fbpixel

Search icon
Search
For Young Super Heroes: Τα νέα kid's concepts που πρόκειται να ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους
MAGAZINE

For Young Super Heroes: Τα νέα kid's concepts που πρόκειται να ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους

Ό,τι πιο φρέσκο προτρέπει τα παιδιά να δημιουργήσουν και να εκφράσουν τις ανησυχίες τους


Ένας κόσμος που δημιουργεί μια πληθώρα επιλογών για τα παιδιά, που τα προτρέπει να δημιουργούν και να εκφράζουν τις ανησυχίες τους ελεύθερα, ξεδιπλώνεται τριγύρω μας. Επιλέγουμε τα top kids news της σεζόν, για να είναι το παιδικό χαμόγελο η κινητήριος δύναμή μας!

Παιδική χαρά “AirBubble”, Βαρσοβία

8-airbubble-playground-ecologicstudio-maja-wirkus.jpg

Μια μικροκλιματική πραγματική «φούσκα», που πλημμυρίζει από καθαρό αέρα, έχει δημιουργηθεί στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, για ανεξάντλητες ώρες παιχνιδιού. Στο κέντρο ενός δημόσιου σημείου της πόλης, έξω από το Copernicus Science Center, το project “AirBubble” του EcoLogicStudio επινοεί μια νέα, «πράσινη» αρχιτεκτονική προσέγγιση, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της υγείας των παιδιών από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Έτσι, η κυλινδρική ξύλινη δομή του ενσωματώνει μια μεμβράνη που περιβάλλεται από 52 γυάλινους βιοαντιδραστήρες φυκιών, οι οποίοι φιλτράρουν τον μολυσμένο αέρα πριν εισέλθει στον χώρο. Ουσιαστικά, τα φύκια στις φιάλες διαλύουν τα ρυπογόνα μόρια, απελευθερώνοντας φρέσκο οξυγόνο. Το προσεχές διάστημα, η συγκεκριμένη παιδική χαρά θα αποτελεί το μοναδικό αστικό εργαστήριο, μια βάση δοκιμών εφαρμοσμένης βιοτεχνολογίας, για να μπορούν τα παιδιά να χαίρονται το παιχνίδι έξω ανενόχλητα.

Έπιπλο “Convertible Helper Tower”

il-fullxfull2184442779-taaj.jpg

Έξυπνα παιδιά, έξυπνα έπιπλα, έξυπνο σπίτι. Το “Convertible Helper Tower” σχεδιάστηκε από την PID Kids και είναι ήδη sold-out στο Etsy, όπου και μπορείτε ν’ αναζητήσετε παραλλαγές του! Τι προσφέρει ο συγκεκριμένος «βοηθητικός πύργος»; Πολυλειτουργικότητα με ασφάλεια. Ως καινοτόμα σύνθεση επίπλων για το μοντέρνο σπίτι, συνδυάζει έναν τρόπο, ώστε τα παιδιά να μπορούν να εμπλακούν στη δράση στην κουζίνα, κι επιπλέον τους προσφέρει και τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το δικό τους γραφείο. Στην ουσία, λειτουργεί ως μια σκάλα που μπορεί να τα φέρει στο ύψος του πάγκου, ενώ παράλληλα τα κρατά ασφαλή χάρη στη στιβαρή κατασκευή της. Όταν το έπιπλο ανοίξει, αποκαλύπτει έναν ειδικό πάγκο κι ένα τραπέζι, που γίνεται το ιδανικό σημείο για χειροτεχνίες και ζωγραφιές.

