fbpixel

Search icon
Search
WELLNESS

FOMO: 6 βήματα για να αντιμετωπίσετε το viral σύνδρομο

Power Girl’s Guide: Επιστήμη, μαγειρική & shopping οι απόλυτοι σύμμαχοί σας


FOMO: 6 βήματα για να αντιμετωπίσετε το viral σύνδρομο

Είναι Παρασκευή βράδυ, έχετε αντισταθεί στο #TGIF mood που επικρατεί γύρω σας, έχετε αρνηθεί κάθε πρόσκληση κι έχετε αποφασίσει ότι θα βυθιστείτε στον καναπέ σας, και θα κάνετε catch up στην αγαπημένη σας Netflix σειρά. Άλλωστε, έχετε μείνει μία σεζόν πίσω, απολαμβάνοντας ένα λαχταριστό κομμάτι πίτσα και φορώντας αυτή τη μάσκα προσώπου που αγοράσατε πριν από έναν μήνα. Ενώ στο μυαλό σας αυτό είναι το ιδανικό κλείσιμο μίας απαιτητικής εβδομάδας, στην πράξη μετατρέπεται γρήγορα σε ένα αναπάντεχα βαρετό βράδυ στο σπίτι. Εάν είστε σαν εμένα, καταλήγετε να ανταλλάσσετε τις comfy πυτζάμες σας με ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνα παπούτσια και να διακτινίζεστε σχεδόν εξαντλημένοι σε κάποιο cocktail bar της πόλης. Τι πήγε όμως λάθος και αντί να δείτε επιτέλους αυτό το επεισόδιο Peaky Blinders, που έχει κολλήσει στο 14:38, βρεθήκατε να βάζετε eyeliner και να ψάχνετε τα κλειδιά του αυτοκινήτου;

Remote file

Kατακλυζόμαστε συνεχώς από όρους, ακρώνυμα και νέα wellness trends που περιγράφουν την όλο και πιο περίπλοκη καθημερινότητά μας. Βρισκόμαστε σε μία εποχή, όπου οι ζωές μας είναι μόνιμα εκτεθειμένες, γεμάτες με ειδοποιήσεις, υπενθυμίσεις και μηδαμινό προσωπικό χώρο. Eίναι πιο εύκολο από ποτέ να παραμείνουμε συνδεδεμένοι, έχει γίνει σχεδόν αδύνατον να ανταποκριθούμε σε όλες αυτές τις κοινωνικές κι επαγγελματικές υποχρεώσεις. Είναι πραγματικά δύσκολο να πούμε σε όλα «ναι» -για την ακρίβεια ακατόρθωτο- χωρίς να φτάσουμε στα όρια της υπερκόπωσης. Κι όμως οι περισσότεροι από εμάς καταλήγουμε ενοχικά και πεισματικά να υπερφορτώνουμε την καθημερινότητά μας στον φόβο ότι θα χάσουμε κάτι εάν αρνηθούμε. To αποτέλεσμα; Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τίποτα και απλά ζούμε στο όριο του burn out πιέζοντας συνέχεια τον εαυτό μας να γίνουμε καλύτεροι από τους άλλους, χωρίς όμως απαραίτητα να ακολουθούμε τα δικά μας θέλω.

Ως εκπρόσωπος της γενιάς του "yolo" αντιλαμβάνομαι πλήρως την καταναγκαστική επιθυμία να εκμεταλλευόμαστε τη ζωή στο έπακρο! Είναι όμως αυτός ο λόγος που πολλές φορές καταλήγουμε να είμαστε παρόντες ακόμη και όταν δεν το θέλουμε πραγματικά; Η κινητήριος δύναμη πίσω από αυτή τη σχεδόν παθολογική μανία μας να είμαστε παντού ονομάζεται στη σύγχρονη slang FOMO, δηλαδή “Fear of Missing out” και περιγράφει όλα αυτά τα συναισθήματα άγχους, φόβου και ζήλιας, που μας κατακλύζουν όταν νιώθουμε ότι χάνουμε μια εμπειρία ή κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, το οποίο έχουν το προνόμιο να βιώνουν άλλοι -χωρίς εμάς! Το “FOMO” μπορεί να επηρεάσει τον καθένα μας και δεν αφορά απλώς κοινωνικές συναναστροφές, αλλά επιλογές ζωής, καριέρας και lifestyle.

the science

fomo-cara-delevigne-Z2Jg6.jpg

FOMO: Μεταφραζόμενο ως «ο φόβος ότι κάτι χάνεις», αναφέρεται στην πολλές φορές λανθασμένη αντίληψη ότι οι άλλοι διασκεδάζουν περισσότερο, ότι η ζωή τους ή οι εμπειρίες τους είναι καλύτερες, και συνοδεύεται από ένα έντονο συναίσθημα ζήλιας, το οποίο επηρεάζει την αυτοπεποίθηση του ατόμου.

Δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς περιγράφει μία, έως κάποιο βαθμό, φυσιολογική συναισθηματική αντίδραση. Δεδομένου ότι επιστημονικά οι άνθρωποι αποτελούν κοινωνικό είδος, είναι και αναμενόμενο να συγκρίνουν τον εαυτό τους με το υπόλοιπο σύνολο και να φιλοδοξούν να είναι ανώτεροι στους τομείς που θεωρούν σημαντικούς. Όταν λοιπόν νιώσουν για τον οποιοδήποτε λόγο κατώτεροι των υπολοίπων, βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, τα οποία με τη σειρά τους έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους.

Το σύνδρομο FOMO ερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1996 για λόγους Marketing, τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, έχει κατακτήσει το ενδιαφέρον πολλών ψυχολόγων και κοινωνιολόγων. Σύμφωνα με έρευνες, ενώ ο καθένας μπορεί να βρεθεί σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, οι παράγοντες που την εντείνουν αφορούν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, το στρες και συναισθήματα, όπως η μοναξιά ή η ανασφάλεια. 

Παρόλο που το FOMO δεν είναι ρητά συνδεδεμένο με τη χρήση των social media, με την εισβολή τους στη ζωή μας έχει διαφοροποιηθεί ριζικά η συχνότητα αυτών των συναισθημάτων. Δυστυχώς, είναι πιο εύκολο από ποτέ να δούμε ή να μάθουμε πόσο καλύτερα από εμάς περνούν τον χρόνο τους οι γύρω μας με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε άμεση σύγκριση με αυτούς καθημερινά βάζοντας τον εαυτό μας σε έναν φαύλο κύκλο αυτοκριτικής. Tι είναι όμως αυτό που το προκαλεί; Σύμφωνα με έρευνες το FOMO πηγάζει από μία ήδη υπάρχουσα εσωτερική αίσθηση ανεπάρκειας και δυσαρέσκειας για τον τρόπο ζωής μας.

screen-shot-2019-10-22-at-172958-L2mw6.png

@jenniferaniston

the tips

Τα άσχημα νέα είναι ότι το “FOMO” είναι αναπάντεχο! Υπήρχε πάντα στις ζωές μας και λογικά θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμη κι αν κλειδώσετε το κινητό σας σε άλλο δωμάτιο. Το trigger είναι μία και μόνο σκέψη: τι μπορεί να συμβαίνει εκεί έξω όσο εμείς λείπουμε; Μία ερώτηση που οδηγεί αναπάντεχα σε ένα εκατομμύριο άλλες ερωτήσεις που υπονομεύουν την αξία μας όλο και περισσότερο. Γιατί οι άλλοι μπορούν και εγώ όχι; Πόσο ικανοποιημένοι όμως νιώθετε γνωρίζοντας ότι η κινητήριος δύναμη σε πολλές από τις αποφάσεις σας δεν είναι αυτό που πραγματικά θέλετε, αλλά ο φόβος ότι κάποιος άλλος κάνει κάτι καλύτερο από εσάς; Μήπως πρέπει το focus να επιστρέψει στις δικές σας ανάγκες; Άλλωστε ακόμη και η Paris Hilton, το πιο διάσημο party girl των 00΄s χρειάστηκε μία δεκαετία για να ανακάμψει, εσείς τι περιμένετε; Ήρθε η ώρα να επενδύσετε σε εσάς και θα δείτε ότι μάλλον δεν θα χάσετε τίποτα!

Step 1: Πάρτε μία ανάσα


Σταματήστε ό,τι κάνετε και απλά πάρτε μία βαθιά ανάσα. Χρειάζεστε ένα διάλειμμα. Σας αξίζει. Οι καθημερινοί μας ρυθμοί και τα ατελείωτα to do lists δεν μας επιτρέπουν να σταματάμε λεπτό, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε κανένα task. Υπενθυμίστε λοιπόν, στον εαυτό σας ότι όλα μπορούν να περιμένουν και συγκεντρωθείτε στις δικές σας ανάγκες.

