fbpixel

Search icon
Search
Φεστιβάλ Καννών: Η απονομή του Χρυσού Φοίνικα και οι νικητές κάθε κατηγορίας
ARTS & CULTURE

Φεστιβάλ Καννών: Η απονομή του Χρυσού Φοίνικα και οι νικητές κάθε κατηγορίας

Το 77ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών έφτασε στο τέλος του με την ανακοίνωση των νικητών και την λαμπερή απονομή των βραβείων κινηματογράφου


Τίτλοι τέλους για το 77ο Φεστιβάλ των Καννών και μαζί με την τελετή λήξης ανακοινώθηκαν και όλοι οι νικητές κατά την απονομή των βραβείων. Το φεστιβάλ κινηματογράφου, που διήρκησε για 12 ημέρες, έκλεισε με την παρουσίαση των νικητών από την κριτική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας διατέλεσε για φέτος η Greta Gerwig, σκηνοθέτης των ταινιών "Barbie" και "Little Women". Η ίδια προέδρευσε μίας πλειοψηφικά γυναικείας κριτικής επιτροπής, αποτελούμενης από τον Ισπανό σκηνοθέτη Juan Antonio Bayona, τον Τούρκο ηθοποιό-σεναριογράφο Ebru Ceylan, τον Ιταλό ηθοποιό Pierfrancesco Favino, την Αμερικανίδα ηθοποιό Lily Gladstone, τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Hirokazu Kore-eda, τη Λιβανέζα ηθοποιό-σκηνοθέτη Nadine Labaki και τους Γάλλους αστέρες Eva Green και Omar Sy.

673f47ac350ef8575c1a9f3fb36613f5.jpg
George Lucas, Sean Baker, Greta Gerwig

Νικητής του βραβείου Χρυσού Φοίνικα για την καλύτερη ταινία αναδείχθηκε ο Sean Baker με την ταινία "Anora". Πρόκειται για ένα έντονο ρομάντζο μεταξύ μιας εξωτικής χορεύτριας, Mikey Madison, και ενός απίστευτα πλούσιου γιου ενός Ρώσου ολιγάρχη, τον οποίο υποδύεται ο Mark Eydelshteyn. Ο Baker είναι ο πρώτος Αμερικανός σκηνοθέτης που κατακτά το κορυφαίο βραβείο του φεστιβάλ από τότε που ο Terrence Malick κέρδισε τον Φοίνικα για το "The Tree of Life" το 2011.

Το "Anora" είναι η τρίτη ταινία του Baker που κάνει ντεμπούτο στις Κάννες, μετά το "The Florida Project" και το "Red Rocket". Παρέλαβε το βραβείο από τον δύο φορές βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα Francis Ford Coppola, του οποίου το "Megalopolis" έφυγε απρόσμενα με άδεια χέρια. Ο Coppola απένειμε επίσης τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στον φίλο του και συνάδελφό του, θρύλο George Lucas, τον οποίο αποκάλεσε "δικό του μικρό αδελφό".

gettyimages-2154059384.webp
Sean Baker "Anora"

Ο Baker αφιέρωσε το βραβείο σε "όλους τους sex workers, στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον", υπογραμμίζοντας τη σημασία του να "γυρίζονται ταινίες που προορίζονται για κινηματογραφική προβολή". Όπως είπε ο Baker από το βήμα, "πρέπει να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι το να παρακολουθείς μια ταινία στο σπίτι, ενώ κάνεις scroll στο τηλέφωνό σου, τσεκάρεις τα email σου και αποσπάται η προσοχή σου, δεν είναι ο σωστός τρόπος, αν και κάποιες εταιρείες τεχνολογίας θα ήθελαν να το πιστεύουμε. Η παρακολούθηση μίας ταινίας μαζί με άλλους σε μια κινηματογραφική αίθουσα είναι μια από τις μεγαλύτερες κοινές εμπειρίες. Μοιραζόμαστε το γέλιο, τη θλίψη, το θυμό, το φόβο και ελπίζουμε να έχουμε μια κάθαρση με τους φίλους και τους αγνώστους γύρω μας. Γι' αυτό λέω ότι το μέλλον του κινηματογράφου είναι εκεί απ' όπου ξεκίνησε: στον κινηματογράφο".

lm-9358bimage-story.jpg
Payal Kapadia "All We Imagine as Light"