Δράσεις για παιδιά της Burberry 

dinoboy-t1-srgb-300dpi-1.jpg

Μια συνεργασία που ποντάρει στη δύναμη της προσφοράς! Η Burberry ενώνει τις δυνάμεις της γι’ άλλη μια φορά με τον διεθνή ποδοσφαιριστή Marcus Rashford, αυτήν τη φορά για να υποστηρίξει τα παιδικά προγράμματα αλφαβητισμού. Ως μέρος της πρωτοβουλίας #DanceAndDonate στο TikTok, ο Rashford κι η βρετανική μάρκα θα υποστηρίξουν οργανισμούς που εργάζονται με μειονεκτούντα παιδιά, βοηθώντας τα ν’ αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Διασφαλίζοντας ότι σε όλο τον κόσμο θα υπάρχει πρόσβαση σε ασφαλή περιβάλλοντα μάθησης, το brand θα δωρίσει -μεταξύ άλλων- βιβλία και θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία βιβλιοθηκών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ασία. Στο πλαίσιο της δράσης, ένα νέο community art project με τα έργα των μικρών ηρώων που συμμετείχαν σε αυτήν, τα οποία συνδύασε ο καλλιτέχνης Tegen Williams, ζωγραφίστηκαν σ’ ένα κτίριο του λονδρέζικου Tottenham High Road.

Παιδική χαρά “Vårbergstoppen Playground Spheres”

andrenfogelstrom-vaarbergstoppen-clem-nt-morin-30-2PxMr.jpg

Το σουηδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Andrén Fogelström εγκατέστησε μια σειρά από σφαίρες διασκέδασης στη Στοκχόλμη, συνδυάζοντας μοναδικά τη σχεδιαστική αριστεία, η οποία δένει με την αισθητική της πόλης, με μια διαφορετική προσέγγιση του τρόπου με τον οποίο τα παιδιά μπορούν να παίξουν. Τώρα, η αναρρίχηση, το κυνηγητό, το κρυφτό, μπορούν να γίνουν ακόμη πιο ευφάνταστα, μέσα από τις μεγάλες πορτοκαλί μπάλες που προσγειώθηκαν πάνω στην πλαγιά του λόφου Vårbergstoppen. Το διάτρητο μέταλλό τους φιλτράρει το φως από το εξωτερικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τη νύχτα το φωτισμένο εσωτερικό αφήνει μια απαλή λάμψη στις φωσφορίζουσες κατασκευές, που μαγεύει. Τον χειμώνα, αυτή η παιδική χαρά λειτουργεί ως αφετηρία για τα παιχνίδια με το έλκηθρο και το καλοκαίρι ως προορισμός για τους μικρούς ορειβάτες που χαίρονται την περιπέτεια της ανακάλυψης και τη δράση.

Βραβευμένη τεχνολογία “Robin the Robot”

117815923-944278176050185-6024407358774430307-n.jpg

Ο Ρόμπιν είναι ο καλύτερος φίλος των παιδιών! Το συγκεκριμένο ρομπότ δημιουργήθηκε για να προσφέρει νέα στάνταρ στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ιατρική περίθαλψη των μικρών ασθενών. Με μεγάλα, φωτεινά μάτια, που τον κάνουν να θυμίζει χαρακτήρα της Pixar, αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη κι έχει σχεδιαστεί για ν’ απαλύνει το άγχος και τη μοναξιά των μικρών νοσηλευομένων σε νοσοκομεία και κλινικές. «Στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια τεχνολογία που δεν είναι απλώς μια συσκευή, αλλά ένας συνομήλικος φίλος», λέει η επιχειρηματίας Karen Khachikyan και εμπνεύστρια του ρομπότ. Ο Robin μπορεί ν’ αναγνωρίσει τα συναισθήματα ενός παιδιού και ν’ ανταποκρίνεται σε αυτά χάρη στην αποθηκευτική μνήμη, που τον κάνει να θυμάται το καθένα ξεχωριστά.

