fbpixel

Search icon
Search
Food for thought: Οι ταινίες που μας περνούν ηχηρά κοινωνικά μηνύματα
ARTS & CULTURE

Food for thought: Οι ταινίες που μας περνούν ηχηρά κοινωνικά μηνύματα

Όταν η μεγάλη οθόνη ξέρει πως να μας προβληματίζει


Είναι αυτή η στιγμή, στην οποία χρειάζεσαι μερικά λεπτά απαραίτητης ησυχίας για να βάλεις τη σκέψη σου σε τάξη και να προβληματιστείς για όσα παρακολούθησες. Πλοκή, η οποία σε συγκινεί και σε κρατά σε υπερένταση και χαρακτήρες, με τους οποίους ταυτίζεσαι, καταφέρνουν να καλλιεργήσουν την κρίση και να αναπτύξουν την κοινωνική ευαισθησία και την ενσυναίσθηση. Διαχρονικές ταινίες έχουν δομηθεί με το συγκεκριμένο χάρισμα. 

Ας τις θυμηθούμε ξανά, καθώς ποτέ δεν είναι αργά να ανακαλύψουμε καινούρια στοιχεία τους, τα οποία μπορούν να μας εμπνεύσουν...

A Girl in the River: The Price of Forgiveness

mv5bzjeyzwmxntetmzzjmc00nzbhltlhywmtowrmotuxmzbinjqwxkeyxkfqcgdeqxvynju2odu5ndk-at-v1.jpg

Μια ταινία ντοκιμαντέρ του 2015 σε σκηνοθεσία της Πακιστανό-Καναδής δημοσιογράφου, κινηματογραφίστριας και ακτιβίστριας, Sharmeen Obaid-Chinoy και αφορά στο κοινωνικό φαινόμενο των «δολοφονιών τιμής», το οποίο πρωταγωνιστεί στο Πακιστάν. Το φιλμ "A Girl in the River: The Price of Forgiveness" παρακολουθεί την ιστορία μιας 19χρονης κοπέλας, η οποία επιβιώνει από μια απόπειρα δολοφονίας τιμής από την πλευρά του πατέρα και του θείου της. Η πρωταγωνίστρια έχει μια σταθερή θέση στο να μην συγχωρήσει τους επιτιθέμενους - ωστόσο, η κοινωνία την πιέζει να το κάνει. Με τον τρόπο αυτό, εκείνοι απελευθερώνονται και μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Η ωμότητα είναι το κυρίαρχο στοιχείο, καθώς παρακολουθούμε τη βιαιότητα, με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η κεντρική ηρωίδα. Μας βάζει σε σκέψεις για τις διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες της χώρας, αλλά και τα λεπτά όρια, τα οποία πρωταγωνιστούν στους ηθικούς φραγμούς.

Το ντοκιμαντέρ έτυχε καλής υποδοχής από τους κριτικούς και απέσπασε ευρεία αναγνώριση από τους ίδιους. Προκρίθηκε μαζί με άλλα δέκα ντοκιμαντέρ από 74 συμμετοχές που υποβλήθηκαν στα 88α Βραβεία Όσκαρ στην κατηγορία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, την οποία και κέρδισε. 

A tale of love and darkness

cfd0ce0e-0001-0004-0000-000001064373-w1200-r133-fpx6532-fpy4998.jpg

Ένας εμφύλιος, ο οποίος σκορπά τον θάνατο και την πίκρα ανάμεσα στους Άραβες και στους Εβραίους στην Παλαιστίνη. Μεταφερόμαστε στην ιστορία της οικογένειας του μικρού Ισραηλίτη Amos, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με το σκληρό πρόσωπο του πολέμου. Όταν τελειώνει η βίαιη αυτή πραγματικότητα με την ήττα της Αραβίας, η μητέρα του Amos, Fiania, πέφτει σε βαριά κατάθλιψη και δεν μπορεί να κοιμηθεί ή να φάει. Το νεαρό αγόρι και ο πατέρας του προσπαθούν τότε με κάθε τρόπο να κρύψουν την ψυχολογική της κατάσταση από τους φίλους και την οικογένειά τους μέχρι που η ίδια φτάνει σε έναν δρόμο, χωρίς γυρισμό. 

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία του φιλμ επιμελήθηκε η δημοφιλής Ισραηλινο-αμερικανίδα ηθοποιός, Natalie Portman, η οποία στηρίχθηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Ισραηλινού συγγραφέα, Amos Oz. Κάθε σκηνή της ταινίας αποτελεί και μια ευκαιρία για να προβληματιστούμε για όλα όσα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες, καθώς και για την άγρια πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης σε καθεστώς πολέμου. Πρωταγωνιστούν: Natalie Portman, Gilad Kahana, Amir Tessler, κ,ά. 

Dead Poets Society

91a22c4b81f04f18b82eb0c4b2698d01.webp

Μεταφερόμαστε στο 1959 και στο "Welton Academy", ένα ελίτ συντηρητικό οικοτροφείο, όπου ο Keating, ένας καινούργιος καθηγητής αγγλικών καταφέρνει να χαρίσει αστείρευτη έμπνευση και ανάγκη για δημιουργία στους μαθητές του, μέσω της διδασκαλίας της ποίησης. Κρυφά, εκτός της πανεπιστημιούπολης, δημιουργούν τη δική τους λέσχη. Ο ίδιος τους ενθαρρύνει να «κάνουν τη ζωή σας εξαιρετική», ένα συναίσθημα, το οποίο συνοψίζει με τη λατινική έκφραση "carpe diem". Στα επόμενα μαθήματα ο Keating τους ζητά να στέκονται εναλλάξ πάνω στο θρανίο του για να τους δείξει τρόπους να βλέπουν τη ζωή με διαφορετικό τρόπο, τους λέει να σκίσουν την εισαγωγή των βιβλίων ποίησής τους, η οποία εξηγεί έναν μαθηματικό τύπο που χρησιμοποιείται για τη βαθμολόγηση της ποίησης, και τους καλεί να φτιάξουν το δικό τους στιλ περπατήματος σε μια αυλή για να ενθαρρύνει τον ατομισμό τους.