Η Payal Kapadia παρέλαβε το βραβείο Grand Prix, το δεύτερο υψηλότερο βραβείο του φεστιβάλ, για την ταινία "All We Imagine as Light", την πρώτη ινδική ταινία που επιλέχθηκε για το διαγωνιστικό τμήμα εδώ και 30 χρόνια. Η τελευταία ήταν το "Swaham" του Shaji Karun, όπου αναμετρήθηκε με το "Pulp Fiction" για τον Φοίνικα το 1994. Η βραβευμένη πλέον ταινία επικεντρώνεται στις σχέσεις μεταξύ τριών γυναικών από τη Βομβάη, διαφορετικών ηλικιών και τάξεων.

buc-0390.webp
Coralie Fargeat "The Substance"
Το βραβείο καλύτερου σεναρίου απονεμήθηκε στη Γαλλίδα σκηνοθέτη Coralie Fargeat για το τολμηρό και όμορφα τρελό film τρόμου για τις αισθητικές επεμβάσεις "The Substance", στο οποίο πρωταγωνιστούν η εκπληκτική Demi Moore ως μια ξεπεσμένη καλλονή του Χόλυγουντ και η Margaret Qualley ως η νεότερη και ιδανική σωσίας της, με την οποία δέχεται να μοιραστεί το χρόνο της.


Η κριτική επιτροπή ωστόσο, διεύρυνε τη συνήθη κατηγορία καλύτερης ηθοποιού για να γιορτάσει αυτό που η Lily Gladstone αποκάλεσε "την αρμονία της αδελφότητας" στην ταινία "Emilia Pérez". Σε σκηνοθεσία του πρώην νικητή του Χρυσού Φοίνικα Jacques Audiard, στο μιούζικαλ που διαδραματίζεται στο Μεξικό, ένα αφεντικό καρτέλ εξαφανίζεται για να ξαναεμφανιστεί ως γυναίκα. Πρωταγωνιστούν η Zoe Saldaña, η Selena Gomez και η trans star Karla Sofía Gascón. Η ταινία κέρδισε επίσης το βραβείο Juzy Prize.

gettyimages-2152833076.webp
Wiliam Dafoe, Emma Stone, Γιώργος Λάνθιμος, Jesse Plemons "Kinds of Kindness"

Το βραβείο καλύτερου ηθοποιού πήγε στον Jesse Plemons, ο οποίος υποδύεται τρεις ρόλους, έναν υποτακτικό επιχειρηματία, έναν θλιμμένο αστυνομικό και ένα αμφιφυλόφιλο μέλος αίρεσης στην ταινία "Kinds of Kindness", μια σουρεαλιστική σάτιρα του σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου, που ακολουθεί τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το "Poor Things". 

Η κριτική επιτροπή δημιούργησε ένα ακόμη ειδικό βραβείο προς τιμήν του Ιρανού σκηνοθέτη Mohammad Rasoulof, ο οποίος συμμετείχε στο Φεστιβάλ των Καννών με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο, διαφεύγοντας από μια οκταετή ποινή φυλάκισης για την παραγωγή του πολιτικού δράματος "The Seed of the Sacred Fig". Η τρίωρη ταινία εξετάζει το πρόσφατο κίνημα "Γυναίκες, ζωή, ελευθερία" της χώρας, μέσα από μια μεσοαστική οικογένεια, οι δύο κόρες της οποίας αμφισβητούν τον ρόλο του πατέρα τους στο καθεστώς.

1-vnxk3skqxfkhvcgxl9c1nw-at-2x.jpg
Mohammad Rasoulof "The Seed of the Sacred Fig"

Ο Πορτογάλος σκηνοθέτης Miguel Gomes κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία "Grand Tour", η οποία συνδυάζει ασπρόμαυρο και έγχρωμο υλικό και αναπαραστάσεις εποχής για την αφήγηση της ιστορίας ενός Βρετανού δημόσιου υπαλλήλου των αρχών του 20ού αιώνα, ο οποίος προσπαθεί να διαφύγει από την αρραβωνιαστικιά του μεταπηδώντας από τη μία ασιατική χώρα στην άλλη. Τέλος το βραβείο Camera d'Or, για την καλύτερη πρώτη ταινία μεγάλου μήκους, απονεμήθηκε στην ταινία "Armand" του Halfdan Ullman Tondel.