fbpixel

Search icon
Search
Exhibition in focus: Συνέντευξη με τους αρχιτέκτονες Ελένη Πεταλωτή και Λεωνίδα Τραμπούκη
DESIGN

Exhibition in focus: Συνέντευξη με τους αρχιτέκτονες Ελένη Πεταλωτή και Λεωνίδα Τραμπούκη

Το σχεδιαστικό δίδυμο μιλάει με αφορμή την έκθεση Memory Acts


Την περίοδο που διανύουμε και μέχρι τις 30 του Δεκέμβρη, η Αθήνα «τιμά» το σχεδιαστικό δίδυμο της Ελένης Πεταλωτή και του Λεωνίδα Τραμπούκη, μέσα από την έκθεση με τίτλο Memory Acts που φιλοξενείται στην γκαλερί Μαρτίνος και παρουσιάζει έπιπλα και αντικείμενα σχεδιασμένα από τους χαρισματικούς θεσσαλονικιούς αρχιτέκτονες και από το στούντιό τους, Objects of Common Interest. Στη συνέχεια που ακολουθεί, η Ελένη και ο Λεωνίδας μας εξηγούν τον πυρήνα της αισθητικής φιλοσοφίας τους, μιλούν για τη μεταξύ τους χημεία, τα διάφορα «πρόσωπα» της τέχνης, τις επιρροές τους, ενώ μας επιτρέπουν να ρίξουμε και μια κλεφτή ματιά στο πολλά υποσχόμενο μέλλον τους.

lot-studio-partners02-brook-holm-preview.jpeg

H μεταξύ σας «σύμπραξη» πώς δένει;

Μέσα από την αρχιτεκτονική άρχισε να μας απασχολεί από κοινού η μικρή κλίμακα, όχι μόνο του interior design, αλλά η καλλιτεχνική έκφραση μέσα από χρηστικά αντικείμενα, ο πειραματισμός με υλικά, με μεθόδους κατασκευής και η επαφή με τεχνίτες και κατασκευαστές και η εμπειρία να μαθαίνουμε δίπλα σε αυτούς. Είμαστε τυχεροί να έχουμε κοινή αισθητική αναφορά για τα πράγματα που μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον, για το τι παρατηρούμε γύρω μας και τι μας δίνει έμπνευση. Συχνά η κατεύθυνση για ένα σχέδιο αποφασίζεται μέσα από συζητήσεις μας, πριν ακόμα σχεδιάσουμε στο χαρτί, καθώς το εννοιολογικό υπόβαθρο, το concept, είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για τη δουλειά μας. Εκτελεστικά μοιράζουμε τον χρόνο μας ανάμεσα στο αρχιτεκτονικό μας studio LOT και το Objects of common interest, έχοντας ο καθένας το ρόλο του στο καθένα, άλλοτε εκτελεστικό, άλλοτε καλλιτεχνικό, ανάλογα με τη φύση της συνεργασίας.

Υπάρχει μια σκαλέτα από project με τα οποία καταπιάνεστε; Ποιο είναι το ύφος της δουλειάς που παράγετε;

Η επιρροή είναι κατά πολύ αρχιτεκτονική και προέρχεται από την παράλληλη δραστηριότητά μας με την αρχιτεκτονική. Τα αντικείμενα ποικίλουν σε κλίμακα, και ως τώρα τουλάχιστον καταπιανόμαστε με αντικείμενα καθημερινής χρήσης, καρέκλα, τραπέζι, stool και άλλα, στα οποία δίνουμε μια πιο προσωπική ματιά στο όριο χρήσης και έκθεσης, collectible χρηστικά αντικείμενα. Μας ενδιαφέρει η αντιπαράθεση υλικών ή φορμαλιστική απλότητα αλλά με ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην κατασκευή. Πολλά από τα διαφορετικά υλικά έρχονται μαζί να δημιουργήσουν ένα νέο αντικείμενο ακουμπώντας το ένα το άλλο χωρίς μόνιμη σύνδεση, για παράδειγμα στο marble mirror, ένα συμπαγές φύλλο χαλκού γυαλισμένο σε σημείο καθρεφτίσματος στηρίζεται μόνο με το βάρος, ακουμπώντας σε ένα σμιλευμένο όγκο μαρμάρου.

ooci-martinos-gallery-memory-act-2017-12.jpg

Δώστε μας το στίγμα της έκθεσης. Τι θα δει κάποιος;

Θα δει έργα μας των τελευταίων δύο χρόνων στο σύνολο 8 project, αντικείμενα που έχουμε κατασκευάσει μεταξύ Ελλάδας και Νέας Υόρκης. Μεταξύ όλων, μια νέα σειρά που πρωτοπαρουσιάζεται εδώ, τα Memory table, chair, και bench, contemporary εκδοχές των παλιών fer forge επίπλων με τα οποία μεγαλώσαμε στα σπίτια μας. Άλλα δύο από αυτά,  shapes mirrors και relativity of color είναι τα μικρότερα αντικείμενα, καθρέφτες και glassσware, αντικείμενα τα οποία με σχέδιά μας παράγονται από τις εταιρίες Mingardo και Mattermade, στο Μιλάνο και τη Νέα Υόρκη αντίστοιχα.

Η ονομασία “Memory acts” από που προέκυψε;

Αναφέρεται στις μνήμες που έχουμε από αντικείμενα με τα οποία μεγαλώσαμε μαζί στα σπίτια μας, και που αφαιρετικά επιδιώξαμε να τις μεταφέρουμε στα σχέδιά μας και στην επιλογή των αντικειμένων για το στήσιμο της έκθεσης αυτής.

