fbpixel

Search icon
Search
Φανταζόσασταν ότι το να μην πλένετε το πρόσωπό σας θα έχει περισσότερα οφέλη;
FACE & BODY

Φανταζόσασταν ότι το να μην πλένετε το πρόσωπό σας θα έχει περισσότερα οφέλη;

Ανακαλύψτε τους λόγους παρακάτω


Μπορεί το νερό να είναι το «κλειδί» για την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του προσώπου πολλών γυναικών, ωστόσο είναι αλήθεια ότι για κάποιες μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα - συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης. Παρακάτω, η beauty director του net-a-porter, Newby Hands, εξηγεί για τη δική της «πρωτοβουλία ομορφιάς» (να σταματήσει να πλένει το πρόσωπό της) και πώς αυτό τη βοήθησε να μεταμορφώσει την επιδερμίδα της.  

1-tBuJL.jpg
Newby Hands

Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγους μήνες, όταν η Angela Caglia - μία από τις κορυφαίες αισθητικούς στον κόσμο - της είπε: «Έχω να πλύνω το πρόσωπό μου 26 χρόνια». Σίγουρα γνωρίζει περισσότερα πράγματα για τη σωστή περιποίηση του δέρματος και έχει μια υπέροχα καθαρή, λεία επιδερμίδα που αψηφά το κλίμα του Los Angeles και την κακή ποιότητα του αέρα του. «Μια υπέροχη Γαλλίδα μου είπε να μην το καθαρίζω το πρωί - μόνο το βράδυ, όταν χρησιμοποιώ ένα λάδι για να μην απομακρύνω τον δερματικό φραγμό - και από τότε δεν έχω πλύνει το πρόσωπό μου», κατέληξε η Caglia.

Με τόση μεγάλη έμφαση πλέον στην προφύλαξη του προστατευτικού δερματικού φραγμού και του μικροβιώματος, φαίνεται ότι, ενώ είμαστε όλοι πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, δεν δείχνουμε την απαραίτητη προσοχή και στο νερό που τα συνοδεύουμε. Εάν είστε κάποιος με ξηρό δέρμα που είναι σχεδόν μόνιμα αφυδατωμένο, ή διαθέτετε επιδερμίδα που είναι επιρρεπής σε ερεθισμούς και ιδιαίτερα ευαίσθητη, η μείωση του νερού που χρησιμοποιείτε, καθώς και η αλλαγή του τρόπου χρήσης του - θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη βελτίωση. Ακόμα και το λιπαρό δέρμα μπορεί να επωφεληθεί, καθώς το πρωινό πλύσιμο με ένα αφρώδες καθαριστικό μπορεί να κατακλύσει υπερβολικά το δέρμα, προκαλώντας το να παράγει περισσότερη λιπαρότητα για αντιστάθμισμα.

shutterstock-111802772.jpg

«Όταν χρησιμοποιείτε νερό στο πρόσωπό σας, αλλάζει το φυσικό pH του δέρματος», εξηγεί η αισθητικός Joanna Czech. Η κλίμακα pH κυμαίνεται από το 0 έως το 14, με το 7 να θεωρείται «ουδέτερο», ωστόσο η επιδερμίδα μας είναι φυσικά ελαφρώς όξινη, περίπου στο 5,5 - και ο όξινος μανδύας του δέρματος αποτελεί βασικό μέρος του φυσικού προστατευτικού φραγμού του, συμβάλλοντας στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος. 

Το νερό της βρύσης είναι ελαφρώς αλκαλικό με pH περίπου 7,5, και παρόλο που πολλά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σήμερα είναι προσεκτικά ισορροπημένα ώστε να λειτουργούν με την επιδερμίδα μας, το νερό που χρησιμοποιούμε με ορισμένα από αυτά δεν είναι. «Το νερό μπορεί να αλλάξει το περιβάλλον του δέρματος από όξινο σε σχεδόν αλκαλικό, και αυτό οδηγεί σε ξηρότητα», εξηγεί η Czech. Ενώ το δέρμα θα αναπροσαρμοστεί με φυσικό τρόπο, μπορεί να χρειαστεί έως και μία ώρα (ή και περισσότερο), προκαλώντας σε κάποιους αντιδράσεις, αλλά και αφυδάτωση και ξηρότητα. 

shutterstock-1035172912.jpg

Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε τα παραπάνω είναι να χρησιμοποιείτε ένα τονωτικό (toner) αμέσως μετά το πλύσιμο και το στέγνωμα του δέρματος. Οι άνθρωποι συχνά νομίζουν ότι το τονωτικό είναι το 2ο βήμα του καθαρισμού τους, αλλά δεν είναι: η δουλειά του είναι να επαναφέρει την ισορροπία της επιδερμίδας. Επίσης, η θερμοκρασία μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Υπάρχει αυτή η μεγάλη προώθηση για τη χρήση καθαριστικών και ζεστών πανιών, αλλά η θερμότητα δεν κάνει καλό στο δέρμα. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε συνήθως δροσερό νερό στο δέρμα σας.

Οπότε μπορείτε να δοκιμάσετε να μην πλένετε το πρόσωπό σας το πρωί - εκτός αν το δέρμα σας είναι επιρρεπές σε ακμή. Από την άλλη το βράδυ, επιλέξτε να καθαρίσετε την επιδερμίδα σας με χλιαρό νερό και στη συνέχεια να τοποθετήσετε ένα τονωτικό.