Φοράμε το καλύτερό μας χαμόγελο
Είμαστε ευγενικοί και χαμογελάμε - πιστέψτε με, δεν είναι καθόλου δεδομένο! Κι όταν λέμε ότι αυτό είναι σημαντικό, δεν εννοούμε ότι η κάθε ατάκα του συνομιλητή μας θα μας οδηγεί αυτομάτως σε γέλια - κάτι τέτοιο θα φαινόταν «ψεύτικο»!
Τηρούμε τους σωστούς χρόνους
Μια κομψή κίνηση είναι, προτού περάσουν οι καλεσμένοι μας στην τραπεζαρία, να έχουμε ήδη σερβίρει στις θέσεις τους το πρώτο course, το οποίο συνήθως είναι σαλάτα ή σούπα. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται μια φυσιολογική ροή και το «ξετύλιγμα» του μενού γίνεται με ομαλό και χαλαρό τρόπο, χωρίς να φανεί ότι προσπαθούμε υπερβολικά ή ότι αγχωνόμαστε για τους χρόνους, μετακινούμενοι συνεχώς μεταξύ κουζίνας και τραπεζαρίας.
Tip: Nα μην είναι μεγάλο το διάστημα αναμονής ανάμεσα στα τρία πιάτα.
Σερβίρουμε απεριτίφ για ένα ζεστό καλωσόρισμα
Ο τρόπος της υποδοχής των επισκεπτών στο σπίτι παίζει σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό και τους καλωσορίζουμε με στιλάτα welcome drinks - κάτι που θα τους φτιάξει το κέφι και θα τους κάνει να συντονίσουν τη διάθεσή τους αμέσως στη ζεστή ατμόσφαιρα που θα έχουμε επιμεληθεί. Chic επιλογές σε ποτά είναι το φρέσκο, ζουμερό Bellini, σερβιρισμένο σε κολονάτο ποτήρι, όπως επίσης και το εκρηκτικό Vodkatini.
Επιλέγουμε ουδέτερα θέματα για συζήτηση
Ένας καλός οικοδεσπότης γνωρίζει τους κατάλληλους τρόπους, ώστε οι συζητήσεις να διατηρούνται «ζωντανές» και να οδηγούν σε μια επιτυχημένη εξέλιξη της βραδιάς. Είναι προτιμότερο ν’ ανοίγουμε διάλογο γύρω από μια γκάμα γενικών θεμάτων, η οποία να μη βασίζεται σε θρησκευτικές, πολιτικές, αθλητικές, ακόμη και σεξουαλικές αντιλήψεις, ή σε ζητήματα εργασίας. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ένα χαλαρό κι άνετο περιβάλλον για όλους.
Φτιάχνουμε ένα μενού με gourmet παραλλαγές
Εφόσον έχουμε ενημερωθεί για τις διατροφικές συνήθειες ή τις τυχόν αλλεργίες των καλεσμένων μας, μπορούμε να προμηθευτούμε τα υλικά μας, επιλέγοντας να δημιουργήσουμε εντυπωσιακές παραλλαγές κλασικών συνταγών, κι έτσι να κινήσουμε το γαστρονομικό ενδιαφέρον τους. Gourmet πιάτα με έντονα χρώματα και μια προσεγμένη παρουσίαση θα θυμίσουν σίγουρα τις εστιατορικές προτάσεις ενός πεντάστερου ξενοδοχείου.
Επιστρατεύουμε τη διακριτική μας ευγένεια
Δεν είναι δεδομένη, ακόμη και σήμερα, και ειδικά όταν προσκαλούμε κόσμο στο προσωπικό μας περιβάλλον. Όμως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να δίνουμε χώρο και χρόνο στους φιλοξενούμενούς μας.
Μεριμνούμε πρωτίστως για ένα όμορφο περιβάλλον
Πριν προχωρήσουμε στις απαραίτητες προετοιμασίες, βασική προϋπόθεση είναι να έχουμε καθαρίσει και τακτοποιήσει προσεκτικά το σπίτι μας. Πετσέτες που μοσχομυρίζουν, καθαρή κουζίνα κι ένα δάπεδο που αστράφτει, είναι πράγματα στα οποία σίγουρα θα εστιάσουν την πρώτη ματιά τους οι καλεσμένοι μας. Άλλο ένα αναγκαίο tip είναι να έχουμε προετοιμάσει άνετα σημεία συγκέντρωσης και γωνιές στο καθιστικό και στο σαλόνι, όπου θα διευκολύνονται οι συζητήσεις και το socializing. Έτσι, όλοι θα νιώσουν ευχάριστα, επιβραβεύοντας στο τέλος την προσπάθειά μας για ένα επιμελημένο αισθητικά αποτέλεσμα.
