fbpixel

Search icon
Search
Free Spirit: Η Παυλίνα Βουλγαράκη μοιράζεται μαζί μας τους μεγαλύτερους φόβους της & μιλάει για τη συνεργασία που της άλλαξε τη ζωή
MAGAZINE

Free Spirit: Η Παυλίνα Βουλγαράκη μοιράζεται μαζί μας τους μεγαλύτερους φόβους της & μιλάει για τη συνεργασία που της άλλαξε τη ζωή

Η γνωστή ερμηνεύτρια μας μαθαίνει ότι η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως η καλύτερη ψυχοθεραπεία


Θυμίζει αερικό -όποιος την έχει δει στη σκηνή «κλέβει» από εκείνη ένα ψήγμα ψυχής- που εκφράζεται μέσα από τους στίχους και τη μουσική των τραγουδιών που συχνά η ίδια επιμελείται. Πολλοί θα τη χαρακτήριζαν ως σύγχρονη ποιήτρια, που μέσα από τις ερμηνείες της πετυχαίνει μια ξεχωριστή σύνδεση με το κοινό. Η καλλιτεχνική της ταυτότητα τής προσδίδει τον χαρακτηρισμό της ονειροπόλου, ενώ οι σπουδές της στην Ψυχολογία την κρατούν προσγειωμένη στο έδαφος. Η Παυλίνα Βουλγαράκη είναι «παιδί» του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και του Μπάμπη Στόκα και συμμετέχει στη νέα γενιά τραγουδοποιών που αφηγούνται τα βιώματά τους μέσα από τα τραγούδια τους, διαμορφώνοντας εξολοκλήρου ένα αλλιώτικο τοπίο στην ελληνική μουσική σκηνή.

Σε τι φάση σας πετυχαίνουμε αυτήν τη χρονική περίοδο. Πώς βιώσατε τη νέα συνθήκη στις ζωές όλων μας. Ποια τα σχόλια σας για την επόμενη ημέρα και τι ετοιμάζετε καλλιτεχνικά τώρα; Ήρθα σε επαφή με τις διαστάσεις της μοναξιάς. Φοβήθηκα πολύ για τους δικούς μου ανθρώπους κι ήρθα κοντά με τον εαυτο μου. Είδα επίσης τα αυτονόητα να γίνονται πράξη, γίναμε όλοι ένα κι αυτό μου έδωσε ελπίδα. Ακόμα είναι θολό όλο αυτό στο κεφάλι μου, σε γενικές γραμμές όμως η αντικανονικότητα μου ταιριάζει.

Πώς αισθάνεστε όταν βρίσκεστε στη Θεσσαλονίκη; Ξεμυαλίζομαι... Κάτι που νομίζω συμβαίνει στον περισσότερο κόσμο που επισκέπτεται την πόλη. Απελευθερώνεται ένα κομμάτι του εαυτού μου, που στην Αθήνα είναι κάπου κλειδωμένο. Νομίζω θα μπορούσα να μείνω για κάποιο χρονικό διάστημα στην Θεσσαλονίκη. Σκέφτομαι, μάλιστα, του χρόνου -καλώς εχόντων των πραγμάτων- να κάνω επιτέλους το μεταπτυχιακό που μ’ ενδιαφέρει πάνω στη μουσικοθεραπεία και να προσεγγίσω το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Βλέπετε το επάγγελμά σας ως τη δική σας ψυχοθεραπεία; Αυτό είναι. Για μένα η δημιουργία στίχων και μουσικής είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας. Την ώρα που γράφω απελευθερώνω τα συναισθήματά μου και ανακαλύπτω ένα μεγάλο κομμάτι του ψυχισμού μου. Δεν το λαμβάνω υπόψιν μου πάντα ή απαραίτητα, όμως σίγουρα βουτάω στα βαθειά. Στη συνέχεια είναι κι ένας τρόπος επικοινωνίας.

Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας εσωστρεφή; Θα λέγατε ότι η καλλιτεχνική φύση σας λειτουργεί ως ένας τρόπος προσωπικής έκφρασης; Κινούμαι σ’ ένα δίπολο. Κυρίως είμαι εσωτερική. Υπάρχουν κάποιες περίοδοι που είμαι πάρα πολυ εσωστρεφής, όμως υπάρχουν και στιγμές που παραγίνομαι εξωστρεφής. Μέσω της μουσικής βρίσκουν ισορροπία οι διακυμάνσεις αυτές. Στις φάσεις, δηλαδή, που συμπεριφέρομαι με μεγάλη εσωστρέφεια, ο δίαυλος επικοινωνίας μου με τους γύρω μου γίνεται η δουλειά μου -ολόκληρη η αλληλεπίδρασή μου με τη μουσική- κι όταν αισθάνομαι το αντίθετο μαζεύω τις συνέπειες και τα κομμάτια μου την ώρα που γράφω…(γέλια)

mg-2944-1.jpg

Υπάρχει κάποιο μουσικό είδος το οποίο δεν έχετε ακόμα «πειράξει» και με το οποίο θα επιθυμούσατε να πειραματιστείτε; Δεν έχω κάνει κάτι παραδοσιακό με φυσικά όργανα, που θα το ήθελα. Επίσης, δεν έχω ασχοληθεί με την ποπ μουσική όσο θέλω και σκοπεύω να το κάνω άμεσα.