Step 2: Αποδεχθείτε ότι δε μπορείτε να τα κάνετε όλα

fomo-tips-S559u.jpg

Δεν είστε multi tasking μηχάνημα και δυστυχώς η μέρα έχει μόλις 24 ώρες, στις όποιες πρέπει να καταφέρετε να φάτε και να κοιμηθείτε. Δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα! Κανείς δεν μπορεί και αυτό είναι οκ! Το μόνο που καταφέρνετε προσπαθώντας, είναι να τρέχετε από υποχρέωση σε party και πίσω, χωρίς να αφιερώνετε τον απαιτούμενο χρόνο ούτε στις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις, ούτε στους φίλους, ούτε καν στον εαυτό σας! Δοκιμάστε ένα βράδυ καλού ύπνου -σας υπόσχομαι τα πάντα θα είναι εκεί όταν ξυπνήσετε και εσείς θα είστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσετε!

Step 3: Κάντε Social Media Detox

fomo-instagram-victoria-beckham.jpg

Κοινότυπο; Ναι! Απαραίτητο; Σίγουρα! Περιορίστε το scrolling στα αμέτρητα posts και stories. Ναι τα social media είναι μια κλειδαρότρυπα στη ζωή των άλλων, αλλά θυμηθείτε ότι σε αυτά, όλοι δείχνουμε τον καλύτερο εαυτό μας και όχι την πραγματικότητα. Θα ανεβάζατε ποτέ φωτογραφία σας, με τα δάκρυα και το eyeliner σας να τρέχει; Δεν νομίζω! Βάλτε τέλος στον φαύλο κύκλο του FOMO και απλά αφιερώστε τον χρόνο σας κάπου αλλού. Εάν δεν τα καταφέρατε, τουλάχιστον αναλογιστείτε πώς βλέπουν οι δικοί σας ακόλουθοι όλα όσα μοιράζεστε εσείς μαζί τους. Μήπως τελικά εμπνέει κι η δική σας ζωή αισθήματα FOMO;

Step 4: Eπενδύστε στον εαυτό σας

fomo-tips-b8eur.jpg

Προσπαθήστε να ακούσετε τις ανάγκες του σώματός σας. Το burn out είναι αληθινό και δυστυχώς συνήθως συμβαίνει όταν ξεπερνάμε τα όρια μας παραμελώντας σημαντικά τον εαυτό μας. Λογικά τα πρώτα καμπανάκια κινδύνου έχουν χτυπήσει ήδη, αλλά επιλέγετε να τα αγνοείτε. Ακυρώστε το night out και δοκιμάστε τη yoga, φτιάξτε το αγαπημένο σας γλυκό, κάντε ένα peeling ή απλά χαλαρώστε στην άνεση του σπιτιού σας, χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα! Είναι αυτό που χρειάζεστε για να γεμίσετε τις μπαταρίες σας. 

Step 5: Βάλτε σωστές προτεραιότητες

Ίσως είναι πιο απλό από ό,τι πιστεύετε! Η βασική προτεραιότητα είναι μία: οι δικές σας ανάγκες, τις οποίες απερίσκεπτα βάζετε στην άκρη από ζήλια ή αισθήματα μοναξιάς. Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε ότι "πρέπει" να κάνετε κάτι αξιολογηστε πρώτα εάν είναι αυτό που πραγματικά θέλετε ή αν το επιβάλλει ο δεκάχρονος εαυτός σας που έκλαιγε όταν έφευγε νωρίτερα από ένα παιδικό πάρτι, ενώ τελικά κατέληγε να κοιμάται εξουθενωμένος στο αυτοκίνητο!

Step 6: Απολαύστε χωρίς τύψεις

Remote file

Το μεγαλύτερο ίσως μυστικό πίσω από το FOMO είναι ότι τελικά είναι δημιούργημα της φαντασίας μας. Ακόμη κι αν δεν το πιστεύετε, τίποτα το συγκλονιστικό δεν θα συμβεί εκείνη τη βραδιά που θα επιλέξετε να περάσετε σπίτι και σίγουρα δεν είναι αυτό που θα σας κρατήσει μακριά από την επαγγελματική θέση των ονείρων σας. Γεμίστε λοιπόν άφοβα την μπανιέρα, βυθιστείτε στον καναπέ και ανοίξτε το βιβλίο σας χωρίς δεύτερη σκέψη!