Εμπιστευόμαστε τις μικρές κομψές λεπτομέρειες
Αν επιθυμούμε να χαρίσουμε μερικές νότες επισημότητας στα γεύματα με τους καλεσμένους μας, μια elegant επιλογή είναι να τοποθετήσουμε λευκά “place cards” μπροστά από κάθε θέση. Μπορούμε είτε να τα στερεώσουμε σε ακρυλικές βάσεις, ακολουθώντας μια minimal αισθητική προσέγγιση, είτε να τα δέσουμε απαλά μ’ έναν δημιουργικό φιόγκο στις λινές χαρτοπετσέτες. Θυμηθείτε: η πολυτέλεια δεν πρέπει να κάνει «θόρυβο», οπότε όσο πιο λιτό και σε ουδέτερα χρώματα είναι το τελικό αποτέλεσμα τόσο μεγαλύτερη η αίσθηση κομψότητας που θα αποπνέει.
Δείχνουμε εκτίμηση στα δώρα
Εάν οι καλεσμένοι μας, με την άφιξή τους, μας προσφέρουν λουλούδια ή κάποια γλυκά εδέσματα, είναι πολύ σημαντικό να τους δείξουμε τη χαρά και την εκτίμησή μας για τη χειρονομία τους, τοποθετώντας το μπουκέτο αμέσως σε βάζο με φρέσκο νερό -είτε στην τραπεζαρία είτε σε κάποιο ορατό σημείο του καθιστικού-, και σερβίροντας σε όλους τις γλυκές λιχουδιές.
Οργανώνουμε δραστηριότητες για τα παιδιά
Στην περίπτωση που οι φιλοξενούμενοί μας έχουν έρθει μαζί με τα παιδιά τους, είναι σημαντικό να βρούμε από πριν έξυπνους τρόπους ώστε αυτά να ψυχαγωγηθούν, για να επικρατήσει κι ένα ευχάριστο κλίμα. Μπορούμε να προετοιμάσουμε ένα δωμάτιο μόνο γι’ αυτά, με παιχνίδια και άνετα καθίσματα, όπως και να τους σερβίρουμε fingerfood και φρέσκους χυμούς σε εντυπωσιακά χρώματα. Για να είμαστε ακόμη πιο άνετοι,μπορούμε να προσλάβουμε, ανάλογα και με τις ανάγκες, κάποιο άτομο να τα προσέχει, ειδικά εάν είναι πολύ μικρής ηλικίας.
Βάζουμε ποιοτική μουσική που φτιάχνει τη διάθεση
Φροντίζουμε για την επιλογή της κατάλληλης μουσικής. Αυτό δεν αποτελεί εύκολη διαδικασία, ειδικά όταν οι φιλοξενούμενοί μας δεν έχουν κοινά μουσικά γούστα. Μπορούμε να έχουμε έτοιμη μια playlist με instrumental piano ή lounge μελωδίες, που συνήθως ακούγονται ευχάριστα από όλους και προσθέτουν μια εκλεκτική νότα στην ατμόσφαιρα. Πρέπει, επίσης, να δώσουμε την κατάλληλη σημασία στην ένταση του ήχου, η οποία δε χρειάζεται να είναι ούτε πολύ χαμηλή ώστε να μην είναι αντιληπτή αλλά ούτε και πολύ υψηλή, καθώς θα εμποδίζει τις συζητήσεις μας.
