτωβρίου 64
  • Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας: Μητροπόλεως 44
  • Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς: Ανδρέα Παπανδρέου 3 Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας: 28ης Οκτωβρίου 40, (πρώην ΚΕΠ)
  • Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας: Διοικητήριο Έδεσσας
  • Περιφερειακή Ενότητα Σερρών: Κων/νου Καραμανλή 36
  • Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής: Διοικητήριο Πολυγύρου.

Έκκληση Δήμου Παύλου Μελά για ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους Τουρκίας και Συρίας

Ο Δήμος Παύλου Μελά εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας και με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής πραγματοποιείται συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, από την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, τις ώρες 08:00-14:00. Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Προνοιακών Θεμάτων Χαρά Αμανατίδου, έχουν κινητοποιήσει τις υπηρεσίες τους και οργανώνουν την αποστολή βοήθειας καλώντας τους πολίτες να βοηθήσουν με τη συλλογή των παρακάτω ειδών:

  • Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, γάζες, επίδεσμοι, αντιφλεγμονώδη, μάσκες, αντισηπτικά, γάντια κ.α)
  • Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα
  • Βρεφικές τροφές, παιδικά γάλατα, πάνες
  • Γάλατα και τρόφιμα μακράς διάρκειας (χυμοί, κονσέρβες, δημητριακά κ.α)
  • Είδη ατομικής υγιεινής

Οι προσφορές των πολιτών θα συλλέγονται στα παρακάτω

Σημεία συγκέντρωσης

  • ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ: ΚΑΠΗ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ, Αρμενοπούλου 9, τηλ. 2310 602424
  • ΠΟΛΙΧΝΗ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ, πρώην Δημαρχείο Πολίχνης, Καρυπίδη 2, τηλ. 2313 302363
  • ΕΥΚΑΡΠΙΑ: ΚΑΠΗ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ, Εθν. Αντιστάσεως 15, τηλ. 2310 683254

Στο Δήμο Θέρμης

Ο δήμος Θέρμης, δια της Αντιδημαρχίας Πολιτικής Προστασίας και της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πληγέντες από το σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία. Η συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης ξεκινά από σήμερα Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023. Οι πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης μπορούν να απευθύνονται στα εξής σημεία:

  • Τα Γραφεία της Πολιτικής Προστασίας Θέρμης (στο 2οχιλιόμετρο Θέρμης Τριαδίου, οδός Γιώργου Κουγιάμη, κτίριο Οικονομικής Υπηρεσίας), πρωινές ώρες από τις 08.00 έως τις 15.00 και απογευματινές ώρες κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή από τις 18.30 έως 20.30
  • Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Θέρμης καθημερινά πρωινές ώρες από τις 08:00 έως τις 14:00
  • Τα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας Μίκρας στην Καρδία, απογευματινές ώρες κάθε Δευτέρα, Τετάρτη Παρασκευή και Κυριακή, από τις 18.30 έως τις 20.30

Σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Θέρμης, καθημερινά πρωί από τις 08:30 έως τις 13:30 και απόγευμα από τις 18.00 έως τις 20:30, ενώ την Κυριακή από τις 11:00 ως τις 13:00 και από τις 18:30 έως τις 20:30.

Τα είδη πρώτης ανάγκης που μπορείτε να προσφέρετε είναι

  • Τρόφιμα μακράς διάρκειας (όσπρια, κονσέρβες, μπισκότα, ξηρούς καρπούς, βρεφικές τροφές και άλλες συσκευασμένες τροφές μακράς διάρκειας, εμφιαλωμένα νερά και χυμούς)
  • Βρεφικές πάνες, κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού, παπούτσια και είδη ατομικής υγιεινής

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο της Πολιτικής Προστασίας στο 2310478041, του Κοινωνικού Παντοπωλείου 231466691, ή με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνο Κουγιουμτζίδη στο 6972312198 ή την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο Κοινωνικής Πολιτικής Φανή Χατζηδημητρίου στο 6932761788.

Στη Νέα Κρήνη στην Καλαμαριά

Συγκεντρώνουμε κουβέρτες, σκεπάσματα, υπνόσακους, ρούχα, Ορούς, Γάζες Χανζαπλαστ, Γάλα σε σκόνη είδη ατομικής υγιεινής.

Η συλλογή θα γίνεται στα γραφεία του Συλλόγου μας Πολυβίου 57 Πλατεία Αγ. Γεωργίου Νέα Κρήνη Καλαμαριάς, καθημερινά από 9-12 μμ. Δυνατότητα παραλαβής και από τον χώρο σας.

Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Η Μπουμπουλίνα” πληροφορίες Καργάκης Στέφανος 6957670771 Εύη Κατσάκα 6945061763 Αθανασιάδης Οδυσσέας 6937018031 Παπουτσίδης Παναγιώτης 6949811564 Σκουμπερδής Μιχάλης 6981180490.