Θα μπορούσατε να δείτε τον εαυτό σας σ’ ένα μιούζικαλ; Πριν από δύο χρόνια μού είχαν κάνει πρόταση να συμμετάσχω σ’ ένα μιούζικαλ για τη ζωή της χορεύτριας Ισιδώρας Ντάνκαν, που εντέλει δεν ανέβηκε ποτέ. Παρ’ όλ’ αυτά, οι πρόβες μού είχαν φανεί πολύ ενδιαφέρουσες. Σίγουρα, λοιπόν, θα έκανα κάτι εφόσον μου βγάζει νόημα και το λέει η καρδιά μου.

Είστε αυτό που λέμε αυθεντική τραγουδοποιός, αφού συνήθως επιμελείστε η ίδια τη μουσική και τους στίχους στα τραγούδια σας. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας; Η έμπνευσή μου προέρχεται από τον τρόπο που βλέπω τον κόσμο. Είναι απλώς η δική μου, προσωπική ματιά στα πράγματα. Ένα περιστατικό ή ένα συναίσθημα. Οτιδήποτε σκέφτομαι και θέλω να πω. Ακόμη και ο τρόπος που μπορεί να πετάει ένα αεροπλάνο, ξαφνικά σαν μια σφαίρα φωτός στο κενό δημιουργεί μια εικόνα.

Άρα, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι εμπνέεστε και από προσωπικές σας εμπειρίες όταν γράφετε τραγούδια… Ό,τι γράφω είναι από προσωπικές μου ιστορίες… Δυστυχώς! Όποιος ξέρει τα τραγούδια μου, με γνωρίζει απ' έξω και ανακατωτά.

Πώς αισθάνεστε όταν βρίσκεστε πάνω στη σκηνή, αντιμέτωπη με το κοινό; Έχω stage fright. Και μου φαίνεται διαρκώς ότι έχω επιλέξει την λάθος δουλειά! Πιο παλιά πάθαινα κρίσεις πανικού πάνω στη σκηνή. Μετά πέρασα μια φάση που δεν έκανα καθόλου ζωντανές εμφανίσεις από φόβο. Αυτός είναι και ο λόγος που συμμετείχα συνήθως σε σχήματα άλλων. Μ’ έκανε να αισθάνομαι ασφάλεια το πλαίσιο της ομάδας και κυρίως η ιδέα ότι δεν ηγούμαι του σχήματος, μέχρι που προέκυψε η επείγουσα ανάγκη να εκφραστώ. Πλέον αν το κρίνω απαραίτητο, επικοινωνώ τη φοβία μου στους ακροατές, όμως, συνήθως επικρατεί η ενέργεια της αγάπης, της ανοιχτής καρδιάς, της επικοινωνίας και της έκφρασης. Με βοηθά, επίσης, πολύ κι η σχέση που έχω με τους μουσικούς.

mg-3018.jpg

Υπάρχει κάποια συνεργασία-όνειρο στο μυαλό σας, η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη; Ναι, με τον Γιάννη Αγγελάκα.

Και κάποια που πραγματικά έχει εντυπωθεί στη μνήμη σας; Αυτή με τον Ψαραντώνη και τη Δήμητρα Γαλάνη. Ήμουν πραγματικά πολύ τυχερή που συνεργάστηκα με δύο τόσο ιδιαίτερους ανθρώπους. Μάλιστα στη συνεργασία μου με τον Ψαραντώνη, καθώς ήμουν και μικρότερη, είχα πολύ άγχος και θυμάμαι εκείνον να με βάζει στη διαδικασία να σκεφτώ πιο ουσιαστικά τη δουλειά μου. Θυμάμαι ότι μου είχε πει "Όταν ασχολείσαι με τη μουσική, ασχολείσαι με κάτι ιερό". Όταν αντιλήφθηκα, λοιπόν, πως αυτό είναι κάτι πολύ ανώτερο από μένα, άρχισαν να λύνονται τα άγχη μου.

Πώς αντιμετωπίζετε τις αρνητικές κριτικές; Θετικά. Δε με πειράζουν. Κάνω αυτό που αισθάνομαι και είναι λογικό σε κάποιους να αρέσει και σε κάποιους όχι. Δύσκολα θα διαβάσω κάτι αρνητικό που δεν το έχω ήδη σκεφτεί, εκ των υστέρων πάντα(γέλια).

Θα βλέπατε τον εαυτό σας να κάνει διεθνή καριέρα; Δεν θα το έλεγα. Ενδεχομένως αν βρισκόμουν μ’ ελληνικό στίχο και ένα συγκεκριμένο ηχόχρωμα, που θα μπορούσε να προσεγγίσει μια συγκεκριμένη ίσως μερίδα του διεθνούς πληθυσμού. Η λέξη «καριέρα» είναι περιοριστική κάπως.

Ποια είναι η σχέση σας με τη μόδα; Μου αρέσει πολύ η μόδα και ιδιαίτερα οι προσωπικότητες ατόμων που έχουν εντυπωθεί στη μνήμη μας ως fashion icons. Η Bianca Jagger είναι μια από τις αγαπημένες μου, από την οποία έχω αντλήσει άπειρες φορές έμπνευση για διάφορες εμφανίσεις μου. Μου αρέσει πολύ κι η Carolyn Bessette.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 159 ΙΟΥΝΙΟΣ 2020

Φωτογραφία: Aπόστολος Κουκουσάς