Σχολείο “City Kids”

2021fd28-498-rt2-hr.jpg

Με την υπογραφή του Baao Studio, το “City Kids” διαμορφώθηκε ως ένα νέο εκπαιδευτικό κέντρο στο Williamsburg του Μπρούκλιν. Έξι αίθουσες προσχολικής αγωγής οδηγούν σε μια κεντρική αυλή, όπου ο χώρος φωτίζεται από μια μεγάλη βιτρίνα και φιλοξενεί τη ρεσεψιόν, καθώς και lockers για τις τσάντες και τα βιβλία των μαθητών. Στην πρόσοψη, παράθυρα διαφόρων σχημάτων και μεγεθών προσφέρουν τα δικά τους ανοίγματα και στα δύο επίπεδα, ενώ ένα σαλόνι με λευκά καθίσματα εμπνέει για διάβασμα και παιχνίδι. Μια σειρά από διαφορετικά φωτιστικά αναρτώνται, δημιουργώντας μια κινούμενη αίσθηση της οροφής, με τα πάνελ από τσόχα να επιλέγονται σε γραφικά σχήματα για έξτρα οπτικό ενδιαφέρον. Το σχολείο του μέλλοντος μοιάζει ακριβώς με αυτό!

Καινούριος παιδότοπος στο Apollonia Politia

wndrbar-101.jpg

Ο ολοκαίνουριος, μοντέρνος και άκρως διαδραστικός παιδότοπος του Apollonia Politia υποδέχεται τους μικρούς του φίλους για να τους διασκεδάσει, με δωρεάν είσοδο και τηρώντας -φυσικά- όλους τους κανόνες ασφαλείας. Όσο, λοιπόν, οι μεγάλοι απολαμβάνουν τα ψώνια, τον καφέ ή το φαγητό τους στον νέο χώρο του εμπορικού, τα παιδιά θα επιδίδονται ανενόχλητα σε παιχνίδια, σ’ ένα playground που έχει δημιουργηθεί με στόχο να τους «ξυπνά» τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Βρίσκεται στον πρώτο όροφο του καταστήματος, στο “Wonderlounge”, και δίνει την ευκαιρία στους μικρούς επισκέπτες του να γίνουν οι πρωταγωνιστές στο δικό τους παραμύθι και να ζήσουν στιγμές διασκέδασης, γνωρίζοντας ακόμη και νέους φίλους. Info: Apollonia Politia, Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 84, Πυλαία, Θεσσαλονίκη.

Νέα παιδική σειρά βιβλίων του Yuval Noah Harari

9db596aa8f99ac838a15f8fe6c8af47b-16850-emeis-oi-astamathtoi2.jpg

Υπάρχει μια «υπερδύναμη» που συνδέει τους ανθρώπους και τους οδήγησε να γίνουν κατακτητές του κόσμου, το πιο ισχυρό ζώο στον πλανήτη Γη. Για να κατανοήσουν τα παιδιά την ιστορία της εξέλιξης του είδους, ο ισραηλινός θρυλικός συγγραφέας Yuval Noah Harari συνεργάζεται για την κυκλοφορία μιας νέας τετράτομης σειράς παιδικών βιβλίων μαζί με τους εκδοτικούς οίκους Αλεξάνδρεια και Μεταίχμιο, με τίτλο «Εμείς οι ασταμάτητοι». Απευθυνόμενος για πρώτη φορά στους μικρούς αναγνώστες, ο μπεστσελερίστας δημιουργεί μια κατανοητή αφήγηση με το γνωστό χιούμορ του, η οποία συνοδεύεται από την εκπληκτική εικονογράφηση του ισπανού κομίστα Ricard Zaplana Ruiz. 

Παρατηρητήριο της Thilina Liyanage, Yala National Park

7f75d6134900919y3jvccwxodm3lde0mzcsnjg2lde1na.jpg

Ένα από τα σπουδαιότερα σύγχρονα παρατηρητήρια του κόσμου, αυτό της Thilina Liyanage, στο Yala National Park, αποτελεί και μια τεράστια παιχνιδούπολη που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους, καθώς τα καταστρώματά του είναι φτιαγμένα με ευφάνταστο τρόπο, για να θυμίζουν γιγάντια ελάφια. Οι δύο κατασκευές από μπαμπού και σκληρό ξύλο μοιάζουν -με την κυρτή μορφή τους- να «βόσκουν» στην άγρια ζούγκλα και, λυγίζοντας τον μακρύ λαιμό και τα κέρατα προς τα κάτω, δημιουργούν σκάλες που οδηγούν στη θέαση της εκπληκτικής φύσης της Σρι Λάνκα. Σε αυτό το σημείο, οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν από ψηλά ολόκληρο το πάρκο με τους ελέφαντες, τις λεοπαρδάλεις και τους κροκόδειλους, απολαμβάνοντας δράση, μάθηση και επαφή με το περιβάλλον.

