fbpixel

Search icon
Search
Ευριπίδης Λασκαρίδης: Ο πολυπράγμων σκηνοθέτης και ερμηνευτής τολμά δημιουργικά με τη νέα του διεθνή συμπαραγωγή “Lapis Lazuli”
MAGAZINE

Ευριπίδης Λασκαρίδης: Ο πολυπράγμων σκηνοθέτης και ερμηνευτής τολμά δημιουργικά με τη νέα του διεθνή συμπαραγωγή “Lapis Lazuli”

Ένα έργο βασισμένο στο ζήτημα της ύπαρξης στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης


Ο πολυπράγμων σκηνοθέτης και ερμηνευτής Ευριπίδης Λασκαρίδης συνεχίζει να τολμά δημιουργικά με τη νέα του διεθνή συμπαραγωγή “Lapis Lazuli” στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, ένα έργο βασισμένο στο ζήτημα της ύπαρξης. Έχει αποδείξει ότι δε διακρίνεται για την ιδιαίτερη αδυναμία του στην επανάπαυση, καθώς κάθε φορά επιζητεί να γεννά διαχρονικά ερωτήματα μέσω της Τέχνης του. Αυτόν τον μήνα, εξερευνά τις αντιθέσεις του κόσμου μέσα από το έργο “Lapis Lazuli”, του οποίου η έρευνα ξεκίνησε με την υποστήριξη του Onassis AiR.

Η μαγεία των αντιθέσεων 

Ξεκινώντας από τον τίτλο του project, το “Lapis Lazuli”, στην πραγματικότητα, είναι ένα μεταμορφωσιγενές πέτρωμα, που παρουσιάζει απρόβλεπτη συμπεριφορά κάτω από μεγάλη πίεση. Συχνά αποδίδεται ως «Πέτρα από τον Ουρανό». “Lapis”στα λατινικά σημαίνει λίθος, ενώ η αραβική λέξη “lāzurd” είναι

ο ορισμός για το γαλάζιο χρώμα, έχοντας τη ρίζα της στο περσικό “lājevard”, που σημαίνει ουρανός. Αυτοί οι δύο όροι κοσμούν το νέο καλλιτεχνικό εγχείρημά του, στο οποίο συνυπάρχουν τα στοιχεία του γκροτέσκου, του κωμικού και του τρομακτικού, μια πολλά υποσχόμενη παράσταση, η οποία, μετά την πρεμιέρα της στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, θα ακολουθήσει μια μεγάλη περιοδεία. «Συμβολικά, το έργο εξερευνά τη δυναμική ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, το πνευματικό και το υλικό, καθώς και τη σχέση μας με τον υπαρξιακό φόβο. Στις πρόβες, μεταξύ άλλων, αντλούμε έμπνευση από τις παραστατικές τέχνες και την ιστορία τους, αλλά και από την Τέχνη γενικότερα, καθώς ο κινηματογράφος και η εικαστική παράδοση πάντα αποτελούν κομμάτι των αναφορών μας. Αυτό που επιχειρώ στα έργα μου είναι μέσω της έρευνας, αλλά και της αγάπης μου για το θέατρο, να κατανοήσω, όσο μπορώ, την ανθρώπινη φύση με τη μαγεία και τις αντιθέσεις της».

evripidis-laskaridis-c-pinelopi-gerasimou-1width-640-grevtul8khi6i59r.jpg

Καθημερινότητα: Καθρέφτης υπαρξιακών ανησυχιών

Ο ίδιος μοιράζεται μαζί μας όσα αποτελούν έμπνευση για την Τέχνη του. «Με ενδιαφέρουν θέματα όπως η αναζήτηση νοήματος, οι μεταβατικές στιγμές της ζωής, ο έρωτας και οι ανθρώπινες σχέσεις, αντλώντας έμπνευση από την οικουμενικότητα των εμπειριών αυτών. Στην Τέχνη μου, εξερευνώ τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι βαθιές ανησυχίες ενσαρκώνονται και αποτυπώνονται στις καθημερινές μας επιλογές και σχέσεις, προσπαθώντας να αναδείξω την ουσία του τι φέρνει τους ανθρώπους κοντά, αλλά και τη διαρκή εσωτερική μας αναζήτηση για κατανόηση και αγάπη».

Η διεθνής διαδρομή 

Παράλληλα, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης συνεχίζει τις παγκόσμιες συνεργασίες του ως καλλιτέχνης, με πρόσφατα χαρακτηριστικά παραδείγματα τα τρία έργα που συνεχίζουν να περιοδεύουν ανά τον κόσμο, “RELIC” (2015), «Τιτάνες» (2017) και “Elenit” (2019). Ποια είναι, όμως, τα μαθήματα που έχει πάρει μέσα από την επαφή του με καλλιτέχνες από κάθε σημείο του χάρτη; «Από τις διεθνείς συμπαραγωγές, κρατώ σίγουρα την αξία των ανθρώπινων συναντήσεων και την ανταλλαγή σκέψεων, ιδεών και οπτικής. Η δυνατότητα να συζητήσω και να μοιραστώ την Τέχνη μου με διεθνές κοινό αποτελεί μια πηγή έμπνευσης, που πιστεύω με βοηθά σημαντικά στο να αναπτύσσομαι τόσο ως καλλιτέχνης, όσο και προσωπικά. Προκλήσεις υπάρχουν αρκετές, όπως η προσαρμογή του έργου σε νέους χώρους μέσα σε περιορισμένο χρόνο προετοιμασίας, αλλά και η ανταπόκριση σε υψηλές προσδοκίες. Η ανάγκη να διατηρήσουμε την καλλιτεχνική μας ακεραιότητα, ενώ προσαρμοζόμαστε σε νέα περιβάλλοντα και η αντιμετώπιση των πρακτικών δυσκολιών των ταξιδιών, είναι σημαντικές προκλήσεις που απαιτούν διαρκή προσαρμογή και αφοσίωση. Παρ’ όλα αυτά, στο τέλος οι προκλήσεις αποδεικνύονται πάντα μικρότερης σημασίας, συγκριτικά με τη χαρά του να παρουσιάζεις το έργο σου στο κοινό».

Info: Κεντρική Σκηνή Στέγης. Διάρκεια παράστασης: 4-21/04.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024