Επιλέγουμε εκλεκτούς συνδυασμούς
Προνοούμε για ένα επιμελημένο pairing φαγητού και κρασιού στο τραπέζι, καθώς και για την ορθή τοποθέτηση των κεντρικών αξεσουάρ στις αντίστοιχες θέσεις τους. Κουβέρ, ποτήρια νερού, κρασιού ή για αφρώδεις οίνους, μαχαιροπίρουνα, λινές πετσέτες και πιάτα, πρέπει να στοιχίζονται βάσει των κανόνων ισορροπίας και πρακτικότητας. Δεν ξεχνάμε ότι το κάθε είδος ποτηριού πρέπει ν’αντιστοιχεί στο κατάλληλο ποτό, τηρώντας παράλληλα και απαραιτήτως και την ιδανική θερμοκρασία του καθενός. Ακόμη, θα χρειαστεί χρόνος για να ψάξουμε και να προετοιμάσουμε την «αρχιτεκτονική» του τραπεζιού μας, όμως το σίγουρο είναι πως θα ανταμειφθούμε για την προσεγμένη τελική εικόνα του.
Κάνουμε τις απαραίτητες συστάσεις
Στόχος μας είναι πάντα η δημιουργία μιας οικείας ατμόσφαιρας. Στην περίπτωση που οι φιλοξενούμενοί μας δεν τυγχάνει να γνωρίζονται μεταξύ τους, είναι σημαντικό να κάνουμε πρώτοι τις απαραίτητες συστάσεις, δημιουργώντας τα κίνητρα για συζήτηση. Κάνουμε μικρές ενδιαφέρουσες εισαγωγές για τον καθένα, αναφέροντας μετά το ονοματεπώνυμό του βασικά στοιχεία, όπως η δουλειά του ή πώς εμείς τον γνωρίσαμε. Το φιλικό κλίμα δε θα αργήσει να επικρατήσει!
Κρατάμε ζωντανούς τους ρυθμούς του party
Κάθε σωστός κι οργανωμένος οικοδεσπότης έχει διαθέσιμα νερό, φυσικούς χυμούς, soft drinks και ποτά, με τα πρώτα να βρίσκονται στο ψυγείο, όπου μπορεί να τα βρει εύκολα και γρήγορα ο καθένας, και τα τελευταία σ’ ένα κομψό display. Για μεγαλύτερη πρακτικότητα, μπορούμε να τοποθετήσουμε μερικά ποτά και σ’ ένα trolley bar δίπλα στην τραπεζαρία ή στο κεντρικό τραπέζι του σαλονιού. Εκεί, θα βρίσκονται οι σαμπανιέρες, οι καράφες ή οι φιάλες με τον πάγο, εξασφαλίζοντας να τηρούνται πάντα οι κατάλληλες θερμοκρασίες κατά το σερβίρισμα.
Ξεκινάμε το γεύμα με ένα «στην υγειά μας»
Στο τραπέζι ακολουθούμε τη βασική εθιμοτυπία. Ως οικοδεσπότες, αφού σερβίρουμε πρώτα κρασί στον εαυτό μας, συνεχίζουμε με τα ποτήρια όλων των υπόλοιπων καλεσμένων. Στη συνέχεια, «σπάμε τον πάγο» σηκώνοντας το ποτήρι μας πρώτοι ψηλά για ένα θερμό toasting, καλωσορίζοντας ευγενικά και με χαμόγελο τους προσκεκλημένους μας. Και φυσικά έχουμε τοποθετήσει το κόκκινο κρασί σε καράφα, το λευκό σε φιάλη και τους αφρώδεις οίνους σε ειδική σαμπανιέρα.
Διαμορφώνουμε το τραπέζι με βάση την ποιότητα
Η ποιότητα του tableware παίζει καθοριστικό ρόλο στην «ταυτότητα» του τραπεζιού που θα παρουσιάσουμε, αλλά και των αντίστοιχων μενού που θα προσφέρουμε στους καλεσμένους. Ένα προσεγμένο αποτέλεσμα με ιδιαίτερες λεπτομέρειες, χρώματα και σχέδια, χωρίς βιαστικούς συνδυασμούς, κερδίζει πάντα! Αρκεί να μελετήσουμε καλά το ύφος και την ατμόσφαιρα που θέλουμε να πετύχουμε.
Προσφέρουμε elegant εκπλήξεις
Μεριμνούμε ώστε να έχουμε ετοιμάσει μικρές εκπλήξεις για τους φιλοξενουμένους μας. Όπως ένα πολυτελές ξενοδοχείο παρέχει ελίτ υπηρεσίες, κατά παρόμοιο τρόπο μπορούμε να τα καταφέρουμε κι εμείς, δημιουργώντας αξέχαστες εντυπώσεις με τις ενδιαφέρουσες επιλογές μας.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2022