Δενδρόσπιτο “Cassiopeia”

p3-v1.jpg

Ένα όνειρο για μικρούς, αλλά και για… μεγάλους! Το treehouse -χωρίς δέντρο για λόγους βιωσιμότητας- “Cassiopeia” του στούντιο Madeiguincho είναι ό,τι πάντα ονειρευόμασταν για την αυλή μας, καθώς η ιδιωτικότητα που προσφέρει ενδείκνυται για κάθε ηλικία. Ένα είναι σίγουρο: πως με την εγκατάστασή του όλη η οικογένεια θα κατορθώσει να αποσυνδεθεί από τον εικονικό κόσμο και να διασκεδάσει ή να απολαύσει στιγμές ηρεμίας πραγματικά και αυθεντικά. Εδώ, όλοι γίνονται και πάλι παιδιά, καθώς η συγκεκριμένη δημιουργία διαθέτει πολλαπλά επίπεδα, με επίκεντρό της την παιδική χαρά με την τσουλήθρα, την κούνια, το ζιπ-λάιν, ένα κρεβάτι- δίχτυ, τον τοίχο αναρρίχησης κ.ά. Στον πάνω όροφό της, το φωτεινό δωμάτιο γίνεται ιδανικό σημείο χαλάρωσης.

Παιδική παράσταση «Ο Μπίντερμαν και οι Εμπρηστές», Θέατρο Ρεξ

b-34021-or-qv9a0168.jpg

Στην παιδική παράσταση «Ο Μπίντερμαν και οι Εμπρηστές» του Μαξ Φρις, μια ομάδα εφήβων καλείται να υπερασπιστεί έναν κόσμο σε κατάσταση συναγερμού, καθώς αλλεπάλληλες εμπρηστικές επιθέσεις απειλούν να ισοπεδώσουν την πόλη. Την ίδια ώρα, ένας απ’ τους κατοίκους της, ο Γκόντλιεμπ Μπίτερμαν, βρίσκεται αντιμέτωπος με το δικό του πιεστικό πρόβλημα: αυτοί οι δύο άγνωστοι που τρύπωσαν στο σπίτι του είναι, άραγε, οι διαβόητοι εμπρηστές για τους οποίους προειδοποιούν οι ειδήσεις; Κι αν ναι, υπάρχει τρόπος να διαφυλάξει την έως τώρα τόσο άνετη ζωή του; Μπορεί να προφυλάξει το δικό του μόνο σπίτι από την απειλή; Οι απαντήσεις στο Θέατρο Ρεξ.

Ό,τι πιο φρέσκο προτείνουν οι έλληνες συγγραφείς και εικονογράφοι

ekdosis-ikaros-scaled.jpg

Η εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή απέσπασε μια σημαντική διεθνή διάκριση για το βιβλίο της «Τάτα;;» (εκδ. Ίκαρος), το οποίο βρήκε μια θέση ανάμεσα στα είκοσι καλύτερα του κόσμου, που προτείνει για το 2022 η κριτική επιτροπή των διακεκριμένων βραβείων Hans Christian Andersen, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα ανάγνωσμα που βοηθά να χτίσει γέφυρες αλληλοκατανόησης, και πρέπει να μεταφραστεί σε όλον τον κόσμο». Ακόμη, το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Κάρμεν Ρουγγέρη (εκδ. Διάπλαση) εστιάζει στα ουσιώδη πράγματα της ζωής και όχι στην καλοπέραση, μέσα από την ιστορία ενός μικρού αγοριού, που προσπαθεί ν’ αλλάξει τον κόσμο. Η διακεκριμένη συγγραφέας συστήνει και το «Ο Μικρός Πρίγκιπας με τη δική σου ματιά» (εκδ. Κάρμινα), δίνοντας τη δική της οπτική στο έργο του Antoine de Saint-Exupéry. Επίσης, το νέο βιβλίο της Ελένης Ανδρεάδη, «Γιατί σβήσαμε το γράμμα Β» (εκδ. Μεταίχμιο), απευθύνεται σε παιδιά 4+ ετών, κι έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει με την πρωτότυπη μυθοπλασία του για τα τόσο σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, να προτείνει λύσεις και να εμπνεύσει τους μικρούς αναγνώστες να γίνουν «υπερήρωες», αναλαμβάνοντας δράση!