Plan B: Σταματήστε να υπεραναλύετε & be happy

Ας είμαστε ρεαλιστές, είναι πολύ πιθανόν να μην απαλλαγείτε από όλα αυτά τα καταπιεστικά συναισθήματα ή να μην θέλετε να προσπαθήσετε καν. Keep calm! Κάθε αλλαγή χρειάζεται χρόνο. Φορέστε το πιο glam outfit σας, ακολουθήστε τους γρήγορους ρυθμούς που μπορεί και να αγαπάτε στην τελική και μην κρίνετε τόσο σκληρά τον εαυτό σας. Το FOMO είναι μέρος της σύγχρονης καθημερινότητας και η θετική του πλευρά είναι ότι πολλές φορές μπορεί να μας ωθήσει να ζήσουμε νέες εμπειρίες και να βγούμε από την ασφάλεια του συνηθισμένου! 

the recipe

fomo-cocktail-mrgarita.jpg

Ηoney Thyme Margarita

Δεν χρειάζεται να αφήσετε την άνεση του σπιτιού σας για να περάσετε μία fun βραδιά. Οργανώστε ένα happy hour στο σπίτι και απολαύστε το πιο νόστιμο φθινοπωρινό cocktail. Εάν πάλι θέλετε να επενδύσετε χρόνο στον εαυτό σας, είναι το ιδανικό συνοδευτικό για να κάνετε binge watch τη νέα σας σειρά-εμμονή. 

Υλικά:

  • 60 ml. λευκή τεκίλα
  • 15 ml. λικέρ πορτοκάλι
  • 20 ml. φρέσκο χυμό γκρέιπφρουτ 
  • 20 ml. φρέσκο χυμό λάιμ
  • 1 κ.σ. μέλι  
  • 15 ml. σιρόπι πικραμύγδαλου
  • λίγη σόδα 
  • φρέσκο θυμάρι & αλάτι για το σερβίρισμα

Ηow to: Σε ένα shaker προσθέστε όλα τα υγρά υλικά, εκτός από τη σόδα. Χτυπήστε καλά μέχρι να αναμιχθούν σωστά και προσθέστε τη σόδα. Βάλτε το αλάτι σε ένα μπολ, βρέξτε την άκρη του ποτηριού και τοποθετήστε το στο μπολ έτσι ώστε να κολλήσει το αλάτι. Σερβίρετε το cocktail στο ποτήρι και γαρνίρετε με τα κλωναράκια φρέσκου θυμαριού. Απολαύστε υπεύθυνα!

Ιnfo: Η συνταγή είναι για ένα cocktail.

the book

fomo-jomo-book.jpg
Photo Credits: Amazon

JOMO - Jessica Misener 

Tώρα που έχετε μάθει τα πάντα για το FOMO ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε το JOMO! Η ακριβώς αντίθετη έννοια που μεταφράζεται ως "η χαρά του να χάνεις κάτι". Ένα διασκεδαστικό βιβλίο με 350 πρωτότυπες δραστηριότητες, που μπορείτε να κάνετε χωρίς να βγείτε από το σπίτι. Μπορεί να μην καταφέρετε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το αίσθημα ζήλιας ή την ανάγκη να τσεκάρετε συνεχώς το Instagram, αλλά σίγουρα θα μπορέσετε να γεμίσετε παραγωγικά το χρόνο που περνάτε μόνες. Δοκιμάστε το... μπορεί και να σας αρέσει!

the shopping guide

Όλα όσα θα χρειαστείτε για να κρατήσετε αρνητικά συναισθήματα και τύψεις μακριά! 

Live your best life! 

 Pamper away

Pamper away

Mάσκα προσώπου, TONIMOLY Sephora

GET ME
 Happy hour

Happy hour

Κούπα Cilio copper σφυρήλατη, Παρουσίαση

GET ME
 Tech Savvy

Tech Savvy

Εφαρμογή που περιορίζει τη χρήση εφαρμογών Space

GET ME
 Comfy & cozy

Comfy & cozy

Φούτερ Αmiri, Net-a-Porter

GET ME
 Homey feeling

Homey feeling

Αρωματικό χώρου με άρωμa παιώνιας και γιασεμί Jo Malone, Attica Department Store

GET ME
 Write it down

Write it down

Σημειωματάριο Christian Lacroix, Liberty London

GET ME