Πόσο καιρό εργαστήκατε για να καταλήξετε στο τελικό αποτέλεσμα και που ανατρέξατε για να "φορτώσετε" ερεθίσματα;

Οι πρώτες συζητήσεις για την έκθεση αυτή ξεκίνησαν 6 μήνες πριν, στη διάρκεια αυτή έγινε η παραγωγή όλων των αντικειμένων και ο σχεδιασμός των νέων κομματιών. Ερεθίσματα έρχονται στη διάρκεια όλου αυτού του διαστήματος και συνδυάζονται με παλιότερες ιδέες που έχουμε κατά καιρούς σχεδιάσει ή σκεφτεί. Συγκεκριμένα τα νέα κομμάτια που παράξαμε για την έκθεση αυτή έχουν αναφορά στα fer forge έπιπλα, με τα οποία μεγαλώσαμε και οι δύο στα σπίτια μας.

ooci-martinos-gallery-memory-act-2017-1.jpg

Όταν στήνατε την έκθεση, σας απασχόλησε το σε ποιους απευθύνεται; Γενικά το ερώτημα art for art’s sake, πώς αποκωδικοποιείται;

Η έκθεση αναφέρεται σε κοινό που έχει την ευαισθησία να αντιληφθεί τα αντικείμενα αυτά, όχι ως απλά χρηστικά αντικείμενα αλλά ως collectible κομμάτια, καθώς η παραγωγή τους γίνεται περιορισμένο αριθμό και κατά παραγγελία. Την περίοδο αυτή εκθέτουμε παράλληλα στην Gallery Bensimon στο Παρίσι και τo MATTER showroom στη Νέα Υόρκη, όπου το κοινό είναι κατά κύριο λόγο συλλέκτες αντικειμένων και interior designers, αλλά και κόσμος που αναζητά ιδέες από τον κύκλο του design, fashion, κλπ. Δεν σχεδιάζουμε for art’s sake. Η ενασχόλησή μας με το αντικείμενο αναφέρεται σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις που αφορούν σε συνεργασίες με gallery με limited production χρηστικά αντικείμενα προς συλλογή, με εταιρίες επίπλων και αντικειμένων με στόχο την παραγωγή σχεδίων μας, επάνω σε projects σχεδιασμού χώρων, αντικείμενα και still life installations, μεταξύ χρήσης και καλλιτεχνικής έκφρασης.

ooci-martinos-gallery-memory-act-2017-17.jpg

Το ταξίδι στην εξερεύνηση της αλληλεπίδρασης των υλικών με ποια αφορμή σας προβλημάτισε και που καταλήγετε σήμερα, που έχει ολοκληρωθεί αυτό το project;

Πηγάζει από το ενδιαφέρον μας για αφαιρετικές και ίσως αρχιτεκτονικές ιδέες -όγκος, διαφάνεια, αντανάκλαση, σύνδεση κ.α.- που επιχειρούμε μέσα από πειραματισμό να αποτυπώσουμε σε αντικείμενα μικρότερης κλίμακας. Με κάθε νέα έκθεση μας δίνεται η αφορμή να σχεδιάσουμε νέα αντικείμενα και να συνεχίσουμε τον πειραματισμό μας έχοντας στο νου τις εξερευνήσεις μας ως τώρα και νέα εναύσματα, καθώς καλούμαστε να την εντάξουμε και να την παρουσιάσουμε στα πλαίσια ενός concept κάθε φορά.

Και το feedback του κόσμου;

Μας ευχαρίστησε πολύ το γεγονός, ότι υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον, αποδοχή και προσέλευση για τη έκθεση αυτή κάθε αυτή, το concept και την καλλιτεχνική παρουσίαση σαν σύνολο, πέρα από την αγοραστική κινητικότητα για μεμονωμένα αντικείμενα.

Info: H έκθεση Memory Acts παρουσιάζεται στην γκαλερί Μαρτίνος, Πινδάρου 24, Αθήνα.

ooci-martinos-gallery-memory-act-2017-3.jpg

Υπάρχουν στα σκαριά πλάνα για το επόμενο βήμα;

Την περίοδο αυτή σχεδιάσαμε τον χώρο και τα αντικείμενα για το Design Talks Theater, τον χώρο διαλέξεων και opening events στην έκθεση Design Miami, σε συνεργασία με την εταιρία Maharam, μια σύμπαξη και των δύο μας studio LOT και Objects of Common Interest, καθώς ενέπλεκε τον σχεδιασμό χώρου αλλά και custom αντικειμένων. Πρόσφατα, το κατάστημα The Webster μας κάλεσε να σχεδιάσουμε μια custom σειρά καθίσματος / bench  για τα καταστήματά της στο Miami και τη Νεα Υόρκη. Προετοιμάζουμε συνεργασίες με τη Maharam και πάλι, αλλά και άλλες εταιρίες για δύο project που θα παρουσιαστούν στο Salone στο Μιλάνο, τον ερχόμενο Απρίλιο. Τέλος,  μόλις υπογράψαμε μια συνεργασία με την αμερικάνικη εταιρία MATTERMADE για μια νέα σειρά glassware, που επίσης θα παρουσιάσει στο Salone, στη νέα collection της εταιρίας δίπλα σε σχέδια των Philippe Malouin, Faye Toogood, και άλλα πολλά.ooci-martinos-gallery-memory-act-2017-14.jpg

Φωτογραφία Δημήτρης Κλεάνθης,  www.dimitriskleanthis.com