Μια ταινία - ωδή στην εσωτερική αναζήτηση και την αυτοαγάπη, η οποία μας παρακινεί και μας προσκαλεί να τολμήσουμε να ακολουθήσουμε όσα πραγματικά αγαπάμε. Πρωταγωνιστούν: Robin Williams, Robert Sean Leonard as Neil Perry, Ethan Hawke as Todd Anderson. 

La vita è bella

455454-la-vita-e-bella-roberto-benigni.jpg

Ένα γλυκό οξύμωρο σχήμα, το οποίο μόνο ο Roberto Benigni θα μπορούσε να αγγίξει, χάρη στην ξεχωριστή συγγραφική, σκηνοθετική, αλλά και υποκριτική του ματιά. Το φιλμ "La vita è bella" μας ταξιδεύει στην φασιστική Ιταλία τoυ 1939 και στην οικογένεια του Guido Orefice, ενός Ιταλοεβραίου. Ο ίδιος διακρίνεται για το έντονο ταμπεραμέντο και τον κωμικό του χαρακτήρα, στοιχείο που παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο στη σχέση του με τον γιο του τον Giosuè όταν θα βρίσκονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο ίδιος κρύβει τον φόβο του και τον πείθει ότι το στρατόπεδο είναι απλά ένα παιχνίδι, στο οποίο ο παίκτης που θα καταφέρει να μαζέψει 1.000 πόντους θα κερδίσει ένα τανκ.

Ο Benigni προσεγγίζει τον κεντρικό χαρακτήρα με έναν ιδιαίτερο τρόπο, χάρη στον οποίο μας κάνει να δούμε την σκληρή πραγματικότητα με διαφορετική ματιά, ενώ ταυτόχρονα μας συγκινεί μέχρι το τελευταίο λεπτό. Πρωταγωνιστούν: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini, κ,ά. 

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

three-billboards-watching-superjumbo-v3.jpg

Μια ταινία, βασισμένη σε ένα πραγματικό έγκλημα. Μια μητέρα προκαλεί τις τοπικές αρχές να εξιχνιάσουν τη δολοφονία και τον βιασμό της κόρης της, όταν αυτές αποτυγχάνουν να συλλάβουν τον ένοχο. Είναι εξοργισμένη επειδή οι έρευνες δεν προχωρούν και νοικιάζει τρεις πινακίδες στις οποίες αναγράφεται: «Βιαζόταν ενώ πέθαινε», «Καμία σύλληψη ακόμη;» και «Πώς και έτσι, αστυνόμε Willoby;» Η τοπική κοινωνία αντιδρά στην τοποθέτηση αυτών των πινακίδων, μεταξύ αυτών και ο ρατσιστής αστυνόμος Jason Dixon. Το γεγονός ότι ο Willoby έχει καρκίνο στο πάγκρεας και πεθαίνει σε λίγους μήνες, ενισχύει την οργή τους. Ο Dixon τότε αποφασίζει να της κάνει τη ζωή δύσκολη, συλλαμβάνοντας τη συνεργάτιδά της και επανεξετάζοντας τους όρους της ενοικίασης των πινακίδων. Πρωταγωνιστούν: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell, κ,ά.

Δύναμη ψυχής, πείσμα και εστίαση στην αλήθεια αποτελούν μερικά από τα κεντρικά στοιχεία της ταινίας, τα οποία μας μεταφέρει, διδάσκοντάς μας τη διαχρονική σημασία τους, ειδικά μέσα από βίαιες συνθήκες.

9/11

62ajabyekx5mujxmowtr2etwei.jpg

11 Σεπτεμβρίου 2001. Η Νέα Υόρκη και όλος ο κόσμος παγώνουν, όταν ένα αεροσκάφος της εταιρίας American Airlines, με 92 επιβαίνοντες, προσκρούει στον βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, προκαλώντας καταστροφική έκρηξη. Παρακολουθούμε τις δύσκολες ώρες έξι ατόμων, τα οποία βρίσκονται τη στιγμή στο ένα πλέον κατεστραμμένο κτίριο και προσπαθούν να διαφύγουν. Το φιλμ "9/11" Βασίζεται στο θεατρικό έργο του Patrick James Carson το οποίο διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της τραγικής εκείνης ημέρας. Οι ιστορίες των ανθρώπων μας παίρνουν μαζί τους, κάνοντάς μας κοινωνούς στις δύσκολες συνθήκες. Πρωταγωνιστούν: Charlie Sheen, Gina Gershon, Luis Guzmán as Eddie, κ,ά. 

Εκείνη η μέρα δεν ξεχνιέται από κανέναν μας και το συγκεκριμένο φιλμ μας οδηγεί στο να γνωρίσουμε ακόμη πιο βαθιά εκείνες τις στιγμές, γεμάτες από άγχος, φόβο και μάχη για ζωή. 

Kεντρική φωτογραφία από την ταινία "A tale of love and darkness"