Η πρώτη couture συλλογή για παιδιά της Marchesa

marchesa-kids-couture-girls-ivory-beaded-silk-dress-452872-69c197fb3557b4359e5b147a17b2674c3c1c6aae-outfit.jpg

Η πρώτη kids couture collection της Marchesa αντλεί έμπνευση από ένα μαγικό κι άκρως παιχνιδιάρικο storytelling, στο οποίο επικεντρώνεται η σχεδιαστική φιλοσοφία του brand, καθώς οι προηγούμενες συλλογές του έχουν, πλέον, αποτυπωθεί σε παιδικά tulle dresses. Η σειρά είναι φτιαγμένη στο χέρι, αποτελούμενη από πολυτελή υφάσματα. Κεντήματα και 3D λεπτομέρειες «ζωντανεύουν» σε μια πληθώρα ζωηρών χρωμάτων, ενώ το καθένα από τα κομμάτια ξεχωρίζει για την άνεση που προσφέρει. Κάθε φόρεμα διηγείται και μια συναρπαστική ιστορία, βγαλμένη από τα παραμύθια, μεταμορφώνοντας κάθε κορίτσι που το επιλέγει σε πραγματική σύγχρονη πριγκίπισσα!

Limited edition συλλογή Fatface x Crayola

crayola-by-fatface-knot-front-tee-in-ecru-973038-14-crayola-by-fatface-star-leggings-in-navy-973041-10-4-796x1024.jpg

Το βρετανικό brand Fatface ενώνει τις δυνάμεις του με την εταιρία Crayola για τη δημιουργία μιας limited edition σειράς. Η collection απαρτίζεται από πολύχρωμα κομμάτια, που αφήνουν ελεύθερη τη φαντασία των παιδιών. Playful prints με αστέρια, ρίγες και ουράνια τόξα αποτυπώνονται σε κολάν, T-shirts και φορέματα, που θυμίζουν παιδικές ζωγραφιές με κηρομπογιές. Η συλλογή έχει σχεδιαστεί για ν’ αποπνέει αισιοδοξία, δίνοντας την ιδέα στα παιδιά πως τα ρούχα τους μπορούν να γίνουν καμβάς για τις δικές τους δημιουργίες.

Νέο “Kids Museum of Glass 2.0” στην Κίνα

09-colour-contrast.jpg

Το ολοκαίνουριο “Kids Museum of Glass 2.0” στη Σανγκάη της Κίνας μετατρέπεται σ’ επίγειο παράδεισο για τα παιδιά, όπου μπορούν να εντρυφήσουν στα μονοπάτια της σύγχρονης τέχνης, μέσα από δράσεις γεμάτες χρώματα. Πρόκειται για ένα πρώην εργαστήριο γυαλιού 2.320 τ.μ., του οποίου οι χώροι έχουν διαμορφωθεί με σκοπό οι μικροί επισκέπτες να ενημερωθούν τόσο για το γυαλί και τον ρόλο του στο περιβάλλον, όσο και για την παρουσία του στην τέχνη. Bonus, τα πολυμέσα και το ψηφιακό περιεχόμενο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό του μουσείου, αποδεικνύοντας έτσι πώς ο digital κόσμος συνδέεται άρρηκτα πλέον με την εκπαίδευση.

ΚΕΙΜΕΝΑ: ΜΑΡΙΑ ΑΡΑΜΠΑΤΖΙΔΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΝΙΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2022