fbpixel

Search icon
Search
Fendi X Versace: Μία συλλογή-ωδή στη μόδα με την αίγλη των supermodels των '90s
FASHION NEWS

Fendi X Versace: Μία συλλογή-ωδή στη μόδα με την αίγλη των supermodels των '90s

Το Fendance είναι ότι πιο εντυπωσιακό έχουμε δει μέχρι τώρα


Ο κόσμος της μόδας εχθές το βράδυ μας χάρισε ακόμα μία φαντασμαγορική στιγμή. Δύο από τους πιο εμβληματικούς οίκους μόδας, οι Fendi & Versace συνεργάστηκαν και παρουσίασαν μία συλλογή που «έκοψε» την ανάσα με την ονομασία Fendance.

Αυτό που συνέβη στο Via Gesu, στο οικογενειακό palazzio του Versace είναι ότι ο Kim Jones, η Silvia Venturini Fendi του Fendi και η Donatella Versace του Versace άλλαξαν οίκους -μόλις για μία νύχτα, με στόχο να σχεδιάσουν 25 εμφανίσεις για τους πρώην «αντιπάλους» τους. Το αποτέλεσμα ήταν ένα φανταστική υπερθέαμα - show, το οποίο βαφτίστηκε "Fendace".

versace-fendi-finale-1.jpg
 Kim Jones & Donatella Versace

Το κάστινγκ των μοντέλων που περπάτησαν στη συγκεκριμένη επίδειξη, ήταν αδιαμφισβήτητα το πιο φαντασμαγορικό μέχρι στιγμής. Και πως να μην είναι άλλωστε, αφού τα supermodels των '90s, η Kate Moss και η Amber Valletta περπάτησαν μαζί, με τον Kim Jones να εμφανίζεται στο τέλος για να υποκλιθεί μαζί τους για τις 25 πρώτες εμφανίσεις. Ξαφνικά, τα backround με το μοτίβο Medusa περιστράφηκε για να αποκαλυφθεί το λογότυπο του διπλού F που σχεδιάστηκε από τον Karl Lagerfeld για τη Fendi. Μέσα στην «Ακρόπολη» του Versaciness αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το λιγότερο ριζοσπαστικό. 

versace-2-7aNYE.jpg
Και οι δύο διάσημοι οίκοι αποφάσισαν να «βουτήξουν» βαθιά στο αρχείο τους και να το μελετήσουν πολύ καλά για να δημιουργήσουν αυτήν τη μοναδική collection, δανείζοντας στοιχεία ο ένας από τον άλλον. Αν μπορούσαμε να πούμε ποια ήταν η βασική πηγή έμπνευσης πίσω από αυτήν τη συνεργασία τότε αυτή είναι το τέλος των '90s, μιας δεκαετίας, η οποία δε σημάδεψε μόνο τη μόδα αλλά και ολόκληρη της ζωή μας σε πολλούς τομείς. 

Οι δύο οίκοι άνοιξαν το πλούσιο αρχειακό υλικό τους γι’ αυτή τη συλλογή, δανείζοντας ο ένας στοιχεία στον άλλο. Τότε ήταν που είδαμε ξανά μέσα από το Fendi Monogram όταν συνάντησε το Versace Greek Key μοτίβο, το chain mail που ενώθηκε με το δέρμα, τη δαντέλα και τα κρύσταλλα, αλλά και τις safety pins του Versace που αποτυπώθηκε πάνω στα σύμβολα του οίκου Fendi.

O Kim Jones είπε για την πολυσυζητημένη «ένωση», «Η Silvia (Fendi) και η Donatella μετά από ένα κοινό δείπνο, σκέφτηκαν ότι θα ήταν διασκεδαστικό να ενώσουμε σχεδιαστικά τις δυνάμεις μας. Ήταν ένα design-off: Εμείς σχεδιάσαμε για λογαριασμό του Versace και εκείνη για τον Fendi. Θυμηθείτε ότι αυτά τα δύο iconic fashion houses δεν έχουν την ίδια ταυτότητα: Το κάναμε μόλις ως φίλοι και με σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να το εμπορευματοποιήσουμε.» 

versace-PQsxK.jpg

Όσον αφορά την έρευνα του στο αρχείο του Versace, συμπλήρωσε: «Ήταν συγκλονιστικό. Υπάρχουν πράγματα που δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να δω με τα μάτια μου. Και όταν η Donatella πήγε στο αρχείο Fendi διάλεξε πράγματα από την ίδια περίοδο που κοιτούσαμε, κατά τύχη. Επίσης η ίδια δεν έχει σχεδιάσει ποτέ για άλλον οίκο -κάτι που ούτε η Silvia είχε κάνει ποτέ, οπότε ήταν πολύ ενδιαφέρον να το δούμε. Αλλά οι λόγοι πίσω από αυτήν τη συνεργασία ήταν απλοί: Θέλαμε να κάνουμε κάτι που ήταν αισιόδοξο, καθώς επιστρέφουμε στα live runways. Και θέλαμε να το κάνουμε επειδή αγαπιόμαστε». 

Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, η μεγαλύτερη ανάγκη είναι να αντιληφθούμε το θετικό αντίκτυπο της. Για εμάς που αγαπάμε τη μόδα, γίνεται άμεσα κατανοητή η επιρροή της, όχι μόνο στην εμφάνισή, αλλά και τη ζωή μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η μόδα ανήκει στις τέχνες κι εκείνες πάντα διερευνούν τους ορίζοντες και βοηθούν στην εξέλιξη. Σε μια εξέλιξη που μόνο καλό μπορεί να κάνει, δημιουργώντας μια βιομηχανία χωρίς στερεότυπα, όπου η συλλογικότητα μέσα από εμπνευσμένες συνεργασίες όπως αυτή, μπορεί να επιτύχει ένα καλύτερο μέλλον!

Μπορείτε παρακάτω να δείτε το video της collection: